przypadku Boeuf Stroganoff, a polędwiczki wieprzowej, która jest bardziej dostępna i łatwa do kupienia w prawie każdym sklepie. Do dania nie potrzebujecie dużo składników, maksymalnie połowa polędwiczki, kilka-kilkanaście pieczarek. To ma być makaron z dodatkami a nie gulasz podany z makaronem Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty(...)porcje Składniki: – 250 g makaronu spaghetti lub na przykład tagliatelle – pół średniej polędwiczki wieprzowej (około 150-180 g mięsa) – 2 łyżki oliwy – 1 cebula drobno posiekana – 10-12 pieczarek – 3-4 łyżki śmietany 18% – sól i pieprz – posiekana natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas gotowania zachowaj około pół zklanki wody z gotującego się
nietylkopasta.plKlopsiki z młodą kapustą i pieczarkami Soczyste i rumiane klopsiki, duszone z pieczarkami oraz młodymi warzywami, to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Danie możemy podać z ziemniaczkami, świeżym pieczywem albo z ryżem. Polecam! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy do mięsa(...)pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula (u mnie czerwona) 30dkg pieczarek 2-3 marchewki sól, pieprz pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą
Blog z ApetytemŁosoś z pesto szpinakowym, makaronem ryżowym i pieczarkami… To wszystko jest zawarte w tym daniu! Przygotowuje się je szybko, ponieważ kiedy łosoś gotuje się na parze, można przygotować pesto i ugotować makaron. Maksymalnie 30 minut i potrawa gotowa! Może się nie wydaje, jednak jeśli nie spróbujecie, nie przekonacie się. Zaskakuje kremową konsystencją łososia i lekką chrupkością spowodowaną poprzez dodanie(...)łososia 90 g makaronu ryżowego 2 garście szpinaku 2 łyżki pestek dyni 5 łyżek oliwy z oliwek sól/pieprz 3 łyżki startego parmezanu łyżka soku z cytryny 5 pieczarek ząbek czosnku mała cebula Przygotowanie: Łososia gotować na parze przez około 15 minut ( to zależy od grubości ryby, jeśli jest dość gruba, to należy gotować około 20 minut ). Lekko posolić
Jaglusiasmakują gdy występują wtedy gdy jest czas ich obfitości. Późną wiosną szczególnie kuszą szparagi i wszelkiego rodzaju zielone listki (zioła). Składniki: 5 dużych zielonych szparagów 2 jajka eko kilka pieczarek 1 łyżka masła klarowanego zioła do przybrania: koperek, szczypiorek, kolendra, tymianek, pietruszka, musztardowiec 2 łyżki gazowanej wody mineralnej lub mała szczypta proszku do pieczenia szczypta soli, pieprz czarny(...)smaku Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na plastry. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki, pokroić na 2-3 części, grube kawałki przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła klarowanego , wrzucić pieczarki i szparagi. Smażyć na średnim ogniu, aż pieczarki lekko się zrumienią a szparagi zmiękną. W międzyczasie ubić jajka ze szczyptą soli, pieprzu i wodą mineralną
Codziennik Kuchennydań, które są niezwykle proste, a odpowiednio przygotowane stają się wykwintnymi potrawami. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wersję dość klasyczną z dodatkiem ricotty, natomiast w niebanalnym towarzystwie chrupiącego boczku, czosnkowych pieczarek i dyniowego purée. Pychota! Przepis na 5 porcji, z czego jedna to ok. 400kcal, B: 12,6g, T: 11,4g, W: 58,5g. Składniki: – 600ml bulionu warzywnego (lub 600ml wody(...)łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 300g ryżu Arborio – 300g pieczarek – 300g dyni – 2 cebule – 100g ricotty – 100ml białego, wytrawnego wina – 50g surowego boczku w plastrach (można pominąć) – 35g tartego parmezanu – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do jej zeszklenia. Wsypujemy ryż i tostujemy
Be Fit Be StrongRolada serowa z piersią kurczaka i pieczarkami - prosta, łatwa i szybka do przygotowania. Przekąska na słono, którą oczarujecie gości. Wbrew pozorom nie jest skomplikowana do przygotowania. Poniższa rolada świetnie smakuje podana na ciepło jak i na zimno. Składniki na porcję dla 6-8 osób: ciasto serowe 300 g startego, żółtego sera 3 średniej wielkości jajka 1/2 szklanki majonezu szczypta soli(...)pieprzu nadzienie 0,5 kg filetów z piersi kurczaka 1 mała cebula 250-300 g pieczarek sól, pieprz słodka i ostra papryka odrobina oleju Do miski wsypać ser starty na średnich oczkach. Dodać majonez i roztrzepane jajka. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia (wymiary 20 x 40 cm) wyłożyć papierem
UgotowaćBrak pomysłu na obiad? Już go masz! Pęczotto czyli kasza pęczak przygotowana na wzór risotto z porem, mięsem z indyka i pieczarkami to idealna propozycja na proste i sycące danie. Minimum składników, a maksimum smaku to zasada, którą w kuchni lubię najbardziej. Przepis jest idealny nawet dla najbardziej opornych kulinarnie osób. Składniki do wykonania tego przepisu znajdziecie w każdym sklepie(...)Składniki: – 750ml bulionu warzywnego (750ml wody + 1,5 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 400g mięsa mielonego z piersi indyka – 230g kaszy pęczak – 150g pieczarek – 1 por – 4 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju Dodatkowo: po 2 łyżki: posiekanej natki pietruszki i tartego parmezanu Bulion zagotowujemy. Pęczak płuczemy. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojony w cienkie plastry czosnek, w półplasterki
Be Fit Be Strongposiekaną ostrą papryczkę, cukinię, świeżą paprykę, pomidorki koktajlowe, cherry, suszone pomidory. Danie na talerzu udekoruj świeżymi ziołami: natką, koperkiem lub posiekaną kolendrą, która nada daniu dodatkowej świeżości. Jeśli lubisz pieczarki i chcesz je podać w sosie np. do makaronów, kopytek lub klusek śląskich wypróbuj mój przepis na sos pieczarkowy z cukinią . Spaghetti z sosem pieczarkowym SKŁADNIKI: 500 g pieczarek(...)słodka papryka, lubczyk, vegeta natur 1 łyżka masła klarowanego Do podania: makaron spaghetti – 300 g świeżo posiekany koperek lub natka tarty żółty ser, parmezan, grana padano, bursztyn PRZYGOTOWANIE: Pieczarki dobrze umyj i pokrój w plasterki lub większą kostkę. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj (czosnek można przecisnąć przez praskę). Zamiast cebuli możesz dodać pora – wykorzystaj jasną część
Zasmakuj KuchniJajka można przygotować w różnej formie, tym razem zrobiłam jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami. Są wyraziste i bardzo smaczne, lekko ostre za sprawą musztardy. Taki smaczny początek dnia:) Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 2 Składniki: 4 jajka 5-6 pieczarek marynowanych 2 łyżki majonezu ½ łyżeczki musztardy ½ pęczka szczypiorku szczypta sól szczypta pieprzu Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Pokroić jajka(...)połówki i z każdej połówki wyciągnąć żółtko. Żółtka zmiksować za pomocą blendera z pieczarkami, majonezem i musztardą, doprawić pieprzem i solą. Powstałą masą wypełnić miejsce po żółtku. Jajka posypać szczypiorkiem. Krok po kroku: 1. Ugotować jajka i wyjąć z nich żółtka 2. Zmiksować składniki na masę 3. Napełnić białko masą Pobierz wersję do druku: Pobierz Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami Artykuł
KuchniaWeDwoje.plTradycyjne leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i pieczarkami. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 6 Składniki: 3 sztuki kiełbasy śląskiej 400 g cukinii 3 małe papryki (czerwona, zielona i żółta) 300 g pieczarek 1 cebula puszka pomidorów (420 g) 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki tymianku Przygotowanie(...)patelni podsmażyć na łyżce masła kiełbasę i cebulę. W garnku rozpuścić łyżeczkę masła, wrzucić pokrojone w kawałki pieczarki i poddusić około 10 minut. Pokroić cukinię i papryki w kawałki i dodać do pieczarek – dusić kolejne 10 minut. Następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory z puszki – całość wymieszać. Gotować na małym ogniu przez 5 minut i na koniec doprawić
KuchniaWeDwoje.plomlet to taki mój mały eksperyment Przede wszystkim chciałam wykorzystać kilka pieczarek, aby ich nie wyrzucać. A nie mając pomysłu co jeszcze mogę dodać, pomyślałam o orzechach, których u nas w domu jest bardzo dużo. To dość dziwne połączenie, taki omlet z orzechami, ale wyszedł przepyszny! Myślę, że lepszym dodatkiem mogłyby być grzyby, więc jeśli ktoś posiada kilka okazów(...)omlety omlet z kawałkami chrupiących orzechów Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 2-3 Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki 100 ml mleka szczypta soli 150 g grzybów lub pieczarek 50 g orzechów włoskich 2 łyżki masła Przygotowanie: Grzyby (u mnie pieczarki) pokroić w kostkę i podsmażyć przez 10 minut na łyżce masła. Orzechy posiekać. Zmiksować dokładnie jajka, mąkę, mleko
KuchniaWeDwoje.plMini roladki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem prażonej cebulki. Farsz jest śmietankowy z podsmażonymi pieczarkami i szynką. Są bardzo proste i szybkie. Roladki to świetna przekąska, która sprawdzi się na wieczór ze znajomymi. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 32 sztuki (6 porcji) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 6 łyżek cebuli prażonej 2 łyżki(...)oleju szczypta soli Nadzienie: 300 g serka kanapkowego 200 g szynki drobiowej 200 g pieczarek 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Usmażyć 4 – 5 grubych naleśników, przełożyć na talerz i wystudzić. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, smażyć na maśle przez około 10 minut
KuchniaWeDwoje.plblog LifeManagerka.pl, gdzie znajdziecie wiele zdrowych przepisów i nie tylko. Czas wykonania: 20 minut Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 150 g wędzonego tofu 1 cebula 6 – 8 sztuk pieczarek 1/2 łyżeczki soli np. himalajskiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka curry 1 łyżka oleju kokosowegokilka sztuk pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać do niej pokrojone pieczarki(...)dodać pokruszone wędzone tofu oraz przyprawy. Wymieszać całość i smażyć przez kolejne 3 – 4 minuty. Tofucznicę udekorować pomidorkami koktajlowymi. Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulę 2. Dodać pokrojone pieczarki 3. Do podsmażonych pieczarek dodać tofu 4. Tofucznicę doprawić 5. Całość udekorować pomidorkami Poprzedni 1 z 5 Następny Artykuł Tofucznica z pieczarkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plbardziej treściwych dań, tkich jak ten przepyszny makaron! Aromatyczny sos na bazie mascarpone i białego wina z charakternym chili i słodką szalotką rozgrzeją i wypełnią wnętrza przytulnością, a jędrne pieczarki, wstążki zielonego szpinaku, suszone pomidrory i cytrynowa skórka odświeżą całość i orzeźwią :) Do tego jeszcze rzut chrupiących pestek słonecznika lub orzeszków pini, jeśli wolicie i można zajadać się(...)czas i łaskocząc podniebienie eksplozją smaków w każdym kęsie. Siadacje do stołu, może i Wiosna w końcu się rozsiądzie z nami na dobre i pyszne :) Kremowy makaron ze szpinakiem, pieczarkami i białym winem Potrzebujesz: 350-400g suchego długiego makaronu (spaghetti, buccatini, linguine) 1 szalotka 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 6 suszonych pomidorów z oleju 1 czubata łyżeczka
Kuchnia w Słońcu Skąpana