pieczarki - 22435 przepisów (strona:133/1496)

Roladki drobiowe z pieczarkami i serem 537

Roladki drobiowe z pieczarkami i serem Pyszna propozycja na niedzielny obiad, zamiast zwykłych kotletów, proponuję zrobić oto takie roladki z pieczarkami. Składniki na 4 osoby 1 podwójny filet z kurczaka masło - 1 łyżka pieczarki - 350 g cebula - 1 szt ser żółty - 4 plastry sól i pieprz Panierka: mąka bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć(...)solą i pieprzem. Pieczarki umyć, osączyć,pokroić w grubszą kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Następnie  dodać do cebuli pieczarki, posypać solą i pieprzem, smażyć do odparowania płynu. Na każdym filecie rozłożyć po plastrze żółtego sera i porcję pieczarek, zwinąć ciasno w roladki. Panierować roladki w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć

Kuchnia Danusi
Bruschetta z pieczarkami i grana padano 129

crostini lub bruschetta, w zależności od wielkości.  Do tego przepisu najlepiej wykorzystać włoskie pieczywo czyli ciabattę. Jeśli nie mamy dostępu do ciabatty, polecam dobrej jakości chleby. Bruschetta z pieczarkami i grana padano / 2 bruschetty Składniki: 4 średniej wielkości pieczarki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki startego grana padano, parmezanu 2 łyżki posiekanej natki(...)smaku Przygotowanie: Dwie kromki pieczywa (u mnie chleb) grillujemy na suchej patelni grillowej lub zwykłej. Można także grzanki przygotować w piekarniku. Mają być złotobrązowe, z obu stron. Pieczarki myjemy i osuszamy. Kapelusze kroimy na półplasterki, nóżki na plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek. Gdy zacznie ładnie

Moja smaczna kuchnia
Klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym 149

Delikatne i mięciutkie, a zarazem soczyste klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym. Takie danie podane na obiad sprawi, że poczujecie się najedzeni, ale nie będzie Wam ciężko, gdyż sos pomidorowy dodaje smaku i lekkości. Klopsiki przygotowałam z mielonej karkówki z dodatkiem pieczarek i niewielkiej ilości kaszy manny, która sprawiła, że po duszeniu klopsiki są pulchne i delikatne. Danie dość łatwo(...)szybko się przygotowuje. Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane natką pietruszki. Składniki: (na około 15 sztuk średniej wielkości klopsików) 1 kg mięsa mielonego z karkówki 400 g pieczarek 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa) 100 ml mleka 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku

Kuchcik gotuje
Zupa pieczarkowo cebulowa z groszkiem, kurczakiem i pak choi 133

Zupa gęsta, warzywna z pieczarkami i mięsnymi kawałkami. G rzyby i polędwiczki z kurczaka  w jednym garnku się spotkały, do siebie c ebule, czosnek, groszek, pak choi, przyprawy i   świeże  zioła pozapraszały.  Wspólnie w bulionie "tańcowały" i ciekawą zupę ugotowały. Składniki: 0,5 kg pieczarek, 250 g białej cebuli, 2-3 ząbki czosnku(...)łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 płaska łyżeczka kozieradki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży koperek, świeża nać pietruszki. Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek kroimy na średniej wielkości kostkę. Oczyszczone pieczarki kroimy: kapelusz w plasterki, a trzon w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki i całość przesmażamy, stale mieszając. W garnku zagotowujemy bulion

Moniki Smakołyki
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 148

własnych interpretacji. Dziś przedstawię wam przepis na gulaszową w dwóch wersjach. Wybierzcie najlepszą dla siebie i zróbcie koniecznie. Składniki: 800 g karkówki 3 cebule 6 dużych papryk 350 g pieczarek 1 l przecieru pomidorowego 5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki papryki czerwonej, chili lub ostra papryka ilość wg uznania odrobina papryki wędzonej sól i pieprz   Przygotowanie(...)gotować będziemy zupę. A dalej… w wersji “na szybko” W czasie kiedy mięso się podsmaża kroimy cebulę w grubsza kostkę, paprykę w kostkę około 2 cm, pieczarki w grube plastry lub ćwiartki. Do podsmażonego mięsa dorzucamy cebulę i paprykę i smażymy aż troszkę się przypieką i zmiękną. Na koniec dodajemy pieczarki. Wszystko smażymy jeszcze

Kulinarna Patilogia
Kotlety mielone z pieczarkami. 186

solą, świeżo mielonymi czarnym pieprzem i kolendrą (to mój ulubiony zestaw przypraw).   Kotlety mielone nie będą twarde ani zbite jeśli doda się do nich: namoczoną kajzerkę, bułkę tartą, pieczarki, utarte warzywa korzeniowe, ugotowaną kaszę lub namoczone płatki jaglane. Najlepiej zmielić w maszynce taki dodatek wraz z mielonym mięsem. Kotlety będą soczyste gdy ,,wmasuje się" w nie trochę zimnej wody(...)się upewnić czy smak kotletów będzie taki jak oczekujemy. Tak samo robię gdy przyprawiam masę na pasztet. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 200 g pieczarek 1 cebula 5 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierowania kotletów 1 jajko 5 łyżek bardzo zimnej wody olej do smażenia sól, pieprz czarny mielony, mielona kolendra - do smaku Przygotowanie

Codziennik Kuchenny
Szynka pieczona 180

wjechał do domu piekarnik parowy i powoli coraz więcej potraw ląduje w piekarniku na różne sposoby! Składniki: szynka tzw. kulka (u mnie były 2 szt, o masie około 3kg) pieczarki (dowolna ilość, najlepiej małe) śmietanka 18% (może być też 30%) czosnek granulowany majeranek papryka słodka kminek mielony sól pieprz 2-3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia  rękaw do pieczenia(...)wierzchu w kilku miejscach nakłuć). Całość pieczemy 100 minut, pierwsze 50 minut pieczemy w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze kolejne 50 minut. Pieczarki obieramy i pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy są już prawie miękkie zdejmujemy pokrywkę aby wyparowała woda

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczarki faszerowane kurczakiem i kaszą kuskus 226

Takie pieczarki idealnie sprawdzą się jako przystawka na domowych imprezach. Są pyszne na ciepło chociaż jak postoją na stole na zimno również są smaczne. Można je przygotować wcześniej a potem tylko zapiec w piekarniku jakieś 15-20 minut. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana Składniki: 10 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 łodyga selera naciowego 1/4 żółtej papryki 1 mała(...)drobną kostkę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odłożyć na około pół godziny do lodówki.  Kaszę kuskus przelać zimną wodą i zalać wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Z pieczarek wykręcić ogonki a kapelusze obrać ze skórki. Paprykę, cebulę, ogonki z pieczarek i seler drobno pokroić.  Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć

Ala piecze i gotuje
Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? // Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką 214

uszek? Od wielu lat moja mama zamiast uszek serwowała mini pierożki. Ja jako wielbicielka ciasta drożdżowego, podzielę się z Wami świetnym pomysłem na dodatek do barszczu- kulebiaczki drożdżowe z pieczarką. Wykonanie drożdżowych kulebiaczków nie jest trudne. Niech Was nie odstrasza ciasto drożdżowe., wiem wiem wymaga trochę czasu, musi wyrosnąć itd… Warto, serio. Zaletą takich kulebiaczków z pieczarką jest możliwość(...)wcześniejszego przygotowania, a następnie zamrożenia po upieczeniu. Rozmrażają się szybko wystarczy godzina i można je następnie podgrzać w piekarniku i podać na ciepło.   Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1 średnia cebula sól, pieprz, odrobina oliwy Cebulę kroimy w drobną kostę, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pokrojone w drogną kostkę pieczarki i smażymy dalej. W poczatkowej

Rusty Fork
NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM 202

krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka i koziego sera; żółte - delikatną mozzarellą i kwiatami klitorii; czarne - ricottą, mozzarellą i sezamem; różowe - fetą i rukolą, zaś białe w kropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem z kałamarnicy. Wszystkie farsze robi się bardzo szybko, wystarczy tylko zblendować lub wymieszać skladniki, a krewetki i pieczarki podsmażyć, i pyszne, oryginalne danie gotowe(...)czosnku 1 łyżka sezamu sól i pieprz do smaku FARSZ DO RÓŻOWYCH PIEROGÓW: 2 garści rukoli 150 g fety pieprz do smaku FARSZ DO BIAŁYCH PIEROGÓW Z MAKIEM: 125 pieczarek 0,5 małej cebuli 3 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 0,5 kulki mozzarelli atrament z kałamarnicy (1 łyżeczka) sól i pieprz do smaku WYKONANIE: CIASTO: Do misy miksera

Słodko-Słony Świat Ilony
Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym 270

Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym to pyszny pomysł na obiad. Podane z ziemniakami z wody i surówką z buraczków lub kapusty, smakują wręcz obłędnie. Sprawdzą się idealnie również jako ciepła przekąska na imprezie. [embed]https://youtu.be/KFD33VUx-00[/embed] Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki) jajko 3 łyżki bułki tartej 5-6 pieczarek cebula(...)sera żółtego sól, pieprz, papryka wędzona, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek suszony Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju lub maśle. Kiedy się ładnie zeszkli dodajemy pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i dusimy, aż odparuje cała woda. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy gładką masę. Mięso mielone formujemy

e-PrzepisyKulinarne
Sandacz z patelni z kaszą gryczaną i buraczkami 195

białym, dosyć zwartym i niezbyt tłustym mięsie. Dziś zapraszam Was właśnie na sandacza z chrupiącą skórką, ale bez panierki z idealnie dobranymi dodatkami – paloną kaszą gryczaną z pieczarkami i pietruszką oraz zwyczajną surówką z tartego buraka. Rzadko smażę rybę na patelni, ale świeżutki sandacz aż się o to prosi. Tym bardziej, że jego skórka praktycznie nie ma łusek (łatwo(...)tworzy bardzo apetyczne i smaczne danie. Może skusicie się dziś na rybkę? Składniki na 2 porcje : 300g filetu z sandacza ze skórą 80g kaszy gryczanej palonej (przed ugotowaniem) 100g pieczarek 1 mała biała cebula łyżka siekanej natki pietruszki 2 duże czerwone buraki (po 100g) sól i pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego (2 do smażenia ryby i 1 do pieczarek) Kaszę

Dietolog
Pieczarki zapiekane w balsamie sojowym z czosnkiem 1439

dużo mówić. Te pieczarki są po prostu intensywnie pyszne. SKŁADNIKI na 4 porcje: w 100 g = ok. 7,8 g białka ok. 98 cKal 800 g do 1 kg młodych nie dużych pieczarek w całości 1 łyżka masła klarowanego lub oleju 3 łyżki ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari 3 ząbki czosnku zmiażdżone i drobno posiekane(...)łyżeczki świeżych listków tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Oczyszczone ale nie płukane w wodzi pieczarki wymieszać w oleju lub płynnym klarowanym maśle Dodać do pieczarek sos sojowy, ocet balsamiczny, tymianek i czosnek oraz pieprz do smaku. Sól dodać po spróbowaniu gdyż sos sojowy może być bardzo słony. Rozgrzać piekarnik do tmp. 200*C - (395F). Pieczarki wyłożyć na blaszkę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pikantne kotlety z kaszą jaglaną i pieczarkami 137

bloga, ale okazało się, że obiad wyszedł tak pyszny, że od razu zabrałam się za fotki. Najlepsze kotlety wegetariańskie jakie jadłam, soczyste, pikantne, aromatyczne. Bardzo polecam! 5-6 dużych pieczarek pół czerwonej cebuli łyżka masła łyżka soku z cytryny sól i pieprz 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka posiekanej papryczki jalapeno (używam papryczek z zalewy) łyżka posiekanej natki pietruszki(...)łyżki puree z dynii bułka tarta do panierowania (bez bułki danie będzie bezglutenowe) olej z chili do smażenia (lub zwykły) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na maśle. Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki (ale nie bardzo cienkie), zalewamy sokiem z cytryny i dodajemy do cebuli. Całość dusimy, aż pieczarki zmiękną, a woda z nich odparuje. Do ugotowanej kaszy

Mienta blog
Zapiekanka Makaronowa Z Pieczarkami I Mozzarellą 192

pysznym mini makaronem kokardki od #Lubella #makaronlubella na  #ŚwiatowyDzieńMakaronu  #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubella #lubellauwielbiam Składniki na 2 osoby: około 250 g makaronu mini kokardki od Lubelli 400 g pieczarek 1 kulka mozzarelli około 60 g boczku pokrojonego w kosteczkę 2-3 łyżki startego żółtego sera na tarce 1 mała cebula 1 ząbek czosnku masło do posmarowania foremki (niekonieczne) olej/oliwa(...)smażenia sól, pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach pozostawiając sobie 3-4 pieczarki pokrojone w grubsze plasterki do położenia na sam wierzch zapiekanki. 3. Na oleju przesmażamy cebulkę, następnie dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek oraz solimy i pieprzymy całość. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni

Gotowanie...to proste !