pieczarki - 22920 przepisów (strona:151/1528)

Udka à la polonezy – pyszne, szybkie i proste do zrobienia 99

Udka à la polonezy to bardzo smaczne danie, które można podać zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad, czy jako ciepłe danie na imprezie. Udka z farszem z pieczarek i cykorii pieczone w piekarniku to doskonały wybór dla osób, które cenią sobie szybkie i smaczne posiłki. Chrupiąca skórka, delikatne mięso z kurczaka i aromatyczny farsz sprawiają, że wszyscy chętnie się(...)kapusty pekińskiej, pikle i gotowane warzywa. Udka à la polonezy – pyszne, szybkie i proste do zrobienia Składniki na udka à la polonezy: 1 kg udek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cykorie około 4 łyżeczki musztardy sól, pierz, czosnek suszony, papryka ostra, ewentualnie ulubiona przyprawa do kurczaka olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie Udka umyj, osusz i wyjmij im kości, pomagając

e-PrzepisyKulinarne
Ślimaczki z pieczarkami z ciasta francuskiego 31

świętach zostały mi niewykorzystane pieczarki i rulon ciasta francuskiego. Szybko zrobiłam z nich ślimaczki na kolację. Takie ślimaczki będą idealne na domowe spotkanie w gronie najbliższych, będą pasować nie tylko do czerwonego barszczyku, ale równie dobrze można je zjeść z odrobiną keczupu czy z domowym sosem czosnkowym. Smakują na ciepło i na zimno.  Składniki (na 12 sztuk(...)rulon ciasta francuskiego (rozmiar XXL)  400 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego  sól, pieprz olej do smażenia  oregano  Sposób przygotowania:  1. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulę drobno posiekać.  2. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić do odparowania nadmiaru wody. Dodać

Kuchnia domowa Ani
Wiejski gulasz z pieczarkami 156

Wiejski gulasz z pieczarkami Prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Gulasz możemy podać z ziemniaczkami, pyzami albo kaszą i ulubioną surówką lub po prostu z ogórkiem kiszonym. Palce lizać!     Składniki: 1 kg szynki wieprzowej lub łopatki 1 cebula 200g pieczarek 1,5 szklanki bulionu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek(...)straci surowy kolor *** *** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na głęboką patelnie, a na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w piórka pieczarki i smażymy często mieszając, aż się zrumienią *** *** Mięso zalewamy bulionem i zagotowujemy *** *** Na mięsie układamy podsmażone pieczarki z cebulką. Dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego *** *** Całość dusimy

Blog z Apetytem
Pieczone pierożki nadziane pieczarkami i swojską kiełbasą 54

Pieczone pierożki nadziane pieczarkami i swojską kiełbasą Dziś mam dla Was pomysł na pyszny obiad. Pieczone pierożki nadziane farszem na bazie pieczarek i pysznej swojskiej kiełbasy. Takie pierożki śmiało sprawdzą się też jako jedno z dań na różnych przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi. Wystarczy podać je z miksem domowych sosów i każdy będzie zachwycony. Polecam i Wam Gdzie kupić dobrej(...)mąki pszennej + do podsypania 30 g drożdży szczypta cukru mała szczypta soli 40 g miękkiego masła/margaryny niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko Na farsz: 400 g pieczarek 140 g kiełbasy – u mnie kiełbasa swojska od Odkrywca Smaku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki olej do podsmażenia składników sól i świeżo mielony pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania

Słodkie okruszki
Łazanki z białą kapustą i plasterkami pieczarek 59

Łazanki z białą kapustą i plasterkami pieczarek Pomysł na szybki, niedrogi obiad? Polecam łazanki z białą kapustą i plasterkami pieczarek . My uwielbiamy. Prosto, szybko i pysznie. Łazanki to obiad, który można zrobić o każdej porze roku, korzystając z dostępnych, lokalnych składników. Jeśli lubicie łazanki możecie też wzbogacić o dodatek boczku. Często też przygotowuję łazanki na kiszonej kapuście lub wersję mieszanką(...)akurat mamy w lodówce. Jak zrobić łazanki na białej kapuście? Składniki: pół małej główki białej kapusty makaron jajeczny łazanka z kurkumą Makarony Babuni EkoMak (250 g) 250 g pieczarek krojonych w plastry kiełbasa – u mnie 1 podwawelska pół dużej czerwonej cebuli 1 duży liść laurowy do smaku: sól, pieprz, słodka czerwona papryka olej do podsmażenia składników Przygotowanie: Kapustę drobno

Słodkie okruszki
Bryzol wołowy 100

kawałek mięsa uzyskamy po usmażeniu – warto jest jednak mieć na uwadze, iż w trakcie smażenia kotlety nieco się skurczą. Usmażone kotlety najczęściej podaje się ze smażonymi z cebulą pieczarkami lub tylko ze smażoną cebulką . Ten domowy posiłek dobrze smakuje podany z dodatkami. Postawić można tutaj na ziemniaki z wody bądź na puree ziemniaczane i oczywiście zaserwować do całości ulubioną(...)mięsa wołowego 1 małe jajko 2-3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 4 łyżki oleju Dodatkowo: 200 g cebuli szczypta soli szczypta pieprzu 250 g pieczarek Bryzol wołowy Jak zrobić bryzol wołowy. Do miski włożyć mielone mięso wołowe , dodać jajko, sól oraz pieprz po czym bardzo dokładnie wyrobić masę mięsną. Masę podzielić na cztery części, każdą

MeCooks
Najlepszy strogonow z pieczarkami 238

Najlepszy strogonow z pieczarkami Jeśli lubicie gęste i aromatyczne gulasze, podane ze świeżym pieczywem albo pyzami lub ziemniaczkami, to ten przepis jest właśnie dla Was. Strogonow, to pomysł na elegancki rodzinny obiad, taki na przykład na niedziele lub jakąś okazję. Mega smaczny!     Składniki: ok 1 kg wołowiny 1 cebula 20 dkg boczku wędzonego 20 dkg małych pieczarek(...)jakiś czas mieszamy i podlewamy bulionem *** *** W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w słupki boczek wędzony *** *** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w piórka cebulę *** *** A po chwili pieczarki (jeśli nie udało się wam kupić tych malutkich, przekrójcie te większe na połówki lub ćwiartki) *** *** Smażymy ciągle mieszając, do zrumienienia pieczarek *** *** Całość dodajemy do garnka z gulaszem (po około godzinie duszenia

Blog z Apetytem
Farsz do krokietów 63

więc mieć farsz do krokietów w pogotowiu i czasem bywa on mięsny (szczególnie jeśli mam mięso z rosołu) a czasem bywa on wegetariański, warzywny czy grzybowy. Dzisiaj wersja z pieczarkami i warzywami. Prosta i niezwykle smaczna. Taki farsz świetnie się mrozi, więc można przygotować go sobie wcześniej, wtedy kiedy mamy składniki. Można go wykorzystać również jako farsz do pierogów(...)pasztecików. Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . PRZEPIS FARSZ DO KROKIETÓW Składniki: 1 biała część pora 1 cebula 500g pieczarek 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 10 łyżek oliwy 0,5 pęczka koperku 0,5 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich Jak zrobić farsz

Dorota Smakuje
Sałatka makaronowa z kurczakiem, brokułem i pieczarkami 59

Jestem pewna, że takiej sałatki jeszcze nie jadł*ś To warstwowa sałatka z kurczakiem, makaronem, brokułem, pieczarkami i duszonymi porami z dodatkiem serka kanapkowego i suszonych śliwek. Składniki układamy warstwowo, więc sałatka ładnie prezentuje się w szklanej salaterce. 150 g drobnego makaronu 2 filety z kurczaka + ulubione przyprawy 300 g brązowych pieczarek 1 brokuł 2 pory kilka suszonych śliwek kalifornijskich(...)papryką słodką i ostrą, niewielką ilością oregano oraz solą i pieprzem (lub innymi ulubionymi przyprawami). Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju, mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy na półplasterki. Smażymy na rozgrzanej na patelni, niewielkiej ilości oleju. Pod koniec oprószamy solą oraz mieloną papryką do smaku. Pora kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością

Smaki Na Talerzu
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków 55

Placki z gotowanych ziemniaków można podać solo, z sosem grzybowym (np pieczarkowym ) lub gulaszem po węgiersku . Ja podałam je z drobiowym „gulaszem”/potrawką z papryką i pieczarkami (przepis podaję pod przepisem na placki ziemniaczane) oraz surówką z czerwonej kapusty. Gulasz warto sobie przygotować wcześniej, tak by smażąc placki, był już gotowy do podania. Ja ziemniaki gotowałam(...)ilością oleju. Pomagając sobie chochlą rozprowadzamy po (mniej więcej całej powierzchni) patelni i smażymy na małym ogniu, z obu stron, do zarumienienia. „Gulasz” drobiowy z papryką i pieczarkami : 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szkl. bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego mielona papryka słodka oregano bazylia cukier sól, pieprz

Smaki Na Talerzu
Koperty drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami 67

Koperty drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami Rumiane i soczyste kieszonki z piersi kurczaka, wypełnione pysznym sezonowym farszem i otoczone chrupiącą panierką. Banalnie proste w wykonaniu i niezwykle smaczne danie. Polecam!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz olej do smażenia Farsz: pół główki młodej kapusty 50g boczku wędzonego pół cebuli 100g pieczarek 1 marchew 1/3 szklanki(...)masła 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Panierka: 1 jajko 1 szklanka bułki tartej     *** Przygotowujemy farsz. Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Boczek również kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na kawałki, cebulę drobno siekamy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na patelni podsmażamy boczek, a gdy się zacznie wytapiać dodajemy cebulkę oraz pieczarki, mieszamy i podsmażamy

Blog z Apetytem
Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 287

szkl. mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy) 2-3 łyżki oleju rzepakowego Farsz: ok 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 300 g brązowych pieczarek po 1 papryce czerwonej i żółtej 1 słoik passaty pomidorowej zioła prowansalskie suszona bazylia mielona ostra papryka sól, pieprz, szczypta cukru olej rzepakowy Beszamel: 40 g masła 2 łyżki mąki(...)Składniki na naleśniki łączymy w naczyniu, miksujemy, by nie było grudek. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po czym smażymy cienkie naleśniki. Cebulę i papryki kroimy w kostkę, a pieczarki na plasterki (jeśli pieczarki są małe, to na ćwiartki). Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę, a po chwili dorzucamy pieczarki. Smażymy przez chwilę. Następnie pieczarki

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 141

szkl. mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy) 2-3 łyżki oleju rzepakowego Farsz: ok 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 300 g brązowych pieczarek po 1 papryce czerwonej i żółtej 1 słoik passaty pomidorowej zioła prowansalskie suszona bazylia mielona ostra papryka sól, pieprz, szczypta cukru olej rzepakowy Beszamel: 40 g masła 2 łyżki mąki(...)Składniki na naleśniki łączymy w naczyniu, miksujemy, by nie było grudek. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po czym smażymy cienkie naleśniki. Cebulę i papryki kroimy w kostkę, a pieczarki na plasterki (jeśli pieczarki są małe, to na ćwiartki). Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę, a po chwili dorzucamy pieczarki. Smażymy przez chwilę. Następnie pieczarki

Smaki Na Talerzu
Kotlety z karkówki po zbójnicku z serem i pieczarkami 65

Karkówka z pieczarkami i serem Dziś kotlety z karkówki po zbójnicku zapiekane w piekarniku z cebulą, pieczarkami i serem. Bez wątpienia kotlet rządzi na stole Polaków i bez znaczenia czy to tradycyjny schabowy, mielony czy też kotlety z karkówki lub piersi kurczaka. Dziś będzie to karkówka z pieczarkami i serem, taki prosty pomysł na kotlety z karkówki inaczej. Karkówka marynowana(...)zrobić karkówkę po zbójnicku? Zapraszam na przepis 🙂         Kotlety z karkówki po zbójnicku przepis kotlety z karkówki 3 – 4 sztuki cebula 2 duże sztuki pieczarki 300 g mozzarella 200 g jajko 1 sztuka mąka pszenna 5 łyżek z brzuszkiem majeranek 1 łyżka sól i pieprz do smaku masło lub olej Marynata z maślanki do karkówki maślanka

Dieta moja pasja
Kasza gryczana z brokułem i pieczarkami 55

Jeżeli szukasz prostego pomysłu na bezmięsny obiad, to dziś na blogu jest bardzo ciekawa propozycja. Kasza gryczana z brokułem i pieczarkami w „sosie” z serka kanapkowego. Coś pysznego. My z mężem uwielbiamy to danie. Jest to świetny sposób, by takie osoby jak np ja, które za kaszą nie przepadają, włączyły ją do swojej diety i mogły szczerze cieszyć(...)się jej smakiem. 100 g kaszy gryczanej (u mnie biała, niepalona) 200-250 g pieczarek (u mnie brązowe) 1 cebula 1 brokuł 2-3 łyżki serka kanapkowego (u mnie Almette ziołowy lub śmietankowy) zioła prowansalskie oliwa mielona papryka sól, pieprz, cukier Kaszę gryczaną gotujemy na sypko wg wskazówek na opakowaniu (ważne, by gotować na małym ogniu). Odcedzamy. Brokuła dzielimy

Smaki Na Talerzu