pieczarki - 22435 przepisów (strona:136/1496)

Kotlety mielone z pieczarkami 200

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 4 duże ziemniaki; 300 g pieczarek; 1 jajo; 1/2 bułki pszennej, poznańskiej ; Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej/smalec do smażenia; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku(...)Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wymieszać, tak aby masa mięsna dokładnie połączyła się z ziemniakami. Z masy mięsnej formować kule. Każdą z nich spłaszczać w dłoni, nadziewać pieczarkami i ponownie formować w kulę.  Do głębokiego talerza wsypać bułkę tartą i obtaczać w niej kotlety. Kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor

Gospodyni Miejska
Mielone z pieczarek i peczaku 134

razem przedstawiamy alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych, sojowych oraz tych z ciecierzycy. Nie spodziewaliśmy się, że z pęczaku i pieczarek może powstać coś tak smacznego i łatwego w przygotowaniu. Kotlety powstały przypadkiem, z nadmiaru pieczarek zalegających w kuchni, bez jakiejkolwiek koncepcji i planu. To co powstało, jest po prostu obłędne. Myślimy, że zadowoli podniebienia nie tylko wegetarian, ale i zdeklarowanych(...)mięsożerców. SKŁADNIKI: 250 g pieczarek 1 szklanka pęczaku 1 jajko 1 duża lub 2 małe cebule bułka tarta tymianek sól pieprz olej do smażenia Pieczarki myjemy i kroimy na byle jakie części. Estetyka nie ma tu znaczenia, bo pieczarki będą mielone wraz z kaszą. Zalewamy minimum 1 l wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10 minut

Kuchnia od dwojga
Pierogi z mięsem gotowanym i pieczarkami 182

rosołu, gotowanego, zdrowego, drobiowego, wołowego czy też wieprzowego. Lubimy pierożki więc gotując takie mięso zaplanować warto takie oto danie, można oczywiście stworzyć czysty, mięsny farsz, my proponujemy udział pieczarek, zapewniamy, że smakują wyśmienicie! Zapewniamy - efekt wart zachodu!! Składniki  na farsz: 1/2 kg mięsa gotowanego wieprzowego 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej  pęczek(...)sól i pieprz świeżo mielony ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oleju Wykonanie: Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki oczyścić, kroimy w kostkę lub trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, również kroimy w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy posiekany drobniutko ząbek czosnku oraz pieczarki. Pieczarki dokładnie mieszamy, dusić

kgwjanczewo
Zupa krem z pieczarek 160

Robiłam pieczarkową z ziemniakami , z pęczakiem i z makaronem a teraz polecam pieczarkową w postaci kremu. Taka wersja jest równie smaczna i pięknie pachnie pieczarkami. Ciemnobrązowy kolor zupki, który może dla niektórych wydawać się mało apetyczny można poprawić i rozjaśnić dodając śmietankę. składniki: 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 l bulionu 300 g obranych ziemniaków(...)śmietanki 30 % Pieczarki pokroić w grubsze plasterki a cebulę w kostkę. Rozpuścić masło i zrumienić pieczarki oraz cebulę. W międzyczasie ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy pieczarki już się zrumienią dodać pokrojone ziemniaki. Całość zalać bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zmiksować wszystko na gładki krem. Śmietanki można dać więcej lub w ogóle nie dodawać

Monia miesza i gotuje
Faszerowane pieczarki portobello 133

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczone pieczarki portobello faszerowane warzywami. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 1 opakowanie pieczarek portobello (5-6 szt.) - 1 czerwoną paprykę - 1 małą cukinię - 4 łyżki kukurydzy - 4 łyżki czarnych oliwek - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki kupnego, słodkiego sosu chili - 3 łyżki oleju do smażenia - po 1 łyżeczce bazylii, tymianku(...)minut. 3. Kolejno dodajemy cukinię, kukurydzę oraz oliwki i podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. 4. W międzyczasie warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem chili i resztą przypraw. 5. Pieczarki płuczemy, osuszamy i odcinamy ogonek. 6. Na tak przygotowane pieczarki układamy porcję farszu, a następnie przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni

Bez Cebuli
Gnocchi w serowym sosie, ze szpinakiem i pieczarkami – zapiekane 190

Przegląd lodówki – szpinak, pieczarki, ser… Nie, nie bardzo mam czas i ochotę akurat dzisiaj robić pizzę, chociaż to byłby świetny zestaw na pizzowe nadzienie i biały sos. Gnocchi! Na bazie gotowca obiad robi się szybko. A ziemniaczane gnocchi są bardziej wszechstronne niż nasze swojskie kopytka – i bardziej finezyjne. To w końcu włoski design! Szybko i pysznie. Bez mięsa(...)pełna! Były już na blogu gnocchi zapiekane w pomidorach , pyszne i soczyste. Te zapieczone są inaczej – w mocno serowym sosie, aromatycznie doprawionym suszonymi ziołami i bulionem. Karmelizowane pieczarki, młody szpinak, szalotki i czosnek – kilka prostych składników, eksplozja smaku – i obiad zrobiony w całe 20 minut. Szykujemy sobie małą głęboką blachę z zapiekania i wrzucamy do niej gnocchi (bez gotowania, ugotują

Karo in the Kitchen
Faszerowane pieczarki w cieście piwnym 167

Takie pieczarki posmakują nie tylko domownikom, ale i gościom. Wyglądają trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego. Taka przystawka będzie hitem na każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami(...)czosnkowym, lub z surówkami. Składniki: – 500 g niedużych pieczarek, ok. 25 sztuk Farsz – trzonki pieczarek – 150 g bryndzy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – pieprz do smaku – 4 łyżki mąki pszennej Ciasto piwne – 2 jajka – 200 ml piwa – 1 szklanka mąki pszennej – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – sól

To co kocham
Aromatyczne i ziołowe pieczarki do obiadu 155

Jędrne, pachnące ziołami i cebulką pieczarki smażone w całości to idealny dodatek do obiadu. Inne w smaku niż tradycyjny sos przygotowywany z drobno pokrojonych pieczarek i cebulki. Może magię smaku zawdzięczają temu, że są przygotowywane do końca w całości? Coś w tym jest... Polecam jako dodatek do dań z ziemniaków, warzyw, makaronów, kasz, mięsa. Smacznego:) Składniki: 12 dużych obranych pieczarek(...)średnia cebula przyprawy: vegeta natur, suszony koperek, pieprz ziołowy, szczypta lubczyku, papryka słodka i ostra 5-6 łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i cebulkę pokrojoną w piórka lub większą (ale cienką) kostkę), doprawiamy i dusimy kilka minut, obtaczając dokładnie pieczarki w oleju i przyprawach, pieczarki mają być jędrne a zarazem miękkie - podczas smażenia

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami 111

Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, że wyjedliśmy wszystko do ostatniego ziemniaczka ;) Składniki na 3-4 osoby: 8-10 ziemniaków 250 - 300 gr pieczarek 2 jajka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego 1 kiełbaska ( u mnie myśliwska ) ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę sól, pieprz, natka pietruszki(...)gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce (zostawiając sobie 3-4 sztuki nie starte ) 3. Na patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy od razu pieczarki oraz ząbek czosnku drobniutko pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą

Gotowanie...to proste !
Pieczarki do obiadu 163

Dziś zapraszam na smaczne pieczarki z ziołami , doskonale się sprawdza jako dodatek do obiadu , jest szybkie w przygotowaniu , moja rodzinka uwielbia taką formę podania pieczarek . Składniki  0,5 kg pieczarek  1 łyżka masła ziołowego  2 łyżki koperku suszonego  sól  pieprz czarny  Wykonanie  Na wstępnie myję pieczarki i obieram ze skóry , następnie kroję(...)ćwiartki i na rozgrzaną patelnie bądź garnek rozgrzewam masło ziołowe i wrzucam nasze pieczarki , dodaję koper , przesmażam 20  minut często mieszając ,między czasie dodaje sól oraz pieprz do smaku . Po 20  minutach kiedy pieczarki mamy gotowe oraz doprawione , możemy podawać

Mój Smak
Sos pieczarkowy 105

pieczarkowy może być dodatkiem do wielu potraw. W moim domu najczęściej sos pieczarkowy podaje z kasz ą  gryczan ą , mięsem, krokietami i gołąbkami. Pieczarki maj ą  niesamowite walory smakowe i dodają potrawie rewelacyjnego smaku. Sos z borowików, uważam  ż e jest jeszcze bardziej smaczniejszy, wi ę c w sezonie szczerze polecam pieczarki wymienić(...)borowiki, a póki co pocieszmy się pieczarkami, które są łatwo dostępne w sklepach i są również smaczne. Składniki: pieczarki 350 g, cebula 1 szt, śmietana 12% 4 łyżki, liść laurowy 2 szt, sos sojowy 3 łyżki, ziele angielskie 3 ziarna, m ą ka pszenna 1 łyżka

kulinarne odsłony pati
Pizza z pieczarkami i kurczakiem na Dzień Pizzy 178

jeść, a przecież wiecie że u nas ostatnio dietetycznie. Biorąc pod uwagę kilka ostatnich słów pizza którą upiekłam była na cieniutkim spodzie i z małą ilością sera (dokładnie mozzarelli). Pieczarki, duszone udko kurczaka i mozzarella na odrobinie przetartej pasty pomidorowo-paprykowej. Przejrzałam kilka nowych przepisów na ciasto do pizzy, ale były trochę dziwne, więc wróciłam do mojego starego zastępując część(...)mąki kukurydzianą zamiast semoliny. Pizza  z pieczarkami i kurczakiem  około 40 dag maki pszennej białej 10 dag mąki kukurydzianej 2,5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody dwie kulki  mozzarelli (150g) 1 łyżka suszonego oregano 200 ml przecieru pomidorowo-paprykowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 udka duszonego kurczaka 1 duża

Gotuj Sam!
Zapiekanka pieczarkowa z kurczakiem i makaronem 609

Szybka i pyszna zapiekanka z dodatkiem pieczarek, kurczaka i makaronu. Nasyci wszystkich głodomorków. Sos oraz ser nadają jej wyrazistego i kremowego smaku. 500 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka 250 g pieczarek + 4 na wierzch 250 g makaronu świderki 150 g żółtego sera 1 duża biała cebula Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)szklanki mleka 3,2% Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa i słodką czerwoną papryką. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Na patelni szklimy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy kurczaka i pieczarki. Smażymy do miękkości. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy ze sobą

VioletoweKucharzenie
Wegetariańskie leczo z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 208

nazywać większość wegetariańskich bądź warzywno-mięsnych gulaszy, w których składzie przeważa papryka. I ja tak nazywam swoje danie, choć jest ono raczej luźną interpretacją oryginału, wzbogaconą o dodatek marchewek, pieczarek oraz… kiszone ogórki. Te ostatnie odgrywają zresztą niebagatelną rolę, cudownie wpływając na końcowy smak potrawy, który właśnie dzięki ogórkom ogromnie zyskuje na wyrazistości. Drugim sekretem udanego leczo wegetariańskiego jest wędzona(...)pomidorowy – w sezonie do zastąpienia świeżymi pomidorami. Składniki na 3 – 5 porcji: 3 nieduże marchewki 1 spora cebula 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 300 g pieczarek 3 średnie ogórki kiszone 150 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) (lub więcej, jeśli takie są preferencje) 2 duże ząbki czosnku 3 – 4 łyżki masła klarowanego, oleju kokosowego lub preferowanego tłuszczu

Even Better Food
Lekka zapiekanka 573

Bardzo prosta, atrakcyjna, szybka potrawa, bezmięsna, aczkolwiek sycąca ze względu na obecność makaronu, a miłośników makaronu zachęcamy, gdyż w połączeniu z pieczarkami stanowi wspaniały smakowo duet! Składniki: 500 g świeżych pieczarek 250 g makaronu świderki 2 cebule 1 mała śmietana 18% 2 jajka 2 łyżki masła 100 g startego sera po szczypcie tymianku, papryki ostrej   sól i pieprz świeżo(...)mielony Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, podsmażamy na maśle. Podsmażone pieczarki przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu po smażonych pieczarkach. Ugotowany makaron wymieszać z cebulą i pieczarkami, przełożyć do kokilek, zamiast kokilek można użyć naczynie żaroodporne. Śmietanę roztrzepać z jajkiem , przyprawi ć solą, tymiankiem, papryką, pieprzem świeżo mielonym

kgwjanczewo