pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:51/315)

Owsiane ciasteczka z bakaliami 221

waniliowy 4 łyżki ziaren słonecznika 5-6 suszonych śliwek 1 śliwka świeża (opcjonalnie, ja użyłam) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko Przygotowanie: Połowę szklanki płatków owsianych górskich oraz połowę błyskawicznych mielimy blenderem na mączkę a resztę przesypujemy do miski. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Śliwki suszone kroimy

Mania Gotowania
Frytki z batatów (z piekarnika) 205

supermarketach. Dzisiaj pierwszy przepis z batatami, ale na pewno nie ostatni. Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 35 minut (w tym 25 pieczenia) Składniki: 2 duże bataty ( nasze miały w sumie 700g) 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól Bataty obieramy i kroimy w słupki kształtu frytek. Następnie umieszczamy w misce z wodą i dwukrotnie płuczemy. Osuszamy na ręczniku(...)umieszczamy w misce. Polewamy olejem i obsypujemy przyprawami. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie frytki były pokryte nasza mieszanką. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza grzanie góra i dół. Blachę do pieczenia wykładamy papierem,a na nią wysypujemy bataty. Pieczemy około 15-18 minut. Później przełączamy na termoobieg na około 5-7 minut. Długość pieczenia zależy od grubości frytek jakie

Kolizje Smaków
Seromakowiec 399

wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona u góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle(...)Dodać budyń i skórkę startą z pomarańczy. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Na podpieczony spód przełożyć masę makową i wyrównać. Na nią wylać masę serową i również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 50 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 35 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na około

Oryginalny smak
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z BOCZNIAKAMI 263

mnie pasowała smakowo) soczewicę gotowaną na parze i kurkumę. Ten pasztet okazał się przepyszny i jeszcze dodatkowo jest bardzo zdrowy. Nic tylko polecać dalej, robić i zajadać. Piekłam w formie 24x10cm. Idealnie sprawdzi się również w Święta jako alternatywa dla pasztetów mięsnych. Składniki: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na sypko - 0,5kg boczniaków - 3 cebule - 2-3 ząbki czosnku(...)miski odmierzamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy podsmażone grzyby, cebulę z czosnkiem oraz pozostałę składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Pasztet przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja wyłożyłam moją papierem do pieczenia), dokładnie ubijamy, by nie było wolnych przestrzeni, wygładzamy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na termoobiegu, ok.45

Smaczne Zdrowe
14. Muffinki pełne orzechów 138

tego dramatu, chcę już wakacje, słońce i pełno wolnego czasu, by móc pichcić, piec, gotować, wszystko na raz. Proponuję dziś bardzo zdrowe i pożywne muffinki, będące głównie na bazie orzechów. W dodatku dodaję do nich zdrowego substytutu mąki pszennej - mąkę ryżową i mąkę z amarantusa. Len mielony - źródło kwasów Omega-3 i otręby - źródło kwasu linolowego, oleinowego oraz palmitynowego(...)otrębów owsianych - 10g lnu mielonego - 3 jajka - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka mąki z amarantusa - 1 łyżka soku z cytryny - pół łyżeczki sody oczyszczonej - ziarenka wanilii - szczypta soli Orzechy mielimy na miazgę, bodź na małe kawałeczki w blenderze/mikserze. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Masę rozkładamy do silikonowych foremek, bądź papilotek. Piec ok. 30 min, w piekarniku nagrzanym

Be Fit Be Strong
Frytki pieczone z młodych ziemniaków 183

blogu . Frytki podałam do pieczonego drobiu i sałatki z pomidorów. Składniki: 6 średnich młodych ziemniaków 2-3 łyżki oleju sól, pieprz mielona słodka papryka Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać lub wyszorować i pokroić na frytki. 2. Do ziemniaków dodać olej, pieprz i słodką paprykę, dokładnie wymieszać. 3. Frytki wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, ułożyć

Kuchnia domowa Ani
Słoneczne ciasto kawowe 1312

żółtek 2 całe jajka 2/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej  Masa: puszka brzoskwiń budyń śmietankowy galaretka cytrynowa 1/2 kostki masła lub margaryny Dodatkowo: mielona kawa Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać proszek(...)blaszce o wymiarach 36x24 cm wyłożonej papierem robić łyżką kleksy z ciasta i posypywać mieloną kawą. 2. Żółtka, jajka i cukier roztrzepać na jednolitą masę. Dodać olej i mąkę, wymieszać. Na koniec połączyć z proszkiem zakwaszonym octem. Ciasto żółte wylać na białe, wyrównać łyżką. Piec ok. pół godziny. 3. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 173

SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. (aj tam, aj tam, mój i tyle xd ) spód: 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100g cukru pudru 150 miękkiej margaryny masa serowa: 1,2 kg białego twarogu (nie mielony) 4 świeże jajka 150g stopionej margaryny szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu(...)kokosowego szklanka malin Spód : Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodałam pozostałe składniki i zagniotłam ciasto. Wstawiłam je do lodówki, zawinięte w folię spożywczą, na pół godziny. Po tym czasie wylepiłam spód i delikatnie boki tortownicy (śr. 26cm). Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając ciasto widelcem. Następnie studzę. Masa serowa: Ser miksuję ze wszystkimi składnikami

W kuchni Karmel-itki
PRINCESSA KOKOSOWA – BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA 662

moja Kokosowa Princessa zrobi furorę! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 3 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 3 łyżki * kokos – 3 łyżki KREM KOKOSOWY: * ser biały 3-krotnie mielony – 400 g * princessa kokosowa – 3 szt * kokos – 4 łyżki * cukier puder – 3 łyżki * żelatyna – 3 łyżeczki(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru, pod koniec dodajemy cukier. Do piany dodajemy po jednym żółtku, mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut / 180C ( do suchego patyczka ), k roimy na 2 blaty. KREM KOKOSOWY

Ostra na Słodko
Kibbeh po polsku 209

Kibbeh po polsku to mięso mielone wieprzowo-wołowe, makaron 5 jajeczny w kształcie ryżu, aromatyczne przyprawy, świeża mięta i natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego.   Czas przygotowania

SzczyptaSmaQ
Orkiszowe ciasto marchewkowe z nadzieniem z serka ricotta 508

mąki pszennej (użyłam mąki orkiszowej jasnej) 225 g marchewki, startej 175 g cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki kakao ok. 1 szkl. orzechów (orzechy laskowe, brazylisjkie, włoskie(...)łyżek cukru pudru (ilość wedle uznania) ok. 5 plasterków ananasów z puszki, pokrojonych w kostkę 3 łyżki soku z ananasa Przygotowanie W misce przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, wszystkie przyprawy oraz startą marchewkę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka z olejem i sokiem z pomarańczy. Przelać do miski z mąką i wymieszać. Dodać posiekane orzechy. Formę wyłożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makowo kokosowe z żurawiną 3175

pewnością może zagościć na świątecznym stole.   Składniki: Ciasto: 150 g suchego maku 100 g kokosu Kresto 100 g mielonych migdałów Back Mit 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Krem: 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 żółtka 1 łyżeczka mąki pszennej

Ala piecze i gotuje
Szarlotka 423

miękkiego masła Nadzienie 2 kg jabłek 1/3 szkl. cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu   Lukier 2 szkl. cukru pudru odrobina gorącej przegotowanej wody Sposób 1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy. Ciasto jest dość lepkie więc można sobie pomóc używając do wyrabiania miksera

Kuchenne aromaty
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 138

jest równie pyszny. Jest to super propozycja na lekki i wyjątkowy obiad. Glazura z coli daje wspaniały smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam.   Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsy pieczemy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Cukier, papryczki, sos sojowy i colę łączymy i przelewamy do rondelka.   Glazurę podgrzewamy na średnim

Mania Gotowania
Łatwy chleb z siemieniem lnianym 160

mięciutki w środku, z chrupiącą skórką, a siemienia wcale nie czuć. Przepis znalazłam na stronie chleby.info . Zapraszam do pieczenia! Składniki na jeden bochenek: 9 g suchych drożdży* 350 g mąki pszennej typ 550 70 g siemienia lnianego, mielonego 40 g płatków owsianych 1 1/2 łyżeczki soli 1 niepełna łyżeczka cukru 350 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody(...)ciasto przez ok. 5 minut. Ciasto mocno się lepi - tak ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. 2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasze ciasto (najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki). Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 55-60 minut

My Culinary Art