pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:92/315)

Torcik makowy 377

się , że miałam obawy jak mi wyjdzie . Torcik przygotowuje się dość szybko, gdyż maku nie trzeba gotować ani mielić, używa się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów

Słodkości i nie tylko
Ciasto pelne aromatu 150

tymi ze straganu. Dzis upieklam z nich eksperymentalne ciasto, bez maki, bez proszku do pieczenia. Za to pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata. Ciasto amaretti z brzoskwiniami skladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji waniliowej wykonanie: Brzoskwinie(...)Bialka ubijamy na piane i dodajemy do ciasta. Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina zmielonych migdalow. Wykladamy ciasto. Wierzch posypujemy zmielonymi migdalami. Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygniecia i jak ciasto bedzie juz chlodne sciagamy obrecz tortownicy. Posypujemy je cukrem pudrem. Mozemy przybrac brzoskwiniami

Przysmaki Karolki
Pieczona karkówka z cząbrem i sosem sojowym. 186

karkówki ...pycha! Składniki; 1 kilogram karkówki wieprzowej kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonego cząbru Skworcu pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu 1.5 łyżki soli pieprz  czerwony Skworcu słodka papryka mielona Skworcu ok 1/3 szkl. sosu sojowego 1 szkl. wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne nacięcia, takie(...)całą noc. Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę wymieszaną z sosem sojowym. Pieczemy w 190C- 200C około 1,5 godz. Co jakiś czas mięso należy przekręcać i polewać sosem z brytfanny. Jeśli cały płyn wyparuje, należy dolewać wody podczas pieczenia. Mięso studzimy i kroimy w plastry. Smacznego! Po więcej aromatycznych przypraw zapraszam do sklepu Skworcu.com.pl

Radość kipiąca uśmiechem.
Sposób na banany według Nigelli 170

wertować książkę - i tak! Jest. W dodatku z sosem toffi... Niewiele myśląc, zabrałam się za pieczenie. I uwierzcie - warto było! Sernik jest delikatny, wcale nie ciężki, choć kremowy. Słodki, ale tak w sam raz. Z odrobiną sosu smakuje wybornie! Jak kiedyś będziecie mieli zbyt dojrzałe banany - to jest pomysł idealny! Bananowy sernik z sosem toffi od Nigelli Składniki(...)papkę. Skropić sokiem z cytryny. Serek ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Dodać banany, zmiksować na gładką masę. Piec 85-95 minut w 150 st. C. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce przez noc. Wszystkie składniki na sos umieścić w rondelku. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier i masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE 280

wędzone ( u mnie chłopska) - 0,5l czerwonego wytrawnego wina - ziele angielskie 10-12 sztuk - liść laurowy 4-6 sztuk - powidła ( 3 kopiaste łyżeczki) - pikantny ketchup ( ok.3/4 mniejszej butelki) - świeżo mielony pieprz , czosnek oraz sól - czosnek ( dałam 4 ząbki) lub / i  cebula ( dałam 1/2) Dodałam jeszcze 1 kiełbasę białą oraz 2 szczypty chili, można pominąć. W jednym dużym garnku(...)małe kawałki i dodajemy do gotującej się kapusty. Wlewamy tłuszcz, który nam się wytworzył z pieczenia, kawałki cebuli oraz czosnku, jeżeli jeszcze się nie rozleciały. Doprawiamy powidłami, ketchupem, cały czas grzejemy. Wkrawamy kiełbasy oraz drobno pokrojony boczek. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Ja dodałam jeszcze pod koniec 2 szczypty suszonego chili

Smaczne Zdrowe
Lazania meksykańska 127

Pomiędzy pieczeniem mazurków, serników i babek powstała również ciekawa i smaczna potrwa. Nawet nie przypuszczałam,że tortilla może tak dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg  mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza(...)Cebulę, i  papryki kroimy w kostkę. Na oleju szklimy cebulką i  następnie dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chili. Wszystko przez chwilę smażymy. Na drugiej patelni podsmażamy mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę

W kuchennym oknie Ewy
Quiche z figami i kozim serem 97

się pierwsze figi. Tym razem przygotowałem  jednak   kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia! Gorąco polecam! :) Kruche ciasto: 220 g razowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można użyć również pszennej) 110 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 jajko Z podanych wyżej(...)piekarnik do 180 ºC  .Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 20-25 minut. Przygotować nadzienie. Nadzienie: 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 5-6 świeżych fig 200 g koziego sera w roladzie oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz Jajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą

Food Square
Karkówka w sosie myśliwskim 139

mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając sosem z pieczenia(...)wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Serniczki fiołkowe z mascarpone 112

zdążyły przekwitnąć. W tym roku się udało! Do wykorzystania kwiatów inspiruje mnie moja koleżanka Gosia - blogerka, która jest specjalistką od jadalnych kwiatów i chwastów (www.pinkcake.blox.pl). Kilka ważnych informacji przed pieczeniem: fiołki muszą pochodzić z czystego terenu (najlepiej bez psów, z dala od ulicy). Gdy zrywamy fiołki nie wolno zrywać wszystkich z danej kępki (jeśli chcemy by były tam również(...)kilka sztuk świeżych fiołków (mogą być też fiołki karmelizowane) - opcjonalnie Wykonanie ciasteczkowego spodu: Rozpuszczamy masło. Herbatniki mielimy na "piasek" i dodajemy do nich rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa, którą wykładamy spód foremek Mocno wciskamy masę palcem, by porządnie się ubiła. Pieczemy 6-8 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Wykonanie fiołków: Fiołki obieramy z listków i łodyżek, delikatnie

Mania Wypiekania
pyszny "oszukany sernik" na śliwkach kisielowych z wanilią mieloną... 128

dodać pianę i delikatnie wymieszać z masą tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie rozłożyć biszkopty i na nie rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmiękną na śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwki piec w 200C około 50-60 minut po upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin(...)wyjmowaniu się połamie ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!! inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Greckie rogaliki na winie z serem i jabłkami 143

/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina" 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko skórka otarta z połowy pomarańczy szczypta soli  cukier puder + cynamon do posypania gotowych ciastek Farsz: 2 starte jabłka (odcisnąć lekko sok z utartych jabłek!) 3 duże łyżki mielonego gęstego serka śmietankowego 3 łyżki rodzynek namoczonych w rumie 3 łyżki posiekanych orzechów(...)filiżanką krążki. 3. Połączyć składniki nadzienia i nakładać na krążki po łyżeczce, zwilżyć lekko wodą brzegi ciasta i zlepiać na pół, jak pierożki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Wkładać do gorącego piekarnika i piec ok. 30-35 minut, do zrumienienia. Gorące posypać cukrem pudrem i cynamonem. Przestudzone przełożyć do pojemnika, można przechowywać kilka

Kuchnia Prezydentowej
Sernik z Mango na Spodzie z Karmelizowanych Migdałów 159

przecier z mango bywa również w sklepach Rossman, na półce ze zdrową żywnością. Piekłam z przepisu pochodzącego ze strony White Plate . Polecam! Składniki na tortownicę 20 cm średnicy: Spód: 3/4 szklanki migdałów blanszowanych Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu Masa: 1/2 sera trzykrotnie mielonego (ja użyłam sera półtłustego w kostkach) 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego(...)które obtoczyłam w powstałym karmelu. Następnie przełożyłam do blendera i zmiksowałam na drobniejsze kawałki, anie nie na proszek! Masa:  Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki lekko posmarowałam masłem. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni. Na dno tortownicy wyłożyłam zmiksowane karmelizowane migdały i odstawiłam na bok. Teraz mogłam zabrać się za masę. Ser dosyć długo

Blondynka Gotuje
Udka pieczone w marynacie miodowo-cytrynowej 167

mielonej ostrej papryki odrobina pieprzu cayenne 1-2 łyżeczki ziół do drobiu Sposób wykonania: 1. Mięso umyć i osuszyć. 2. Składniki marynaty dokładnie połączyć i włożyć do niej mięso, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. 3. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok 50 minut w 180 st.C. Przez pierwszą połowę pieczenia

Kuchnia domowa Ani
Torcik na zimno z brzoskwiniami 187

zdrowe posiłki KLIK biszkopty okrągłe galaretki rubinowa + 300 ml wody 1 kg mielonego sera 3 galaretki agrestowe + 300 ml wody 300 ml śmietanki 30% 2  galaretki  truskawkowe+ 500 ml wody brzoskwinie z puszki Dno tortownicy(  28 cm )  wykładam papierem do pieczenia  i układam biszkopty i pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie . Przygotowuję galaretki

Takie tam pichcenie
Papryki faszerowane chili con carne 177

faszerowane moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (: Składniki (na 4 porcje) : 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 4 średniej wielkości czerwone papryki 2 małe papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 ml pasty pomidorowej(...)połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 200 °C. W tym czasie przygotować farsz. Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać

Food Square