dokładnie rozciągamy, wałkujemy na okrągło. Na obrzeża układamy starty ser i zwijamy dokładnie zlepiając ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego sera i ulubione dodatki.Np. Pieczarki, pokrojona w cienkie półplasterki cebula, pomidory suszone pokrojone w paseczki, boczek i kiełbasa, oliwki. Pomidory PONTI są naprawdę rewelacyjne w smaku. Idealne jako dodatek do różnych dań
Malinowe Pocałunkiprostu pyszny! Składniki: 5 jajek ½ brokułu 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka zrumienionej cebuli sól i pieprz do smaku 5 pieczarek 1/3 szklanki bulionu grzybowego 5 łyżek startego żółtego sera tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, przekroić wzdłuż, wyjąć żółtka. Następnie żółtka utrzeć z ugotowanym brokułem, wymieszać z bułką tartą, orzechami, cebulą(...)przyprawami do smaku. Pieczarki oczyścić , drobno posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, włożyć pieczarki i zalać bulionem. Na pieczarkach ułożyć białka jaj i uzupełnić farszem z brokułu. Posypać serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Tradycyjna Kuchniaprostu uwielbiam, świetnie nadaje się na zimną przekąskę i jest łatwa do zrobienia, najważniejsze jest by nabyć dobrze roztapiający się ser żółty, z tych co pamiętam to nadaje się idealne gouda firmy Hej lub Gouda Pilos - ta druga na mniejszą ilość składników na masę bo kostka ma tylko 40 dag. Przepis chyba już(...)historyczny bo nawet babcia moja robiła taką roladę. Przepisów na nią jest od groma. Ja trzymam się dokładnie tego z małymi modyfikacjami bo nieraz dodaje jeszcze podsmażone pieczarki. Składniki 60 dag sera żółtego 40 dag wędliny 100 g masła 200 g serków topionych - 2 kostki lub prostokąty smak dowolny taki jak nam pasuje 3 ogórki kiszone 1/2 dużej papryki czerwonej
Piekielna Kuchnia Patikaszotto" :) Kaszotto z pieczarkamiSkładniki:0,5 kg pieczarek1 cebulapęczek szczypiorkukasz jaglana - 2 szklanki1/3 kostki masłasól, pieprz1 kostka rosołowawoda napój sojowy naturalny SANTE20 dag sera długo dojrzewającego, ja kupiłam Stary Olęder w Biedronce Połowę pieczarek drobno pokroić, drugą połowę - w plastry.Cebulkę drobno posiekać - zeszklić na oleju. Dodać drobno posiekane pieczarki - udusić.Wsypać kaszę, podprażyć 3-4 minuty.Kostk(...)rosołową rozpuścić w 300 ml ciepłej wody - wlać do kaszy.Dusić - gdy płyn wyparuje dolać napój sojowy - czynność powtarzać, ąć kasza będzie miękka.Dodać resztę pieczarek i posiekany szczypior. Dusić chwilę.Dodać masło.Ser zetrzeć na tarce - dodać do kaszy. Doprawić całość solą i pieprzem. Smacznego
kolorowotorcikowożółtego sera 150 g kabanosa 15 plasterków salami 10 czarnych oliwek bez pestek 10 mini ogórków konserwowych 10 marynowanych cebulek 10 marynowanych papryczek czerwonych 15 marynowanych pieczarek duże jabłko przepis Żółty ser kroimy w kostkę o grubości około 1 cm. Na półtora centymetrowe kawałeczki kroimy kabanos. Plasterki salami zwijamy na dwie części. Pozostałe składniki odsączamy z marynaty. Na wykałaczki nadziewamy
Smakowite Daniaryżem. Jeśli nie dodamy boczku, będzie to danie wegetariańskie – równie smaczne. Podajemy w towarzystwie wszelkiego rodzaju surówek. Składniki: 100 g ryżu 2 jajka ok 100 g sera żółtego 6-7 pieczarek cebula 150 g boczku wędzonego sól, pieprz, papryka ostra bułka tarta Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można go nawet lekko rozgotować. Odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę, boczek
e-PrzepisyKulinarnebędę je wrzucać i dodawać do nich przepisy. Zaczynam, od końca i proponuję smaczne faszerowane pieczarki. Danie przekąskowe, ale nie tylko...Serdecznie polecam. Składniki: 15 średnich pieczarek 2 jajka 100 g sera pleśniowego 2 plastry sera żółtego łyżka kwaśnej śmietany 1 nieduży pomidor garść świeżej bazylii kilka gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku pół niedużej czerwonej cebuli 1 łyżeczka(...)bułki tartej sól i pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Przygotowanie: Pieczarki obrałam ze skórki( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam surowe jajka, śmietanę pokrojone w drobną kostkę sery, pomidora obranego ze skórki, cebulę, bazylię, tymianek i czosnek wyciśnięty przez praskę.Doprawiłam solą, pieprzem i papryką, wymieszałam
Gosia gotujedojrzałych słodkich pomidorów garść świeżej bazylii (można zastąpić świeżą natką pietruszki) sól, pieprz, cukier Dodatki: 30 dag pieczarek 1 cebula 50 dag mięsa wieprzowego ( szynki, łopatki itp.) przyprawa do gyrosa 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 30dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać sól, cukier, pieprz olej, jajka i stopniowo przesianą mąkę. Dokładnie połączyć, posypać(...)zalewy. 7. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachy ( 2 duże). 9. Na ciasto dodać : sos, pieczarki z cebulą, kukurydzę, paprykę, mięso. Całość posypać startym serem. 10. Piec w temperaturze
A Ty Smakuj Mniewczorajszej kolacji;) Francuskie warkocze Składniki na 3-4 porcje: 1 szt filet z kurczaka, 1 szt ciasto francuskie, 15 dag pieczarki, 1 ząbek czosnek, do smaku natka piertuszki, 5 dag ser żółty gouda, 3 łyżka majonez, 1 szt papryka konserwowa, do smaku Sól, do smaku pieprz, do smaku curry, 1 łyżka masło, 1 szt jajko Przygotowuję składniki: filet(...)środku każdego kawałka ciasta kładę przygotowany filet, smaruję go łyżką majonezu, następnie układam na niego porcję pieczarek, posypuję natką pietruszki, kładę plaster żółtego sera i zlepiam boki, tworząc "warkocz". Gotowe warkocze można posmarować roztrzepanym jajkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieczarek oliwa z oliwek 250 ml mleka 20 g mąki pszennej 20 g masła 80 g tartego sera np. Emmentalera lub Raddamera 1 żółtko 2 łyżki sera Grana Padano Przygotowanie: kotlety myjemy, suszymy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając dolewamy mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia, nie zapominając o mieszaniu(...)dosypujemy starty na drobnych oczkach ser, wbijamy żółtko. Solimy. mięso oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i równomiernie z obu stron podsmażamy schab. Zdejmujemy kotlety. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pieczarki z odrobiną soli Tak przygotowane składniki przekładamy do żaroodpornej formy- schab, na niego pieczarki i zalewamy beszamelem. Posypujemy Gran Padano wstawiamy do piekarnika
Luźna Kuchniadodać 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory 150 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa makaron lasagne Dodatkowo: naczynie żaroodporne Wykonanie: Pieczarki
IMPRESJA SMAKUpęczak, pieczarki, mozzarellę i kilka dodatków. Składniki: -0,7 kg mięsa mielonego -czerstwa bułka -2 jajka -ząbek czosnku -5 dkg pęczaku -4 pieczarki -1/2 małej papryki -1/2 cebuli -1/2 sera mozzarella -natka pietruszki -sól, pieprz ziołowy i naturalny -bułka tarta -olej do smażenia Pęczak gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym. Odsączamy i studzimy. Cebulę, pieczarki(...)paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę dodajemy do pęczaku. Dodajemy też pokrojoną natkę pietruszki. Ser mozzarella kroimy w kosteczkę i dodajemy do pęczaku. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Studzimy. Dodajemy do pęczaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę, pokrojony na drobno czosnek, jajka
Maminek kulinarnyszklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Sól pieprz do smaku Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Do posypania Starty żółty ser Ja zaczynam od przygotowania farszu. Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewam olej i lekko podsmażam cebulkę, a następnie wkładam pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem(...)gniazdko.Formować delikatnie nie przygniatając mocno mięsa do formy. W powstałym dołku umieścić farsz. Tak uformować całość i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 20 min. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim babeczki i ponownie zapiec
O kuchni z uczuciemjajka 9 łyżek mąki 1 szklanka wody 1 marchewka 20 dag sera żółtego 20 dag wędliny 1 łyżeczka oregano pieprz sól olej do smażenia opcjonalnie: kilka pieczarek, papryka, kukurydza lub inne ulubione dodatki :) Ser i marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Jeśli dodajemy inne składniki najlepiej to zrobić teraz, aby wszystko ładnie się wymieszało. Łączymy(...)minutę z każdej strony. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Dzisiaj do placków dorzuciliśmy kilka pieczarek i kawałek czerwonej papryki. Do tej pory dorzucaliśmy również cebulę, kukurydzę, salami i cienką kiełbasę. W każdym przypadku było smacznie :) Jeśli chodzi o ser, najlepsza jest mozzarella, ale nie jest niezbędna. Po prostu uwielbiamy jej ciągliwość :) Smacznego
Kuchnia od dwojgaZupa serowa z brokułami (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 brokuł, podzielony na małe różyczki 100 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 750 ml bulionu drobiowego 200 g ulubionego serka topionego, pokrojonego w kostkę 2/3 szklanki mleka 1 łyżka mąki kukurydzianej 1/3 szklanki wody Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej(...)dodaj czosnek wraz z grzybami i podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Wmieszaj brokuły i zalej całość bulionem drobiowym. Gotuj przez 10-15 minut aż brokuły zmiękną. Zmniejsz ogień, dodaj ser i mieszaj do jego rozpuszczenia, po czym wlej mleko. W międzyczasie w małej miseczce wymieszaj wodę z mąką kukurydzianą, wlej do zupy i gotuj aż zupa lekko zgęstnieje. Gdy stanie
karmelowy