pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:78/315)

Galette z pomidorami i ricottą 169

równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na 2 równe okręgi. Wstawić na 30 minut do lodówki. Nadzienie: 250 g ricotty 1 jajko 8 pomidorów śliwkowych (żółte i czerwone) świeży rozmaryn sól morska świeżo mielony pieprz Ricottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy(...)pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ºC  i piec przez 50-60 minut, aż wierzch ciasta stanie się złoty a woda z pomidorów wyparuje. Upieczoną tartę odstawić na 10-15 minut do wystygnięcia i podawać na zimno

Food Square
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 245

pół kg mąki , 50 g drożdży , 2 jajka +  1 żółtko (białko zostanie do posmarowania ciasta przed pieczeniem), 100 g stopionego masła , 100 g cukru , 1/2 szklanki mleka , 3 łyżki dyniowego puree , 1 łyżka cynamonu , płaska łyżeczka mielonego kardamonu (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki soli . Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru aż się rozpuszczą. Dodać kilka łyżek ciepłego mleka(...)ułożyć na dyniowym lub odwrotnie i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, czyli zaczynając od tego krótszego :) Ciasto podzielić na pół i ułożyć w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kruszonka: 50 g masła , 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) , 3/4 szklanki mąki , 4 łyżki posiekanych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 196

formie ciasteczkowego zajączka, baranka, dzwonka czy gołębicy, na środku kładzie się jajko, które dodatkowo przymocowuje się dwoma paskami ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym(...)Apulii, wielkanocne ciasteczka Składniki na 2 blaszki scarcelle: 250 g mąki pszennej 250 g mączki z mielonych migdałów 2 żółtka 1 jajko 200 g masła( z lodówki) 120 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy ( Delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (Delecta) 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji: kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo

Mia Cucina Sofieta
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 132

wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa(...)Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu). Po wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki

Corner With Recipes
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 205

plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii - wędzona sól cypryjska - świeżo mielony pieprz kolorowy - olej rzepakowy Z umytych i osuszonych filetów, pozbawionych skóry wykrajamy „polędwiczki” (grubsze kawałki). Oprószamy lekko wędzoną solą (szynka jest słona, więc nie przesadzajmy) i świeżo mielonym pieprzem. Plastry(...)folię spożywczą (ja wykorzystałam rozcięte woreczki do mrożonek, na których układałam szynkę), zawiązujemy końcówki (jak cukierki) i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy rozpakowane roladki. Skrapiamy lekko olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 30 minut. Co jakiś czas obracamy je, aby równomiernie się upiekły. Wyjmujemy rybę

mojewypiekiinietylko
Sernik na migdałowym spodzie z borówkami 132

swoim ogrodzie, zebrałam dosyć sporo więc musiałam coś wykombinować.Padło na pyszny, lekki sernik na migdałowym spodzie z dodatkiem musu z borówek.Jest pyszny. Składniki: Spód 300 g migdałów mielonych 150 g masła Masa serowa 1 kg twaróg półtłusty 1,5 szk oleju 1 szk cukru 1 szk mleka 2 całe jajka 4 żółtka 2 budynie waniliowe(...)dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do twarogu dodać olej,cukier,mleko,jajka,żółtka i budynie w proszku. Całość dokładnie wymieszać. Wylać połowę masy na spód migdałowy posypać połową borówek, wylać resztę masy serowej i na górę posypać resztę borówek. Borówki oprószyć mąką i wymieszać. Tortownicę od dołu obłożyć folią aluminiową (może w czasie pieczenia skraplać się masło

Ala piecze i gotuje
Zupa krem z pieczonej papryki 158

może być świeża posiekana papryczka bez pestek) świeża kolendra do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz jogurt naturalny lub słodka śmietanka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Papryki kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy papryki skórą do góry i pieczemy przez ok. 30 minut w 210°C. Skórki powinny stać się czarne. Gorące papryki

Poezja smaku
ULUBIONY SERNIK Z SOSEM TRUSKAWKOWYM. 153

rozgniatam na proszek, mieszam z miękkim masłem i wylepiam prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia lub aluminiową folią. Sernik: Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodają pod koniec ubijania połowę cukry tak, aby piana stała się twarda i lśniąca. Ser mielę, ucieram z żółtkami i pozostałym cukrem. Dodaję budyń, mleko, miksuję. Następnie cienkim strumieniem wlewam olej

W kuchni Karmel-itki
Pieczone bataty z greckim sosem 180

tłuszczu, 53 g węglowodanów i 7,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 3 osób. Pieczone bataty: dwa słodkie ziemniaki (ok. 700 - 800 g) 3 łyżki oleju roślinnego 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili sól morska, świeżo mielony pieprz szczypiorek (do dekoracji) Sos grecki: 200 g jogurtu naturalnego 100 g sera typu feta(...)solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. 3. Przekładamy bataty do miski z marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. 4. Zamarynowane bataty układamy na blasze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 45 minut. Sos grecki: 1. Do kielicha blendera wkładamy jogurt, ser feta, ząbek czosnku, wyciśnięty sok z limonki

W kuchni Katie
Kremowe risotto dyniowe z kurczakiem 184

Sezon dyniowy uważam za otwarty ! Na pierwszy ogień - risotto. Dzięki musowi z pieczonej dyni risotto jest niezwykle kremowe. A jego kolor, tak intensywny wprawia w zachwyt. Risotto możecie śmiało zajadać bez dodatków, ale jeśli myślicie o bardziej sytym posiłku, podajcie je z kurczakiem. Składniki: 200g ryżu arborio 2 cebule szalotki 150 ml białego wytrawnego wina 500-600 ml bulionu drobiowego(...)łyżki tartego sera ( bursztyn lub gouda ) 1 łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy: chili, mielony imbir, ziarna kolendry Wykonanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion i pociąć w mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Upieczoną i ostygniętą dynię obrać ze skóry

kolorowotorcikowo
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 171

czekolady deserowej 50 g posiekanych, suszonych żurawin 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 50 ml śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 20 g miękkiego masła Kaszę gotujemy do miękkości (ok. 15 minut) w 400 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną mielimy na gładko. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego posiekaną czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając aż składniki się

Mienta blog
Cukinia faszerowana grzybami i pomidorami 204

mielonego ok 300g podgrzybków 3 pomidory sól pieprz papryka słodka mielona oliwa z oliwek SOS: 2 szklanki przecieru pomidorowego bazylia suszona sól pieprz czarny Cukinii ściąć wierzch i wydrążyć ostrożnie środek. Oprószyć lekko solą i odstawić. Grzyby obgotować i pokroić według uznania. Dodać do ugotowanego na sypko ryżu. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mielonym(...)napełniać farszem. Przykryć odciętymi „czapeczkami” Wstawić do naczynia do zapiekania. Posmarować cukinię pędzelkiem oliwą z oliwek. Na dno naczynia wlać wymieszany domowy przecier pomidorowy z przyprawami. Piec w 180*C przez 1 godzinę, kontrolując czy sos nie odparował. W razie potrzeby podlać wodą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged

https:KKuchniaMniam
Torcik serowy z czereśniami 181

tortowej 1 łyżka budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100 ml wody 50 ml likieru kokosowego  CANARI Masa serowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 35 dag twarożku kremowego (mielonego) 150 ml likieru kokosowego  CANARI 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Czereśnie(...)oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder , olej i żółtka, do ciasta dodajemy mąkę przesianą z budyniem czekoladowym oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie rózgą mieszamy ciasto do połączenia. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno i pieczemy Okło 25-30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu zostawiamy ciasto

Wanilia i Kardamon
Murzynko-Sernik ze śliwką węgierką czyli sernikobrownie po polsku 176

szklanka cukru - 3 czubate łyżki kakao - 2 szklanki mąki - 3 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Masło (margarynę), cukier, kakao, sól umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu połączenia składników. Sernikowy wierzch: - 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego - 0,5 szklanki cukru - 3 jajka - łyżka mąki pszennej + łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: - 0,7 kg śliwek(...)dodajemy mąkę, proszek i jajka. Widełkami do ubijania białek mieszamy wszystkie składniki masy sernikowej, następnie ( nie musimy myć widełek) mieszamy ze sobą składniki ciasta murzynkowego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy ciemne ciasto, na nie wykładamy masę serową. Wierzch posypujemy siekaną czekoladą i wykładamy połówki śliwek ( przecięciem do góry). Pieczemy w temperaturze 170 'C przez

kawawszklance
Masa makowa - najlepsza! 270

zupełnie nie ten smak i konsystencja, poza tym gotowa masa z puszki raczej nie jest dwukrotnie mielona co niestety można bardzo dotkliwie odczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest nie tylko do makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna(...)obcieknięcia np. na sicie lub powiesić nad miską by woda z maku miała gdzie ściekać. Następnie dwukrotnie zmielić mak. Najszybciej można to zrobić przy użyciu elektrycznej maszynki do mielenia. Ważne by sitko w maszynce było bardzo drobne. Do zmielonego dwukrotnie maku dodać cukier, bakalie, miękkie masło, miód, ekstrakt z wanilii i cynamon. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Masa jest gotowa. Wykorzystanie

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania