osób: 2 woreczki kaszy gryczanej 1 papryka zielona 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 150 g pieczarek 3 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) kilka gałązek świeżego tymianku 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 100 g tartego sera żółtego olej do podsmażenia mięsa Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju(...)podsmażyć. Przecier rozrobić z 3-4 łyżkami wody i dodać do mięsa. Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, tymianek posiekać i dodać na patelnię z mięsem. Po chwili kaszę wymieszać z zawartością patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodatkowo dodać także trochę sera żółtego. Kaszę z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek, posypać żółtym serem
Ze smakiem i z pasjąwłasnego smaku, lub wg tego co mamy akurat w lodówce.A ja miałam:100g pieczarek100g szynki (lub innej chudej wędliny)ser mozzarella ok 50gsólpieprzostra paprykaolejbułka tartakoperek zielony (świeży lub mrożony)2 jajka3-4 kromki chleba2 gotowane na twardo jajkaWykonanie:Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy w kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce
Walijskie Pichcenieskładniki: 2 małe bagietki 300 g pieczarek 20 g czosnku 50 g cebuli ok. 50 g masła 100 g sera żółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie lub oregano ketchup cybuchy lub szczypiorek wykonanie: Bagietki przekrawamy wzdłuż. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach. 1 łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki(...)odparuje. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nim każdą bagietkę a następnie wykładamy pieczarki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra dół). Podpiekamy przez 5 min. Następnie posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 5-10 min., aż ser się roztopi. Gotowe podajemy z ketchupem i posypujemy
Domowy Smak Jedzeniasztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka świeżo posiekana natka pietruszki Wykonanie: Schab oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką, nacieramy oliwą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę(...)cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Majonez mieszamy z serem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy
Smak mojej kuchnikostka bulionowa -podwójny filet z kurczaka -sól, pieprz -2 żabki czosnku -szczypta majeranku -po łyżce bazylii, oregano i suszonej natki pietruszki -cebula -10 pieczarek -3 ogórki kiszone -puszka kukurydzy -2 marchewki -2 łyżki majonezu -20 dag sera pleśniowego (np. lazur) -suszona papryka w płatkach Przygotowanie Filet umyć, osuszyć i drobno pokroić. Cebulę pokroić w półplasterki, pieczarki, czosnek i ogórki(...)rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody kostkę rosołową. Włożyć mięso. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Dodać czosnek, cebulę i pieczarki i kukurydzę oraz marchewkę. Przykryć warstwą majonezu. Kłaść ogórki. Posypać pokruszonym (lub pokrojonym w małe plasterki - w zależności od rodzaju sera), a następnie płatkami suszonej papryki i natką pietruszki. Piec ok. godziny w 210st. Źródło: Przyślij przepis! z moimi małymi
Zielona Kuchniaciasto zbytnio nam się kleiło, najlepiej maczać dłonie w ciepłej w wodzie - a następnie formować spód pizzy. Wyłożyć połowę porcji sosu pomidorowego (fot.3), połowę pieczarek, połowę papryki i połowę mięsa z kurczaka. Posypać żółtym serem (fot.4). Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 260ºC. Podawać gorącą
Świat Ciastagarść pieczarek - cebula - 2 ząbki czosnku - 2 duże pomidory lub pomidory z puszki - pół szklanki ciecierzycy ( namoczyć dzień wcześniej! ) - kilka listków świeżej bazylii - sól - pieprz - ser do posypaniu na wierzchu (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pieczarki, cebulę i paprykę myjemy i drobno kroimy. Następnie dusimy je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. 2. Namoczoną ciecierzycę gotujemy(...)żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy warstwę cukinii, na to warstwę warzyw. Kolejno warstwa cukinii i sos pomidorowy. Tak postępujemy do skończenia składników. Wierzch pokrywamy sosem i posypujemy serem. 7. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do momentu, aż ser się zarumieni. Jak podoba Wam się taka zdrowa modyfikacja? Ja uważam, że jest to świetna alternatywa
two broke sisterswoda, 4 łyżki oliwa z oliwek, 30 g drożdże, 1 łyżeczka cukier, 300 g mąka, 0,5 łyżeczka Sól, 250 g ketchup pikantny, 500 g pieczarki, 150 g salami w plastrach, 150 g ser salami paprykowo-pomidorow, 1 szt cebula czerwona, 0,5 szt cebula biała, 0,3 szt czosnek, 2 szt pomidor, 1 szt papryka czerwona, 1 łyżka masło(...)upodobań),następnie przekładamy na nią gorące, uduszone pieczarki. Na warstwie pieczarek układamy plastry salami. Obieramy pomidory ze skórki, kroimy je w kostkę, układamy na warstwie salami wraz z podobnie pokrojoną papryką. Dodajemy świeże listki tymianku. Ostatnią warstwę stanowi ser salami, najlepiej w wersji smakowej (paprykowo-pomidorowy, ziołowy).Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPizza z patelni to uproszczona i expresowa pizza w dodatku bez drożdży, bez piekarnika, bez czekania. 15 minut i gotowa ... no może troszeczkę przesadziłem 20 minut
Mechanik w kuchnigrzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka) pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz(...)chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :) Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same ziemniaki nie ma białego sera. Farsz na uszka do barszczu: Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do mięsa, ja nie mam więc
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastartej goudy 1/3 opakowania sera feta Farsz drugi (na drugą połowę pizzerinek) 3-4 plastry szynki, u mnie wędzonej Pół papryki czerwonej Ok. 150g pieczarek Pół czerwonej cebuli 50g. startej goudy 1/3 opakowania sera feta „Polewa” jajeczno – mleczna: 3 jaja 150ml mleka 100g śmietany 18% Sól i pieprz Dowolne zioła : u mnie prowansalskie + dodatkowo: liście rukoli do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie(...)kapary i mozarellę odsączamy z zalew na sicie. Następnie cebulę kroimy w piórka ( w celu pozbycia się goryczki możemy ją wcześniej sparzyć i wymoczyć we wrzątku) . Oliwki, pomidory suszone, pieczarki kroimy na pół, natomiast szynkę na ćwiartki. Paprykę i mozarellę kroimy w plastry. Goudę ścieramy na tarce. Jeśli mamy ochotę na prażony słonecznik – możemy go uprażyć na patelni
Symfonia Smakówsosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie Farsz do makaronu: 100 g szynki parmeńskiej 250 g makaronu muszle ½ papryki 8 dużych pieczarek 8-9 pomidorów suszonych 50 g oliwek 100 g sera mozzarella (lub zwykły żółty ser) 70 g sera pleśniowego 100 g sera Raclette (lub inny ser o intensywnym aromacie) garść świeżej rukoli Przygotowanie: Przygotowujemy(...)Paprykę i obrane pieczarki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Dodajemy do pieczarek i papryki. Podsmażamy, aż szynka będzie chrupiąca. Składniki farszu mieszamy z sosem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (al Dente). Ser mozzarella ścieramy na tarce. Ser pleśniowy i ser raclette kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowane muszle nadziewamy farszem i przekładamy
Mania Gotowaniapieczarek 2 marchewki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 l bulionu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, ser żółty do dekoracji 1. Cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, poddusić. 2. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w bulionie do miękkości. Dodać uduszone pieczarki, cebulę
Kto ugości moich gości?około 10 różyczek brokułu (użyłam mrożonych) · 5 pieczarek · papryczka chili · 150 g chudego wędzonego boczku · kulka sera mozzarella · 50 g żółtego sera lub parmezanu(...)usmażyć boczek. Ma być chrupiący. Pieczarki również podsmażyć. Brokuły podgotować lub (jeśli mamy mrożony) dodać do pieczarek i podsmażyć aby się rozmroził. Formę do zapiekania wysmarować oliwą, dodać ugotowane tortellini, sos mięsno-pomidorowy, boczek i warzywa. Wymieszać wszystko dokładnie. Mozzarelle pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce. Ułożyć na wiechu zapiekanki i posypać tartym serem. Zapiekać w 200 stopniach
Mania Gotowaniasosie kebab-gyros, to idealna szybka propozycja, która nada się również na niespodziewane przyjęcie czy kibicowanie przed telewizorem. Spróbujcie. Składniki: 2 ciabatty 3 duże pieczarki 1 mała szalotka 1/2 plasterka dowolnego żółtego sera 1 łyżka sosu kebab-gyros 1-2 łyżeczki masła odrobina zielonej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W ciabattach robimy nacięcia na kształt rąbu, wydrążamy(...)Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość doprawiamy solą i pieprzem (przyprawiamy po wierzchu z solniczki i pieprzniczki). Smażymy, mieszając około 3-4 minuty. Na koniec dodajemy łyżkę sosu kebab-gyros, szybko mieszamy do połączenia składników i zdejmujemy patelnię z ognia. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze dwie ciabatty. Na wierzch każdej dajemy odrobinę żółtego sera (można zrobić kratkę
Słodkie okruszki