pieczarki - 22435 przepisów (strona:140/1496)

Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 110

woda (w wersjo na bogato dodaje się jajko;) Choć lepienie pierogów jest czasochłonne to te chwile spędzone w kuchni się opłacają - pierogi zawsze smakują pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, pyszota:) Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda - na oko, podczas dodawania wody do ciasta sami zobaczycie kiedy(...)więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek Jak zrobić? Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli gorącą

Zasmakuj Kuchni
Pieczarka w klopsie 254

Klopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki: 500g mięsa mielonego drobiowego jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku majeranek, sól, czarny pieprz 3 łyżki masła klarowanego 10-15 szt małych pieczarek Wykonanie: Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego(...)przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem. Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków

Pyry na Gaz
Wegańska zupa pieczarkowa z quinoą 113

gamy świeżych warzyw i owoców, a po świętach by się przydały wszystkim, którzy mają mocne postanowienie odrobinę schudnąć. Postawiłam więc dziś na jeden z głównych towarów eksportowych naszego kraju - pieczarkę ;) Ta zupa jest prosta w przygotowaniu, bardzo tania i niskokaloryczna (porcja to około 120 kcal). Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 500 gram pieczarek 1 marchew 1 korzeń pietruszki(...)cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 i 1/2 litra wody natka pietruszki 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego lubczyk tymianek pieprz sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki obieramy, sparzamy wrzątkiem, przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie siekamy na pół-plasterki. Na patelnię wrzucamy cebulę i oliwę z oliwek, kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i dusimy, mieszając

Quinoa Raz!
pieczarki faszerowane konserwową szynką, zapieczone z ryżem i żółtym serem 180

pieczarki zapiekane z szynką i serem To danie, nie dość że jest  łatwe i szybkie w przygotowaniu, to jeszcze smakuje wręcz wyśmienicie.  składniki dla czterech osób 12  dużych pieczarek 300 g konserwowej szynki 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 pomidor 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)łyżek oliwy 100 g żółtego sera sól, pieprz natka pietruszki sposób wykonania Ryż zalewamy wodą i gotujemy, uważając by się nie rozkleił. Pieczarki myjemy, delikatnie wykręcamy z ich kapeluszy nóżki, smarujemy z obu stron oliwą, lekko solimy i wstawmy na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Szynkę kroimy w drobną kostkę . W dużym rondlu podgrzewamy trzy łyżki oliwy

Miód i pieprz
Kotlety mielone z niespodzianką 139

Tradycyjne kotlety mielone, ale dziś z niespodzianką w środku. Staram się zawsze dodawać coś nowego do tradycyjnych obiadów i wtedy dzieci chętnej jedzą. Dziś połowę kotletów nafaszerowałam podsmażonym pieczarkami i żółtym serem, a drugą połowę suszonymi pomidorami. Jedne i drugie wyszły pyszne. Składniki: 500g mięsa mielonego 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 cebula garść posiekanego szczypiorku 5 pieczarek kilka kostek(...)2cmx2cm) żółtego sera (kostek tyle ile chcemy zrobić kotletów z pieczarkami) kilka suszonych pomidorów w zalewe (pomidorów również tyle ile ma być kotletów z pomidorami) tarta bułka sól pieprz Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę ścieramy na tarce na miazgę i dodajemy do mięsa. Bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, szczypiorek i wszystko dokładnie mieszamy

kuchnia doski
Najprostsze łazanki z białej kapusty. Pyszny i tani obiad. 328

Uwielbiam łazanki. Och, jak dawno ich nie jadłam… Dlatego postanowiłam przygotować je znowu. Biała kapusta, moja ukochane pieczarki, dobra kiełbasa, makaron… I już mamy wspaniały, a do tego tani obiad dla całej rodziny. Chwilę po tym jak przygotowałam obiad… z całego garnka łazanek nie zostało nic. Były naprawdę pyszne, sama poszłam po sporą dokładkę Polecam Wam serdecznie(...)możecie przygotować go z mniejszą. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Składniki: 3/4 mniejszej główki białej kapusty 2 czerwone cebule 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 kiełbasa podwawelska 8 większych pieczarek (około 250 g) – używam same kapelusze makaron łazankowy – ilość wg upodobań od 250 g do 500 g sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Drobno poszatkowaną

Słodkie okruszki
Pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami 125

Propozycja na przekąskę z faszerowanych pieczarek, kuskusa z dodatkiem szparagów. Najlepiej smakują podawane na gorąco. Bardzo syte i smaczne. Na blogu znajdziecie również inną propozycję faszerowanych pieczarek z mięsem, a przepis znajdziecie tutaj   Zapraszam do wypróbowania. Składniki 5 dużych pieczarek 0,5 szklanki kuskusu 4 zielone szparagi 1 mały pomidor 1/2 czerwonej  papryki 1 mała cebula 2 łyżki(...)pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę pokrojoną, i szparagi. Wszystko smażyć około 5 minut stale mieszając.Oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone pomidory. Napełniać pieczarki farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pod koniec zapiekania posypać każdą pieczarkę żółtym serem i piec ponownie aż ser się rozpuści. pieczarki faszerowane kuskusem i szparagami

O kuchni z uczuciem
Pieczarki zapiekane w cieście ziemniaczanym 227

Kupiliśmy duże pieczarki i natychmiast powstał pomysł, jak je wykorzystać. Zapiekliśmy je w  cieście ziemniaczanym.     Składniki: -4 duże pieczarki -ok. 1 kg młodych ziemniaków -2 cebule -1 jajko -5 dkg kaszy bulgur -1/2 l bulionu warzywnego -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -2 dkg masła -bułka tarta    W bulionie warzywnym(...)przez 15 minut gotujemy kaszę bulgur. Odcedzamy  i studzimy.    Z pieczarek wyłamujemy korzonki. Korzonki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Kapelusze obieramy ze skórki. Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. . Cebulką wypełniamy kapelusze pieczarek. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Odlewamy nadmiar wody

Maminek kulinarny
Burger paleo z hummusem z buraka i karmelizowaną gruszką 111

jakości wołowiny i najlepiej z porządnego foodtrucka. (Przy okazji dla tych, którzy jeszcze nie czytali polecam wpis “ Czy cheat meal rujnuje twoją dietę ”). Jak tylko udało mi się dostać pieczarki portobello od razu wiedziałem co z nich będzie. Ten burger paleo jest pełen uzupełniających się smaków, jak hummus z buraka (pasuje również do wielu innych dań), guacamole, rukola, grillowana cebulka(...)poprawia mi humor Sekretem sukcesu jest naprawdę dobrej jakości mięso , z którego go zrobimy. Składniki mięso wołowe najlepsze jakie możecie kupić ( około 400 gram) czosnek oliwa cebula buraki pomidor pieczarki portobello sos tahini musztarda Dijon pieprz sól sos worcestershire jajka miód sałata Przygotowanie: Burgery: Cebulę drobno kroimy i dorzucamy do naszego mięsa mielonego. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon, wciskamy dwa ząbki

PaleoLife
Drobiowe roladki z ryżem 104

oliwy z oliwek  1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu ostra papryka curry kurkuma słodka papryka 75 g ser morski w plastrach 200 g ryż biały 107 g pieczarek pokrojonych w kostkę 250 ml wody 1/2 kostki rosołowej liście kolendry liście magi PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka  umyj, osusz. Pokrój wzdłuż na pół (3 części). Delikatnie rozbij by były cieńsze(...)miski, wlej około 10g oliwy z oliwek i wsyp zioła prowansalskie. Wymieszaj i odstaw do lodówki na noc ( możesz dać na kilka godzin). Wyciągnij pierś z kurczaka z lodówki. Pieczarki pokrój w kostkę, ser morski w plastry.  Pieczarki podsmaż na patelni. Dodaj po niecałe pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej oraz curry i kurkumę. W tym czasie rozłóż piersi

Misz-masz by Domi
Pieczarki z farszem szpinakowym z kaszą jaglaną 192

Dzisiaj wegetariańskie danie w postaci brunatnych pieczarek wypełnionych pysznym farszem złożonym ze szpinaku i kaszy jaglanej. Danie bardzo sycące głównie za sprawą kaszy jaglanej , a zarazem lekkie i dietetyczne. U mnie zapieczone pod startym żółtym serem ale z powodzeniem można ser pominąć będzie wtedy jeszcze mniej kaloryczne i przy okazji wegańskie. Pieczarki mogą z powodzeniem robić za samodzielny posiłek(...)jako przystawka ( jak wspomniałam sycąca). Składniki: 3 duże brunatne pieczarki 1 woreczek kaszy jaglanej lub pół szklanki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku sól pieprz do smaku starty żółty ser do posypania masło / olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Pieczarki myjemy i wykrawamy nóżki, które kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy szpinak

W kuchennej krainie
Młoda kapusta z pieczarkami i cebulą. 140

Uwielbiam młodą kapustę! Nie ważne czy z pieczarkami i cebulą, z pomidorami i kiełbasą, z koperkiem i śmietaną , czy też jako poczciwy  colesław z młodej kapusty . Nawet  gołąbki z młodej kapusty  smakują wyjątkowo, nie wspominając już o kapuśniaku . Dlatego, gdy tylko zacznie się sezon, wcinamy kapustę kilka razy w tygodniu. Jeśli nie macie pomysłu(...)zdrowe warzywo polecam ten przepis! Składniki na młodą kapustę z pieczarkami i cebulą: 1 duża cebula lub 2 mniejsze 500 g pieczarek 1 średnia główka młodej kapusty sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku ewentualnie 1 łyżeczka mąki olej      Cebulę obieramy, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej (3-4 łyżki), szklimy. Pieczarki myjemy i kroimy

Rozpustne gotowanie
Sos pieczarkowy 197

pieczarkowy na bazie pieczarek jest pysznym dodatkiem do wielu dań. Doskonale  pasuje do przeróżnych klusek, kotlecików mięsnych i bezmięsnych oraz placków ziemniaczanych. Ja robie go najczęściej z małych pieczarek, które kroje na pół lub ewentualnie na trzy grubsze plasterki. Gdy sosik doprawimy sosem sojowym nabiera on ciemnejszej barwy. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła 500 ml wody(...)bulionu 3 łyżki mąki pszennej sól lub sos sojowy do smaku Pieczarki dokładnie oczyścić i dowolnie pokroić, ja zazwyczaj kroje na pół lub na trzy grubsze plasterki. Następnie rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut aż pieczarki ściemnieja. Następnie zalać wodą. Zagotowac i gotowac ok 10 minut, do smaku doprawic sola lub sosem sojowym. Mąkę wymieszać w odrobinie wody

Monia miesza i gotuje
Smażony ryż z jajkiem i pieczarkami. Szybki i tani obiad z ryżem. 177

Dziś podzielę się z Wami przepisem na szybki i tani obiad. Smażony ryż z jajkiem i pieczarkami towarzyszył mi kiedyś dość często. Teraz robię go rzadziej, w sumie nie wiem czemu ;) Ostatnio przypomniałam sobie znów o tym smacznym daniu, gdy w lodówce znalazłam kilka pieczarek (po weekendowej pizzy). I bardzo się z tego powodu cieszę, bo taki ryż jest naprawdę(...)smaczny. Myślę, że znów będę go często przygotowywać. Spróbujcie, zachęcam. Składniki: (na 2 porcje) 100 g ryżu - u mnie pełnoziarnisty Uncele Bens 1 mała cebulka 5 pieczarek 1 jajko klasy L sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki dowolnego tłuszczu do smażenia * do podania: pomidor i szczypiorek * u mnie mix olejów, ale sprawdzi się również masło lub olej

Słodkie okruszki
Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami 123

pójdzie... Wracając jednak do gotowania, to tak sobie myślę, że zbliża się weekend więc może jakaś małą podpowiedź z mojej strony na niedzielny obiad... Filet z kurczaka i pieczarki to zestawienie stare jak świat, ale zawsze można je trochę odmienić, by zaskoczyć domowników :-) SKŁADNIKI 1 duży podwójny filet z kurczaka 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego(...)jajko 2 - 3 łyżki mleka mąka, bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na cztery części, a następnie rozbijamy na płasko. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i przez chwilę smażymy, a następnie dodajemy pieczarki, sól, pieprz i całość dusimy aż zmniejszy swoją objętość

Czary - gary w kuchni