Pyszna zapiekanka na obiad lub do kolacji, to smaczne danie dla każdego. Potrzebujemy ugotowany makaron, naczynie, przyprawy i dodatki: szynkę konserwową, ser żółty, cebulę, cukinię, kukurydzę, paprykę, trochę tłuszczu do posmarowania naczynia i pieczarki. Przyprawiamy dowolnie wg swojego smaku, podstawowe przyprawy to sól, pieprz i oregano. Do natłuszczonego naczynia wkładamy warstwami wcześniej przygotowane, pokrojone, ugotowane, odsączone warzywa, ser, szynkę
chleba naszegodrożdży 3 łyżki oleju Wierzch: 3 łyżki passaty pomidorowej Przyprawa do pizzy i zapiekanek Galeo Suszona bazylia Galeo 400 g pieczarek 150 g łososia wędzonego na ciepło 5 łyżek słodkiej kukurydzy 5 plastrów chudej wędliny 200 g żółtego sera 4 jajka Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski(...)gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm. Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy w plastry. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na cieście rozsmarowujemy passatę pomidorową. Obsypujemy
VioletoweKucharzeniezmarznięci, głodni i zmęczeni z pracy, a rodzina domaga się obiadu natychmiast. Kolejną jego zaletą jest to, że smak można dowolnie modyfikować zmieniając rodzaj użytego sera, czy dodatków. Ja użyłam serka topionego z pieczarkami, lecz równie dobrze sprawdzi się każda inna wersja np. serek z ziołami (pycha!), a zamiast brokuła polecam szpinak lub ugotowany wcześniej jarmuż, albo zielony groszek(...)serowo-pieczarkowym z brokułami: 250 g makaronu 1 cebula 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 dobrej jakości serek topiony z pieczarkami (100 g) 50 ml słodkiej śmietanki 30% 100 g pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce sera żółtego mleko sól pieprz 1/2 brokuła (250 g) Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu
Rozpustne gotowanieSkładniki na kurczaka w sosie śmietanowym: 500g piersi z kurczaka 200g pieczarek 2 średnie cebule 300ml śmietany 200ml mleka 100g tartego sera żółtego 1 żółtko 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie kurczaka: Kurczaka kroimy w średnią kostkę, podsmażamy około 10 minut na małym ogniu. Po 10 minutach, do kurczaka dorzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki(...)dodatkami, wrzucamy tarty ser żółty, dusimy całość jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje, na koniec dopiero wsypując natkę pietruszki. Kurczak w sosie śmietanowym gotowy:) Możecie do sosu dodać inne, ulubione przyprawy, urozmaicając jego smak. Sos idealny do ryżu, czy kaszy, ale także podany z ziemniakami, będzie smakował wyśmienicie. Artykuł Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plSkładniki: 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 4 kiełbaski ja dałam śląskie 4 srednie marchewki 2 cebule 100 g sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć ją na 1 łyżce masła. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno(...)smażyć do odparowania wody, Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie układać kolejne warstwy podsmażone pieczarki, marchewka, pokrojona w kostkę kiełbasa i druga część kaszy. Wierzch zapiekanki posypać startym serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut. Podawać gorącą Smacznego
O kuchni z uczuciemLazania tym razem dietetycznie, makaron zamieniłam na liście kapusty. Mięsko mielone wzbogaciłam o pieczarki i bakłażana co świetnie wzbogaciło smak całego dania. Lazanie zapiekłam z serem. Muszę przyznać że zapiekanka pierwsza klasa, pyszna i mniej kaloryczna. Polecam, dzieci się nią zajadały(...)pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 20 dkg żółtego sera
Kulinarne Fantazje MarioliDawno nie było drożdżowych wypieków, więc pora naprawić ten błąd ;-). Ponieważ moje starsze dziecko jest wielbicielem cebularzy, padło hasło: pieczemy cebularze, tylko, żeby nie były takie
Kulinarne przygody Gatitypapryczki piri piri 100 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 70 g żółtego sera (opcjonalnie) 6 łyżek oleju sól czarny pieprz Pieczarki i czerwoną paprykę myjemy a następnie osuszamy. Pieczarki oraz cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego - drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju szklimy(...)dodajemy do duszonych pieczarek - chwilę razem podgrzewamy. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane papryczki piri piri i ajwar. Mieszamy do równomiernego połączenia się składników - doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewamy cukinie (nadzienie układamy z lekką górką). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przed około 30 minut. Na ostatnie pięć minut cukinię posypujemy startym żółtym serem. Podajemy na ciepło. Cukinia faszerowana kaszą
peggiwkuchniśrednicy 23-24 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Leśna polana – Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu) 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g) 3 duże ziemniaki (ok. 400g) 2 marchewki (ok. 300g) 3 jajka 3 ogórki konserwowe (ok. 200g) 60g żółtego sera, 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300g) sól, pieprz, czosnek papryka słodka (do doprawienia kurczaka(...)Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć
Kulinarne Przebojezadowolił moich wybrednych domowników :). Podałam ją w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka oraz ziemniaków. Duszona karkówka 1 kg karkówki 2 średnie cebule 5 średnich pieczarek przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego żółty ser 4 łyżki keczupu majonez Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, posypać z dwóch stron przyprawą i poukładać pionowo w żaroodpornym naczyniu. Cebulę pokroić w kostkę(...)posypać na mięso. Pieczarki pokroić w kostkę i ułożyć na cebuli. Wierzch posmarować keczupem a potem majonezem. Dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec posypać startym żółtym serem i zapiec do roztopienia. Artykuł Duszona karkówka pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaSkładniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - czerwona i zielona papryka - puszka kukurydzy - 10 dag żółtego sera - 100 ml bulionu - sól, pieprz ziołowy - olej do smażenia Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Filet umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Smażyć ok. 10 minut. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda(...)nasienne, pokroić w paski. Pieczarki i paprykę dodać do mięsa. Przesmażyć pod przykryciem. Dodać bulion, kukurydzę i makaron. Wymieszać, doprawić według uznania. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190oC Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał
Świat Smakuosób: 2 woreczki kaszy gryczanej 1 papryka zielona 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 150 g pieczarek 3 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) kilka gałązek świeżego tymianku 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 100 g tartego sera żółtego olej do podsmażenia mięsa Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju(...)podsmażyć. Przecier rozrobić z 3-4 łyżkami wody i dodać do mięsa. Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, tymianek posiekać i dodać na patelnię z mięsem. Po chwili kaszę wymieszać z zawartością patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodatkowo dodać także trochę sera żółtego. Kaszę z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek, posypać żółtym serem
Ze smakiem i z pasjąwłasnego smaku, lub wg tego co mamy akurat w lodówce.A ja miałam:100g pieczarek100g szynki (lub innej chudej wędliny)ser mozzarella ok 50gsólpieprzostra paprykaolejbułka tartakoperek zielony (świeży lub mrożony)2 jajka3-4 kromki chleba2 gotowane na twardo jajkaWykonanie:Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy w kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce
Walijskie Pichcenieskładniki: 2 małe bagietki 300 g pieczarek 20 g czosnku 50 g cebuli ok. 50 g masła 100 g sera żółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie lub oregano ketchup cybuchy lub szczypiorek wykonanie: Bagietki przekrawamy wzdłuż. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach. 1 łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki(...)odparuje. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nim każdą bagietkę a następnie wykładamy pieczarki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra dół). Podpiekamy przez 5 min. Następnie posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 5-10 min., aż ser się roztopi. Gotowe podajemy z ketchupem i posypujemy
Domowy Smak Jedzeniasztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka świeżo posiekana natka pietruszki Wykonanie: Schab oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, nacieramy oliwą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę(...)cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Majonez mieszamy z serem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy
Smak mojej kuchnikostka bulionowa -podwójny filet z kurczaka -sól, pieprz -2 żabki czosnku -szczypta majeranku -po łyżce bazylii, oregano i suszonej natki pietruszki -cebula -10 pieczarek -3 ogórki kiszone -puszka kukurydzy -2 marchewki -2 łyżki majonezu -20 dag sera pleśniowego (np. lazur) -suszona papryka w płatkach Przygotowanie Filet umyć, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki, czosnek i ogórki(...)rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody kostkę rosołową. Włożyć mięso. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Dodać czosnek, cebulę i pieczarki i kukurydzę oraz marchewkę. Przykryć warstwą majonezu. Kłaść ogórki. Posypać pokruszonym (lub pokrojonym w małe plasterki - w zależności od rodzaju sera), a następnie płatkami suszonej papryki i natką pietruszki. Piec ok. godziny w 210st. Źródło: Przyślij przepis! z moimi małymi
Zielona Kuchniaciasto zbytnio nam się kleiło, najlepiej maczać dłonie w ciepłej w wodzie - a następnie formować spód pizzy. Wyłożyć połowę porcji sosu pomidorowego (fot.3), połowę pieczarek, połowę papryki i połowę mięsa z kurczaka. Posypać żółtym serem (fot.4). Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 260ºC. Podawać gorącą
Świat Ciasta