pieczarki - 22435 przepisów (strona:136/1496)

Kieszonki ze szpinakiem i pieczarkami 176

mojej kuchni bardzo często łączę szpinak z pieczarkami, uważam że jest to bardzo zgrany duet. Oczywiście do szpinaku dodaje również świeżo wyciśnięty czosnek, bez którego ani rusz! Taki farsz możemy wykorzystać na różne sposoby, u mnie dzisiaj smażona tortilla ze szpinakiem, pieczarkami, oliwkami, kukurydzą i serem....mniami! Podałam ją ze świeżymi pomidorkami i sosem czosnkowym. Szybki i pyszny obiad(...)Składniki: tortilla pełnoziarnista lub pszenna 6 szt, szpinak świeży 200 g, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, kukurydza pół puszki, oliwki czarne 100 g, ser żółty 100 g, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek do smażenia, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone

kulinarne odsłony pati
Kieszonki ze szpinakiem i pieczarkami 176

mojej kuchni bardzo często łączę szpinak z pieczarkami, uważam że jest to bardzo zgrany duet. Oczywiście do szpinaku dodaje również świeżo wyciśnięty czosnek, bez którego ani rusz! Taki farsz możemy wykorzystać na różne sposoby, u mnie dzisiaj smażona tortilla ze szpinakiem, pieczarkami, oliwkami, kukurydzą i serem....mniami! Podałam ją ze świeżymi pomidorkami i sosem czosnkowym. Szybki i pyszny obiad(...)Składniki: tortilla pełnoziarnista lub pszenna 6 szt, szpinak świeży 200 g, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, kukurydza pół puszki, oliwki czarne 100 g, ser żółty 100 g, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek do smażenia, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone

kulinarne odsłony pati
„Frutakosy” 116

Średnie Przystępne Autorski przepis na przepyszne takosy z ciasta naleśnikowego, z piersią kurczaka, pieczarkami i serem. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 kg pieczarek 1 mała cebulka kostka ulubionego, żółtego sera 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 2 łyżeczki oliwy sól, pieprz, przyprawy do mięsa Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie ciasta naleśnikowego(...)drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Przyprawić ulubionymi przyprawami (u mnie: bazylia, oregano, papryka mielona słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany), dodać odrobinę oliwy i dokładnie wymieszać. Usmażyć. 3 Przygotowanie pieczarek: Pieczarki umyć i pokroić. Na patelni roztopić trochę masła, wrzucić pieczarki i smażyć do odparowania wody, która udzieliła się z grzybów. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojoną cebulkę i smażyć

PysiaGotuje.pl
Kotlety z ziemniaków z pieczarkami i serem 150

lubię wyrzucać ziemniaków, które zostały po obiedzie, więc trzeba je wykorzystać. Tym razem zrobiłam kotlety z ziemniaków z dodatkiem sera i pieczarek, które mi bardzo smakowały. Oczywiście można ugotować specjalnie ziemniaki lub zrobić z mniejszej ilości ziemniaków. Składniki: (13 sztuk) 800 g ugotowanych ziemniaków 100 g żółtego sera 8 średnich pieczarek 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości rozgrzanego olej zeszklić cebulę, a po chwili dodać starte pieczarki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Do ziemniaków dodać dwie mąki, jajka, starty

talerz przyjemności
Kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek 202

Wegetariańskie kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek, z dodatkiem tartego, żółtego sera i szczypiorku. Bardzo sycące i łatwe do przygotowania danie. Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów. 100 g kaszy gryczanej prażonej 250 g pieczarek 1 mała cebula 100 g łagodnego sera żółtego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz suszona, ostra papryka 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo(...)olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia Kaszę wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować pod przykryciem, aż zmięknie. Kaszę odlać i zostawić do przestygnięcia. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Doprawić szczyptą soli, pieprzu i papryki. Smażyć jeszcze przez kilka minut

Bullio
Kotlety mielone z pieczarkami 188

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 4 duże ziemniaki; 300 g pieczarek; 1 jajo; 1/2 bułki pszennej, poznańskiej ; Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej/smalec do smażenia; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej (około 1 łyżki) wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku(...)Następnie dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wymieszać, tak aby masa mięsna dokładnie połączyła się z ziemniakami. Z masy mięsnej formować kule. Każdą z nich spłaszczać w dłoni, nadziewać pieczarkami i ponownie formować w kulę.  Do głębokiego talerza wsypać bułkę tartą i obtaczać w niej kotlety. Kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, na złoty kolor

Gospodyni Miejska
Mielone z pieczarek i peczaku 122

razem przedstawiamy alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych, sojowych oraz tych z ciecierzycy. Nie spodziewaliśmy się, że z pęczaku i pieczarek może powstać coś tak smacznego i łatwego w przygotowaniu. Kotlety powstały przypadkiem, z nadmiaru pieczarek zalegających w kuchni, bez jakiejkolwiek koncepcji i planu. To co powstało, jest po prostu obłędne. Myślimy, że zadowoli podniebienia nie tylko wegetarian, ale i zdeklarowanych(...)mięsożerców. SKŁADNIKI: 250 g pieczarek 1 szklanka pęczaku 1 jajko 1 duża lub 2 małe cebule bułka tarta tymianek sól pieprz olej do smażenia Pieczarki myjemy i kroimy na byle jakie części. Estetyka nie ma tu znaczenia, bo pieczarki będą mielone wraz z kaszą. Zalewamy minimum 1 l wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez ok. 10 minut

Kuchnia od dwojga
Pierogi z mięsem gotowanym i pieczarkami 175

rosołu, gotowanego, zdrowego, drobiowego, wołowego czy też wieprzowego. Lubimy pierożki więc gotując takie mięso zaplanować warto takie oto danie, można oczywiście stworzyć czysty, mięsny farsz, my proponujemy udział pieczarek, zapewniamy, że smakują wyśmienicie! Zapewniamy - efekt wart zachodu!! Składniki  na farsz: 1/2 kg mięsa gotowanego wieprzowego 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej  pęczek(...)sól i pieprz świeżo mielony ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki oleju Wykonanie: Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki oczyścić, kroimy w kostkę lub trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, również kroimy w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy posiekany drobniutko ząbek czosnku oraz pieczarki. Pieczarki dokładnie mieszamy, dusić

kgwjanczewo
Zupa krem z pieczarek 149

Robiłam pieczarkową z ziemniakami , z pęczakiem i z makaronem a teraz polecam pieczarkową w postaci kremu. Taka wersja jest równie smaczna i pięknie pachnie pieczarkami. Ciemnobrązowy kolor zupki, który może dla niektórych wydawać się mało apetyczny można poprawić i rozjaśnić dodając śmietankę. składniki: 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 l bulionu 300 g obranych ziemniaków(...)śmietanki 30 % Pieczarki pokroić w grubsze plasterki a cebulę w kostkę. Rozpuścić masło i zrumienić pieczarki oraz cebulę. W międzyczasie ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy pieczarki już się zrumienią dodać pokrojone ziemniaki. Całość zalać bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zmiksować wszystko na gładki krem. Śmietanki można dać więcej lub w ogóle nie dodawać

Monia miesza i gotuje
Faszerowane pieczarki portobello 128

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pieczone pieczarki portobello faszerowane warzywami. Do przygotowania będziemy potrzebować: - 1 opakowanie pieczarek portobello (5-6 szt.) - 1 czerwoną paprykę - 1 małą cukinię - 4 łyżki kukurydzy - 4 łyżki czarnych oliwek - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki kupnego, słodkiego sosu chili - 3 łyżki oleju do smażenia - po 1 łyżeczce bazylii, tymianku(...)minut. 3. Kolejno dodajemy cukinię, kukurydzę oraz oliwki i podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. 4. W międzyczasie warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem chili i resztą przypraw. 5. Pieczarki płuczemy, osuszamy i odcinamy ogonek. 6. Na tak przygotowane pieczarki układamy porcję farszu, a następnie przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni

Bez Cebuli
Gnocchi w serowym sosie, ze szpinakiem i pieczarkami – zapiekane 169

Przegląd lodówki – szpinak, pieczarki, ser… Nie, nie bardzo mam czas i ochotę akurat dzisiaj robić pizzę, chociaż to byłby świetny zestaw na pizzowe nadzienie i biały sos. Gnocchi! Na bazie gotowca obiad robi się szybko. A ziemniaczane gnocchi są bardziej wszechstronne niż nasze swojskie kopytka – i bardziej finezyjne. To w końcu włoski design! Szybko i pysznie. Bez mięsa(...)pełna! Były już na blogu gnocchi zapiekane w pomidorach , pyszne i soczyste. Te zapieczone są inaczej – w mocno serowym sosie, aromatycznie doprawionym suszonymi ziołami i bulionem. Karmelizowane pieczarki, młody szpinak, szalotki i czosnek – kilka prostych składników, eksplozja smaku – i obiad zrobiony w całe 20 minut. Szykujemy sobie małą głęboką blachę z zapiekania i wrzucamy do niej gnocchi (bez gotowania, ugotują

Karo in the Kitchen
Faszerowane pieczarki w cieście piwnym 151

Takie pieczarki posmakują nie tylko domownikom, ale i gościom. Wyglądają trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego. Taka przystawka będzie hitem na każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami(...)czosnkowym, lub z surówkami. Składniki: – 500 g niedużych pieczarek, ok. 25 sztuk Farsz – trzonki pieczarek – 150 g bryndzy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – pieprz do smaku – 4 łyżki mąki pszennej Ciasto piwne – 2 jajka – 200 ml piwa – 1 szklanka mąki pszennej – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – sól

To co kocham
Aromatyczne i ziołowe pieczarki do obiadu 139

Jędrne, pachnące ziołami i cebulką pieczarki smażone w całości to idealny dodatek do obiadu. Inne w smaku niż tradycyjny sos przygotowywany z drobno pokrojonych pieczarek i cebulki. Może magię smaku zawdzięczają temu, że są przygotowywane do końca w całości? Coś w tym jest... Polecam jako dodatek do dań z ziemniaków, warzyw, makaronów, kasz, mięsa. Smacznego:) Składniki: 12 dużych obranych pieczarek(...)średnia cebula przyprawy: vegeta natur, suszony koperek, pieprz ziołowy, szczypta lubczyku, papryka słodka i ostra 5-6 łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i cebulkę pokrojoną w piórka lub większą (ale cienką) kostkę), doprawiamy i dusimy kilka minut, obtaczając dokładnie pieczarki w oleju i przyprawach, pieczarki mają być jędrne a zarazem miękkie - podczas smażenia

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami 102

Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, że wyjedliśmy wszystko do ostatniego ziemniaczka ;) Składniki na 3-4 osoby: 8-10 ziemniaków 250 - 300 gr pieczarek 2 jajka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego 1 kiełbaska ( u mnie myśliwska ) ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę sól, pieprz, natka pietruszki(...)gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki. 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce (zostawiając sobie 3-4 sztuki nie starte ) 3. Na patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy od razu pieczarki oraz ząbek czosnku drobniutko pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą

Gotowanie...to proste !
Pieczarki do obiadu 153

Dziś zapraszam na smaczne pieczarki z ziołami , doskonale się sprawdza jako dodatek do obiadu , jest szybkie w przygotowaniu , moja rodzinka uwielbia taką formę podania pieczarek . Składniki  0,5 kg pieczarek  1 łyżka masła ziołowego  2 łyżki koperku suszonego  sól  pieprz czarny  Wykonanie  Na wstępnie myję pieczarki i obieram ze skóry , następnie kroję(...)ćwiartki i na rozgrzaną patelnie bądź garnek rozgrzewam masło ziołowe i wrzucam nasze pieczarki , dodaję koper , przesmażam 20  minut często mieszając ,między czasie dodaje sól oraz pieprz do smaku . Po 20  minutach kiedy pieczarki mamy gotowe oraz doprawione , możemy podawać

Mój Smak