Zachęcam Was do przygotowania bardzo soczystej piersi z kurczaka, którą pieczemy w mleku. Robię ją teraz dość często do obiadu. Polecam serdecznie! Składniki: 2 piersi z kurczaka sól słodka mielona papryka zioła prowansalskie pieprz 2-3 ząbki czosnku (pominęłam) mleko Sposób wykonania: 1. Piersi myjemy, osuszamy, posypujemy solą, pieprzem, papryką i ziołami. 2. Przekładamy mięso do miski i zalewamy(...)zakryło mięso. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 3. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy też połowę mleka, w którym moczyło się mięso. 4. Pieczemy bez pokrywki przez 1 godzinę (w zależności od wielkości mięsa) w 180-190 st.C. Smacznego!!! Źródło: Nie pieprz o gotowaniu
Kuchnia domowa Aniuprazonych migdalow 330g cukru 125g kakao 1 lyzeczka czarnego, zmielonego pieprzu 0,25 lyzeczki mielonego kardamonu 0,25 lyzeczki mielonych gozdzikow 300ml wody 100g gorzkiej czekolady maslo do smarowania formy wykonanie: W duzej misce laczymy ze soba make, sode i proszek do pieczenia. Dodajemy kandyzowane i suszone owoce oraz skorke z pomaranczy/cytryny. W garnuszku, na malym
Przysmaki Karolkimajonezu, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki ziół do drobiu, pieprz, 1/2 cebuli. 1 kg pałek z kurczaka. Pieczone ziemniaki: 1kg małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 2 łyżeczki soli, garść posiekanego koperku, 3 gałązki rozmarynu, pieprz, czerwona słodka papryka, mielona, olej. Przygotowanie: Marynata: Cebulę pokroić w paseczki i dodać do niej resztę składników. Wymieszać. Mięso dodać do marynaty(...)odstawić na conajmniej godzinę do lodówki. Ziemniaki umyć i dodać do nich resztę składników - z gałązek rozmarynu pourywać igiełki i tylko je dodać. Wymieszać. Na blaszce do pieczenia na środku ułożyć mięso, a po bokach ziemniaki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 200stopni C i piec 45minut. Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, w razie potrzeby piec dłużej. Smacznego
W kuchni u Monikipowiecie na paluszki z piwem...do piwa? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej , 250 g masła , 1/4 szklanki piwa (użyłam ciemnego), duża szczypta soli , jajko do posmarowania paluchów przed pieczeniem. Mąkę przesiać, zagnieść z masłem, solą i piwem. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Następnie odrywać(...)wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc. Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione. Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne. Piwo nadało puszystości, zadziałało jak spulchniacz. Po przełamaniu
Codzienna kuchnia niecodziennaładniki: - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję
mojewypiekiinietylkopleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy w razie potrzeby obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy
Pudełko rozmaitościmałe bakłażany lub 2 duże przekrojone wzdłuż na pół 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej lub świeżej mięty sól, pieprz do podania: jogurt naturalny, natka pietruszki Przygotowanie: Z małych bakłażanów odetnij końce z ogonkiem, zaś(...)bakłażanów posyp odrobiną soli, posmaruj oliwą i wstaw na blasze do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez 20-30 min, aż staną się miękkie. W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na patelni na oliwie. Dodaj mielone mięso i smaż mieszając, aż mięso zmieni kolor. Dodaj miąższ bakłażana i przyprawy, wymieszaj i smaż
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis ten dostałem kiedyś od kolegi (pozdrowienia dla Mariusza!). Dlaczego odwrócona? W roladzie tej mielone mięso jest na zewnątrz, a nie w środku. Robi się ją bardzo łatwo – nie musimy nic szyć, wiązać, spinać ani wkładać w siatkę do pieczenia. Wystarczy folia amelinowa (tego nie pomalujesz:) Ja zwykle robię dwie takie rolady. Tym razem jedną zrobiłem z mozzarellą(...)suszonymi pomidorami, a drugą ze śliwkami. Składniki (na dwie rolady): pierś z kurczaka – 2 kotlety mięso mielone – 500 gram koperek – ½ pęczka sucha bułka – 1 szt. bułka tarta – 5 łyżek jajko – 1 szt mozzarella w zalewie – 50 gram suszone pomidory – 5 kawałków kilka listków świeżej bazylii śliwki suszone – 10 szt. przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do kurczaka Czytaj dalej
Gotuj z Misiemulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis na tortownicę 24cm. Składniki : - 275g czekolady (u mnie przewaga gorzkiej 60% - 200g) - 175g masła - 150g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru) - 2 łyżeczki esencji waniliowej (lub cukier waniliowy) - 5 żółtek - 5 białek - 40g mąki(...)stukamy by usunąć pęcherzyki powietrza. Wierzch można posypać owocami (u mnie były to mrożone maliny). Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku ok.35-45 minut (program góra-dół) aż dobrze wyrośnie a wierzchołek pod dotknięciem lekko się zapadnie. Ciasto ma być bardzo wilgotne. Ja piekłam 45 minut ze względu na użycie zamrożonych owoców. Po upieczeniu zdjąć boki formy i pozostawić ciasto
Smaczne Zdrowepuszki. Składniki: Kruche ciasto mąka pszenna 1 szk masło 15 dkg żółtko 1 szt cukier 1 łyżka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa serowa żółtka 5 szt cukier 3/4 szk cukier waniliowy 1 szt twaróg mielony 0,5 kg masło 5 dkg mąka pszenna 2 łyżki budyń waniliowy 1 szt Bezowa czapa białka 3 szt cukier(...)wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej. Połowę masy wylać na podpieczony spód, posypać żurawiną i uzupełnić resztą masy serowej. Piec ok. 50-55 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę ubitą z 3 pozostałych białek z 3 łyżkami cukru.Sernik po wyjęciu z pieca odłożyć
Ala piecze i gotujepieczonych fig idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Gdy masz upieczoną dynię przygotowanie sernika nie zajmie Ci wiele czasu. Jest bardzo łatwy. Stosunkowo niski i upieczony w foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy. Składniki na spód ciasta: 8 sucharków pełnoziarnistych 2 łyżki masła 2 garstki orzechów laskowych 2 łyżki mielonych(...)orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić. W kielichu blendera umieścić sucharki, całe orzechy laskowe oraz mielone i masło. Zmiksować tak, by pozostały widoczne większe kawałki orzechów. Masę orzechową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć łyżką i wstawić tortownicę do lodówki, by masa stężała ser wymieszać z cukrem, mączką kukurydzianą i puree
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!być w temperaturze pokojowej CIASTO: 250 g masła 1 jajko 3 łyżki przesianego cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 500 g przesianej mąki (ja daję 50 g krupczatki i 450 g wysoko gatunkowej mąki tortowej) NADZIENIE: 200 g mielonego maku 4-6 łyżki miodu 100 ml gorącego mleka 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub cukru(...)kropel aromatu migdałowego lub arakowego (ja preferuję arakowy ;) cukier puder do posypania Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem. Gdy powstanie coś na wzór zwartych okruchów odkładamy mikser i zagniatamy ciasto (kilka sekund). Jeśli ciasto jest za suche dodajemy łyżeczkę zimnej wody, mleka
Rozpustne gotowaniemąka bezglutenowa do ciast, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 3 łyżka słodkiego kakao lub 1 łyżkę gorzkiego, SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: - 330 ml śmietany 30%, - 300 g sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone, - 3 łyżeczki żelatyny, - pół opakowania cukru wanilinowego, - cukier puder 250-300 cukru pudru, - 100 ml wody, SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ(...)łyżek słodkiego kakao. DODATKOWO: - owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina, WYKONANIE BISZKOPTU: Całe jajka ubić z cukrem. Wymieszać budynie, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, Delikatnie zmiksować pianę z jaj z sypkimi składnikami. PIECZENIE: 180 stopni. około 30-40 minut, góra-dół, termoobieg. /gotowy będzie gdy odejdzie od foremki/tortownicy. Można zrobić test patyczkiem, nakłuwając na środku
Wypisz Wymalujnieba! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * masło – 125 g * cukier – 0,5 szkl * kakao – 2 łyżki * woda – 3 łyżki MASA SEROWA: * ser biały dwukrotnie mielony – 500 g * jajko – 2 szt * cukier – 0,5 szkl * budyń waniliowy(...)Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy na plastry. CIASTO: Miękkie masło ,cukier , kakao i wodę gotujemy na małym ogniu do połączenia, studzimy. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy 20×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Zmielony
Ostra na Słodkocukru trzcinowego 6 dużych jajek (L) 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki ciemnego kakao sok i skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania Dno okrągłej lub w kształcie serca formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienko masłem. Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić. Rozpuścić czekoladę(...)bardzo puszystą, jasną masę. Powinny potroić swoją objętość. Kakao przesiać. Mielone migdały wymieszać z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać przestudzoną czekoladę, sok i skórkę startą z limonki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 35 - 40 minut (u mnie 35 minut), do momentu, aż wierzch ciasta
maniapieczenia