pizze czy zapiekanbki. Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków 1 nieduża czerwona papryka lub pół dużej 100 g szynki wędzonej gotowanej 4 średnie pieczarki 1 średnia cebula kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek świezego tymianku 50 g sera ostrego żółtego(...)łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki i pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie żółty ser. Paprykę, cebulę i szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać, tymianek obrać z gałązek pozostawiając same listki. Wszystkie składniki przełozyć do miski. Dodać mąkę
Gosia gotujedrożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej przyprawa do pizzy ser żółty Sposób wykonania: 1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mleka. Odstawiamy, aż podrosną. 2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn(...)plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Pieczarki wykładamy na ciasto posmarowane sosem. Całość posypujemy lekko przyprawą do pizzy i posypujemy tartym żółtym serem. 6. Pizzę pieczemy w 200 st. C przez 15-20 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Anirazem przygotowałam dla Was p rzepyszną, aromatyczną wersję bez mięsa. do przygotowania 1 porcji potrzebujemy: - kaszę jaglaną (ja użyłam w woreczku, wykorzystałam 1/3) - kilka pieczarek - świeże zioła - koncentrat pomidorowy - 1 czerwoną paprykę - opcjonalnie ser do posypania Paprykę przekroić na dwie połówki. Oczyścić, opłukać i osuszyć. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Pieczarki wyszorować i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć
Szybko Tanio Smacznieciasta 3 czubate łyżki prażonej cebulki Fanex ketchup Fanex – na spód pizzy i do podania 1 czerwona papryka 7-8 większych pieczarek około 150 g wędzonego filetu z piersi kurczaka 2 ogórki kwaszone starty ser Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy opakowanie drożdży instant*. Następnie wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą!), dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę oleju, sól, pieprz i prażoną(...)ugniatając ręką) na blasze wysmarowanej uprzednio margaryną (dzięki temu spód ciasta będzie bardziej chrupiący). Ciasto polewamy ketchupem, rozsmarowujemy go. Na wierzch wykładamy nasz farsz (pieczarki, paprykę i kurczaka) i całość delikatni posypujemy startym serem. Pizze wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności
Słodkie okruszkinawet 10 lub więcej muli. pieczarki portobello* lub zwykłe (u mnie 4 portobello), małże (około 300 g), masło (2 łyżki), szalotki (2 sztuki), ząbek czosnku, merquen** (można użyć wędzona paprykę) 50 ml białego półwytrawnego wina, 5 gałązek natki pietruszki, 1 łyżka posiekanych samych liści pietruszki, sól, cukier, 3-4 łyżki świeżo starego sera (hucuł, oscypek, gazdowski), Wyszorować szczoteczką małże, usunąć(...)przykład do duszenia jagnięciny. Kapelusze pieczarek oczyścić z ziemi, wyciąć korzonki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wierzchem do dołu (blaszkami do góry). Kapelusze pieczarek wypełnić małżami, polać sosem, posypać posiekanymi liśćmi pietruszki i serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, aż się zrumienią. *pieczarki portobello duża pieczarka z lekko brązowym kapeluszem. Średnica kapelusza dochodzi
królestwo garówdodatkiem . To danie, które nie wymaga dużych nak ładów pracy i środków. W sam raz na obiad w środku tygodnia. :-) 1/2 kg mięsa mielonego 250g pieczarek 2 duże cebule pół słoiczka koncentratu pomidorowego ser cheddar olej sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. 2. Pieczarki ścieramy na dużych oczkach tarki. Dosypujemy
Szefowa kuchniSkładniki: 0,5 kg pieczarek 3 cebule 7 grahamek kilka plasterków wędzonego boczku tarty ser sól, pieprz, papryka kilka kropli sosu sojowego Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z drobno posiekaną cebulą i obranymi pieczarkami w ćwiartki.. Doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką i sosem sojowym. Z bułek wydrążyć środek, nafaszerować - posypać serem i zapiec
Gaździnka warzyŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 3 nieduże cukinie, 15 dag mięsa mielonego, 5 większych pieczarek, 1/2 średniej papryki czerwonej, 15 dag tartego sera żółtego, 5 łyżek pomidorów krojonych z puszki, curry, sól, papryka słodka, bazylia, łyżka oleju. Przygotowanie: Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną kostkę(...)dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni dodaję wydrążony środek z cukinii i pieczarki. Smażę na średnim ogniu często mieszając do momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaję 2/3 tartego sera żółtego, mieszam i trzymam na ogniu do momentu jego rozpuszczenia
JejKuchniaSezon cukiniowy w pełni, więc zapraszam na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami. Składniki: 3 sztuki cukinii 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pomidor 20 dkg sera żółtego sól pieprz przyprawa do mięsa mielonego zioła prowansalskie oregano olej do smażenia natka pietruszki do posypania ketchup do polania 1. Cukinię myjemy, kroimy na pół(...)drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Do mięsa dodajemy pieczarki , wydrążone środki z cukinii pokrojone na drobne kawałki i trochę startego żółtego sera, wszystko razem mieszamy. Wydrążone cukinie oprószamy pieprzem i solą i nakładamy farsz. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim cukinie. 2. Cukinie
Kuchnia u Bietkiwykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. Do najbardziej dietetycznych nie należy, ale cóż.. Smacznego! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 270 g 300 g pieczarek pół pora 2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy(...)solą i pieprzem. W kubeczku mieszamy jajko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na podpieczonym cieście wykładamy podsmażone pieczarki z porem, polewamy masą śmietanową. Na wierch układamy pokrojony ser camembert i grubo posiekane orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach, aż ciasto będzie rumiane
psgotujemySkładniki: 300 g makaronu rurki olej lub oliwa 1 ząbek czosnku ½ cebuli 300g zmielonego mięsa wieprzowego np. szynki 300 ml przecieru pomidorowego 250 g startego sera mozzarella 6 plastrów salami 8 pieczarek garść mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej ½ marchewki ½ papryczki chili 2 łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka sosu worhestershire(...)ogniu na około 10 minut aby sos się zagęścił (co jakiś czas mieszając).Pieczarki i marchew obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na oliwie przez około 7 minut, aż lekko zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Następnie przekładamy do niego składniki warstwami: makaron, warzywa, mięso, ser. Powinny nam wyjść dwie warstwy. Na wierzchu zapiekankę posypujemy obficie serem i układamy
Mania GotowaniaSkładniki: 3-4 pieczarki portobello ok. 5 łyżek ugotowanej zielonej soczewicy 3-4 plasterki boczku 5 dkg sera żółtego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Nóżki pieczarek odciąć i drobno posiekać, wymieszać z … Czytaj dalej Portobello z soczewicą
czarrna od kuchnisosem czosnkowym. Ciasto francuskie jest niezastąpione w mojej kuchni, zwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 1 kiełbasa 8-10 pieczarek po kawałku żółtej i czerwonej papryki cebula kilka plastrów żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka oregano Cebulę posiekać, kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki, papryki w kostkę. Wszystko to podsmażyć na oleju
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiezawodny. Do tej potrawy, zwłaszcza zimą, polecam wykorzystać TAKIE pomidory. składniki: 200 g makaronu świderki 500 g mielonego mięsa 1 średni por 250 g pieczarek 2 czerwone papryki 3-4 pomidory 300 g żółtego sera wykonanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, potem kolejno dokładam pozostałe, dość grubo pokrojone, składniki - por, paprykę(...)pieczarki. Wszystko duszę do miękkości, w międzyczasie doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojone w kostkę pomidory (zimą - ze słoika ) i duszę wszystko razem, aż sok nieco wyparuje. Na koniec łączę wszystko z makaronem i startym serem. Jeśli macie mało czasu, danie w tym momencie jest już gotowe. Możecie również zostawić je do następnego dnia i odgrzać w piekarniku
babka w formiesztuk pieczarek 3 sztuki filetów z miruny 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól i pieprz do smaku 1 żółtko 1 łyżka mleka 3,2% 20dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Pieczarki oraz paprykę myjemy i kroimy. Pieczarki w talarki, a paprykę w krótkie słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy(...)Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków, które dzielimy na pół. Każdy kwadrat obkładamy dookoła paskami i smarujemy rozmieszanym z mlekiem żółtkiem. Na każdy kwadrat nakładamy przygotowany wcześniej farsz. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach i posypujemy po wierzchu naszych pizzerinek. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, po czym skręcamy do 150st C i włączamy termoobieg. Wkładamy pizzerinki na około
Kuchnia w czekoladzie