przygotowałam zapiekankę z cukinią i.... Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania przyprawa do pizzy Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Płat ciasta rozwijamy i zostawiamy na papierze w który było zawinięte. Kładziemy(...)Cukinie kroimy na cienkie talarki, pieczarki w cienkie piórka, boczek w kostkę. Na podpieczone ciasto układamy plastry cukinii (mogą nachodzić na siebie), następnie układamy pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy przyprawą do pizzy (jeżeli nie mamy to: oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, rozmaryn) . Na koniec możemy posypać jeszcze żółtym serem. Całość zapiekamy jeszcze
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/konserwowych dodałam czerwoną paprykę, ponieważ tak bardziej nam smakuje. 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok. 420 g) 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 3 marchewki 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 puszka kukurydzy (280 g) 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 duże ziemniaki Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet(...)Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pieczarki oraz kukurydzę odsączyć z zalewy. Złożenie sałatki: Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie poukładać pieczarki (główkami do dołu). Na pieczarki wysypać wymieszany
VioletoweKucharzeniepozwala nam na taką przyjemność. Staram się, żeby zawsze było coś ciepłego- dziś zrobiłam tartinki francuskie w kokilkach. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 30 dag. pieczarek 1 mała pierś z kurczaka 4-5 plastrów szynki 4-5 plastry sera żółtego 1 szalotka 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4-5 pomidorki cherry 2-3 jajka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz pietruszka, szczypiorek WYKONANIE(...)przyprawami, dodajemy pokrojoną w paski szalotkę i szynkę, smażymy około 5 minut, na tym samym maśle smażymy pokrojone w paski pieczarki z dodatkiem szalotki, jajka rozkłócić z solą i pieprzem oraz szczypiorkiem, dodać pokrojony w cienkie paski ser i łyżkę kwaśnej śmietany, kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy widelcem, na ciasto kładziemy farsz mięsny, następnie pieczarki
Kuchnia Beatykurczaka z dynią Sałatka porowa z jajkiem i rodzynkami Sałatka z bobu z buraczkiem i fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy z krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą
Codzienne Gotowanieprowansalskimi - to coś dla smakoszy ziemniaków. Składniki: 5 kartofli średniej wielkości ugotowanych na półmiękko 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 cebula 1 pomidor kilka pieczarek (ilość wedle uznania) 1 wędzona noga z kurczaka ser żółty zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 jajko 1/2 szklanki śmietany sól, pieprz Ugotowane kartofle kroimy na plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy na płaskiej łyżce(...)ćwiartki pieczarki. Papryki kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki, farsz pieczarkowo-paprykowy, kurczak wędzony. Na wierzchu polewamy wymieszaną śmietaną z jajkiem z solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w temp
tojestpyszne.blogspot.comwyjątkowa, jednak inna od tych "standardowych". Serdecznie polecam wypróbowanie;) Składniki: 2 woreczki ryżu 0.6 kg pieczarek 2 czerwone papryki 2 podwójne piersi kurczaka 12 ogórków kiszonych 4 cebule 0.4 kg sera żółtego w plastrach opakowanie kukurydzy sól do smaku pieprz do smaku przyprawa gyros olej Wykonanie: Piersi z kurczaka oczyścić(...)czasie mięso usmażyć na tłuszczu w którym się marynowało i przestudzić, lekko ciepłe dodać do reszty składników. Ryż ugotować tak jak zawsze,wystudzić. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem usmażyć. Paprykę,ogórki i ser także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić solą,pieprzem i przyprawą gyros do smaku. Smacznego
Krakowskie smaki Aniskładniki:2 średnie cukinie500 g mięsa mielonego200 g pieczarek1 cebulazioła włoskiesól do posypania ser zółtyolej do smażeniaCukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z pestkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone oraz pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Wszystko razem dusić, doprawić do smaku solą i ziołami. Farsz przełożyć do łódeczek z cukinii
Monia miesza i gotujełyżeczki czosnku granulowanego Przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 czerwona cebula 4 plastry topionego serka Gouda 6 plastrów wędzonego sera 100 g sera camembert z ziołami 1 szklanka tartego parmezanu 7 pieczarek 3 łyżki keczupu łagodnego Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy(...)czosnkiem i suszoną natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Pizzę smarujemy keczupem. Kolejno układamy plastry serka topionego, starty parmezan, pokrojone w plasterki pieczarki, usmażonego kurczaka, plastry czerwonej cebuli. Na wierzchu układamy plastry wędzonego sera oraz pokrojony camembert. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15-20 minut
VioletoweKucharzeniepokroić w plastry. 3-4 pomidory i 2 cebule - pomidory obrać, cebulę podobnie. Pokroić w kostkę. Zasmażyć. Dodać pieczarki. Czosnek granulowany, Vegeta, pieprz ziołowy, sól ziołowa - doprawić nimi pomidory z cebulą. 1 brokuł - lekko ugotować, pokroić w różyczki. 30 dkg żółtego sera - zetrzeć na tarce o grubych oczkach zielona pietruszka - posiekać drobniutko Poszczególne składniki układajcie(...)żaroodpornym naczyniu warstwami: - na samo dno wrzućcie makaron wymieszany z sosem (możecie go jeszcze doprawić solą ziołową lub pieprzem), - przysmażone pomidory z cebulą i pieczarkami, - ugotowany i podzielony na cząstki brokuł, - pietruszka, - całość posypać żółtym serem. Pamiętajcie proszę o tym, że warzywa lub sosy można do zapiekanek doprawiać bardziej szczodrą ręką. Dobrze doprawiony sos czy też cebula, pomidory i pieczarki
Kuchnia smakównowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: /na 2 osoby/ 2 filety z kurczaka 2-4 plastry żółtego sera 2-4 plastry wędliny – chodzi o to, by miała ciemny kolor (np. salami, pieczenie) kilka małych pieczarek olej(...)ulubione przyprawy Przygotowanie: Filet należy rozbić tak, by był maksymalnie ‚prostokątny’, wtedy wygodniej będzie zwinąć roladkę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i podduszamy na patelni. Rozkładamy pieczarki na całej powierzchni fileta, następnie kładziemy ser żółty i wędlinę . Zwijamy całość w roladkę . Należy ją przekroić na pół i każdą część rozkroić delikatnie na 3 plastry. Najtrudniej będzie poradzić sobie z plastrami
Za drzwiami kuchnikuchni to potrafią jedynie włączyć czajnik elektryczny albo ograniczyć swoją działalność do tylko do spożycia :) Pierwszy z cudów kulinarnych zrobionych z moim mężem :)Faszerowane pieczarki Składniki:12 dużych pieczarek20 dag mięsa mielonego3 plasterki sera żółtegojajkopietruszka suszona lub świeżaprzyprawa kebab sólpieprzolej z pestek winogron domowy sos czosnkowyPrzygotowanie:Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia kapeluszy od nóżek i posiekania(...)kapelusze, aż będą miękkie. Kapelusze osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Farsz - przestudzone mięso mielone i grzyby przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i napełniamy nim pieczarkowe kapelusze.Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju z pestek winogron i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach
Lawendowe Nieboprawie 10.oo zł. Jednak nigdy wcześniej nie próbowałam więc postanowiłam coś wyczarować - nadziewane kieszonki. FARSZ - nie jestem w stanie określić gramatury ponieważ powstał "na oko" pieczarki cebulka boczek sól, pieprz ser żółty Smażymy wszystko na lekkim ogniu, doprawiamy do smaku. Do gotowego farszu dodajemy troszkę sera żeby farsz fajnie nam się połączył i nadziewamy nasze kieszonki. Często jeśli
BezglutenowaIzabelapieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową. Rybę wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć zawartością patelni- szpinakiem z pieczarkami:) Całość można posypać startym serem, ale po co nam dodatkowe kalorie:) Zapiekac 35min
Mamuśka wraca do formypomysł, który możecie wypróbować. Parówki w przepisie można zastąpić kabanosem. Na blogu znajdziecie przepisy również na inne krokiety np. takie z makrelą wędzoną , pyszne krokiety z pieczarkami czy krokiety z ziemniakami serem i boczkiem . Składniki na 10 szt 10 kromek chleba tostowego 5 długich cienkie parówki 2 jajka 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 10 plasterków żółtego sera sól pieprz
O kuchni z uczuciemprażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie resztek. Polecam! Składniki na bułeczki śniadaniowe z szynką: na 16 sztuk CIASTO: 525 g przesianej
Rozpustne gotowanie