pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:62/315)

Jak upiec dobry sernik? - czyli moje sernikowe porady 152

Postanowiłam zgłębić tajniki pieczenia serników i oto efekty. Mam nadzieję, że dla kogoś z Was będą one przydatne! 1. Zawsze miel ser.  Najlepiej nawet 3 razy! Im ser lepiej zmielony tym sernik bardziej aksamitny w smaku. Ja polecam kupić ser twarogowy i go zmielić w maszynce do mięsa lub też kupić tzw. ser trzykrotnie mielony (w sklepie(...)salceson - przynajmniej w Krakowie można taki kupić np. firmy Cuiavia). 2. Jaki ser wybrać? To zależy co lubisz i czego potrzebujesz. Ja bardzo lubię wyżej wspomniany ser twarogowy potrójnie mielony. Zwykły twaróg też się nada tylko trzeba go porządnie zmielić, by sernik nie był zbity. Co do wiaderek z serami, ja niestety nie polecam. Po pierwsze dlatego, że często

Mania Wypiekania
Marcepanki vel talarki marcepanowe-pyszne 195

przepyszne. I przepis-Mazipantaler Skladniki na kruche ciasto (  50 ciasteczek): 150 g maki 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzki mleka 125 g masla 75 g cukru 1 lyzka cukru waniliowego 150 g mielonych migdalow Poza tym: 150 g dzemu z czarnej porzeczki(...)Ciasto rozwalkowac i przy pomocy foremki o srednicy 4-5 cm wycinac ciasteczka .Mozna uzyc foremek o dowolnych ksztaltach. Delikatnie przekladac (najlepiej na nozu) na blache wylozona papierem do pieczenia i piec w 180°C 10-15 minut.do delikatnego zrumienienia. Upieczone ciasteczka studzic na kratce. Kazde ciasteczko posmarowac cieniutko dzemem. Marcepan zagniesc i rozwalkowac na blacie wysypanym cukrem pudrem.Wycinac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 468

drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego, która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco, bo skoro mnie zauroczyła tak bardzo, to dla wielbicieli makowców będzie to poezja smaków :-)) Myślę iż zagości u nas częściej, tym bardziej, że używając mak mielony, przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę. Składniki na 2 foremki(...)przykryciem. Przed wstawieniem do piekarniku ponakłuwać widelcem i posmarować wodą lub rozbełtanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok 45-50 minut, do lekkiego zrumienienia. Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest

Smaczne Zdrowe
Stek z kalafiora z pikantną salsą 136

Dziś zapraszam na nietypowego "steka" :) Jest to pyszny, pieczony kalafior podany z pomidorową pikantną salsą i jogurtem naturalnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: 1 mały kalafior oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku mała kiść pomidorków koktajlowych świeże liście kolendry do posypania Składniki na salsę: mała kiść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę(...)oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok kładziemy kiść pomidorków skropionych oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut aż kalafior będzie miękki, przewracając w połowie pieczenia.  2. W czasie, gdy nasz kalafior się piecze, w jednej miseczce mieszamy wszystkie składniki na salsę, a w drugiej wszystkie składniki

My Culinary Art
Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 145

średnicy 28 cm CIASTO CZEKOLADOWE: 200 g cukru 300 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml oleju 650 g jogurtu truskawkowego MASA SEROWA: 250 g sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku(...)łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wrzącej wody około 5 łyżek cukru truskawki do dekoracji      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy cukier, przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy, dodajemy olej, jogurt i miksujemy około 2 minuty. Gotowe ciasto wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika

Rozpustne gotowanie
Muffinki migdałowe z nasionkami chia - bez mąki, cukru :) 112

więc nie powinno stanowić problemu, żeby przygotować te pyszne słodkości :) Początkowo pomyślałam - to nie może się udać. W przepisie nie ma całych jajek (są tylko białka) mąki, proszku do pieczenia, tłuszczu. Ale zaryzykowałam :) I ryzyko się opłacało. I to bardzo! Jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam, a do tego taaakie zdrowe! Mają oryginalny smak, lekkie, puszyste wnętrze i chrupiącą(...)papilotkami (pominęłam ten etap, użyłam silikonowych foremek, które włożyłam już z masą do pieczenia). 2. Zmiel migdały robotem kuchennym na drobno, aby przypominały mąkę, albo użyj mączki migdałowej ze sklepu. 3. Zmieszaj trzepaczką lub ubij mleko migdałowe, syrop klonowy, białka jajek, wanilię, cynamon, sól. Dodaj mielone migdały i nasiona chia. Wymieszaj wszystkie składniki. 4. Wysmaruj masłem wyłożone papilotkami

Zdrowie na języku :P
Placek z dyni o pomarańczowym aromacie z sosem toffi 123

chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała. I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :) Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi... ... brzmi zachęcająco(...)toffi: * cukier trzcinowy- 1 szklanka * kremówka- 200 ml * woda- 3 łyżki * masło- 25 g Placek: Dynię pokroić w kawałki i piec ok 30 min. w temperaturze 200 stopni. Upieczoną dynię zmiksować razem z sokiem z pomarańczy (jeżeli będziecie mieli problem z miksowaniem, to wystarczy rozgnieść widelcem). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę, a białka ubić

Kraina Miodem Płynąca
Gołąbki idealne, które udadzą się każdemu! 511

pierz łyżka majeranku Przygotowanie:  Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-30 min lub ,,pieczemy" w kuchence mikrofalowej przez ok. 15 min. Po tym oddzielamy liście kapusty od łodygi i nożem odkrajamy zgrubienie ( środkowa, najgrubsza żyłka ).  Do mięsa mielonego dodajemy, ugotowany i ostudzony ryż, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy.  Na środek liścia

Kuchnia Łukasza
Sernik łaciaty z czekoladową polewą dla gości 159

kwaśnej śmietany 2 żółtka proszek do pieczenia 1. Składniki połączyć ze sobą, szybko zagnieść. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i gotowym ciastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Składniki na masę serową: 1 kg sera dwu krotnie mielonego 1 budyń śmietankowy lub waniliowy esencja waniliowa lub cukier waniliowy 3 jaja 2 białka pozostałe z ciasta 2 łyżki(...)łyżki naturalnego kakao Składniki znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl   1. W misce żółtka łączymy z cukrem i wanilią, miksujemy i stopniowo łączymy z serem, mąką i proszkiem do pieczenia. 2. W dwóch osobnych pojemnikach ubijamy białka i kremówkę. Łączymy je z masą serową, bardzo dobrze mieszamy na gładka i puszystą masę. Masę serową dzielimy na połowę, jedną część

Apetyczna babeczka
Domowy pasztet i karkówka z majerankiem na kanapki! 266

marchewkę i cebule. Gotujemy jeszcze chwilę. Bułkę namaczamy (można w wywarze z mięsa). Wszystkie składniki mielimy wraz z odsączoną kajzerką. Dodajemy jajka i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wykładamy powstałą masę do formy (może to być duża brytfanna lub duża keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 - 190 stopniach przez godzinę. Ponieważ w naszym domu jadamy dość pikantnie do pasztetu(...)najlepiej świeżo mielony; 2 listki laurowe; 1 łyżeczka ziaren kolendry. Z oliwy, majeranku, zmiażdżonego czosnku, soli, kolendry i pieprzu robimy marynatę do mięsa. Opłukane mięso dokładnie obtaczamy w marynacie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie ponownie obtaczamy mięso w marynacie i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia. Dodajemy

Miksturownik
Poniedziałkowy "fit" - Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi 185

zaledwie kilka minut. Całość wygląda bardzo apetycznie, myślę że skusi się na nią niejeden smakosz ryb...  Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI :  400 g dorsza 10 pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli pieprz czarny świeżo mielony sól ziołowa tymianek szczypiorek  PRZYGOTOWANIE :  Filet z dorsza myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy(...)plasterki.  Mozzarellę kroimy w plastry. Rybę oprószamy solą ziołową, pieprzem czarnym i tymiankiem.  Następnie układamy plastry pomidorków oraz mozzarelli na dorszu.  Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pieczmy w nagrzanym do 180  stopni piekarniku przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut otwieramy folię i pozwalani przyrumienić się mozzarelli.  Podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik na murzynku 253

dodawać stopniowo do ciasta i mieszać łyżką. Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia  . Przelać ciasto . Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 25 minut. Składniki na sernik : 800 g sera białego półtłustego mielonego 1 szkl cukru 1 cukier wanilinowy 1 budyń waniliowy z cukrem Dr . Oetkera 6 jajek  1 łyżka(...)cukrem , cukrem waniliowym, i żółtkami . Dodać  budyń i wymieszać mikserem. Białka ubić ze szczyptą soli . Dodawać stopniowo do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Przełożyć upieczony murzynek . Na murzynek wyłożyć masę serową. Piec w temp 180 st około 50 minut. ( zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc czas pieczenia może być troszkę

Sama słodycz i szczypta chili
kruche ciasteczka makowo migdałowe 238

biała czekolada do dekoracji opcjonalnie: parę kropli olejku migdałowego wykonanie: Migdały bardzo drobno siekamy. Suchy mak mielimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, ubieramy 2 łyżki i odstawiamy (będzie nam potrzebna do podsypywania ciasta). Do mąki przesiewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder. Dodajemy sól, posiekane migdały, zmielony mak i mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z borówkami 468

borówkami, bo je uwielbiam, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców. Sernik wyszedł pyszny i najważniejsze… jest bez pieczenia Składniki: Spód: 240 g herbatników maślanych 100 g masła Masa: 400 g borówek amerykańskich 700 g twarogu półtłustego (mielonego) 400 ml śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki(...)cytryny Przygotowanie: Spód: Herbatniki zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać masę z ciasteczek, dokładnie ugnieść i wyrównać. Wstawić do lodówki. Masa: Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje, podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!). Ostudzić

Oryginalny smak