opisze po kolei i powiem ze pierwszy raz tak złożyłam ja i była naprawdę smaczna A więc ciasto. Troszkę oliwy rozciągnełam razem z sosem pomidorowym Bazylia Ser żółty ,mozarella Cebula czerwona i dymka Pieczarki Bazylia Peperoni z Salami na zmiane Czosnek Bazylia Rozmaryn Słodka papryka Oliwki czarne Ser Mozzarella ( taki w kostce bialy ) kilka plastrów Pomidorki koktajlowe i szczypiorek Bazylia
Viola cooks with passionPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 375 g ciasta francuskiego, 1/2 cukinii, 1/2 czerwonej papryki, 4 średnie pieczarki, 8 plastrów salami, 8 plastrów żółtego sera, 100-130 g fety, 5 kawałków papryczki jalapeno ze słoika (można zastąpić przyprawą chili lub pieprzem), bazylia, oregano, sól, ketchup, łyżka posiekanej bazylii. Przygotowanie: Cukinię(...)myję, kroję w kostkę, dwa rodzaje papryki również. Pieczarki obieram kroję w ćwiartki. Warzywa podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem soli, oregano i bazylii. Ciasto smaruję ketchupem, rozkładam na nim 4 plastry sera, następnie salami, fetę pokrojoną w kostkę i podsmażone warzywa. Całość przykrywam pozostałym serem żółtym. Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu posypuję świeżą bazylią
JejKuchniaweekendowym grillowaniu została kiełbasa, więc pojawił się pomysł na zapiekane świderki :) Składniki na zapiekane świderki z kiełbasą (5 porcji): makaron świderki około 300 g 5 kiełbas ser Gouda około 150 g pieczarki 300 g duża cebula mała śmietana 18% dwie łyżki mąki kostka grzybowa łyżka pietruszki sól pieprz Cebulę pokroić w kostkę i piórka, a pieczarki w paski. Podsmażyć(...)następnie łyżkę posiekanej pietruszki, doprawić. Doprowadzić do zagotowania. Odlać makaron i pozostawić w garnku, zalać sosem i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać utartym na dużych oczkach serem żółtym. Zapiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni
Karola gotujerzecz , którą mogłabym jeść codziennie i nigdy nie będę miała dosyć ;)Lubię naleśniki nie tylko te w wersji na słodko , ale również wytrawnej czy na ostro.Z serem .. z jabłkami … śmietaną , mięsem , pieczarkami czy warzywami – kombinacji jest nieskończona ilość a ograniczyć może nam tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia!Dziś mam dla Was te serowe … ale nie takie zwykłe(...)szkl- woda gazowana – 0,5 szkl- jajko – 2 szt- olej – 4 łyżki- cukier waniliowy – 1 łyżka- sól – szczypta- kakao – 1 łyżka NADZIENIE :- biały ser – 400 g- masa krówkowa – 100 g- cukier puder – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Masę krówkową w puszcze lekko podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji.Mąkę , mleko , wodę , jajko , sól , olej
Ostra na SłodkoSkładniki: 2 czerwone papryki 10 dag mięsa mielonego wołowego 10 dag pieczarek 1 pomidor 1 puszka czerwonej fasoli pół opakowania sera feta pieprz Sposób wykonania: Odkroić szypułkę i wyciągnąć pestki z papryki. Usmażyć mięso mielone na patelni. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych pieczarek dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora. Smażyć do miękkości. Dodać pieprz
Przepisy kulinarne babci Antoninyskładniki: 500 g świeżych małych pieczarek 50 g masła 150 g twardego sera żółtego 150 g twardych ogórków kiszonych 100 g białej części pora 220 g kukurydzy z puszki 4 jaja 1 pęczek zielonej cebulki 1 słoiczek majonezu sól, pieprz wykonanie: Pieczarki myjemy, odsączamy, odcinamy trzonki, kroimy na połówki, natomiast kapelusze na 4 części, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni(...)rozgrzewamy masło wkładamy pieczarki i smażymy na złoty kolor, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy na plasterki a następnie na ćwiartki. Ser żółty oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Zieloną cebulkę drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy razem. Dodajemy majonez doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzeniasyta kolacja lub smaczny obiad. Danie to jest idealnym połączeniem warzyw z mięsem! 2 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Oregano 150 g koncentratu pomidorowego Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy w kosteczkę(...)rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, cukinię i pokrojone w pół plastry pieczarki. Całość dusimy do zmniejszenia objętości. Wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy jeszcze kilka minut do momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich oczkach serem. Gotowe układamy na blaszce na folii aluminiowej. Pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzeniePIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; / dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki mleka (lub wody) 300g pieczarek 1 por 1 cebula 1 papryka czerwona 300g wędliny 150g żółtego sera 10 czarnych oliwek przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis olej do smażenia Pieczarki kroję w plasterki, cebulę i pora w półtalarki. Szklę(...)cebulę z porem, dodaję pieczarki i smażę, aż zmniejszą swoją objętość o połowę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w kostkę, jak i wędlinę. Ser ścieram na tarce. Oliwki kroję w plasterki. Mąkę mieszam z warzywami, wędliną, serem. Wsypuję przyprawę Kamis Jajka roztrzepuję, wlewam do pozostałych składników. Na końcu dodaję letnie mleko / wodę i wyrabiam ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli
W kuchni Karmel-itkiRoladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki(...)zmieni się w lepiąca kulkę zamiast przepysznych ciasteczek :) Tak więc jak już mamy na stolnicy pierwszą rolkę ciasta rozwijamy je i pokrywamy 1/2 farszu szpinakowego. Na wierzch ścieramy żółty ser i posypujemy oregano. Ciasto zawijamy z farszem w coś z rodzaju rolady i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Czynność powtarzamy z drugim ciastem. Krążki układamy na blasze, posypujemy
vegetaniekraj długi i szeroki pyrki, kartofle, grule, ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. A oto jeden z nich: Składniki: -8 ziemniaków jednakowej wielkości -30 dag pieczarek -jedna duża cebula -łyżka masła -20 dag sera zółtego -folia aluminiowa -olej do wysmarowania Sos: -pół kostki serka kanapkowego typu Favita -małe opakowanie śmietany 12 % -pół czerwonej papryki -posiekana natka pietruszki Ziemniaki dokładnie(...)dzień wcześniej. Przekrawamy na pół i delikatnie łyżką wydrążamy środek, tak aby powstała łódeczka. Wydrążony miąższ drobno siekamy i łączymy z pieczarkami. Solimy i pieprzymy do smaku. Nadziewamy farszem ziemniaczane łódeczki, posypujemy po wierzchu startym serem i zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Ser dobrze ucieramy ze śmietaną, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
Kulinarne przemysleniadynią, pieczarkami i rozmarynem porcja dla 2-3 osób Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto 1,5 szklanki puree z dyni 2 pieczarki około 1 litr bulionu gałązka rozmarynu 3/4 szklanki startego sera ( parmezan i ser półtwardy lub sam parmezan ) 1/2 szklanki białego wina 2 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić(...)płynu, gdy pierwsza porcja zostanie wchłonięta. W połowie czasu dodać dynię i wymieszać. Gdy ryż będzie miękki, ale lekko twardy w środku, dodać ser, sól i wszystko razem wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Pieczarki pokroić na ćwiartki i wrzucić na patelni. Dodać gałązkę rozmarynu i smażyć razem przez około 4 minuty, aż pieczarki się zarumienią. Podawać
Jaglusiamasła 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, papryka ostra w proszku Nadzienie: 1 pierś z kurczaka kilka ugotowanych pieczarek kilka różyczek brokuła przyprawa kurczak ziołowy Skworcu sól, pieprz, bazylia, oregano 150 ml śmietany 18%, 2 jajka, 4 łyżki startego żółtego sera WYKONANIE Ciasto: składniki na ciasto zagniatamy, chłodzimy w lodówce przez 30 min. Ciastem wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem(...)stopniach. Nadzienie: Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, obsmażamy na złoto. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy ser. Na podpieczonym cieście układamy kurczaka, pieczarki i brokuła, zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 30 min.w 180 stopniach aż się masa zetnie
słodki bratekżółtko szczypta soli Farsz: 1 cebula kilka plastrów szynki konserwowanej, kiełbasy lub innej wędliny nadającej się do przesmażenia 1 papryczka chili 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 jajko 150ml śmietany żółty ser starty, około dwóch garści sól, pieprz szczypta tymianku i ziół prowansalskich słodka i ostra papryka w proszku do smaku Mąkę wymieszać z solą, rozgnieść z masłem, dodać(...)kostkę wędlinę, paprykę i drobniutko posiekaną papryczkę chili. Przesmażyć aż warzywa zmiękną, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ziołami i słodką papryką, w razie potrzeby można dodać ostrej papryki. W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną i startym żółtym serem. Ciasto dość cienko rozwałkować i wyłożyć nim foremki, wypełnić farszem, zalać śmietaną z jajkiem
Codzienne GotowanieSkładniki: szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody winogrona kilka pieczarek 1 udko kurczaka kilka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku cebula połowa kubka sera Rocott a kilka gałązek selera naciowego szczypior kilka czarnych oliwek Przygotowanie: Do dwóch osolonych szklanek wody wsypać szklankę pęczaku i ugotować do miękkości ok 30 min. Udko kurczaka ugotować ( tak jak na rosół, z liściem(...)obrać z nitek i pokroić. Kurczaka obrać z tłuszcz u i skóry pokroić na mniejsze kawałki. Oliwki przepołowić. Dodać wszystko razem na patelnię z pieczarkami ( winogrona w całości ), chwilę podsma żyć i dodać ser R icotta ( w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem ). Wymieszać , zdjąć z o gnia. Wszystko poło żyć na kaszy, posypać posiekanym szczypiorkiem i ...... Smacznego
Gaździnka warzymąki 3/4 szklanki wody 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia sól zioła prowansalskie kulka sera mozarella Wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić, by "ruszył". Następnie(...)pomidorowym, zioła prowansalskie i sól do smaku. Gotowy farsz odstawić do ostygnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć zimny farsz. Ser mozarella pokruszyć i równomiernie rozsypać na farszu z pieczarek. Zwinąć ciasto, rolując od brzegu bliżej nas. Zwinięte ciasto kroić na kawałki. Każdą bułeczkę zlepiać od spodu, tak by farsz nie mógł z niej wypaść
kolorowotorcikowo