litra śmietana gęsta 2 łyżki oregano do smaku sól do smaku Składniki na farsz: filet z kurczaka podwójny 1 szt Pieczarki 1/2 kg Kukurydza konserwowa 1/2 puszki Cebula biała Papryka czerwona 1 szt Ketchup 1 łyżka Ser żółty 20 dag przyprawa do pizzy Jajo kurze 1 szt. Wykonanie: Zarobić rozczyn z drożdży: 1 łyżki mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki(...)odstawić ponownie do wyrośnięcia. W między czasie filet pokroić w kostkę, wymieszać przyprawą do pizzy i usmażyć na oleju złociście. Do przestudzonego mięsa dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem. Gdy podrosną piec
Tradycyjna Kuchniadodać nic ująć:). Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 150g boczku 4 duże cebule 100g sera cheddar olej Masa śmietanowo-jajeczna: 2 jajka L 150ml śmietany 18% sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami(...)rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą - cebula powinna zmięknąć. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. 3. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki z porem i ser. Zalewamy masą jajeczną. Zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez około 20-30 minut aż masa się zetnie
Szefowa kuchnipieczarkami która idealnie nadaje się do podania na obiad z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Będziemy potrzebować: około 700 g piersi kurczaka 400 g pieczarek 1 kubek 400 g śmietany (12% lub 18%) 50 g sera żółtego 1 cebula (około 100 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka usiekanego koperku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku(...)pokrojonej piersi dodaję tymianek, szczyptę soli , szczyptę pieprzu i dokładnie mieszam, tak doprawioną pierś odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników potrawki. Żółty ser ścieram na tarce o średnich oczkach. Umyte pieczarki kroję w cienkie pół plasterki . Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli. Końcowe przygotowanie potrawki z piersi kurczaka: Jeżeli mamy wystarczająco dużą
Uwaga Babcia Gotujeszklanki wody, 2 jajka, szczypta soli, większa szczypta majeranku, 2 łyżki oleju. Składniki na sos: 500 g przecieru pomidorowego, 3 duże pomidory, 40 dag pieczarek, łyżka masła, tymianek, sól, bazylia, 15 dag tartego sera żółtego. Dodatkowo: 11 parówek (najlepiej cienkich), 5 dag tartego sera żółtego, 4 jajka (rozmącone i wymieszane z tymiankiem, solą i ostrą papryką), bułka tarta(...)obtaczam w jajku i bułce tartej, smażę. Przygotowuję sos: pieczarki kroję w kostkę, podsmażam na maśle, dodaję przyprawy. Pomidory sparzam, siekam, dodaję do pieczarek wraz z przecierem. Mieszam i chwilę gotuję na małym ogniu. Dodaję ser żółty, ewentualnie przyprawiam do smaku. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Naleśniki wykładam na talerz, polewam sosem
JejKuchniastrony gotowaniecieszy.blox.pl Czas przygotowania: 20 minut plus czas pieczenia Ilość porcji: tortownica o średnicy 22 cm Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 4 jajka 500g pieczarek 100g wędzonego boczku w plasterkach 100g żółtego sera 2 cebule Pęczek natki pietruszki Masło Odrobina bułki tartej Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa. Dodatki: jogurt naturalny lub śmietana 12%, rzeżucha(...)części. Dorzucamy do cebuli i smażymy. Pieczarki czyścimy dokładnie i kroimy na półplasterki. Boczek z cebulą zsuwamy z patelni na talerzyk i podsmażamy grzyby. Dusimy je do chwili, aż woda odparuje. Możemy je delikatnie pod koniec smażenia posolić. Do ziemniaków dodajemy boczek z cebulą, grzyby, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki i starty ser. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną gałki
Kolizje Smakówsmaczna, z tego przepisu wyszły 2 naczynia żaroodporne średniej wielkości. Makaronowa zapiekanka SKŁADNIKI: makaron rurki -500 g olej -3 łyżki kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki -1/2 kg cebula -3 szt ser żółty -100 g jajka szt 4 oregano -1 łyżka tłuszcz sól i pieprz SOS POMIDOROWY koncentrat pomidorowy- 1,5 słoiczka kostka drobiowa -1 szt ser żółty(...)starty- 100 g oregano -1 łyżka woda gotowana -1,5 szkl ser do posypania 100 g PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać pokroić w plastry. Pieczarki umyć, osączyć, posiekać. Kiełbasę pokroić w cienką kostkę. Wszystko oddzielnie podsmażyć na oleju, oprószając solą i pieprzem. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedzić. Jajka ugotować na twardo
Kuchnia Danusidoskonale sprawdzi się na każdej imprezie czy przyjęciu SKŁADNIKI: 30 dag pieczarek, 4 jajka, 4 ogórki kiszone, 15 dag polędwicy sopockiej, 10 dag żółtego sera, ½ czerwonej cebuli, ½ puszki groszku konserwowego, 3 łyżki majonezu, pęczek pietruszki, sól i pieprz WYKONANIE: Pieczarki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie 25 min, studzimy, kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy(...)kroimy w kostkę. Cebulę, ser żółty, ogórki, polędwicy kroimy w kostkę lub małe paseczki, przekładamy do miski, dodajemy pieczarki, jajka, posiekaną pietruszkę i groszek. Przyprawiamy przyprawami i dodajemy majonez. Przed spożyciem sałatkę najlepiej włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki aby składniki się przegryzły
słodki bratekkanapek. Aby dobrze się kroił w plastry należy go schować do lodówki, aby był dobrze schłodzony. Składniki: • 500 g pieczarek • 5 jajek • 3 bułeczki np kajzerki • 1 duża cebula • 250 g żółtego sera • sól, pieprz do smaku • pęczek natki pietruszki • 1 /2 łyżeczki ziół prowansalskich • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić(...)czym zemleć w maszynce. • Bułki namoczyć w wodzie, bardzo dokładnie wycisnąć najlepiej przez gazę i pokroić w drobną kostkę. • Połączyć zmielone pieczarki, pokrojoną bułkę, starty na grubej tarce żółty ser i dokładnie wymieszać. • Przyprawić solą, pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki. • Dwie keksówki wysmarować masłem i rozłozyć masę pieczarkową. • Piec
To co kochamdrożdży, 150 ml ciepłej wody niegazowanej 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2,5 łyżki oleju, Dodatkowo: 1 por, 1/2 puszki kukurydzy konserwowej, 200g pieczarek, 1 cebula, 2 pomidory, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 50g sera żółtego, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, oliwa, sól, pieprz, Keczup Markowy łagodny ROLESKI . PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę(...)tarce o dużych oczkach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę i formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam kolejno pieczarki, pora, kukurydzę oraz plasterki pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. 4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem polewam obficie keczupem
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczka oregano sól i pieprz do smaku Pozostałe: 80g kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 250g pieczarek 4 łyżki kukurydzy konserwowej 1,5 szkl. mąki chlebowej 1 szkl. mleka 100g śmietany 30% 1 duże jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego drobno żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pulpety: Całe mięso wkładamy do miski, dodajemy(...)łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej i pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę i formujemy pulpeciki. Pozostałą kaszę jęczmienną łączymy ze startymi na grubych oczkach pieczarkami, mlekiem, śmietaną, mąką, jajkiem, serem i przyprawami. Dodajemy też kukurydzę z puszki. Masę jęczmienną wykładamy na grubość około 1cm do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie układamy pulpeciki-po dwa w rzędzie
Kolorowy Przepisownikosoby lub dodatek dla 3-4 Składniki: Na sałatkę: v 1 woreczek kaszy jaglanej v 50 g chorizo v ¼ papryki v ¼ opakowania sera typu feta* v garść pieczarek v 1 średni ogórek kiszony v (garść czarnych oliwek) Na dressing: v 2 ząbki czosnku v 1 łyżka soku z cytryny(...)tłuszczu, po zdjęciu chorizo, smażymy pokrojone na ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają być większe, wyczuwalne kawałki). Kiedy nieco odparują, pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy na paski, a następnie w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem . Ser również kroimy na kawałeczki wielkości warzyw i wrzucamy z resztą składników do miski, to samo robimy z oliwkami. Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco
Bazując na smakuJejku jaka ona była dobra... zwłaszcza z takim domowym sosem czosnkowym... Palce lizać! Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250g sera żółtego w kawałku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 200g pieczarek 150g szynki konserwowej ½ papryki czerwonej kilka sztuk zielonych oliwek garść rukoli szczypta soli Sposób przygotowania: ½ sera żółtego kroimy nożem(...)delikatnie na rogach i zawijamy do środka, tak by topniejący ser nie wypłynął. Przecier pomidorowy łączymy z bazylią i oregano, smarujemy środek ciasta. Pozostały ser ścieramy na tarce i częścią posypujemy nasz spód do pizzy. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry i smażymy ze szczyptą soli aż do odparowania wody. Układamy je wraz z pokrojoną szynką konserwową, papryką i oliwkami, posypujemy
Kuchnia w czekoladziepodsypania, 1/3 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka oleju lub oliwy, szczypta soli, szczypta suszonych drożdży, oraz farsz wg uznania. Dzisiaj wykorzystałam do obłożenia 1 pieczarkę, 1 małą czerwoną cebulę, 1/2 pomidora, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz 2 małe gałązki rozmarynu. Mąkę zagniatamy z drożdżami, oliwą, solą na elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto(...)części, układamy ciasto na papierze do pieczenia i rozciągamy je tworząc 2 płaskie placki. Zostawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia. Ciasto obkładamy plasterkami surowych pieczarek, pomidorem, oraz cebulką pokrojoną w piórka, obsypujemy serem pokrojonym w kostkę. Na środku kładziemy rozmaryn. Podpłomyki wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i pieczemy 20 minut. Polecam! The post Podpłomyki appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępizzy - ile potrzeba, olej rzepakowy 6 łyżek, pieczarki 50 dag, kucharek 2 łyżeczki, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 duża, cukinia 1 średnia, pomidory 2 sztuki, ser mozarella 25 dag, feta 1/2 opakowania pieczarki na oleju usmażyć z kucharkiem do odparowania nadmiaru wody, wystudzić, cukinię pokroić ze skórką na plasterki, posypać solą i po 30 minutach ręcznikiem papierowym osuszyć plasterki(...)dać na blache z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia na cieście rozsmarować sos do pizzy pikantny, rozłożyć pieczarki wystudzone na pieczarkach ułożyć plastry cukinii, rozsypać pokrojone kawałeczki papryki dodac pokrojone w plastry pomidory i cebulę, rozsypać ser mozzarella i ser feta piec w nagrzanym piekarniku na 220 C około 15 minut, grzanie góra/dół - podawac można z sosem
W Mojej Kuchni Lubięczosnku Dodatki: ½ puszki kukurydzy 15 dag chudego bekonu 15 dag cienkiej kiełbasy 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 2 ogórki kiszone 15 dag startego sera cheddar 6 sztuk pieczarek Sól lub przyprawa do pizzy do smaku Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszam w misce z solą, ziołami prowansalskimi oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę, zagniatam(...)należy uważać żeby się nie zrumieniła. Nakładam równomiernie pokrojone w plastry dodatki,posypuję podduszoną cebulą, doprawiam do smaku solą lub przyprawą do pizzy, na wierzch posypuję startym serem, wkładam pizzę do nagrzanego do 195*c piekarnika piekę około 15-20 minut. Podaję po wyjęciu z pieca. Smacznego
Wanilia i Kardamon