Sycące, a zarazem lekkie i delikatne. W sam raz na śniadanie jako niezły zastrzyk energii! SKŁADNIKI : jajka – 4 sztuki ziemniak – 1 duża sztuka pieczarki – 2 sztuki kukurydza – 2 łyżki szpinak – garść czarne oliwki – 4 sztuki ser – 2 plasterki szynka – 2 plasterki cebula – 1 sztuka olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Obrać ziemniaka, pokroić w cieńkie plasterki, przesmażyć na małej(...)patelni do czasu aż będą zarumienione. Obrać i pokroić cebulę. Umyć i pokroić pieczarki, dodać z cebulą do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Do miski wrzucić kukurydzę, szpinak, pokrojone oliwki, ser i szynkę. Gdy ziemniaki z cebulą i pieczerkami będą gotowe dodać do miski z pozostalymi składnikami. Do osobnej miski wbić dwa jajka i rozbełtać. Nagrzać patelnię z odrobiną oleju
kuchniabellissima.wordpress.compieczarkami i szynką. Oczywiście jeśli ktoś chce może dodać samą szynkę :) Wybierzcie najlepszą opcję smakową dla siebie :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150g sera topionego 3 jajka (ugotowane na twardo) 100g masła ok. 200g pieczarek 20g margaryny ½ dużej cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz *Ewentualnie 50g szynki Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy drobniutko, po czym podduszamy(...)razem z serkiem topionym na gładką masę, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane jajka, cebulę, natkę pietruszki i duszone pieczarki. Całość solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę (wtedy można dodać pokrojone drobne kawałki szynki). Ser kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy go do mocnego woreczka, który umieszczamy w garnku z gotującą się wodą
Smakowy RajSkładniki: Kliknij aby powiększyć 1 kalafior 0,5 kg pieczarki 25 dkg. groszek zielony mrożony 20 dkg. ser mozzarella 1 garść posiekanych włoskich orzechów Przygotować sos beszamelowy: ¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić(...)poza tym oczywiście ma piękny zielony kolor. Na dno naczynia w którym będziemy zapiekać wlać kilka łyżek sosu beszamelowego. Kalafior, pieczarki i groszek wymieszać i rozłożyć na beszamelu. Posypać częścią posiekanych orzechów i polać pozostałym beszamelem. Ser mozzarella zetrzeć na tarce ( na łezce) i rozłożyć równomiernie na całej powierzchni beszamelu. Posypać resztą orzechów. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Kulinarny karnet Christopheraurozmaicenia codziennego śniadania lub tym, którzy znudzili się już zwykłym jajkiem. Składniki (14 babeczek): 6 jajek 1/5 cukinii 1/5 bakłażana 1 mały pomidor 3 pieczarki 2 ząbki czosnku sól pieprz kurkuma opcjonalnie ser do posypania na koniec Polecam przygotować 2 smaki - jedną formę wypełnić pomidorem i cukinią, drugą bakłażanem i pieczarkami Przygotowanie (4 minut + pieczenie) : - pokroić warzywa(...)wysokości foremki - połowę poprószyć kurkumą - piec w piekarniku przez 25 - 30 minut (w zależności od tego czy wolimy bardziej płynne czy ścięte jajko) Jeśli chcemy dodać ser to polecam zrobić to 5 minut przed wyjęciem z piekarnika SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorakolację ... wspaniała, chrupiąca bagietka z sycącym nadzieniem Składniki: 1 całe jajko duża szczypta bazylii 1 opakowanie sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami Apetina "SNACK PACK in oil" 100g szczypiorek 1 1/2 łyżki mleka 1 pieczarka 1 duża bagietka Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy bagietkę - wydrążamy z niej środek, tworząc "łódkę", którą później napełnimy nadzieniem (uwaga(...)dodajemy opakowanie sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami Apetina "SNACK PACK in oil" (dodajemy ser wraz z zalewą). Ser lekko rozgniatamy widelcem, mieszając z rozbełtanym jajkiem. Pieczarkę myjemy i obieramy, usuwając ogonek. Tniemy ją na większą kostkę i dodajemy do masy serowo - jajecznej. Szczypiorek sikamy - około 1 łyżki stołowej i łączymy z masą
Słodkie okruszkiOczywiście przepis troszkę zmodyfikowałam. Rezultaty widać na zdjęciach. Pycha ! Składniki: 1 szklanka mąki 4 jajka 1 szklanka mleka 1 opakowanie sera mozarella w kuleczkach duża garść liści bazylii plastry wędzonego boczku 4 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 1/2 zielonej papryki kawałek brokuła 3-4 łyżki gotowego startego zera na pizzę rukola 4 łyżki oleju sól pieprz Mąkę, jaja(...)wysokości lub całość do dużej formy. Od razu zacznie lekko rosnąć. Na wierzchu ułożyć plastry boczku, brokuła, papryki i cebulę i pieczarki. Ja jedną pizzę zrobiłam wegetariańską. Na wierzchu posypać tartym serem. Włożyć do piekarnika na 25-35 min. Wszystko zależy w jakiej formie pieczemy i jak piecze nasz piekarnik. Naleśnikowa pizza pięknie wyrośnie :) Po wyjęciu
Jemy PijemyCzasami jednak przychodzą takie chwile, że mam ogromną ochotę na nie, więc po prostu kupuję i szykuję coś jedno-porcjowego tylko dla mnie. Jednym z takich dań są zapiekane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną. Można przygotować dowolną ich ilość, tak by starczyły dla jednej osoby, ale również dla całej rodziny. Składniki na 2 porcje: - 6 dużych pieczarek/pieczarek blaszkowych/portobello - 200g ekologicznej(...)chwili dorzucamy resztki pieczarek i dusimy. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Na patelnię dorzucamy ugotowaną kaszę i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną natkę i koperek, doprawiamy. Pieczarki napełniamy zawartością patelni, posypujemy startym serem i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 20minut w 200stopniach. Smacznego
Be Fit Be Strongwody 400 g mąki pszennej 15 ml oleju rzepakowego Sól i pieprz do smaku Szczypta cukru Dodatkowo 20 dag pieczarek 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazyli 1 łyżka papryki czerwonej 2 ogórki konserwowe 5 plastrów ser żółtego 2 gałązki natki Pietruszki Koncentrat pomidorowy Kasza manna Olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta łącze ze sobą. Wyrabiam ciasto(...)garnku wlewam olej a następnie dodaję pieczarki i cebulę. Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki i natkę drobno siekam. Ciasto smaruję koncentratem następnie przekładam pieczarki z cebulą, ogórki oraz natkę pietruszki i ser. Piekę ok 25 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionym sosem
Gotowanie Patkijadłam na domówce, były dwie wersje tego przysmaku. Jednak ta zdecydowanie podbiła moje serce :). Dziękuje Ado za rewelacyjny przepis :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 średnia cebula ( może być czerwona) 1 ser pleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy w razie potrzeby obieramy i przepuszczamy przez
Pudełko rozmaitościgram mąki orkiszowej 100 gram mąki owsianej 150 gram masła 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego po pół łyżeczki: ziół prowansalskich, czarnuszki, soli Nadzienie: 150 gram sera mozzarella 1 średnia cukinia 300 gram pieczarek 6-8 kwiatów cukinii po pół łyżeczki: soli, suszonej bazylii szczypta pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku masło lub olej kokosowy(...)swój naturalny kształt. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika. Na oliwie smażę posiekany drobno czosnek i cebulę. Następnie dodaję pokrojone pieczarki i cukinię. Całość duszę 5-6 minut. Na koniec duszenia doprawiam. Kwiaty cukinii myję i kroję wzdłuż na pół. Ser mozzarella kroję w plastry. Na dno upieczonego spodu tarty umieszczam połowę sera mozzarella. Nakładam farsz i przykrywam pozostałą mozzarellą. Następnie
Mango Papajapoprzek włókien na cienkie, 2-3mm plasterki. Pieprzymy i odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby kroimy w cieniutkie półplasterki. Cebule obieramy i roimy w cienkie półplasterki. Papryki myjemy, kroimy w cienkie paski. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Szykujemy bułki – odcinamy im oba końce i jeden(...)robią się szybko – łatwo rozmnożyć jednego steka na 4 osoby, prawda? ;) SKŁADNIKI 300-400g łaty wołowej /bavette/ 250g pieczarek 1 spora papryka – zielona, żółta lub czerwona 2 średnie cebule – czerwona i biała 2 ząbki czosnku 4 półbagietki 100g sera cheddar 4 plasterki twardego sera mozzarella 4 łyżki majonezu olej do smażenia masło klarowane do smażenia świeżo mielony czarny pieprz
Karo in the Kitchenfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pieczarki faszerowane szpinakiem Składniki – 10 sztuk: Pieczarki portobello lub zwykłe duże pieczarki – 10 sztuk Szpinak świeży w liściach – 250g Ser gorgonzola – 200g Suszone pomidory – 20 sztuk Czosnek – 3 ząbki Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia szpinaku Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy a następnie podsmażamy na oliwie(...)oliwek. Gdy szpinak „zwiędnie” dodajemy do niego 10 drobno posiekanych (można także zmiksować) suszonych pomidorów, drobno posiekany czosnek i ser gorgonzola. Całość smażymy, aż odparuje woda, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki obieramy lub myjemy, usuwamy z nich nóżki i faszerujemy szpinakiem. Następnie układamy na każdej pieczarce po 1 suszonym pomidorze i zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy
Kuchnia Bon Appetitbardzo szybka do zrobienia i naprawdę pyszna SKŁADNIKI: PAPRYKA KONSERWOWA PIECZARKI KONSERWOWE, CZOSNEK ZE SŁOICZKA Z ZIOŁAMI CEBULKA MALUTKA ZE SŁOICZKA, OLIWKI CZARNE LUB ZIELONE SER FETA ZIOŁA DO SAŁATEK PRZYGOTOWANIE: CEBULKI ODCEDZAMY,,PIECZARKI KROIMY NA PÓŁ LUB W PLASTERKI(ZALEŻY JAKIE DUŻE),CZOSNEK I OLIWKI KROIMY NA PÓŁ,PAPRYKĘ I FETĘ W KOSTKĘ ,DOPRAWIAMY ZIOŁAMI,JA DAŁAM JESZCZE
Swojskie jedzonkoszynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu 10 dag drobno startego żółtego sera 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżka masła olej i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Cebule drobno posiekać, zeszklić(...)dwie części, do jednej dodać pieczarki, a do drugiej paprykę. Wyłożyć farsz na mięso (każdy farsz na 6 szt muffinek). 6. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 30 minut. Po tym czasie muffinki posypać serem i zostawić jeszcze chwilę
Kto ugości moich gości?będę już pisała ( mam 15 min. do wyjścia), tylko zaproszę Was tu wszystko po kolei jest tam opisane. Tymczasem przygotujcie: Składniki: pieczarki ok 40 dag szynkę gotowaną w kawałku 30 dag ser żółty twardy 35 dag oliwki 2 białe części pora oliwę przyprawy Sposób przyrządzenia: Por, pieczarki dokładnie oczyścić, wypłukać, przemyć. Pokroić
pieprzny smaczek