delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :) Składniki: kurczak , 2 duże cebule , 8 sporych ząbków czosnku , 2 czerwone papryki , 2 łyżki masła , sól , pieprz , mielona słodka papryka , majeranek . Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać(...)Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w grube paski. Na dnie naczynia do pieczenia wyłożyć rozdrobnione masło. Na maśle ułożyć mięso przekładając je cebulą, czosnkiem i papryką. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w temperaturze 170-180 stopni do miękkości. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaTaki kurczak robi się praktycznie sam, a smakuje wybornie. Lubię piec kurczaka szczególnie w niedzielne popołudnie, wtedy mogę krócej stać w kuchni i więcej czasu poświęcić całej rodzinie :) Składniki: kurczak ok. 1,5 kg sól do natarcia kurczaka pieprz do natarcia kurczaka- u mnie kolorowy świeżo mielony młynek Kamis papryka słodka- 4 łyżki papryka ostra - 1 łyżka Wykonanie(...)soba obie papryki, oprószamy nimi kurczaka, po czym wklepujemy żeby kurczak wchłonął przyprawy. Odstwiamy pod przykryciem do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem pól godziny, po tym czasie przewracamy kurczaka na drugą stronę. Pieczemy kolejne pól godziny, po czym odkrywamy i zapiekamy jeszcze 15 minut do zrumienienia skóry. Podajemy z całymi
Z Majeczką w kuchniczęści, wydrążamy pestki, obieramy ze skóry. Kiedy już ją pokroimy, trzeba ją wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posolić, skropić oliwą. Na blasze układamy także ściętą, całą główkę czosnku oraz kawałki wydrążonej z pestek papryki. Czosnek i paprykę pieczemy ok. 30 minut a dynię do 1 godziny. W tym czasie siekamy szalotki oraz papryczkę. Podsmażamy je przez chwilę(...)delikatnie zeszkliły, a następnie dolewamy bulion. Potem dodajemy upieczoną dynię, paprykę, pomidory z puszki oraz wyciśnięty i upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, mieloną papryką. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem oraz przecedzamy na sitku. Zupę nalewamy do misek, skrapiamy śmietaną, tymianek oraz prażone pestki z dyni. Zupa ma wyrazisty smak. zupa
Bon Appetit Małgorzatygładką masę razem z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem i cebulą (można też wykorzystać do tego maszynkę do mielenia mięsa), przekładam masę do miski, dodaje pokruszony chleb, przyprawy i formuję kulki (najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi), kulki układamy na blaszce i pieczemy aż się zezłocą, podajemy z sosem. Smacznego
zdrowa vege kuchniacherry, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, czosnek suszony świeżo mielony, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy do wysmarowania foli spożywczej. Przygotowanie: Podsuszone pomidorki: Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem, rozkruszonym lubczykiem
Moniki SmakołykiSkładniki: 500g mięsa mielonego 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera Pomidor ½ ogórka Ulubiony sos: ketchup, majonez Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Mięso mielone umieszczamy w misce i doprawiamy obficie solą i pieprzem. Formujemy z niego 6 hamburgerów. Umieszczamy w wypukłej kratce do grillowa i pieczemy po kilka minut z każdej strony
Kolizje Smakówprzykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć pozostałą część masy i nałożyć ostatni placek. Przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i obciążyć czymś ciężkim. Pozostawić tak najlepiej na całą noc. Następnego dnia polać go polewą i ozdobić według uznania (ja użyłam mielonych orzechów włoskich i posypki w kształcie śnieżynek i gwiazdek). Polewa: Masło rozpuścić i zdjąć z ognia. Do gorącego
My simple kitchenłyżka oliwy z oliwek spora szczypta ziół prowansalskich szczypta cząbru suszonego 1 ząbek czosnku szczypta soli pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Oliwę mieszamy z przyprawami i przeciśniętym czosnkiem. Ziemniaki pokrojone w ósemki obtaczamy w oliwie. Pakujemy w zawiniątka z folii aluminiowej. Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu przez ok 40 minut. Dopiekamy przy otwartej folii i bardziej rozgrzanym grillu. Ziemniaczki wychodzą
Kuchnia po mojemucukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka i dalej ucieramy. Do masy dodajemy 2 łyżki kakao, oraz mielone migdały. Całość dokładnie mieszamy. Z lodówki wyjmujemy wyłożoną ciastem foremkę, na ciasto wykładamy masę, układamy połówki gruszek (delikatnie dociskając). Gotową tartę pieczemy w temperaturze 180 st przez około 30 - 40 minut, aż ciasto się przyrumieni
Kuchenne aromatyTeraz czas na przyprawy! Do pasztetu dodaj gałkę muszkatołową, majeranek, czubrycę, słodką paprykę, kozieradkę, przyprawę do mięsa mielonego oraz czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj i w razie potrzeby popieprz i posól do smaku. Pasztet przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ozdób listami laurowymi i zielem angielskim. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na godzinę
Food Squaretortownicę o średnicy 24 cm spód: 2 paczki herbatników 1/2 kostki masła masa: 1 kg mielonego twarogu puszka mleka kokosowego szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy 5 jajek 150 g śliwek Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnku na piecu. Herbatniki rozkruszamy dokładnie na pył (można ręcznie albo za pomocą rozdrabniacza) Następnie wlewamy roztopione masło do pokruszonych herbatników
ciastkarnia na kruchym spodziemasy serowej. Możemy to zrobić za pomocą foliowej tubki lub woreczka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu dekorujemy białą pomadą z cukru lub lukrem. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe ! Masa serowa : Ser mielimy przez maszynkę. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie razem. Gdyby nasza masa była zbyt rzadka możemy dodać trochę mąki pszennej
Przepisy i porady kulinarneogniu pod przykryciem przez 5 minut. Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszaj mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnij kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałóż na nie porcje ciasta i dociśnij. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Smacznego... /źródło: ,,Rewolucja na talerzu
Anioły w kuchniKochani ten schab jest naprawde rewelacyjny. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, nie zawiera tyle kalorii co schab pieczony. Polecamy go bardzo i na zimno i z sosem do obiadu:) Składniki; 1 kg schabu, 2 łyżki soli, 1 łyżka pieprzu mielonego czosnek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, wg. uznania przyprawy Wykonanie; schab włozyć do zimnej wody, wrzuciś przyprawy
Anioły w kuchnipiekłam w 2 foremkach 25 x 11 cm, ( trzeba je dobrze natłuścić) pasztet miał wysokość około 3 - 4 cm, piekłam przez 50 min. w prodiżu. Jeśli w piekarniku z termoobiegiem w temp. 175 stopni C Pasztet piekłam w dwóch małych foremkach, dlatego, że nie mam piekarnika z termoobiegiem. Za to prodiż ma od dołu dodatkową podstawkę do pieczenia
Proste Potrawyosolonej wodzie. Jajka mieszamy z mlekiem, rozdrobnionym czosnkiem, 2 łyżkami sera żółtego. Doprawiamy odrobiną soli i grubo mielonym pieprzem. Szpinak podsmażyć lekko na maśle i dodać do masy jajecznej. Rozgrzać piekarnik do 200st. Makaron wykładamy do okrągłej formy do pieczenia, śr. ok. 26cm, wylewamy masę jajeczną, układamy pomidorki koktajlowe i pieczemy 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy szynkę
Olikowa kuchnia