składniki* 200 g mielonego maku* 3 łyżki miodu* 100 g margaryny* 200 g cukru* 6 łyżek kaszy manny* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 średniej wielkości jabłka* 1,5 szklanki bakalii ( orzechy, rodzynki, migdały, owoce kandyzowane)Sposób wykonaniaZagotować 220 ml wody, dodać miód i mak, gotować mieszając na delikatnym ogniu do spęcznienia maku, następnie odstawić do wystudzenia.Jab
Mix smakupiec, podobnie jak siemię lniane, ale w przeciwieństwie do siemienia organizm wchłania cenne składniki zawarte w chia bez potrzeby mielenia nasion. Serniczki chia z mango to deser dla leniucha - sam się robi :). Mango można zastąpić lub połączyć z innymi owocami. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje: 2 Składniki: 500 g sera naturalnego (mielonego
SzczyptaSmaQłyżki oliwy z oliwek - 1 łyżeczka miodu - bagietka francuska - kiełki rzodkiewki - świeża bazylia - 2 litry wody - sól, pieprz, kolendra mielona - chili czerwone - kawałeczek świeżego imbiru Ziemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy do miękkości około 45 minut ziemnaiki, bakłażany 20 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy świeże chili i imbir, zalewamy wodą
SMYKWKUCHNIoleju, 1/2 kg miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną gorczycą, solą i 2 łyżkami oleju. Mięso myjemy. Przygotowaną pastą nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy 2 godz. w temperaturze 180 stopni.Dynie pokrojoną w kostkę mieszamy z reszta oleju, solą i pieprzem. Rozkładamy wokół mięsa
Anioły w kuchniczasu :), są pyszne i bardzo prosto się je robi :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kg masła 25 dag mielonych orzechów włoskich 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu cukier puder do obtaczania ciasteczek Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto, schładzamy je ok. pół
Apetyczna babeczkaSkładniki: płat ciasta francuskiego czerwona, ostra papryka- mielona drobno i grubo, cukier kryształ Przygotowanie: Rozmrożony płat osypujemy papryką i cukrem, lekko wciskamy w ciasto by podczas pieczenia nie spadły z ciasta Kroimy płat w dowolnej szerokości prostokąty lub inne figury :), według uznania Pieczemy w 220 stopniach C . do zrumienienia. Te oryginalne ciasteczka są świetne np. do piwa
Proste Potrawywłaśnie takie ucierane lubię najbardziej:) Składniki na dużą prostokątną blachę 3 szklanki mąki 2 szklanki mielonych płatków owsianych 2 szklanki maślanki lub jogurty naturalnego 2 szklanki cukru szklanka oleju 6 jajka łyżeczka proszku do pieczenia olejek waniliowy puszka duża krążków z ananasa Wykonanie: Jajka ubijamy i dodajemy maślankę olej i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Płatki owsiane
ciastkarnia na kruchym spodziedżemu ananasowego 1 płaska łyżeczka żelatyny fix 5-6 plastrów ananasa z puszki (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery
Mania Gotowaniabiałej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy
Mania Gotowaniakruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki : Spód : 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów 30 g roztopionego masła Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła ½ szklanki maki migdałowej 5-6 łyżek cukru ½ szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych Masa(...)również dodaje sporo słodkości) 5 białek 5 żółtek aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno tortownicy. Spód smarujemy powidłami. Wkładamy do lodówki na około
Mania Gotowaniakolendry Wszystkie przyprawy wrzucamy do mięsa mielonego, dodajemy cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszamy. Dodajemy jajka i bułkę tartą- jeszcze raz mieszamy . Formujemy kotlety- troche grubsze niż na mielone. Grill musi być dobrze rozpalony. Grillujemy łącznie 10 min- co 2-3 min odwracając. Gotowe:) Hamurgery podałam z pieczonym ziemniakami , sałatką I masłem czosnkowym- przepis tutaj
Smaki EdytySerniki to jedne z ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki
Ala piecze i gotujepół główki czosnku * łyżka majeranku * sól , świeżo mielony pieprz, czerwona mielona słodka papryka Przygotowanie : Czosnek przecisnąć przez praskę, Boczek dobrze natrzeć przyprawami. Zrolować , związać i odstawić najlepiej na noc. Piec około 1,5 godziny w 200 stopniach pod przykryciem, na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę naczynia żaroodpornego , polać wytopionym tłuszczem i podpiec do zrumienienia
Magiczne Życie Martyborówek wyjdzie szara ). Składniki : - 960g jogurtu greckiego - 1 łyżka ekstraktu z wanilii - 130g mielonego ksylitolu - 31g żelatyny w proszku - 255g śmietany kremówki 30% ( schłodzonej) - 450g owoców ( u mnie borówki i maliny) W jednym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i mielonym ksylitolem. Odstawić. Żelatynę rozpuścić w ok.80 ml gorącej wody. Dodać do niej(...)formy, najlepiej z ceramicznym dnem. Ja użyłam zwykłej formy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowałam lekko masłem. Masę wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Dodatkowo: -150g serka mascarpone - 2-3 łyżki malin lub jagód ( borówki nadadzą polewie szary kolor) - 2 łyżki mielonego ksylitolu Wszystkie składniki zmiksować blenderem lub w malakserze. Po zdjęciu obejmy przykryłam
Smaczne Zdrowebiałko Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól umieszczamy w sporej misce. Dodajemy jajka i skórkę z cytryny, zagniatamy. Po uzyskaniu gładkiego ciasta odstawiamy je na ok. 5 min. W tym czasie połowę orzechów kroimy grubo, a drugą połowę mielimy w blenderze lub ugniatamy w moździerzu. Daktyle pozbawiamy pestek i kroimy
Ratunku obiad