pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:71/315)

Schab z pietruszką i pesto z rukoli 125

Dzisiejszą inspirację na obiad znalazłam w magazynie Kuchnia. Podczas pieczenia schabu dodałam na drugi ruszt ziemniaczki i obiad gotowy. Składniki: 500 g schabu 6 pietruszek 4 łyżki oliwy 1 cytryna sól, pieprz Pesto: garść rukoli garść mięty 1 łyżeczka oliwy (lub więcej jeżeli będzie za gęste) 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 2 ząbki czosnku Schab pokroić na plastry(...)solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec przez 30 minut, po tym czasie przewrócić schab na druga stronę i podpiec jeszcze 10 minut. Ja na drugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką  papryką i mielonym czosnkiem. Pesto: Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć na gotowe

Moja Galeria Smaku
Kotlety wolowo-jaglane (Kebabcze) czyli Niedzielne Mielenie doc.31 182

sypko kaszy jaglanej 10 suszonych moreli (namoczonych we wrzątku) 1 cebula 1 ząbek czosnku olej po pół łyżeczki kurkumy, mielonego imbiru, słodkiej papryki, cynamonu 1 duże jajko do podania u mnie mizeria z koperkiem i pieczone buraki z tymiankiem Morele kroimy w kosteczkę. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju. Morele i cebule

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik taksówkarza 155

Dzisiaj sernik taksówkarza z recenzowanej książki Doroty Dardzińskiej „Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa” Składniki: - 4 jajka - 500g mielonego sera białego - 60g cukru - 100g masła - 30g śmietankowego budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20g rodzynek - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy - szczypta soli Dekoracja: - 100g białej czekolady

Kuchenne Wariacje
Bułka na bułkę tartą 177

Same podstawowe składniki, bez żadnych dodatków. Nie jest może taka puszysta i miękka jak inne bułeczki, które piekłam do tej pory, ale za to świetnie się nadaje na bułkę tartą i do kotletów mielonych. Idealna do namaczania. Doskonale się odciska. Po upieczeniu trzeba ją wystudzić, pokroić na plastry grubości około 2cm i wysuszyć w piekarniku. Wystarczy

Wiem co jem
Smażone krążki z cukinii 193

Można ją jeść surową, gotowaną, pieczoną, smażoną i właśnie o smażonych krążkach z cukinii będzie dzisiejszy przepis. Są bardzo prostym i smacznym dodatkiem do dania obiadowego, czy kolacji. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę, a smak jest wyborny ;) Potrawa wolna od glutenu.* Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 duża cukinia 4 łyżki mielonych migdałów 4 łyżki bułki tartej

Kolizje Smaków
Pierogi empanadas 392

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Empanadas są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym

Marta Gotuje
Puszysta babka migdałowa 130

Błyskawiczna, niezwykle delikatna i puszysta babka do porannej kawy i nie tylko.   Składniki:-6 jajek-szklanka mąki-szklanka mielonych migdałów-3/4 szklanki cukru-garść suszonej żurawiny-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowyŻurawinę drobniutko kroimy.   Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały i mieszamy.   Oddzielamy żółtka od białek. Białka

Maminek kulinarny
Wytrawne babeczki z kremem twarogowym 1308

pomocą szklanki, lub okrągłej foremki kółka, którymi wypełniamy metalowe foremki na babeczki. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut.Studzimy na blaszce.W tym czasie przygotowujemy kremDo robota kuchennego wrzucamy zimny twaróg, który mielimy za pomocą noża w malakserze. Dodajemy umyty, drobno pokrojony szczypiorek, obrany i wydrążony z gniazd nasiennych ogórek, sól i pieprz – ponownie mielimy.Mas

Słodkie Przyjemności
Karkówka bejcowana w piwie i kawie 176

miski i bejcujemy kilka godzin w schłodzonym miejscu. Przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka najlepsza z pieczonymi ziemniakami oraz letnią sałatką.  karkówka bejcowana w piwie i kawie

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche ciasteczka z żurawiną 134

więc to tyle przy wprowadzeniu, zapraszam niżej :). Składniki: (na ok. 60 ciasteczek) 3 szklanki mąki szklanka otrąb pszennych mielonych 3/4 szklanki cukru pudru całe masło roślinnego 250 g 4 żółtka  1 łyżka proszku do pieczenia  2 łyżki śmietany 18% cukier waniliowy dwie porządne garście żurawiny Wykonanie: Mąkę przesiać, otręby również przesiać, dodać cukier waniliowy, cukier

Moje pyszne gotowanie
PIERNIK 187

Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia… aż tęskni się za świętami. Jest wilgotny, puszysty a powidła śliwkowe którymi jest posmarowany doskonale zaostrzają jego nieco słodkawy smak. 25 dek. masła

RAROSSA
Ciasteczka migdałowo-orzechowe 151

zmielonych orzechów lub migdałów  szczypta soli  Białka z solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a na koniec mielone orzechy i migdały. Miksować razem jeszcze 2 minuty.Na blasze układać niewielkie kulki masy lekko spłaszczając.Piec w temperaturze 160 - 170 stopni przez około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Sernik toffi na wafelkowym spodzie 191

jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego Wierzch: 100 g czekolady gorzkiej lub polewa czekoladowa Przygotowanie: Masło roztapiamy. Wafelki mielimy w blenderze. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wafle łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy

Mania Gotowania
Brak tytułu 154

białek ubić z 0,5 szkl. cukru. Dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając. Dodać 3/4 szkl. mąki - szybko wymieszać. Piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczony, gorący biszkopt zrolować na ściereczce. Masa makowa : 200g maku mielonego, 200 ml mleka, 100 g cukru, 3 łyżki miodu, np akacjowy Sądecki Bartnik , rodzynki. Mleko, cukier i miód zagotować, dodać 3 łyżki

kolorowotorcikowo
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 169

przyprawa do pierników :) Przygotowanie skonów (6 sztuk): 225 g mąki pszennej chlebowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 90 g masła 25 g melasy buraczanej 1 jajko 4 łyżki mleka oraz odrobina do poglazurowania 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Przygotowanie: Do garnuszka włóż masło, cukier i melasę. Podgrzewaj(...)Dodaj cztery łyżki mleka i dobrze rozmieszaj. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie możesz już zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i przyprawę do pierników. Dobrze wymieszaj suche składniki. Do przestygniętych płynnych składników wbij jajko. Po wymieszaniu wlej płynne składniki do miski z suchymi, i mieszaj wszystko

Grahamka, weka i kajzerka
Bakłażan zapiekany z mięsem mielonym i serem feta 260

był popularny. A szkoda, bo można z niego przygotowywać  bardzo smaczne potrawy . Składniki: 1 średni bakłażan , około 20-25 dkg. mielonego mięsa , 1 średnia cebula , 2 średnie pomidory , 1/2 sera feta , 4 ząbki czosnku , ostra papryka mielona ,  rozmaryn , sól , 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Bakłażana umyć, przekroić na pół. wydrążyć lekko środek. Natrzeć mocno solą(...)nagrzanego do temperatury około 180  stopni i zapiec do lekkiego zbrązowienia. Ja bakłażana układam na papierze do pieczenia skórką do dołu. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oliwie (lub oleju), dodać posiekany czosnek, a po chwili mielone mięso i przesmażyć krótko. Doprawić solą, papryką i rozmarynem.  Do zapieczonych połówek bakłażana nałożyć połowę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne gwiazdki pierniczki 390

żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej Dodatkowo Odrobina lukru cukrowe gwiazdki Wykonanie: Miód i masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu(...)grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami gwiazdki w  różnych rozmiarach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy je gwiazdkami, które przyklejamy na kropelkę

Kulinarne przygody Gatity
Meksykańskie klopsiki z piersi indyka (na parze) (porcja - 440 kcal) 162

aluminiową i wkładamy do piekarnika (zimnego). Ustawiamy termoobieg i 200 stopni, od tej chwili pieczemy 25 min. 2. Gdy papryka się upiecze, ściągamy z niej skórkę i kroimy na cieniutkie, małe kawałki (jak na zdjęciu; klopsiki mają w przekroju ok 4 cm) 3. Do mielonego mięsa z piersi indyka dodajemy połówkę jajka, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i przyprawy

Malowane smakiem
Przepis na Rafaello na krakersach 379

waniliowy 1 paczka wiórków kokosowych 250 g 250 g masła niesolonego w temp. pokojowej 200 g białej czekolady 2 duże paczki krakersów Posypka: 5 łyżek wiórek kokosowych 5 łyżek mielonych migdałów lub paczka wiórek kokosowych   1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zobacz np. tutaj ). 2. Jedną szklankę mleka rozrobić z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować(...)koniec dodać wiórki i dobrze wymieszać. 4. Blachę 35×25 cm (lub mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć około 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na wierzchnią warstwę masy wysypać mieszankę wiórków i mielonych migdałów – uprażonych na suchej patelni teflonowej i wystudzonych – lub wiórki kokosowe. Smacznego Post Przepis

UgotujmyTo.pl
Pieczone ziemniaczki 1036

kolejna odsłona ciekawych dodatków do obiadu - tym razem smakowita wersja pieczonych ziemniaczków. Zapraszam! Składniki na 2 porcje. Składniki: 0,5 kg ziemniaków Oliwa z oliwek Suszony rozmaryn, czosnek granulowany, sól morska, świeżo mielony pieprz, inne ulubione przyprawy Przepis: Ziemniaczki myjemy bardzo dokładnie, w razie potrzeby lekko skrobiemy ich skórkę. Następnie nacinamy cienko ziemniaczki, uważając aby nie przeciąć(...)oliwek. W miseczce łączymy ulubione przyprawy, dodajemy oliwę z oliwek i nacieramy tym wszystkie ziemniaki, z każdej strony. Tak przygotowane ziemniaczki układamy w naczyniu, które przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15 minut

Emcia Pichci
Babeczki ziemniaczane 240

oleju rzepakowego, 1 łyżką octu jabłkowego, 1 łyżką sosu sojowego.  Odstawiamy na 15 minut. Płatki kukurydziane mielimy, dodajemy do smaku przyprawę do kurczaka. Mięso maczamy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w płatkach. Na posmarowaną tłuszczem blachę  układamy panierowane kawałki kurczaka, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zielone pierniczki choinki 241

żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  mielonej skórki pomarańczowej Lukier królewski 1 białko 1 szklanka cukru pudru zielony barwnik spożywczy w proszku cukrowe gwiazdki Wykonanie(...)wałkujemy cienko na grubość 2 -3  mm, podsypując lekko mąką. Następnie wykrawamy foremkami różne wzory. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę. Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas ubijając

Kulinarne przygody Gatity
sernik nowojorski 730

łyżeczki soku z cytryny otarta skórka z 1 cytryny 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Ser mielimy 3 razy. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia. Chwilkę miksujemy (nie za długo aby bardzo nie napowietrzyć sernika). Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy foremkę z sernikiem, wlewamy wodę

Domowy Smak Jedzenia
Sernik kajmakowy 408

gładką masę). Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut. Masa: 400 g masy kajmakowej 50 g masła 100 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 600 g sera trzykrotnie mielonego np. z wiaderka 1 łyżka mąki pszennej   Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać połowę(...)masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 60-70 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

Z butelką mleczka w tle

Proponowane wyszukiwania