pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:90/315)

Rozgrzewający krem z pieczonej dyni 247

miąższ, a dzięki temu, że komora nasienna jest mała, miąższu jest dużo w stosunku do wielkości całego owocu. 'Futsu Black' doskonale nadaje się do pieczenia w całości. Owoc ważący ok. 1,5 kg należy piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczona skórka staje się miękka i nie ma potrzeby jej usuwania. Swoją 'Futsu Black' upiekłem(...)mleka 15 g mielonego imbiru (jedno opakowanie) 1 łyżeczka mielonego chilli 2 całe goździki 1/2 łyżeczki cynamonu sól do smaku gęsta śmietana i prażone pestki dyni Sposób przygotowania: Dynia 'Futsu Black' po upieczeniu Dynię wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 20-30 minut, po czym wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Gdy już

W SMAK
słodko-ostry sos chili 159

rękawiczkach. to naprawdę nie fanaberia. palce potrafią piec jeszcze 2 dni później, a nie daj boże potrzeć nimi okolice oczu... słodki sos chili z gruszkami 0,5 kg papryczek chili,  25 dkg gruszek (np. konferencji), 0,5 szklanki brązowego cukru, 0,5 szklanki octu 10%, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka(...)taką ilością wody, by je przykryła. dodaj cukier i przyprawy. ugotuj je do miękkości, odstaw do ostudzenia. załóż rękawiczki! papryczki umyj, osusz, przekrój na pół i ułóż na blasze. piecz przez 15-20 minut, aż skórka zacznie się przypiekać. przełóż do reklamówki lub zamykanej miski i ostudź. usuń pestki i skórki. miąższ papryczek dodaj do gruszek. zmiksuj, aż będzie wszystko

Eksperyment sobotni
Ciasto serowo- orzechowo- makowe 250

pudrem, dodajemy po całym jajku, następnie mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy.  Ciasto orzechowe: Orzechy zalewamy wodą, dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.  Ciasto makowe: Mak gotujemy w wodzie ok 1.5 godziny, zostawiamy go najlepiej na całą noc i odcedzamy rano. Mielimy dwa razy. Dodajemy do niego resztę składników i smażymy na wolnym(...)pianę ze szczyptą soli. Łączymy ze sobą, dodajemy rodzynki. Na blachę dajemy ciasto ucierane, na cieście kładziemy na przemian masę orzechową i makową. Na wierzch dajemy masę serową. Placek pieczemy w temp. 190st ok 50-60 minut

Kuchnia w czekoladzie
Miętowo - czekoladowy sernik na zimno 165

sera na serniki (mielonego) * 1/3 szklanki cukru pudru * 4 łyżeczki żelatyny * 1 saszetka czekolady do picia ( w proszku taka do rozpuszczenia) * 100 ml śmietany kremówki * 1 zagęstnik do śmietany galaretka miętowa * 1/3 szklanki syropu miętowego * 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody * 1 łyżeczka żelatyny Sposób wykonania Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.  Herbatniki pokruszyć, czekoladę

Mix smaku
Ciasto drożdżowe z agrestem i malinami 197

chyba bardziej domowego zapachu wypieków niż świeżo pieczone ciasto drożdżowe. Przypominający o słodkościach u babci i sielskim dzieciństwie momentalnie wywołuje uśmiech na twarzy. Obowiązkowo z dodatkiem sezonowych owoców sprawi, że poczujecie się znów jakbyście mieli po kilka lat :) Ciasto drożdżowe (duża prostokątna blacha): 4 szklanki mąki szklanka mleka szklanka cukru 4 jajka kostka masła 15 g suchych drożdży + 2 szklanki(...)czasie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto przy użyciu haków (bardzo się lepi i lepiej nie wsadzać rąk tam, gdzie nie trzeba ;). Wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy w ciepłe miejsce.       Przygotowujemy kruszonkę - masło z cukrem rozpuszczamy na patelni. Gdy widzimy, że brzegi zaczynają już lekko bulgotać, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy

sama złodycz
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego na Światowy Dzień Pieczenia i syrop jabłkowy do napojów 143

która tego dnia będzie piekła jabłkowe róże z ciasta francuskiego, nie zawahałam się. Ciasto francuskie można kupić, a przygotowanie jabłek zajmuje krótką chwilę. To co? pieczecie ze mną? :) Składniki: jabłka , ciasto francuskie , pół szklanki cukru , 1 szklanka wody , 3-4 goździki dla tych co je lubią, 3-4 łyżki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego cynamonu . Do garnuszka wlać(...)paski o szerokości około 3-4 cm. Plastry jabłek układać wzdłuż, do 3/4 długości ciasta. Zwijać, formując różę. Wkładać do papilotek od muffinek i piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. (Można przed pieczeniem posypać grubym brązowym cukrem.) Ciasto powinno lekko się zarumienić, a jabłka przypiec. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypywać upieczone róże. Nie wylewajcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tołpyga z warzywami i sosem jajeczno cytrynowym 89

łyżka oliwy ½ łyżeczki kolendry pieprz syczuański sól do smaku 1 woreczek do pieczenia ryb Sos: 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołowego 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki pszennej Sok z ½ cytryny 1 żółtko ½ szklanki śmietany kremówki Szczypta cukru sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Filety umyć osuszyć ręcznikiem papierowym przekroić na dwie duże(...)cytryny, włożyć do lodówki na 3 godziny. Obraną marchewkę pokroić w cieniutkie paseczki, por w krążki, zamarynowaną rybę włożyć do woreczka obsypać warzywami zamknąć woreczek ułożyć w naczyniu i piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 20 minut. Sos: Do rondelka włożyć masło roztopić, wsypać mąkę i cały czas mieszając dusić 1 minutę. Następnie wlać gorący bulion zamieszać doprawić szczypta

Wanilia i Kardamon
paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym 194

paprykę wykładamy na papier do pieczenia starając się ją równomiernie rozłożyć i pieczemy przez 25 minut w międzyczasie kroimy bardzo drobno sałatę lodową oraz przygotowujemy dip czosnkowy czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt, sok z cytryny, gałkę muszkatołową i solimy do smaku papryki w piekarniku obracamy, zwiększamy temperaturę do 250 stopni i pieczemy jeszcze maksymalnie 5-7 minut obserwując(...)się nie przypalają na talerzu/półmisku wykładamy pokrojoną sałatę lodową, układamy na niej upieczoną paprykę, następnie polewamy dipem czosnkowym, posypujemy drobno posiekaną nacią pietruszki i opruszamy grubo mieloną solą

zobacz ich smak
Wyśmienite ciasto porzeczkowo-bezowe 134

gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min. Dno tortownicy o średnicy 26 - 2 8 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Im większa średnica tym ciasto będzie niższe. U mnie tortownica miała średnicę około 28 cm.  Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić dno formy ciastem. Rozgrzać piekarnik(...)błyszcząca a cukier całkowicie rozpuści się. Delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i mielone migdały. Kilka łyżek masy bezowej odłożyć. Do pozostałej bezy wsypać porzeczki i bardzo delikatnie wymieszać. Masę porzeczkową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę bezową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut. Wyjąć, pozostawić w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego

maniapieczenia
Puree z dyni 103

przyprawy . Skropcie tylko wnętrze dyni olejem rzepakowym, aby nie wysuszyło się podczas pieczenia. Nie wyrzucajcie również pestek z dyni. Zróbcie z nich chrupiącą zdrową przekąskę. Składniki: 1,3 kg – 1,5 kg dyni (użyłam Hokkaido) 1 główka czosnku 4 gałązki rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub oliwa   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170°C (grzałka(...)dyni wysmarować przekrojoną główką czosnku. Przyprawić dobrze solą, pieprzem. Skropić olejem. Do każdej połówki dyni włożyć po dwie umyte gałązki rozmarynu i przekrojony czosnek. Dynie położyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec od około 45 minut do 1 godziny. Miąższ dyni powinien być mięciutki i łatwo odchodzić od skóry, podczas wydrążania łyżką. Jeśli dynia podczas pieczenia będzie

Moja Delicja
Mini serniczki bezglutenowe 199

Ostatnio zauważyłam że wszyscy pieką serniki, więc posiadając dwa kawałki białego serka postanowiłam że upiekę i ja.... Bezglutenowe mini bananowe serniczki..Moje serniczki nie są bardzo słodkie więc jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta zwiększcie ilość cukru... Składniki: 2 kostki białego sera każda po 200g 3 jajka 2 łyżki cukru 1 banan 1 budyń waniliowy 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 serek(...)waniliowy lub naturalny czekolada bezglutenowa polecam Goplana śmietanka 36% male opakowanie Ser mielimy lub miksujemy w blenderze razem z serkiem homogenizowanym by go bardziej rozdrobnić, następnie dodajemy żółtka, budyń i mąkę... Białka ubijamy na pianę razem z cukrem.. I dodajemy do masy serowej Pieczemy około 30-40 min w tem. 160-180 st Dekorujemy ubitą śmietaną i czekolada

NaKońcuJęzyka
Klops z boczniakami. 138

boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację mamy swojską wędlinę do chlebka. Kroję ją na dość(...)Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy na dużych oczkach wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą mięsną i pieczemy w nagrzanym do 170-180 stopni C piekarniku

Rozpustne gotowanie
Wykwintna żytnia tarta z borówkami 180

razu po przygotowaniu. Jeszcze ciepła, rozpływająca się w ustach smakuje najlepiej. Nie jest za słodka, za to krucha, a rozkoszy podniebieniu dodają ciepłe borówki, które puściły sok podczas pieczenia, oraz te które pękają pod naciskiem zębów. Palce lizać! Spróbujcie jej, póki borówki są po okazyjnej cenie! Tarta wykonana w formie o średnicy 20cm. Jedna porcja ok. 62g = 185kcal. Składniki(...)boki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut, aż lekko się zarumieni.  Składniki na wypełnienie: - 200-250g borówek - 40g tartych migdałów - 1 łyżka syropu klonowego - 1 żółtko *opcjonalnie: cukier puder z ksylitolu lub zwykły Borówki myjemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy. Jeśli mamy całe migdały to mielimy je w młynku lub blenderze na mąkę. Do mąki

Be Fit Be Strong
Kurczak duszony w papryce 444

delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :) Składniki: kurczak , 2 duże cebule , 8 sporych ząbków czosnku , 2 czerwone papryki , 2 łyżki masła , sól , pieprz , mielona słodka papryka , majeranek . Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać(...)Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w grube paski. Na dnie naczynia do pieczenia wyłożyć rozdrobnione masło. Na maśle ułożyć mięso przekładając je cebulą, czosnkiem i papryką. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w temperaturze 170-180 stopni do miękkości.  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna