bułce możemy zapiec różne składniki, te które lubimy lub takie co zalegają nam w lodówce. Zamiast bułek możemy użyć bagietki czy też zwykłego chleba. Ja proponuję dziś klasyczne dodatki - pieczarki, szynka,cebula i ser. składniki: 4 bułki kajzerki 300 g pieczarek 2 cebule 150 g szynki 250 g żółtego sera przyprawa do pizzy olej do smażenia słodka papryka masło(...)posmarowania bułek Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Szynkę drobno pokroić, ja miałam w plasterkach więc pokroiłam w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do przesmażonych pieczarek dodać pokrojoną szynkę i garść startego
Monia miesza i gotujePyszne i szybkie w wykonaniu pieczarki faszerowane. Świetne jako przystawka i równie doskonałe jako kolacja. Czas jaki poświęcam na ich przygotowanie to około 25 minut, czas w jakim znikają z talerza to mniej niż 5 minut. :) SKŁADNIKI: 10 dużych pieczarek 1 szalotka 1/3 strąka czerwonej papryki 1/2 sera Camembert 2 łyżki słonecznika (łuskanego) 2-3 łyżki startego żółtego sera(...)najlepiej ostrego ) 1 łyżka oliwy ziarenka smaku ziołowe sól, pieprz A jak to zrobić: Na rozgrzaną patelnię wysypać słonecznik i delikatnie go uprażyć. Pieczarki obrać, odciąć nóżki i delikatnie je wydrążyć. Środek pieczarek delikatnie posypać ziołowymi ziarenkami smaku i odstawić. Pozostałości pieczarek (nóżki i to co zostało z wydrążenia) pokroić w drobną kostkę, razem z szalotką i papryką
Kuchnia w opałachgrzybów 2. Szarlotki polskiej 3. Pischingera 4. Gorącej czekolady 5. Tortu czekoladowego (jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni "Ziemiańska") 6. Łazanek (z kiszonej i słodkiej kapusty z dodatkiem boczku i pieczarek) 7. Bigosu na gęsinie 8. Chleba domowego Serdecznie zapraszam w imieniu swoim i organizatorów :) Łazanki przetestowane, będzie pysznie :) SKŁADNIKI: 1 kg kapusty słodkiej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 cebula(...)pieczarek 40 dag wędzonego boczku sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek kminek mielony 1 łyżka smalcu makaron łazanki
Kuchnia w opałachstanie”. Było tak zwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą(...)sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło do smażenia pieczarek i cebuli WYKONANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Masło (temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy
OstryKęsmoim domu. Mięso z indyka w tych kotletach jest bardzo delikatne i soczyste. Warto spróbować, wykonanie nie jest takie trudne. 1 kg ładnej piersi z indyka 30 dag pieczarek 1 cebula pieprz mielony naturalny sól 0,5 łyżeczki majeranku 3 jajka bułka tarta mąka olej rzepakowy do smażenia Pieczarki wyczyścić, umyć, obgotować z 15 minut w lekko osolonej wodzie(...)pokroić w plasterki. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, a następnie na cienkie plasterki. Rozgrzać na patelni olej zeszklić cebulę, dodać pieczarki, majeranek , szczyptę soli i pieprz do smaku. Smażyć do zrumienienia się pieczarek, następnie dodać czubatą łyżkę bułki tartej, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do wystudzenia. Pierś z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, powycinać wszelkie żyłki
Kuchcik gotujeponad 60 uszek (wielkość jak na zdjęciu) JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 40 g suszonych grzybów 400 g kiszonej kapusty 9 całkiem sporych pieczarek, obierz i pokrój na plasterki ok. 0,5 cm świeży tymianek lub inne zioło wedle uznania np. pietruszka, rozmaryn - 1 garść gałązek z listkami 1 duża cebula, obierz i drobno(...)się lekko przyrumieniła na jednej stronie (ten rumiany kolor wzbogaci smak farszu), patelni po smażeniu cebuli nie myj wywar z gotowania grzybów przelej do szybkowaru, dodaj pieczarki, sól i pieprz oraz świeże zioło zamknij garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami Etap III powyżej ugotowane pieczarki przełóż na sitko lub durszlak i odcedź po odcedzeniu posiekaj
Szybko SzybkowarWyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym. Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :) Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające(...)się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki. Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :) 4 porcje: * wołowina- 400 g * pieczarki- 300 g * cebula- 1 duża szt. * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * woda- 1 i 1/2 szklanki * przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili
Kraina Miodem PłynącaJednego roku Babcia, obok uszek, przygotowała pieczone pierogi. Nie pamiętam, skąd wzięła przepis, ale wiem, jaką były dla nas wszystkich niespodzianką. Nigdy jeszcze takich pierogów nie jadłam! Farsz z pieczarek i jajek zamknięty w krucho-drożdżowym cieście. Od pierwszego kęsa się w nich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne (jak to z pierogami bywa(...)jest gęsty, wszystko trzyma się jak należy). Jeśli jeszcze takich nie jedliście - spróbujcie koniecznie. Gwarantuję, że nie unikniecie powtórek w kolejnych latach, takie są pyszne. Pieczone pierogi z pieczarkami Babci Leny Składniki: (na 35-40 sztuk) farsz: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki bułki tartej sól pieprz ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapiekanka ziemniaczana z kurczakiem (ziemniaki-pierś z kurczaka-pieczarki-sos beszamelowy) Składniki: (na naczynie żaroodporne o śr.ok.21 cm) - 2 kg ziemniaków - 05, kg pieczarek - 4 piersi z kurczaka - 3 cebule - 3 łyżki śmietany - sól, pieprz Sos: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany - 2 łyżki soku z cytryny - odrobina(...)starkowanej gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: 1. Nieobrane ziemniaki gotujemy przez ok. 10 minut. Tak aby była al dente. Obieramy cebule i kroimy je w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy na większe części. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucamy cebulę i pieczarki, dusimy składnik pod przykryciem. Po paru minutach doprawiamy je pieprzem i solą, a następnie gdy pieczarki wypuszczą
Gotuj Z Muzykąmarzenia. O czym marzą Wasze zwierzaki, zastanawialiście się kiedyś...? Teraz wróćmy do tematu przewodniego bloga, czyli jedzenia. Tak jak wczoraj obiecałam - dziś przepis na bułeczki. Miałam w domu resztkę pieczarek, pomyślałam więc, że bułeczki z pieczarkami do mojej zupy będą pasować doskonale. Nie pomyliłam się - pasowały i do obiadu, i na śniadanie następnego dnia jedzone samodzielnie (dwie się uchowały(...)zrobiłam 9 bułeczek, co oznacza, że są całkiem solidnej wielkości. Mimo dużej ilości nadzienia nie rozpadały się podczas jedzenia, i jestem z nich bardzo zadowolona. Polecam serdecznie. Bułeczki z pieczarkami Składniki: (na 9 sztuk) ciasto: 500 g mąki pszennej 125 ml letniego mleka 125 ml letniej wody 1 jajko 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy aromatyzowanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCurry pieczarkowe... Szybkie, proste i pyszne! Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos. Kawałki pieczarek. Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek. Pycha! Składniki: 500 g pieczarek; 1 duża, biała cebula; 2 cm kawałek imbiru; 2 ząbki czosnku; Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g); 1/2 łyżeczki kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1/2 łyżeczki kardamonu; 1 łyżeczka garam masala; 1/4 łyżeczki(...)płatków chili; 1 czubata łyżka gęstego jogurtu naturalnego; Sól; Olej do smażenia. Sposób wykonania: Pieczarki umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Na rozgrzany w wysokiej patelni lub woku olej wrzucić cebulę, czosnek, imbir, przyprawy: kumin, kardamon, kolendrę, garam masala, chili i podsmażać, aż do zeszklenia cebuli. Do zeszklonej cebuli
Gospodyni MiejskaPolsce nazywane Strogonow – poniekąd błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami , (według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych) i duszona z przecierem pomidorowym. (cyt.wikipedia) - to tak dla informacji :) Dziś zatem będzie Stroganow - pyszne danie jednogarnkowe, sporządzane w oryginale(...)polędwicy wołowej , a u mnie z policzków wołowych, które niewiele od polędwicy odbiegają. Dodanie papryki i pieczarek wzbogaca smak potrawy, a francuskie kluseczki komponują się rewelacyjnie z pieczeniowo-pomidorowym sosikiem... Składniki: (starcza na obiad na 2 dni dla 3 osób:) ) - 1,5kg policzków wołowych - ok 40 dkg pieczarek - 2 papryki czerwone - 2 średnie cebule - 2 łyżki mąki pszennej
Walijskie PichcenieBardzo lubię lekkie kotleciki jajeczne. Dziś kolejna wersja tych pysznych klopsików, tym razem z dodatkiem startych na tarce pieczarek oraz lekko ciągnącego się sera ... Mogą być one fajnym bezmięsnym daniem obiadowym albo pyszną kolacją. Smakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco. Składniki: (na 11 niewielkich klopsików) 7 jaj ek ugotowanych na twardo(...)jajka (surowe) 200 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki startej mozzarelli sól pieprz majeranek szczypiorek olej Wykonanie: Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce na oczkach. Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy starte pieczarki. Mieszamy podsmażamy całość, aż woda, która puściły pieczarki odparuje. Lekko solimy i pieprzymy.Studzimy
Walijskie PichcenieWątróbka z indyka jest krucha i delikatna, puree jest w kolorze i w smaku pomarańczy, a szpinak z pieczarkami i z cebulą do siebie idealnie pasują. Smaczne? o tak :) Składniki: na 4 porcje · 4 wątróbki z indyka, · 100 g ziemniaków czerwonych(...)garście świeżego szpinaku, · 2 cebule szalotki, · 200 g pieczarek, · 3 łyżeczki musztardy starofrancuskiej, · 2 łyżeczki musztardy dijon, · 1 łyżeczka soku z limonki
Moniki Smakołykioleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły, kukurydza, ser solankowy, ser pleśniowy, żółty ser. Przygotowanie: ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier(...)rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek
Aga w kuchni