Curry pieczarkowe... Szybkie, proste i pyszne! Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos. Kawałki pieczarek. Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek. Pycha! Składniki: 500 g pieczarek; 1 duża, biała cebula; 2 cm kawałek imbiru; 2 ząbki czosnku; Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g); 1/2 łyżeczki kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1/2 łyżeczki kardamonu; 1 łyżeczka garam masala; 1/4 łyżeczki(...)płatków chili; 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego; Sól; Olej do smażenia. Sposób wykonania: Pieczarki umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Na rozgrzany w wysokiej patelni lub woku olej wrzucić cebulę, czosnek, imbir, przyprawy: kumin, kardamon, kolendrę, garam masala, chili i podsmażać, aż do zeszklenia cebuli. Do zeszklonej cebuli
Gospodyni MiejskaPolsce nazywane Strogonow – poniekąd błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami , (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych) i duszona z przecierem pomidorowym. (cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :) Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale(...)polędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają. Dodanie papryki i pieczarek wzbogaca smak potrawy, a francuskie kluseczki komponują się rewelacyjnie z pieczeniowo-pomidorowym sosikiem... Składniki: (starcza na obiad na 2 dni dla 3 osób:) ) - 1,5kg policzków wołowych - ok 40 dkg pieczarek - 2 papryki czerwone - 2 średnie cebule - 2 łyżki mąki pszennej
Walijskie PichcenieBardzo lubię lekkie kotleciki jajeczne. Dziś kolejna wersja tych pysznych klopsików, tym razem z dodatkiem startych na tarce pieczarek oraz lekko ciągnącego się sera ... Mogą być one fajnym bezmięsnym daniem obiadowym albo pyszną kolacją. Smakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco. Składniki: (na 11 niewielkich klopsików) 7 jaj ek ugotowanych na twardo(...)jajka (surowe) 200 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki startej mozzarelli sól pieprz majeranek szczypiorek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce na oczkach. Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy starte pieczarki. Mieszamy podsmażamy całość, aż woda, która puściły pieczarki odparuje. Lekko solimy i pieprzymy.Studzimy
Walijskie PichcenieWątróbka z indyka jest krucha i delikatna, puree jest w kolorze i w smaku pomarańczy, a szpinak z pieczarkami i z cebulą do siebie idealnie pasują. Smaczne? o tak :) Składniki: na 4 porcje · 4 wątróbki z indyka, · 100 g ziemniaków czerwonych(...)garście świeżego szpinaku, · 2 cebule szalotki, · 200 g pieczarek, · 3 łyżeczki musztardy starofrancuskiej, · 2 łyżeczki musztardy dijon, · 1 łyżeczka soku z limonki
Moniki Smakołykioleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły, kukurydza, ser solankowy, ser pleśniowy, żółty ser. Przygotowanie: ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier(...)rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek
Aga w kuchniRoladki z cukinii z pieczarkami i mięsem mielonym to świetna propozycja na lekki, a zarazem sycący obiad. Danie robi się prosto, a efekt wizualny i smakowy naprawdę robi wrażenie! Cukinia pełni tu rolę delikatnego “wrapa”, który otula aromatyczne nadzienie z mięsa mielonego i pieczarek, a wszystko zapieczone jest w pomidorowym sosie i posypane roztopioną mozzarellą. Z czym podać roladki(...)się jako lekkie danie niskowęglowodanowe. Składniki na roladki z cukinii z pysznym farszem: 3 młode cukinie 1 średnia cebula 250 g miesa mielonego (np. z indyka) 500 g pieczarek 150 g mozzarelli tartej sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka osta olej do smażenia Sos: 2 szklanki passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku płaska łyżeczka cukru sól, pieprz czarny, oregano
e-PrzepisyKulinarneZupa krupnik pieczarkowa Krupnik pieczarkowy to moje kulinarne odkrycie, które od pierwszej łyżki zajęło honorowe miejsce w rodzinnym menu. Ta aromatyczna kompozycja kaszą pęczak, ziemniakami i intensywnym smakiem pieczarek tworzy zupę o niezwykłej głębi i charakterze. Każda porcja to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również solidna dawka wartościowych składników odżywczych. Co sprawia, że ta zupa jest tak wyjątkowa? Sekret(...)tkwi w balansie między wyrazistym aromatem podsmażanych pieczarek a delikatną, kremową bazą krupniku. Kasza jęczmienna nadaje zupie odpowiednią konsystencję i sytość, a dodatek świeżych ziół sprawia, że każda łyżka przynosi nowe doznania smakowe. Dziś podzielę się z Wami przepisem, który rozgrzewa mój dom od pokoleń, ale z moim własnym twistem. Przygotujcie garnek, deskę do krojenia i… chusteczki
Dorota Smakujesię zarówno na codzienny posiłek, jak i na spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Co najlepsze – jego przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut! Połączenie chrupiących, zielonych szparagów, kremowej fety, soczystych pieczarek i intensywnych w smaku suszonych pomidorów tworzy danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie się prezentuje. Całość doprawiona mieszanką ziół prowansalskich, bazylii i oregano nabiera śródziemnomorskiego charakteru(...)sezonowych warzyw i wprowadzenie do kuchni lekkiej, wiosennej świeżości. Składniki na makaron ze szparagami i fetą: około 250 g makaronu penne (lub innego ulubionego 500 g szparagów 250 g pieczarek 7-8 sztuk pomidorów suszonych z zalewy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g sera feta sól, pieprz czarny, pierz ziołowy, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka ostra olej
e-PrzepisyKulinarneświeżym pieczywem stanowi sycący i niezwykle smaczny posiłek. Składniki: ok 60 dkg wołowiny gulaszowej ok 10dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 10 dkg pieczarek 1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 szklanka bulionu garść suszonych śliwek Przyprawy: sól, pieprz, cukier, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy(...)łyżka mąki olej do smażenia *** Wołowinę kroimy w paski i obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem oraz papryką), mieszamy *** *** Pieczarki kroimy na połówki lub w plasterki *** *** Cebulę kroimy w piórka, a czosnek obieramy i kroimy w plasterki *** *** Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na patelni *** *** Do wytopionego boczku dodajemy cebulę, czosnek oraz pieczarki i całość smażymy przez około 2 minuty
Blog z ApetytemKurczak w sosie musztardowym to szybkie i proste do zrobienia danie, które łączy delikatność drobiowego mięsa z wyrazistym sosem. Aromatyczny por, pieczarki i kremowa musztardowa baza tworzą harmonijną całość, idealną na codzienny obiad lub rodzinny posiłek. Danie doskonale komponuje się z różnymi dodatkami – świetnie smakuje zarówno z ryżem, jak i ziemniakami, a także z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Dla pełni(...)zadowoli domowników i nie wymaga skomplikowanych składników. Składniki na kurczaka w sosie musztardowym: 3 piersi kurczak + curry, sól, pieprz, czosnek suszony biała część średniej wielkości pora 250 g pieczarek łyżka ulubionej musztardy np. miodowej szklanka bulionu łyżeczka sosu sojowego jasnego łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Piersi z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój
e-PrzepisyKulinarneZapraszam na obłędnie pyszne szaszłyki. Uwielbiamy je w tym połączeniu – indyk, kiełbasa drobiowa, halloumi, czerwona papryka, czerwona cebula, pieczarka i… do niektórych szaszłyków dołożyłam, tak dla hecy, rzodkiewkę i okazało się, że wyszło super smacznie. Szaszłyki podałam z surówką z kapusty pekińskiej z jabłkiem pokrojonym w kostkę, cebulą oraz pestkami dyni i słonecznikiem, a całość wymieszana z dressingiem(...)mielona papryka słodka i ostra, odrobina curry oraz odrobina imbiru) około 200 g kiełbasy z piersi kurczaka 1 op. sera halloumi 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6 twardych pieczarek (u mnie brązowe) 6 rzodkiewek – opcjonalnie Polędwiczki kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami i skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy do smażenia, mieszamy. Odstawiamy na jakiś czas do zamarynowania. Paprykę
Smaki Na Talerzuwarzywa, np. ogórki czy pomidory prosto z ogródka Bitki schabowe w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad Składniki na bitki schabowe w sosie pieczarkowym: 500 g schabu 250 g pieczarek 6-7 kawałków suszonych pomidorów mała cebula 1,5 szklanki bulionu łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany 30% łyżka sosu sojowego jasnego łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) sól, pieprz czarny, pieprz(...)stron po 3-4 minuty. Następnie wlej szklankę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut, aż mięso zmięknie. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w półplasterki. Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż 2 minuty. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj do niego
e-PrzepisyKulinarnemakaron z cyklu tych w 20 minut a jak ktoś sprawny w kuchni to nawet 15. Czyli najlepiej :) To nie tylko szybki ale też bardzo prosty makaron z pieczarkami i ostrym sosem, który powstaje z prostego wymieszania składników. Szczególnie zasmakuje fanom azjatyckich smaków - wykorzystano tu makaron do ramenu, w skład sosu wchodzą min ibmir, chilli, sos sojowy(...)robienia sushi. Jeżeli przyjdzie Wam do głowy żeby pominąć ten dodatek, to oczywiście można ale moim zdaniem nie warto bo nadaje on charakterystycznego smaku tej potrawie. Makaron z pieczarkami i glonami Składniki na 2 porcje: ok 300 g pieczarek 1 łyżka oleju 200 g makaronu do ramenu 2 płaty glonów nori sos: pęczek szczypioru albo dymki 1 ząbek czosnku
Smaczny zeszytNaleśniki z porem i pieczarkami zapiekane pod beszamelem Danie bezmięsne, ale o bardzo bogatym, kremowym smaku i apetycznym wyglądzie. Sos beszamelowy nadaje całości aksamitną konsystencję i łagodny, maślany smak. Idealna propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka(...)oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: ok 10 dkg pieczarek ok 20 centymetrowy kawałek pora 10 dkg żółtego sera mozzarella 1 łyżka masła sól, pieprz Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej ok 1/2 szklanki mleka Dodatkowo: 10 dkg żółtego sera olej do smażenia *** Podane składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie
Blog z ApetytemObiad, który powstał z tego co było w lodówce. Niby nic wyszukanego, a zjedliśmy go ze smakiem To makaron w pomidorowym sosie z dodatkiem pieczarek, papryki oraz parówek. 250 g makaronu np kokardki 2 cebule 1 czerwona papryka 4 duże brązowe pieczarki 250 g dobrej jakości parówek 1 puszka pomidorów około 40 g masła 2 łyżki mąki pszennej(...)szkl. bulionu warzywnego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, cukier oliwa do smażenia Makaron w pomidorowym sosie z pieczarkami, parówkami i papryką: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki kroimy na półplasterki, a paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, paprykę i pieczarki i smażymy na niewielkim
Smaki Na Talerzu