wiedziałeś o patisonie . Zatem wiemy już sporo :) Czas na kolejny pyszny przepis ! Składniki: 8 szt. małych patisonów 1 szklanka kaszy kuskus 1 jajko 15 dag startego żółtego sera 1 marchewka 15 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kaszę kuskus zaparzyć według opisu na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, pieczarki, startą
Tradycyjna Kuchniałyżki oleju Dodatki: 5 łyżek keczupu z dyni lub koncentratu pomidorowego kilka plasterków szynki 1 ogórek konserwowy 4 łyżki kukurydzy mała cebulka 1 pieczarka 1/4 papryki czerwonej zioła prowansalskie 20-30 dag startego żółtego sera Drożdże rozpuścić z cukrem w szklance ciepłej wody. Następnie dodać 5 łyżek mąki, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie(...)Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi, kukurydzą i startym serem żółtym. Piec około 20 minut w 180 stopniach
Ewusiowe Smakimąki pszennej 3,4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Farsz: 200 gram szynki 200 gram pieczarek 1 cebula pół papryki czerwonej 200 gram sera żółtego ketchup pikantny zioła do pizzy Dodatkowo: papier do pieczenia 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w paski i obsmażamy
Bajeczna Kuchniapowstały zapiekane tartinki, które okazały się tak pyszne, że, rzeczywiście, stały się hitem spotkania. Składniki: • 2 bagietki z masłem czosnkowym • kilka plasterków szynki • 2 duże pieczarki • ½ czerwonej słodkiej papryki • kilka plasterków żółtego sera • masło czosnkowe • szalotka • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. 2. Bagietki pokroić na kromki. 3. Każdą kromeczkę posmarować masłem czosnkowym(...)każdą kromkę położyć kawałek szynki, plaster surowej pieczarki, kawałek słodkiej papryki, 2-3 talarki szalotki. 5. Oprószyć lekko solą i pieprzem, przykryć plastrami żółtego sera. 6. Zapiekać na papierze do pieczenia przez ok. 8-10 minut, aż ser się rozpuści i zapiecze. 7. Tartinki wyłożyć na talerz, podawać gorące z ulubionymi dipami. Ja podałam z sosem paprykowym Smacznego
W mojej kuchnigłówki małej kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 2 cebule 1 jajko 40 dag pieczarek 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 niepełna szklanka wody 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżka masła 10 dag sera podlaskiego w plastrach Mońki Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Ryż(...)cebulę oraz pieczarki pokrojone na plastry, całość przesmażamy 5-7 minut, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Podpieczone mini gołąbki wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie pieczarki z cebulą i polewamy sosem, ser kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę. Całość zapiekamy 45 minut w temp 180*c. Podajemy po wyjęciu z pieca, polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonNormal 0 21 Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól pieczarki – 40 dag cebula – 30 dag ser żółty – 10 dag sól pieprz olej Normal 0 21 Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać
Camilla w kuchnimałych pieczarek ( 120g.) 2 dymki (40g) 0.5 szkl.wywaru warzywnego (100ml.) 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( 20g). sól,pieprz, 1 plasterek szynki wieprzowej ( 50 g.) 1 łyżka startego sera żółtego light(30g) Szczypta oregano ************************************************* Pieczarki płuczemy,obieramy,kroimy lub ścieramy na tarce,smażymy na oliwie wraz z posiekaną dymką,dodać szynkę pokrojoną w paski,zalać gorącym wywarem warzywnym i dusić ,dodać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiskładniki* 1/2 paczki makaronu spagetti* 40 dag siekanego mięsa wieprzowego (może być mielone)* 25 dag pieczarek* natka pietruszki* 20 dag żółtego sera* sól, pieprz** 1 mała marchewka ** 1/2 pietruszki** kawałek nieduży selera** mała cebulka** koncentrat pomidorowy** ketchup** łyżeczka cukru** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego ze słoikaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu(...)osuszyć. Warzywa drobno pokroić lub rozdrobnić przy pomocy robota), pieczarki pokroić, natkę pietruszki posiekać.Mięso posiekać przy pomocy blendera lub zmielić w maszynce, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pieczarki, (warzywa i) wszystko razem podsmażyć, podlać nieco wodą i dusić ok.15 min, (następnie dodać ok.3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki ketchupu i niepełną łyżeczkę cukru. Wszystko razem wymieszać doprawić solą
Mix smakuSkładniki: 2 papryki 3/4 słoiczka konserwowych pieczarek 100 g ryżu 1/2 pęczka zielonej cebulki starty ser papryka ostra mielona zioła prowansalskie Paprykę myjemy odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazda. ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki, zieloną cebulkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, przyprawami i serem - nakładamy do papryki na końcu posypujemy resztą sera. Zapiekamy
Moje-pitraszeniedrożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 100 ml sosu pomidorowegooregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: dowolne składniki na pizze (np. pieczarki, szynka, boczek, salami, oliwki itp.) Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody(...)pizze pozostawiając szersze brzegi.Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, bazylii, pieprzu i soli. Możemy również posypać drobno pokrojonym czosnkiem. Następnie wykładamy ulubione składniki i posypujemy startym żółtym serem lub mozzarellą (jeżeli chcemy, aby składniki były lepiej widoczne na pizzy możemy najpierw wyłożyć ser, a dopiero na niego składniki). Pizze pieczemy ok. 7-9 minut w temperaturze 250 stopni
Słodka StronaZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ Składniki: (ilość dowolna) makaron pierś z kurczaka pieczarki cebula śmietana czosnek przyprawy: bazylia, tymianek,papryka, pieprz, sól, gałka muszkatołowa ser mozzarella olej Pokrojoną pierś z kurczaka posypałam przyprawami i startym czosnkiem. Zalałam odrobiną oleju i odstawiłam żeby się przegryzło. Cebulę drobno posiekałam. Pieczarki umyłam
potrawyregionalnebyć rozdrobnione. Dodać posiekany drobno czosnek, pieczarki, cebulę, ugotowany ryż, przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko jeszcze chwilę podgotować, żeby farsz zgęstniał.Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem.Cukinię przykrywamy (ja przykryłam blachę folią aluminiową, tylko tak żeby nie dotykała sera, bo się nam przyklei) i pieczemy ok. 40min
charlotte gotujełyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 2 łyżki sosu pomidorowego Kilka plastrów szynki 5-6 pieczarek 150 g mieszanki warzywnej 100 g sera z niebieską pleśnią 100 g żółtego sera Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej oraz rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite(...)wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną. Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 12 minut. Posypujemy pokrojonym pleśniowym serem i startym żółtym. Pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera
VioletoweKucharzeniepieczarkami. 3 dkg drożdży 3 szkl.mąki 1 szkl. ciepłego mleka, ewentualnie wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli przyprawa do pizzy pieczarki podsmażone razem z cebulką ser żółty żółtko Z drożdży , mleka, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto
Moje domowe kucharzenie