pieczarki - 22435 przepisów (strona:133/1496)

Bułeczki z pieczarkami 242

Bułeczki z pieczarkami to zawsze dobry wybór. Będą doskonałe na kolację, ale też fajnie sprawdzą się, gdy zabierzecie je ze sobą np na piknik:) Tylko jedna uwaga – najlepsze są tego samego dnia! Na początku miałam napisać, że najbardziej smakowały mi na ciepło. Podałam je razem z barszczykiem i uznałam, że to połączenie wprost stworzone dla siebie. Potem jednak zjadłam(...)drożdży suszonych 100 g masła 250 ml mleka 1 jajko + 1 jajo do posmarowania bułeczek 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 500 g pieczarek 1 duża cebula około 80-100 g tartej mozzarelli sól, pieprz oregano Masło przekładamy do garnuszka, wlewamy mniej więcej połowę mleka i stawiamy na palniku włączonym na małą moc – roztapiamy masło. Następnie garnuszek zdejmujemy

Smaki Na Talerzu
Sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie 268

pieczarkowy ze śmietaną, jeżeli użyjemy mniej śmietany otrzymamy pieczarki w śmietanie :) 1 duża cebula, 3 łyżki masła, 1 płaska łyżka siekanego tymianku, 500 g pieczarek, 1 żółtko, 500 ml śmietany 18%, sól, cukier, sok z cytryny, Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na maśle dodając szczyptę soli i cukru. Cebulę przełożyć do miseczki, na patelnię(...)włożyć połowę pieczarek i podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do cebuli. Następnie podsmażyć drugą część pieczarek. Przełożyć wszystko na patelnię, dodać tymianek i dusić na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać do niej trochę gorących pieczarek. Wlać śmietanę na patelnię, wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Sos pieczarkowy podałam do sznycli z jajek

królestwo garów
Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami 299

Spaghetti bolognese z mięsem mielonym to idealne połączenie klasycznego bolognese z papryka, mięsem mielonym i pieczarkami. Te składniki nadadzą inny wymiar tego dania. Nadadzą mu głębi przez co stanie się bardzo sycące. Tak moja mama robiła je w domu i tak też ja robię je do dziś. Poniżej przedstawiam składniki potrzebne do tego dania oraz przepis. Składniki: mięso mielone(...)duża cebula 3 ząbki czosnku pieczarki 250 g ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów obieranych ze skórki makaron spaghetti sól pieprz oregano, bazylia, zioła prowansalskie Żółty ser 50 g Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryka i pieczarkami – przepis Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu w osolonej wodzie W trakcie gdy makaron będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielony omlet z rumianymi pieczarkami 151

Zielony omlet to nic innego jak szpinakowy omlet. Bardzo lubię omlety na śniadanie i dzisiaj usmażyłam sobie zielony omlet , który świetnie smakował z rumianymi pieczarkami. Lubicie takie śniadanie ? Ja bardzo! uwielbiam smażyć omlety właśnie cieniutkie, żeby można je było zwinąć jak naleśniki. To fajne śniadanie zwłaszcza kiedy omlet jest świeżo usmażony. W tym omlecie znajdzie szpinak i cheddar. Jeśli akurat(...)Składniki: na 4 porcje 4 jajka 2 białka 3 łyżki śmietanki ½ łyżeczki soli 50 g świeżego szpinaku 40 g utartego cheddar masło do smażenia Do podania 250 g brązowych pieczarek 1 gałązka świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku 2 dymki ze szczypiorem czerwone chili, opcjonalnie sałata, mieszana Szpinak pokrój drobno, Dodaj roztrzepane z solą jajka, białka i utarty cheddar

codojedzenia
Indyk z pieczarkami i rukolą w sosie śmietanowym 162

Pyszny indyk z pieczarkami i rukolą w sosie śmietanowym. Do tego u nas kasza. W Lidlu kupiłam ostatnio mini pieczarki, które czekały na wykorzystanie, zostało troszkę rukoli i tak powstało to danie. Mięso, pieczarki i cebulę podsmażyłam na oleju rzepakowym zimnotłoczonym, nierafinowanym do smażenia Dr Gaja . Olej ten został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno zarodków rzepaku z odmian bogatych(...)gotowania oraz pieczenia w wysokich temperaturach do 200 stopni. Do wyprodukowania oleju użyto rzepaku z Polski :-) Miłego dnia kochani :-) Składniki: 400 g filetu z indyka 250 g pieczarek rukola 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% sól pieprz zioła prowansalskie olej rzepakowy u mnie Dr Gaja do smażenia 1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Olej rozgrzewamy

kruche babeczki
Roladki drobiowe z pieczarkami i serem 531

Roladki drobiowe z pieczarkami i serem Pyszna propozycja na niedzielny obiad, zamiast zwykłych kotletów, proponuję zrobić oto takie roladki z pieczarkami. Składniki na 4 osoby 1 podwójny filet z kurczaka masło - 1 łyżka pieczarki - 350 g cebula - 1 szt ser żółty - 4 plastry sól i pieprz Panierka: mąka bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Filety drobiowe cienko rozbić, oprószyć(...)solą i pieprzem. Pieczarki umyć, osączyć,pokroić w grubszą kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Następnie  dodać do cebuli pieczarki, posypać solą i pieprzem, smażyć do odparowania płynu. Na każdym filecie rozłożyć po plastrze żółtego sera i porcję pieczarek, zwinąć ciasno w roladki. Panierować roladki w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć

Kuchnia Danusi
Bruschetta z pieczarkami i grana padano 119

crostini lub bruschetta, w zależności od wielkości.  Do tego przepisu najlepiej wykorzystać włoskie pieczywo czyli ciabattę. Jeśli nie mamy dostępu do ciabatty, polecam dobrej jakości chleby. Bruschetta z pieczarkami i grana padano / 2 bruschetty Składniki: 4 średniej wielkości pieczarki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki startego grana padano, parmezanu 2 łyżki posiekanej natki(...)smaku Przygotowanie: Dwie kromki pieczywa (u mnie chleb) grillujemy na suchej patelni grillowej lub zwykłej. Można także grzanki przygotować w piekarniku. Mają być złotobrązowe, z obu stron. Pieczarki myjemy i osuszamy. Kapelusze kroimy na półplasterki, nóżki na plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek. Gdy zacznie ładnie

Moja smaczna kuchnia
Klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym 132

Delikatne i mięciutkie, a zarazem soczyste klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym. Takie danie podane na obiad sprawi, że poczujecie się najedzeni, ale nie będzie Wam ciężko, gdyż sos pomidorowy dodaje smaku i lekkości. Klopsiki przygotowałam z mielonej karkówki z dodatkiem pieczarek i niewielkiej ilości kaszy manny, która sprawiła, że po duszeniu klopsiki są pulchne i delikatne. Danie dość łatwo(...)szybko się przygotowuje. Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane natką pietruszki. Składniki: (na około 15 sztuk średniej wielkości klopsików) 1 kg mięsa mielonego z karkówki 400 g pieczarek 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa) 100 ml mleka 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku

Kuchcik gotuje
Zupa pieczarkowo cebulowa z groszkiem, kurczakiem i pak choi 120

Zupa gęsta, warzywna z pieczarkami i mięsnymi kawałkami. G rzyby i polędwiczki z kurczaka  w jednym garnku się spotkały, do siebie c ebule, czosnek, groszek, pak choi, przyprawy i   świeże  zioła pozapraszały.  Wspólnie w bulionie "tańcowały" i ciekawą zupę ugotowały. Składniki: 0,5 kg pieczarek, 250 g białej cebuli, 2-3 ząbki czosnku(...)łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 płaska łyżeczka kozieradki, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży koperek, świeża nać pietruszki. Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek kroimy na średniej wielkości kostkę. Oczyszczone pieczarki kroimy: kapelusz w plasterki, a trzon w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z czosnkiem. Dodajemy pieczarki i całość przesmażamy, stale mieszając. W garnku zagotowujemy bulion

Moniki Smakołyki
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 139

własnych interpretacji. Dziś przedstawię wam przepis na gulaszową w dwóch wersjach. Wybierzcie najlepszą dla siebie i zróbcie koniecznie. Składniki: 800 g karkówki 3 cebule 6 dużych papryk 350 g pieczarek 1 l przecieru pomidorowego 5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego 4 łyżki papryki czerwonej, chili lub ostra papryka ilość wg uznania odrobina papryki wędzonej sól i pieprz   Przygotowanie(...)gotować będziemy zupę. A dalej… w wersji “na szybko” W czasie kiedy mięso się podsmaża kroimy cebulę w grubsza kostkę, paprykę w kostkę około 2 cm, pieczarki w grube plastry lub ćwiartki. Do podsmażonego mięsa dorzucamy cebulę i paprykę i smażymy aż troszkę się przypieką i zmiękną. Na koniec dodajemy pieczarki. Wszystko smażymy jeszcze

Kulinarna Patilogia
Kotlety mielone z pieczarkami. 176

solą, świeżo mielonymi czarnym pieprzem i kolendrą (to mój ulubiony zestaw przypraw).   Kotlety mielone nie będą twarde ani zbite jeśli doda się do nich: namoczoną kajzerkę, bułkę tartą, pieczarki, utarte warzywa korzeniowe, ugotowaną kaszę lub namoczone płatki jaglane. Najlepiej zmielić w maszynce taki dodatek wraz z mielonym mięsem. Kotlety będą soczyste gdy ,,wmasuje się" w nie trochę zimnej wody(...)się upewnić czy smak kotletów będzie taki jak oczekujemy. Tak samo robię gdy przyprawiam masę na pasztet. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 200 g pieczarek 1 cebula 5 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierowania kotletów 1 jajko 5 łyżek bardzo zimnej wody olej do smażenia sól, pieprz czarny mielony, mielona kolendra - do smaku Przygotowanie

Codziennik Kuchenny
Szynka pieczona 167

wjechał do domu piekarnik parowy i powoli coraz więcej potraw ląduje w piekarniku na różne sposoby! Składniki: szynka tzw. kulka (u mnie były 2 szt, o masie około 3kg) pieczarki (dowolna ilość, najlepiej małe) śmietanka 18% (może być też 30%) czosnek granulowany majeranek papryka słodka kminek mielony sól pieprz 2-3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia  rękaw do pieczenia(...)wierzchu w kilku miejscach nakłuć). Całość pieczemy 100 minut, pierwsze 50 minut pieczemy w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze kolejne 50 minut. Pieczarki obieramy i pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy są już prawie miękkie zdejmujemy pokrywkę aby wyparowała woda

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pieczarki faszerowane kurczakiem i kaszą kuskus 216

Takie pieczarki idealnie sprawdzą się jako przystawka na domowych imprezach. Są pyszne na ciepło chociaż jak postoją na stole na zimno również są smaczne. Można je przygotować wcześniej a potem tylko zapiec w piekarniku jakieś 15-20 minut. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana Składniki: 10 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 łodyga selera naciowego 1/4 żółtej papryki 1 mała(...)drobną kostkę doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odłożyć na około pół godziny do lodówki.  Kaszę kuskus przelać zimną wodą i zalać wrzątkiem 1 cm ponad kaszę. Z pieczarek wykręcić ogonki a kapelusze obrać ze skórki. Paprykę, cebulę, ogonki z pieczarek i seler drobno pokroić.  Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać pierś i przesmażyć. Przełożyć

Ala piecze i gotuje
Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? // Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką 199

uszek? Od wielu lat moja mama zamiast uszek serwowała mini pierożki. Ja jako wielbicielka ciasta drożdżowego, podzielę się z Wami świetnym pomysłem na dodatek do barszczu- kulebiaczki drożdżowe z pieczarką. Wykonanie drożdżowych kulebiaczków nie jest trudne. Niech Was nie odstrasza ciasto drożdżowe., wiem wiem wymaga trochę czasu, musi wyrosnąć itd… Warto, serio. Zaletą takich kulebiaczków z pieczarką jest możliwość(...)wcześniejszego przygotowania, a następnie zamrożenia po upieczeniu. Rozmrażają się szybko wystarczy godzina i można je następnie podgrzać w piekarniku i podać na ciepło.   Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1 średnia cebula sól, pieprz, odrobina oliwy Cebulę kroimy w drobną kostę, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pokrojone w drogną kostkę pieczarki i smażymy dalej. W poczatkowej

Rusty Fork
NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM 195

krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka i koziego sera; żółte - delikatną mozzarellą i kwiatami klitorii; czarne - ricottą, mozzarellą i sezamem; różowe - fetą i rukolą, zaś białe w kropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem z kałamarnicy. Wszystkie farsze robi się bardzo szybko, wystarczy tylko zblendować lub wymieszać skladniki, a krewetki i pieczarki podsmażyć, i pyszne, oryginalne danie gotowe(...)czosnku 1 łyżka sezamu sól i pieprz do smaku FARSZ DO RÓŻOWYCH PIEROGÓW: 2 garści rukoli 150 g fety pieprz do smaku FARSZ DO BIAŁYCH PIEROGÓW Z MAKIEM: 125 pieczarek 0,5 małej cebuli 3 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 0,5 kulki mozzarelli atrament z kałamarnicy (1 łyżeczka) sól i pieprz do smaku WYKONANIE: CIASTO: Do misy miksera

Słodko-Słony Świat Ilony