pieczarki z serem - 4000 przepisów (strona:118/267)

Pieczone ziemniaki z pieczarkami 123

kraj długi i szeroki pyrki, kartofle, grule, ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. A oto jeden z nich: Składniki: -8 ziemniaków jednakowej wielkości -30 dag pieczarek -jedna duża cebula -łyżka masła -20 dag sera zółtego -folia aluminiowa -olej do wysmarowania  Sos: -pół kostki serka kanapkowego typu Favita -małe opakowanie śmietany 12 % -pół czerwonej papryki -posiekana natka pietruszki Ziemniaki dokładnie(...)dzień wcześniej. Przekrawamy na pół i delikatnie łyżką wydrążamy środek, tak aby powstała łódeczka. Wydrążony miąższ drobno siekamy i łączymy z pieczarkami. Solimy i pieprzymy do smaku. Nadziewamy farszem ziemniaczane łódeczki, posypujemy po wierzchu startym  serem i zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Ser dobrze ucieramy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę

Kulinarne przemyslenia
Risotto z dynią, pieczarkami i rozmarynem 226

dynią, pieczarkami i rozmarynem porcja dla 2-3 osób Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto 1,5 szklanki puree z dyni 2 pieczarki około 1 litr bulionu gałązka rozmarynu 3/4 szklanki startego sera ( parmezan i ser półtwardy lub sam parmezan ) 1/2 szklanki białego wina 2 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić(...)płynu, gdy pierwsza porcja zostanie wchłonięta. W połowie czasu dodać dynię i wymieszać. Gdy ryż będzie miękki, ale lekko twardy w środku, dodać ser, sól i wszystko razem wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Pieczarki pokroić na ćwiartki i wrzucić na patelni. Dodać gałązkę rozmarynu i smażyć razem przez około 4 minuty, aż pieczarki się zarumienią. Podawać

Jaglusia
TARTA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM 125

masła 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, papryka ostra w proszku Nadzienie: 1 pierś z kurczaka kilka ugotowanych pieczarek kilka różyczek brokuła przyprawa kurczak ziołowy Skworcu sól, pieprz, bazylia, oregano 150 ml śmietany 18%, 2 jajka, 4 łyżki startego żółtego sera WYKONANIE Ciasto: składniki na ciasto zagniatamy, chłodzimy w lodówce przez 30 min. Ciastem wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem(...)stopniach. Nadzienie: Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, obsmażamy na złoto. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy ser. Na podpieczonym cieście układamy kurczaka, pieczarki i brokuła, zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 30 min.w 180 stopniach aż się masa zetnie

słodki bratek
Pikantne tartletki 134

żółtko szczypta soli Farsz: 1 cebula kilka plastrów szynki konserwowanej, kiełbasy lub innej wędliny nadającej się do przesmażenia 1 papryczka chili 1 czerwona papryka kilka pieczarek  1 jajko 150ml śmietany żółty ser starty, około dwóch garści sól, pieprz szczypta tymianku i ziół prowansalskich słodka i ostra papryka w proszku do smaku Mąkę wymieszać z solą, rozgnieść z masłem, dodać(...)kostkę wędlinę, paprykę i drobniutko posiekaną papryczkę chili. Przesmażyć aż warzywa zmiękną, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ziołami i słodką papryką, w razie potrzeby można dodać ostrej papryki. W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną i startym żółtym serem. Ciasto dość cienko rozwałkować i wyłożyć nim foremki, wypełnić farszem, zalać śmietaną z jajkiem

Codzienne Gotowanie
Pęczak z kurczakiem, winogronami i Ricottą 134

Składniki: szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody winogrona kilka pieczarek 1 udko kurczaka kilka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku cebula połowa kubka sera Rocott a kilka gałązek selera naciowego szczypior kilka czarnych oliwek Przygotowanie:     Do dwóch osolonych szklanek wody wsypać szklankę pęczaku i ugotować do miękkości ok 30 min. Udko kurczaka ugotować ( tak jak na rosół, z liściem(...)obrać z nitek i pokroić. Kurczaka obrać z tłuszcz u i skóry pokroić na mniejsze kawałki. Oliwki  przepołowić. Dodać wszystko razem na patelnię z pieczarkami ( winogrona w całości ), chwilę podsma żyć i dodać ser R icotta ( w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem ). Wymieszać , zdjąć z o gnia. Wszystko poło żyć na kaszy, posypać posiekanym szczypiorkiem i ...... Smacznego

Gaździnka warzy
Zawijane bułeczki "pizze" 166

mąki 3/4 szklanki wody 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia sól zioła prowansalskie kulka sera mozarella Wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić, by "ruszył". Następnie(...)pomidorowym, zioła prowansalskie i sól do smaku. Gotowy farsz odstawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć zimny farsz. Ser mozarella pokruszyć i równomiernie rozsypać na farszu z pieczarek. Zwinąć ciasto, rolując od brzegu bliżej nas. Zwinięte ciasto kroić na kawałki. Każdą bułeczkę zlepiać od spodu, tak by farsz nie mógł z niej wypaść

kolorowotorcikowo
Keks pieczarkowo - warzywny 99

Składniki: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 5 jajek 20 dag żółtego sera 20 dag wędliny 1 czerwona papryka 1 pczek natki pietruszki 1/2 kostki masła 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pieprz, sól Sposób wykonania: Pieczarki oczyścić pokroić, cebulę obrać pokroić w kostkę paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na odrobinie oleju, przestudzić. Natkę posiekać

Darcia w kuchni
Zapiekanka z cukinii i sos pieczarkowy 155

cukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 jajek 120 g sera żółtego sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 2 łyżki oliwy na sos 200 g pieczarek 1 cebula sól pieprz tłuszcz do smażenia śmietanka 22% ok 300 ml Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i mieszamy, odstawiamy na ok 15 min, a potem(...)jajka, starty ser (100 g) , drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i przekładamy do formy wyłożonej papierem i posypujemy resztą sera. Pieczemy ok 40 min w temp 200 st. Przygotowujemy sos Pieczarki drobno kroimy i przysmażamy razem z cebulą w rondelku, następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku

Gotowanie jest łatwe
Cukinia z suszonymi pomidorami 154

dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html 2 średnie cukinie 1 por kilka świeżych pieczarek 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 ser pleśniowy Lazur 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy w plasterki około 0,5 cm, posypujemy(...)niewielką ilość oleju z zalewy pomidorowej, wkładamy przyprawioną cukinię smażymy około 5 -8 minut pod koniec smażenia dodajemy podsmażony por z pieczarkami i pomidorami wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony świeży rozmaryn. Wykładamy na talerz posypujemy pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. Smacznego

kgwjanczewo
ZAPIEKANKI BAKŁAŻANOWE 106

tradycyjnych zapiekanek, te są bardziej czasochłonne, ale smakują naprawdę wyjątkowo i warto się "pomęczyć" 😉   Składniki: 1 duży bakłażan 1 cebula 1 papryka ok. 300 g pieczarek natka pietruszki 125 g sera mozzarella sól, pieprz 1/2 szklanki mąki olej do smażenia Wykonanie: Bakłażana dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na wzdłuż w plastry o grubości około 1 cm, układamy na ręczniku papierowym(...)odsączyć je z tłuszczu. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do cebuli z papryką. Smażymy, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, a na końcu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Paszteciki z mielonego mięsa i pieczarek 162

imprezy. Zakochałam się w tych pasztecikach i teraz serwuję je przy byle okazji. Ale są tego warte. Polecam bardzo. 200g mięsa mielonego (np łopatki) 200g pieczarek 1 cebula 125 g kwaśnej śmietany 80g sera żółtego np gouda 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego lub przyprawa uniwersalna 1 op. ciasta francuskiego dobrej jakości Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy(...)kostkę pieczarki i smażymy aż do odparowania całej wody, jaką puszczą pieczarki. Na osobnej patelni podsmażamy mięso. Gdy mięso jak i pieczarki z cebulą osiągną temperaturę pokojową łączymy wszystko razem w misce. Dodajemy starty na dużych oczkach tarki ser żółty, śmietanę oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego/przyprawą uniwersalną lub inną ulubioną mieszaną ziół

Smaki Na Talerzu
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM, POREM I ŚMIETANĄ 147

PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 1-1,2 kg z iemniaków, 35 dag boczku, 40 dag pieczarek,  mniejszy por, duże opakowanie śmietany 12%, 20 dag tartego sera żółtego, większa garść świeżego oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, papryczka chili (przyprawa), gałka muszk atołowa. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut(...)kostkę, podsmażam (bez dodatku oleju, ponieważ wytopi się z niego wystarczająca ilość tłuszczu). Kiedy boczek się zarumieni dodaję posiekanego pora, a po chwili również pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu całkowitego wyparowania wody. Ser żółty mieszam ze śmietaną, rozmarynem, solą, tymiankiem i papryczką chili. Układam warstwy w naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, warzywa z boczkiem, ziemniaki i boczek. Całość zalewam

JejKuchnia
Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym 108

dodatkiem świeżego szpinaku, pieczarek i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 3 osób potrzebujemy: - makaron (u mnie razowe penne) - 300 g świeżego szpinaku - 500 g pieczarek - kilka pomidorków koktajlowych - pół opakowania sera typu feta - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżkę masła - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku i przyprawy do pomidorów - sól i pieprz do smaku - głęboką patelnię(...)dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość solimy, aby grzyby szybciej puściły wodę i podsmażamy przez ok. 10-15 minut. 3. Do usmażonych grzybów dodajemy szpinak. Mieszamy i smażymy, aż liście zmniejszą swoją objętość (ok. 5-10 minut). 4. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser feta. 5. Jako ostatnią dodajemy śmietanę. Całość

Bez Cebuli
Rolada drobiowa nadziana grzybami i ziołowym camembertem 251

zimno jest równie pyszna. Sadzę, że zagości na moim świątecznym stole. Jest rewelacyjna i pięknie się prezentuje. 1 filet z kurczaka 100 g pieczarek 50 g kurek 1 cebula 60 g ziołowego sera camembert Suszone pomidory Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Olej do smażenia Kurki czyścimy. Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko smażymy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy solą

VioletoweKucharzenie
Cukinia z suszonymi pomidorami 134

Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html 2 średnie cukinie 1 por kilka świeżych  pieczarek 6 kawałków suszonych pomidorów  w oleju 1 ser pleśniowy Lazur 1/2 łyżeczki ostrej  i słodkiej papryki gałązk a świeżego rozmarynu sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy w plasterki około(...)niewielką ilość oleju z zalewy pomidorowej, wkładamy przyprawioną cukinię smażymy około 5 -8 minut pod koniec smażenia dodajemy podsmażony por z pieczarkami i pomidorami wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojony świeży rozmaryn. Wykładamy na talerz posypujemy pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. Smacznego

kgwjanczewo