pieczarki - 22978 przepisów (strona:140/1532)

Adwent 2016 - potrawy wigilijne: Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami 175

Cześć Dziś szósty dzień Adwentu. Do świąt zostały 22 dni. Dziś będzie kolejny przepis na śledzie. Także w oleju, ale z innymi dodatkami - cebulką, porem i marynowanymi pieczarkami. W smaku wyszły bardzie delikatne, bardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia(...)durszlak, łyżkę, słoik, półmisek lub dekoracyjną miskę, kubek. Przygotuj składniki: 5 solonych filetów śledziowych, 2 cebule, białą część dużego pora, marynowane pieczarki (po pokrojeniu powinno ich być ok. ½ szklanki), sól, pieprz czarny mielony, parę łyżek zalewy z pieczarek, wodę lub mleko do wymoczenia śledzi, wrzątek do sparzenia cebuli i pora. Śledzie opłucz, przełóż do miski i zalej wodą lub mlekiem

blog.moje-pasje.info
Uwertura – rosyjska sałatka z wędzoną śliwką 319

pewno nie jest. Być może ta zagadkowa nazwa jest efektem bardzo ciekawego połączenia smaków. Dominuje w nim wędzona śliwka, która w połączeniu z marchewką i duszonymi na maśle pieczarkami daje sałatce dymny aromatyczny posmak. Charakteru dodają jej włoskie orzechy, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. W Uwerturze podoba mi się również to, że można do niej użyć mięso drobiowe i marchewki(...)przepisy na Uwerturę mają też w składzie marchewkę, dla mnie to jednak ważny składnik, który podnosi walory smakowe i wizualne sałatki. Układ warstw w Uwerturze jest następujący: (od dołu) pieczarki z cebulką, majonez z jogurtem, mięso drobiowe, majonez z jogurtem, wędzone śliwki, majonez z jogurtem, marchewka, majonez z jogurtem, żółty ser, majonez z jogurtem, orzechy włoskie. Jeśli jednak przygotowuję sałatkę

Trzeci talerz
Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce 156

trochę nietypowe. W internecie znalazłam na jakiejś stronce "ryż dietetyczny"  bo z kalafiora. Ja postanowiłam zrobić kaszkę brokułową. Jest pyszna w smaku i niezwykle zdrowa. Na plackach z pieczarkami smakowała wyśmienicie! Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce około 80 dag ziemniaków 1 duże jajo 1/2 kg pieczarek 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 duże cebule 1 brokuł(...)kaszkę brokułową. Dopraw kaszkę do smaku solą i pieprzem. Obierz cebule. Jedną odłóż a drugą pokrój w piórka po czym zaszklij na 1 łyżce masła sklarowanego. Oczyść pieczarki - pokrój je w plasterki. Na mocno rozgrzanym na patelni maśle przesmaż pieczarki. Połacz je z cebulą, dopraw solą i pieprzem do smaku.  Obierz w międzyczasie ziemniaki, zetrzyj je na tarce razem

Gotuj Sam!
KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 212

mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula, brokuł, kapusta pekińska, a nawet pieczarki. Warzywa nie są gotowane, a podsmażane na oleju ryżowym, dzięki czemu są chrupkie, ale nie surowe. Kurczaka najlepiej zamarynować na co najmniej 2 godzinki, najlepiej na noc, ale jeżeli ktoś(...)ciepły 300 ml. papryka czerwona 1/2 szt. papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia Sos słodko- ostry: papryczka chili 1 szt. marchew 1 mała szt. woda 1/3 szkl. sok z ananasa 1 szkl

Kuchnia Paulettes
Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami 169

minut. Ten przepis może się przydać zwłaszcza w tygodniu. Syte danie, z dodatkiem suszonych i świeżych ziół i ostrej papryki, rozgrzeje w mroźne dni. Bardzo lubię podsmażone pieczarki z posiekaną natką z pietruszki, smakują wybornie! Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami Składniki: 150 g makaronu penne kilka małych pieczarek kilka  czarnych, drylowanych oliwek 1 mała cebula 1/4 pęczka natki(...)pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 szczypta ostrej papryki oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę razem z pieczarkami. Dodajemy suszone oregano, ostrą paprykę w proszku oraz plasterki czarnych oliwek. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z pieczarkami i oliwkami. Całość posypujemy posiekaną

Moja smaczna kuchnia
Sałatka Leśna Polana 599

mnie urzekła nie tylko smakiem ale i wyglądem. Bo wygląda nie jak sałatka, a bardziej jak tort. Spróbujcie, a gwarantuję, że się w niej zakochacie! 1 duży słoik marynowanych pieczarek pęczek szczypiorku 1 podwójna pierś z kurczaka 2 duże marchewki 2 duże ziemniaki 3 jajka puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 płaty papryki konserwowej majonez sól pieprz przyprawa gyros (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki i kukurydzę odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać obficie przyprawą gyros, odstawić na godzinę do lodówki, po czym usmażyć i ostudzić. Marchewki i ziemniaka ugotować w mundurkach, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, również pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i paprykę także pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Dno tortownicy (u mnie średnica

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo-pieczarkowym 201

Oczywiście za każdym razem dodaje inne dodatki a tu mamy duże pole do popisu bo możemy dodać naprawdę wiele różnych składników aby urozmaicić nasze mięsne kuleczki. Tym razem dodałam pieczarki a mięsko wzbogaciłam aromatem majeranku. składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka majeranku sól,pieprz 2 łyżki kaszy manny 2,5 szklanki wody 300 g pieczarek 4 łyżki(...)śmietany 12 % 3 łyżki mąki pszennej Mięso mielone z indyka przełożyć do miski. Dodać majeranek i kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić i odstawić. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Z mięsnej masy uformować pulpeciki i wrzucić na wrzątek. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać pokrojone pieczarki. Przykryć i dusić całość

Monia miesza i gotuje
Faszerowana papryka z grillowaną karkówką 173

Zimą też można grillować… jeśli mamy odpowiednią patelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: • 1/2 małej kapusty białej • 250 g pieczarek • 4 małe plastry karkówki • 4 czerwone papryki • 1 mała cebula • 4 łyżeczki musztardy • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku(...)solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. • Cebulę obrać, pokroić na kilka części i podsmażyć na oleju, posolić. • Dosypać do cebuli umyte pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, poddusić ok. 10 minut. • Odłożyć kilka pieczarek do dekoracji. • Odcedzoną kapustę mocno odcisnąć i zemleć w maszynce razem z pieczarkami

To co kocham
Kotleciki mielone z pieczarkami 208

Kotleciki mielone z indyka bez smażenia i bez zapachów w kuchni, tylko pieczone w piekarniku z pieczarką usadowioną pośrodku. Smaczku kotletom dodają suszone pomidory i tymianek. Składniki: • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 2 łyżki oleju • 1 bułka kajzerka • 1 jajko • 3 łyżki suszonych pokrojonych pomidorów • sól, pieprz(...)majeranek, tymianek do smaku • 1 łyżeczka suszonych płatków pomidorów i czosnku Wykonanie: • Pieczarki umyć i gotować 10 minut w wodzie z solą. 8 ładnych pieczarek odłożyć, resztę drobno posiekać. • Cebulę drobno posiekać i zrumienić na oleju. • Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, dobrze wycisnąć i pokroić w kostkę. • Mięso wymieszać

To co kocham
Pieczarki faszerowane ryżem i szpinakiem 163

Pieczarki nafaszerowane ryżem ze szpinakiem to moja propozycja na lekką kolację. Składniki: • 8 większych pieczarek • 3 brykiety szpinaku mrożonego lub 2 garści świeżego • 1 szklanka ryżu ugotowanego • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 plastry sera żółtego • 8 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany • posiekany szczypiorek • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Korzonki pokroić(...)drobno, cebulę w kostkę. • Cebulę podsmażyć na oliwie, dodać korzenie pieczarek i odciśnięty, pokrojony szpinak. • Ryż wymieszać z podsmażonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem. • Nafaszerować kapelusze pieczarek przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mnie zostało trochę farszu i włożyłam go do wydrążonej papryki. • Na wierzch położyć po kawałku

To co kocham
Ciastka Słodkie pieczarki 159

Słodkie, ciasteczkowe pieczarki mają „piaskowy” smak dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, co zapewne dostarcza im tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pieczarki rozpływają się w ustach. Te pieczarki królują od jakiegoś czasu w kulinarnej blogosferze i trudno było mi zdecydować się na konkretny przepis. Część przepisów zawierała makę ziemniaczaną i pszenną w stosunku(...)bałam się tego bardzo piaskowego smaku i upiekłam ciasteczka dodając te mąki w stosunku 1:1. Większa ilość mąki ziemniaczanej sprawia, że pieczarki wychodzą popękane, co daje również ciekawy efekt wizualny. Kształt pieczarki uzyskuje się za pomocą szyjki małej butelki po wodzie, maczanej w sypkim kakao i wciskanej do połowy kulki ciasta

To co kocham
Farinata, włoski placek z ciecierzycy (Pizza bezglutenowa, bez drożdży) 194

obłóżcie wybranymi dodatkami i jeszcze chwilę zapieczcie. Po parmigianie z selera korzeniowego nie miałam ochoty na serową pizzę, dlatego postawiłam na lekkie czerwone pesto z suszonych pomidorów z dodatkiem pieczarek. Smak suszonych pomidorów bardzo dobrze komponuje się z ciecierzycowym plackiem, więc i Wam gorąco polecam taki zestaw. Po upieczeniu na wierzchu farinaty ułożyłam jeszcze sporą garść liści rukoli, następnie zwinęłam(...)naleśnik :))) Co przypomina mi o jeszcze jednej radzie. Ciasto na farinatę możecie usmażyć na patelni, uzyskując w ten sposób pyszne bezglutenowe naleśniki. Farinata z pesto z suszonych pomidorów i pieczarkami (Pizza bezglutenowa, bez drożdży) Składniki / na 2 placki o średnicy 30 cm.: na farinatę: 200 g mąki z ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 600 ml letniej wody 2 łyżki oliwy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczarki faszerowane 186

wieku) kuchni, słyszę że potrawy były tłuste, ciężkie... Nie wiem skąd to się wzięło. W książkach kucharskich z przełomu wieków tego nie widać. Dzisiaj przedstawię przepis na  pieczarki faszerowane  z książki „najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska” Marty Norkowskiej, z 1904 roku. Niestety nie mam tego oryginału książki, mam reprint z 1985 roku. 500 g pieczarek*, 1 średnia cebula(...)płaskie łyżki masła, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, 50 g masła do polania, 50 g parmezanu Pieczarki obrać ze skórki, a korzonki odkroić. Oczyszczone korzonki posiekać, wymieszać z koperkiem, dwiema łyżkami bułki tartej i rozmącanym jajkiem. Cebulę posiekać poddusić na na maśle. Dodać do posiekanych korzonków,wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziać

królestwo garów
Naleśniki po chłopsku 272

Przepis, który chodził za mną od dawna Pyszne naleśniki z farszem ziemniaczanym i dodatkiem pieczarek w śmietanie. Są bardzo sycące. Jeden taki naleśnik wystarcza na obiad dla dorosłej osoby. Można je wykonać z prostych składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. Smakują szczególnie dobrze przy takiej chłodnej pogodzie jak teraz Przepis jest dość popularny na blogach kulinarnych. Źródło z którego skorzystałam(...)Wyłożyć do żaroodpornej formy, posypać startym, żółtym serem i zapiekać ok. 15 minut w temperaturze 200°C (wierzch sera powinien być chrupiący). W czasie kiedy naleśniki się pieką, przygotować pieczarki. Pieczarki w śmietanie: 500 g pieczarek 6 łyżek śmietany 18% sól i pieprz do smaku olej do smażenia Pieczarki pokroić w cienkie plastry i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju

Bullio
Portobello faszerowane mięsem na ostro 203

Duże pieczarki czyli portobello wydrążyłam i piękne kapelusze garam masala oprószyłam.  Farsz z cebuli, grzybów, mięsa wołowego przygotowałam, do którego tymianek  i dużą ilość pieprzu, chili, bo na ostro! dodałam.  Kapelusze na patelni wysmażyłam, a przed podaniem świeżych kiełek dołożyłam.  To znakomita przystawka mięsno grzybowa, prosta i w smaku wyjątkowa.  Można je również(...)kaszą, ziemniakami podawać i na obiad ze smakiem zajadać. Składniki: 6 szt. dużych pieczarek portobello, 1 duża biała cebula, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 250 g mięsa wołowego na tatar (lub mięsa bardzo drobno zmielonego), świeża papryczka chili do smaku, sól do smaku,  pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka garam masala, olej rzepakowy

Moniki Smakołyki