pieczarki - 22435 przepisów (strona:148/1496)

Papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami 32

pieczona jest po prostu najlepsza. Często podaję ją w towarzystwie innych pieczonych warzyw, ale taką faszerowaną lubię jeszcze bardziej. Tym razem jako nadzienie: kawałki mięsa z nogi kurczaka, pieczarki oraz dwa rodzaje sera, cheddar i gorgonzola. Wyszło pysznie, spróbujcie. 3 papryki 3-6 plasterków sera cheddar 2-3 udka z kurczaka bez skóry i kości (około(...)brązowych pieczarek 1 cebula kawałek gorgonzoli (około 50-60 g) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku mielona papryka słodka sól, pieprz oliwa Mięso kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub na paseczki). Mieszamy z sosem sojowym, sosem worcestershire (można pominąć), sokiem z cytryny, pokrojonym na cieniutkie plasterki czosnkiem oraz szczyptą

Smaki Na Talerzu
Papryka faszerowana po mazursku – pyszna i aromatyczna 37

uroczystościach. Paprykę można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, a potem odgrzać w mikrofalówce – jej smak się nie popsuje. Wyśmienite papryki wypełnione farszem z mięsa mielonego, kaszy jęczmiennej, ryżu i pieczarek tworzą pyszną kompozycję smakową, która z pewnością podbije wasze kubki smakowe.   Składniki na paprykę faszerowaną po mazursku: 6 większych papryk czerwonych 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe(...)wołowe też może być) 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 100 g ryżu (dałam basmati, może też być jaśminowy czy biały) 250 g pieczarek 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra łyżka oleju rzepakowego   Jak przygotować paprykę faszerowaną po mazursku? Opis przygotowania krok po kroku Kaszę i ryż ugotuj osobno wg instrukcji producenta umieszczonych na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z kurczakiem i makaronem – pyszny pomysł na sycące danie 33

około 600 g) 2 marchewki mały korzeń pietruszki 100 g (szklanka) makaronu (dałam casarecce, może być inne ulubiony np. świderki czy muszelki) 250 ml (szklanka) passaty pomidorowej 250 g pieczarek szklanka groszku mrożonego 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego po około pół łyżeczki suszonych: bazylia, oregano, tymianek ostra papryka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól Jak przygotować(...)wolnym ogniu przez około godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar przecedź i przelej z powrotem do garnka, a warzywa i mięso odstaw do przestudzenia. W międzyczasie pieczarki oczyść, pokrój w paski i podsmaż na łyżce oleju, aż odparuje z nich woda. Makaron gotuj w osolonej wodzie al dente czyli około 2 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety siekane z kurczaka 35

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, zobacz przepis na kotlety siekane drobiowe z serem, majonezem i pieczarkami, do których idealnie sprawdzi się filet z piersi kurczaka lub indyka. Kotlety siekane bez panierki , to rodzaj smażonej lub pieczonej potrawy z kawałków mięsa zmieszanych z dodatkami, takimi jak ser, warzywa, jajka oraz przyprawy. Wszystkie wspomniane składniki są dokładnie mieszane, formowane w placuszki(...)Składniki: pierś z kurczaka lub indyka BIO: 700 g jajka od kur z wolnego wybiegu: 2 szt. twarda mozzarella: 100 – 120 g majonez: 1/2 łyżki kilka średniej wielkości pieczarek mąka ziemniaczana: 1 łyżka posiekane świeże zioła: 2 łyżki sól kłodawska: 1/2 łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz do smaku masło klarowane do smażenia Kotlety siekane z kurczaka przepis Przygotowanie

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka z pieczonym kalafiorem, szpinakiem i granatem 31

smażonej lub grillowanej kiełbasy. Pieczony kalafior doprawiony m.in przyprawą curry jest przepyszny i świetnie sprawdza się w sałatkach. W tej konkretnej sałatce stanowi główny składnik, a towarzyszą mu pieczone pieczarki, seler naciowy, szpinak i…. powinny być jeszcze pomidorki koktajlowe, ale zorientowałam się o ich braku, gdy zdjęcia zostały już zrobione. Dopełnieniem całości są orzechy, ziarenka granatu (teraz jest(...)delikatnie orzechowym smaku. Pyszna! 2-3 porcje: kalafior (u mnie około 600-700 g – miałam dwa, ale dość malutkie) 1-2 łodygi selera naciowego 150-200 g brązowych pieczarek 2-3 garście świeżego szpinaku 200 g pomidorków koktajlowych (zapomniałam je dodać) 1/3 małego granatu kilka ulubionych orzechów 3-5 łyżek oliwy (w zależności od wielkości kalafiora) 1 łyżka soku

Smaki Na Talerzu
Sałatka jarzynowa a’la “Grzybowa Polana” 20

Sałatka jarzynowa to klasyka na polskim stole. Dzisiaj proponuję zaserwować ją w towarzystwie marynowanych pieczarek. Fajnie wygląda, prawda? Polecam również sałatkę jarzynową w wersji „Bezludna Wyspa” Składniki (tortownica o średnicy 16 cm): marynowane pieczarki pęczek świeżej pietruszki pęczek świeżego koperku 2 duże ziemniaki 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1 duży ogórek kiszony 1/2 średniej cebuli ser żółty(...)większej misce z musztardą i majonezem lub jogurtem naturalnym i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy. Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy odcedzone wcześniej marynowane pieczarki kapeluszami w dół jak pokazano na zdjęciu. Pieczarki posypujemy hojnie pokrojonymi ziołami. Następnie, delikatnie wykładamy sałatkę jarzynową wyrównując jej powierzchnię. Przykrywamy folia aluminiową i odkładamy do lodówki. Przed podaniem ściągamy folię

Lamarida.pl
Pizza pasztet z cukinii – pyszny dodatek do kanapek lub obiadu 35

Pizza pasztet z cukinii z dodatkiem szynki, pieczarek i papryki to pyszny pomysł na potrawę, którą można podać zarówno na obiad jak i kolację. Smakuje dobrze i na ciepło i na zimno. Jest to super pomysł na wykorzystanie cukinii. Z czym podać Pizza pasztet z cukinii? Jeśli chcemy go podać na ciepło (plastry pasztetu można odgrzać w mikrofalówce lub odsmażyć(...)Składniki na Pizza pasztet z cukinii: 500 g cukinii 0,5 szklanki kaszy manny 0,5 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki oleju 2 jajka 250 g szynki 250 g pieczarek 100 g sera żółtego średniej wielkości papryka czerwona pieprz czarny, sól, papryka ostra, pieprz ziołowy, oregano   Przygotowanie Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżeczką

e-PrzepisyKulinarne
Pizzerinki z cukinii 39

Łatwy w przygotowaniu przepis na letnią przekąskę z pieczarkami i mozzarellą, czyli bezglutenowe pizzerinki z cukinii z piekarnika. Idealny pomysł dla wszystkich, którzy szukają sprawdzonej alternatywy dla pizzerinek na bazie klasycznego ciasta oraz dla wielbicieli cukinii. Ten przepis ma wszystkie smaki, które lubisz w pizzerinkach, ale tym razem zapieczone na pożywnych plastrach cukinii. To najlepszy przepis na mini pizze(...)naszego letniego krajobrazu pomysłów na dania z tym lubianym warzywem. Większość z nich, jak wegetariańska cukinia smażona w panierce , „mięsna” cukinia faszerowana kurczakiem oraz bezglutenowa cukinia z pieczarkami , to przepisy dobrze znane na polskich stołach. Podobnie zresztą jak placki z cukinii prezentują jej wielką uniwersalność, z której można wyczarować wszystko. Począwszy od prostej zupy z cukinii

Kuchnia Na Wypasie
Trójkąty drożdżowe na wytrawnie 31

jest naprawdę proste. Ciasto na trójkąty nie wymaga długiego wyrastania. Wystarczy je zagnieść i odstawić na czas przygotowania farszu. Farsz powinien być wyrazisty w smaku. Ja do farszu dodaję pieczarki, pyszny ser ser emmentaler i wyjątkową kiełbasę z jelenia. Te i inne produkty możecie znaleźć w sklepie online w Schronisku Bukowina . Dlaczego warto zrobić zakupy online w Schronisku Bukowina(...)podsypania 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru mała szczypta soli 40 g miękkiego masła lub margaryny niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko M Na farsz: 15 średnich pieczarek 1 wiejska kiełbasa z jelenia 4 plasterki sera 2-3 łyżki masła 2 łyżki suszonej cebuli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku

Słodkie okruszki
Zraziki w sosie myśliwskim 48

myśliwskim Faszerowane roladki z kurczaka duszone w pysznym ciemnym sosie. Obiad palce lizać!     Składniki: 5 pojedynczych filetów z kurczaka 1 cebula 10 dkg boczku wędzonego ok 20dkg pieczarek 2 garści szpinaku serek śmietankowy typu Alemtte, Turek itp 350ml bulionu lub wody Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu(...)obtoczenia roladek olej do smażenia     *** Przygotowujemy farsz. Na patelni wytapiamy pokrojony w kosteczkę boczek *** *** Po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia *** *** Następnie dokładamy połowę pieczarek (ok 10dkg) pokrojonych w kostkę *** *** Gdy pieczarki podsmażą się dokładamy szpinak *** *** Mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę, do momentu, aż szpinak zwiędnie. Gotowy farsz odkładamy do wystudzenia *** *** Filety przecinamy wzdłuż

Blog z Apetytem
Bitki sojowe w sosie pieczarkowym 33

szafce na takie okazje mam zawsze schowane suche kotlety sojowe. Zapraszam na szybkie wegetariańskie danie bez glutenu 😋😊 Składniki (na 4 porcje): opakowanie (100 g) suchych kotletów sojowych 300 g pieczarek mała cebula ok. 10 listków świeżego majeranku pół szklanki przecieru pomidorowego pół łyżeczki mielonego kminku sól pieprz 2 łyżki oleju Pieczarki oczyścić i pokroić według uznania. Pieczarki przerzucić na patelnię(...)Polać olejem. Smażyć do odparowania płynu. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka. Gdy płyn odparuje dodać kminek i przecier pomidorowy. Wlać szklankę wody. Na pieczarkach ułożyć kotlety sojowe. Całość posolić. Dusić całość do miękkości kotletów, które co jakiś czas trzeba przewrócić na drugą stronę i wkładać głębiej w płyn. W razie potrzeby dolewać wodę, bo kotlety sporo

Weekendy w domu i ogrodzie
FILETY W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 34

pieczarkowym sosem, który dociera w każdy zakamarek – To danie do którego będziesz chętnie wracać ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut CO POTRZEBUJESZ: – Filety z kurczaka – 4 pojedyncze sztuki – Pieczarki – 250g – Czosnek – 3 niewielkie ząbki – Śmietanka 30% słodka Zott – 100g – Pietruszka natka – posiekana łyżka – Pomidory suszone – przyprawa do smaku – Sos sojowy gęsty – 2 łyżki – Mąka pszenna – 2 płaskie łyżki(...)filety podlej sosem sojowym oraz syropek klonowym i duś pod przykryciem na niewielkim źródle ciepła około 30 minut. 4. W tym czasie obierz i pokrój w plasterki czosnek oraz pieczarki. Dodaj do filetów. 5. Dosyp mąkę, dopraw czosnkiem granulowanym i solą, duś kolejne 30 minut od czasu do czasu przekładając na drugą stronę. 6. Kiedy filety będą już idealnie soczyste

globuskulinarny
Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i serem sałatkowym 33

Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i serem sałatkowym Dziś mam dla Was pomysł na szybki obiad. Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i serem sałatkowym. Pysznie, prosto i sycąco. Tak przygotowany makaron możecie też śmiało zabrać ze sobą np. do pracy. Polecam Składniki: 200-250 g pełnoziarnistego makaronu penne 3 duże pieczarki 2 duże garście świeżych liści szpinaku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)smaku: szczypta granulowanego czosnku , sól i pieprz *dobrej jakości przyprawy znajdziecie w ofercie Skworcu Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Pieczarki kroimy i smażymy chwilę na 2 łyżkach oliwy doprawiając je pod koniec pieprzem i solą. Następnie dodajemy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy nasz szpinak, pokrojoną w kostkę paprykę i doprawiamy całość granulowanym

Słodkie okruszki
Krupnik z pieczarkami 26

kilku lat bardzo lubię krupnik, choć w dzieciństwie była to moja znienawidzona zupa. Czasem ją urozmaicam tak jak tutaj - dodałam pieczarek. Obowiązkowo dodaję koperek, tym razem w zupie wylądowała mrożona pietruszka - to już resztki moich mrożonych zapasów.  Składniki: 2 litry dowolnego bulionu - u mnie na skrzydełkach + ziele angielskie + liść laurowy + 2 suszone grzybki 1 marchewka 1 pietruszka(...)ziemniaki 1 cebula sól, pieprz 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 250g pieczarek siekana natka pietruszki lub koperku Sposób przygotowania: 1. Gotowy wywar zagotować. Dodać opłukaną pod zimną wodą kaszę i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Cebulę przypalić na gazie, dodać do zupy. Gotować. 2. W połowie gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. gotować do miękkości.  3. W międzyczasie pieczarki

Kuchnia domowa Ani
Bryzol czyli gastronomiczna legenda PRL. Bardzo smaczny kotlet wołowy z pieczarkami i cebulką. PRZEPIS 44

Każdy szanujący się lokal gastronomiczny w PRL miał go w swoim jadłospisie. Mowa o bryzolu, kotlecie z grubo mielonej lub siekanej wołowiny podanym z pieczarkami i cebulką. Jest bardzo smaczny, warto więc wypróbować ten stary i nieco zapomniany przepis w swojej kuchni. Przepis na bryzol Składniki: 500 gramów zmielonej wołowiny – mięso najlepiej zemleć samodzielnie na grubych oczkach, 1 jajko(...)mąka pszenna do obtoczenia kotletów, 250 gramów pieczarek, 2 duże cebule, olej, sól, pieprz. Jak zrobić bryzol? Zmielone mięso przełóż do miski, wbij jajo, oprósz solą i pieprzem, dokładnie wyrób przy pomocy dłoni, wstaw do lodówki na 15 minut, aby masa stężała. Mięso podziel na 4 porcje, z każdej uformuj kulkę, którą następnie spłaszcz na kotlet o grubości

Kulinarna Polska