pieczarki - 22920 przepisów (strona:153/1528)

FILETY W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 77

pieczarkowym sosem, który dociera w każdy zakamarek – To danie do którego będziesz chętnie wracać ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut CO POTRZEBUJESZ: – Filety z kurczaka – 4 pojedyncze sztuki – Pieczarki – 250g – Czosnek – 3 niewielkie ząbki – Śmietanka 30% słodka Zott – 100g – Pietruszka natka – posiekana łyżka – Pomidory suszone – przyprawa do smaku – Sos sojowy gęsty – 2 łyżki – Mąka pszenna – 2 płaskie łyżki(...)filety podlej sosem sojowym oraz syropek klonowym i duś pod przykryciem na niewielkim źródle ciepła około 30 minut. 4. W tym czasie obierz i pokrój w plasterki czosnek oraz pieczarki. Dodaj do filetów. 5. Dosyp mąkę, dopraw czosnkiem granulowanym i solą, duś kolejne 30 minut od czasu do czasu przekładając na drugą stronę. 6. Kiedy filety będą już idealnie soczyste

globuskulinarny
Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i serem sałatkowym 79

Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i serem sałatkowym Dziś mam dla Was pomysł na szybki obiad. Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i serem sałatkowym. Pysznie, prosto i sycąco. Tak przygotowany makaron możecie też śmiało zabrać ze sobą np. do pracy. Polecam Składniki: 200-250 g pełnoziarnistego makaronu penne 3 duże pieczarki 2 duże garście świeżych liści szpinaku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)smaku: szczypta granulowanego czosnku , sól i pieprz *dobrej jakości przyprawy znajdziecie w ofercie Skworcu Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Pieczarki kroimy i smażymy chwilę na 2 łyżkach oliwy doprawiając je pod koniec pieprzem i solą. Następnie dodajemy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy nasz szpinak, pokrojoną w kostkę paprykę i doprawiamy całość granulowanym

Słodkie okruszki
Krupnik z pieczarkami 62

kilku lat bardzo lubię krupnik, choć w dzieciństwie była to moja znienawidzona zupa. Czasem ją urozmaicam tak jak tutaj - dodałam pieczarek. Obowiązkowo dodaję koperek, tym razem w zupie wylądowała mrożona pietruszka - to już resztki moich mrożonych zapasów.  Składniki: 2 litry dowolnego bulionu - u mnie na skrzydełkach + ziele angielskie + liść laurowy + 2 suszone grzybki 1 marchewka 1 pietruszka(...)ziemniaki 1 cebula sól, pieprz 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 250g pieczarek siekana natka pietruszki lub koperku Sposób przygotowania: 1. Gotowy wywar zagotować. Dodać opłukaną pod zimną wodą kaszę i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Cebulę przypalić na gazie, dodać do zupy. Gotować. 2. W połowie gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. gotować do miękkości.  3. W międzyczasie pieczarki

Kuchnia domowa Ani
Bryzol czyli gastronomiczna legenda PRL. Bardzo smaczny kotlet wołowy z pieczarkami i cebulką. PRZEPIS 99

Każdy szanujący się lokal gastronomiczny w PRL miał go w swoim jadłospisie. Mowa o bryzolu, kotlecie z grubo mielonej lub siekanej wołowiny podanym z pieczarkami i cebulką. Jest bardzo smaczny, warto więc wypróbować ten stary i nieco zapomniany przepis w swojej kuchni. Przepis na bryzol Składniki: 500 gramów zmielonej wołowiny – mięso najlepiej zemleć samodzielnie na grubych oczkach, 1 jajko(...)mąka pszenna do obtoczenia kotletów, 250 gramów pieczarek, 2 duże cebule, olej, sól, pieprz. Jak zrobić bryzol? Zmielone mięso przełóż do miski, wbij jajo, oprósz solą i pieprzem, dokładnie wyrób przy pomocy dłoni, wstaw do lodówki na 15 minut, aby masa stężała. Mięso podziel na 4 porcje, z każdej uformuj kulkę, którą następnie spłaszcz na kotlet o grubości

Kulinarna Polska
Sałatka rodzinna 74

smaczna przekąska, która idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Będzie świetnym wyborem na Święta, a także inne rodzinne okazje w ciągu roku. Do przygotowania sałatki potrzebne nam będą marynowane pieczarki, kukurydza, czerwona cebulka, tuńczyk oraz jajka. Składniki te połączone ze sobą kremowym sosem idealnie do siebie pasują. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi i jajkiem jest bardzo(...)sałatka szybka do zrobienia. Czas jej przygotowania to dosłownie 15 minut, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu przy najbliższej okazji. SAŁATKA RODZINNA – PRZEPIS Składniki 1 mały słoik pieczarek marynowanych 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 5 jajek 4 ogórki konserwowe 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie Jajka gotujemy

Przepiski.pl
Bułeczki bao z warzywami 56

też sprawdzi się biała czy włoska), ale można też ją zamienić np na jarmuż, lub wykorzystać zalegającą sałatę lodową. Do tego podsmażone warzywa, to co leży w lodówce- marchewka, pieczarki sprawdzą się najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane(...)linearGradient#wprm-recipe-rating-6-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-rating-6-66 stop { stop-color: #343434; } Bułeczki bao z nadzieniem warzywnym z kapusty i jarmużu, pieczarek i marchweki z dodatkiem czosnku i imbiru Ingredients CIASTO 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 3 łyżki

Cooking for Emily
Bigos z pieczarek + film 72

Bigos z pieczarek z dodatkiem cebuli, kiełbasy i ogórków kiszonych to smaczne danie obiadowe, które będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą. Jest to smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu potrawa, która zachwyci nie jedno podniebienie.     składniki na 3-4 porcje 500 g kiełbasy 500 g ogórków kiszonych 800 g pieczarek 4 cebule 4 ząbki czosnku przeciśnięte(...)praskę olej do smażenia woda 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta suszonego tymianku szczypta majeranku czarny pieprz sól przepis Kiełbasę kroimy w kostkę. Obraną cebulę drobno siekamy. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy na większe części. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną kiełbasę i wszystko chwilę podsmażamy, od czasu do czasu mieszamy, po czym zdejmujemy

Smakowite Dania
Dworska uczta 271

Dworska uczta Pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Prawdziwie królewska potrawa z rumianymi klopsikami, zasmażaną kapustą i pieczarkami Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.     Składniki: Klopsiki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany olej do smażenia ok pół szklanki(...)bułki tartej + pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych – do obtoczenia klopsików Dodatkowo: pół główki białej kapusty 200g pieczarek 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego Zasmażka: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki       *** Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę w średniej wielkości kostkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą z mleka

Blog z Apetytem
Sznycle schabowe w sosie pieczarkowym 313

Sznycle schabowe w sosie pieczarkowym Kruche i rumiane mięsko zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym z pieczarkami. Rewelacyjne danie obiadowe, które możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Palce lizać!     Składniki: ok 1 kg schabu 1 cebula ok 250g pieczarek 1 łyżka masła 1,5 szklanki wody lub bulionu 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu(...)plastry *** *** Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem i odkładamy na minimum 1 godziną *** *** Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron na mocno rumiano *** *** Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Podsmażony schab przekładamy do garnka. Na patelnię dokładamy masło i podsmażamy na nim pieczarki z cebulką *** *** Mięso zalewamy bulionem lub wodą *** *** Dodajemy pieczarki

Blog z Apetytem
Zapiekanka chłopska 170

Zapiekanka chłopska Nie potrzeba wiele czasu, ani dużych umiejętności kulinarnych aby przygotować smakowity i treściwy obiad dla całej rodziny. Pyszna i sycąca zapiekanka z ziemniaczkami, kiełbasą, pieczarkami oraz kapustą, to będzie strzał w dziesiątkę. Polecam! Do zapiekanki możemy także wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały nam od obiadu z dnia poprzedniego.     Składniki: 4-5 ziemniaków 2 kiełbasy (u mnie(...)polskie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 5-6 pieczarek 1/3 kapusty pekińskiej (można też użyć zwykłej kapusty) 200ml śmietanki 30% 2 jajka 10 dkg żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa     *** Pieczarki kroimy w półplasterki *** *** Kapustę pekińską drobno kroimy *** *** Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę

Blog z Apetytem
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami 72

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g(...)zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików 2 łyżki sezamu do posypania Farsz: ok 500g pieczarek ok 500g kapusty kiszonej 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie       *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki

Blog z Apetytem
Pieczarki faszerowane szynką i serem 57

PIECZARKI FASZEROWANE SZYNKĄ SKŁADNIKI 8 ładnych, równych pieczarek Portabello; 200 gramów zwykłych pieczarek; 150-200 gramów dobrze rozpiekającego się sera (twardy lub np. mozzarella); 100 gramów szynki szwarcwaldzkiej; pęczek dymki; 1 duża cebula; sos sriratcha; sól, pieprz; przepis na pieczarki faszerowane szynką i serem Artykuł Pieczarki faszerowane szynką i serem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Sos pieczarkowy 70

pieczonym kurczakiem . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy z cebulką i czosnkiem oraz kilka porad. SKŁADNIKI: 3 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 500 g pieczarek po większej szczypcie soli, pieprzu, majeranku, lubczyku, papryki słodkiej 6 łyżek śmietanki 12 % lub 18 % PRZYGOTOWANIE: Przygotuj 500 g pieczarek, trzy ząbki czosnku oraz średniej wielkości cebulę. Cebulę i trzy(...)cebulę wraz z czosnkiem. Smaż je na małej mocy palnika przez 8 minut, do lekkiego zeszklenia. Porada. Trzy łyżki oliwy możesz zastąpić łyżką masła klarowanego lub dwoma łyżkami oleju. Pieczarki obierz i umyj. Nie musisz obierać pieczarek, wystarczy że dokładnie je umyjesz. Pieczarki posiekaj na kawałki. Dodaj do cebuli z czosnkiem. Całość smaż pod przykryciem na średniej mocy palnika przez

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowe paszteciki z kapustą i pieczarkami. Zrobisz je w mniej niż godzinę! 84

Zrobienie pasztecików może być naprawdę proste i szybkie, jeśli skorzystacie z tego przepisu. W dodatku wychodzą naprawdę bardzo smaczne. Przepis na ekspresowe paszteciki z kapustą i pieczarkami Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej, około 300 gramów świeżych pieczarek , 2 cebule, arkusz gotowego ciasta francuskiego (około 300 gramów), 1 jajko, olej, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, na posypkę ziarna czarnuszki lub kminku(...)gotuj pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta zmięknie, a cała woda wyparuje. Na patelni rozgrzej trochę oleju , wrzuć posiekaną cebulę, smaż chwilę, dodaj pieczarki starte na grubych oczkach, smaż całość do zrumienienia, dopraw solą i pieprzem. Do cebuli i pieczarek dodaj kapustę, z której wcześniej usuń ziele i listki. Dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwiń, przy

Kulinarna Polska
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami 84

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych drożdży 125g(...)zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików 2 łyżki sezamu do posypania Farsz: ok 500g pieczarek ok 500g kapusty kiszonej 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie       *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki

Blog z Apetytem