podsmażyć na patelni.3. Paprykę, cebulę, pomidora i pieczarki pokroić i dusić na patelni do miękkości.4. Brokuły ugotować na parze.5. Do garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką.6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, warzywa i kurczaka. Wymieszać. Zalać gotowym sosem. Posypać startym na tarce serem.7. Zapiekać do roztopienia się sera. Ok. 15 min. w 180 st.Polecam również
Pasja Smakuzabraknąć dobrego jedzenia. Z okazji Sylwestra przygotowałam propozycje smacznych i zdrowych przekąsek, które sprawdzą się na imprezie. Mini pizze bez ciasta 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy(...)myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni. Sałatka z serem pleśniowym i awokado
My Chcemy Jeśćzwykle w takim przypadku chwila krojenia i już gotowa sałatka. Lekko kwaskowata ale i łagodna No cóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie: Sos – 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu lub śmietany, przeciśnięty przez praskę(...)łyżki sosu. Warstwa 2 – kukurydzę odcedzić i wsypać do miski równo rozprowadzając. Posolić, popieprzyć dodać 2 łyżki sosu Warstwa 3 – marynowane pieczarki odcedzić i pokroić w plasterki. Ułożyć jako kolejna warstwę. Polać 3 łyżkami sosu Warstwa 4 – ser zetrzeć na tarce i ułożyć w kolejna warstwę. Osolić, popieprzyć i wlać resztę sosu. Warstwa 5 – jajka ugotowane na twardo i wystudzone
Kulinarna Patilogiatydzień już w domu i mogę cieszyć się dostępem do wszystkiego. Dzisiaj pokażę Wam bardzo szybką przekąskę na spotkanie ze znajomymi czy drobną imprezkę. Boczusiowe pieczarki Pieczarki pieczarki (ilość według uznania) żółty ser np. salami wędzony boczek Dip: 4 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gotowego chrzanu pęczek kopru(...)cytryny pieprz sól Nic prostszego! Pieczarki myjemy, osuszamy. Usuwamy dokładnie nóżki, aby pozostało wgłębienie. W to miejsce dajemy starty na tarce ser. Na to kładziemy mały plasterek wędzonego boczku. Pieczemy w piekarniku około pół godziny w temperaturze ok. 150-180 stopni. Dip: Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, śmietanę, jogurt naturalny, chrzan, pokrojony drobno koper. Doprawiamy do smaku solą
Kuchnia moimi oczamibardzo prosta do wykonania, szybka i przy tym niezwykle smaczna. A Wy lubicie i robicie taka sałatkę? Składniki: 5 średnich porów opakowanie kukurydzy 20 dkg sera żółtego 5 ugotowanych jajek słoik marynowanych pieczarek słoik ogórków kiszonych kwasek cytrynowy sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Ugotować jajka. Pory pokroić(...)paseczki, posypać kwaskiem cytrynowym i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie pory sparzyć i dokładnie obsuszyć. Kukurydzę wysypać na sitko i porządnie odsączyć. Pieczarki, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać soli i pieprzu do smaku. Na sam koniec do sałatki dodać około
Krakowskie smaki Animąki pszennej chlebowej 15 g drożdzy 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml mleka Składniki (na nadzienie) 4 cebule 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 200 g żółtego sera 200 g szynki kilka plasterków salami 2 łyżki oregano sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek do miękkości(...)Dorzucić pieczarki i pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Po kilku minutach smażenia na małym ogniu dodać oregano, pieprz i sól i po wymieszaniu odstawić do ostygnięcia. Drożdze wymieszaj dokładnie z letnim mlekiem. Nie może być zbyt ciepłe! Dodaj część mąki tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 20-30 minut. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, zagnieć do uzyskania gładkiej
Mr. Tastepostanowiłam troszeczkę urozmaicić jedną z moich ulubionych sałatek brokułowych. Zapraszam serdecznie !!!! SKŁADNIKI Sałatka Kilkanaście różyczek brokułu 4 jajka 4 Pieczarki Kilkanaście pomidorów koktajlowych Ser mozzarella 1 kulka Słonecznik łuskany Kostka rosołowa grzybowa Oliwa z oliwek Sól Pieprz czarny Zioła prowansalskie (ilość składników zależy od półmiska na którym będziemy wydawać(...)pieprzu czarnego i zioła prowansalskie (można dodać inne zioła). Pieczarki duszę aż będą miękkie. Różyczki brokuła gotuję w osolonej wodzie ok. 5min. (nie mogą być rozgotowane). Pomidory koktajlowe myję i kroję na połówki. Ugotowane jajka na twardo obieram i również kroję na połówki. Z sera mozzarella wylewam zalewę, kroję go na plasterki. Słonecznik prażę
Zdrowo i kolorowobiegać po sakiewki do chińskiego baru, skoro można je zrobić samemu? Bardzo łatwa, szybka i niezwykle efektowna przekąska. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 150 g Ser Brie 1 pierś z kurczaka 10 dag pieczarek(...)łyżki kukurydzy 2 łyżki sosu sojowego 13 gałązek szczypiorku Pieprz czosnkowa, curry chińskie, Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w paski i smażmy. Ser Brie kroimy w kostkę. Trzy gałązki szczypiorku drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie
Podróż w kulinariaprawie 8 kg rocznie. Moja pizza jest w wersji mini, a zamiast ciasta z mąki pszennej jest smaczne warzywo. Składniki 1 bakłażan 3 - 4 pieczarki 2 plastry szynki włoskiej tarta mozarella lub ser żółty sos pomidorowy sól ziołowa Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko solimy. Odstawiamy(...)myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści i ładnie zrumieni. Bakłażan, zwany także oberżyną, to niskokaloryczne, bogate
My Chcemy Jeśćwędliny15 dag sera żółtego1 duża cebulanatka pietruszkiCiasto:9 łyżek mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczeniaok 1 szklanka wodysólSposób wykonania:1. Marchewkę i ser zetrzeć na tarce jarzynowej.2. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce.3. Pozostałe składniki pokroić w małą kosteczkę.4. Składniki na ciasto zmiksować, dodać pokrojone składniki, doprawić do smaku.5. Smażyć
Kuchnia domowa Animleka,125 ml wody,2 łyżki cukru,1 łyżeczka soli,15 g drożdży,3 łyżki oleju,dodatki:2 piersi kurczaka,przyprawa do gyrosa,1 cebula,60 g sera żółtego,100 g pieczarek,1 papryka,kukurydza,oregano, ketchup.Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone drożdże. Letnie mleko wlewamy do mąki i dodajemy(...)ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Następnie ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Kolejno układamy pokrojone pieczarki i paprykę. Dodajemy kukurydzę. Kurczaka kroimy i posypujemy przyprawą do gyrosa. Smażymy razem z pokrojoną cebulką. Układamy na pizzy, na to starty żółty ser i oregano. Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniwiórkami żółtego sera.Oblane sosem czosnkowym.Pyszny obiad! Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;500 g pieczarek;2 średnie, czerwone papryki;1 mała, czerowna papryczka chili;1 średnia cebula;1 ząbek czosnku;3 łyżki przyprawy gyros/kebab;2 łyżki oleju;100 g żółtego sera;1 kg frytek;Sól;Pieprz.Sos czosnkowy:200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 ząbek(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę.Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plastry.Cebulę obrać, pokroić w kostkę.Papryczkę chili umyć, osuszyć, pozostawić w całości.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Na dużej patelni rozgrzać olej z 3 łyżkami przyprawy
Gospodyni Miejskadużych, ładnych pieczarek+3 dodatkowe 2 jajka łyżka posiekanej natki pietruszki 1 nieduża cebula 30 g masła kawałek żółtego sera (u mnie radamer) sól, pieprz łyżka tartej bułki dodatkowo 2 łyżki masła Przygotowanie: Pieczarki oczyścić przy pomocy papierowego ręcznika - jeśli są ładne, świeże, nie trzeba ich obierać. Wyciągnąć ogonki i nożykiem nieco poszerzyć zagłębienie kapelusza, żeby do środka(...)wody, która się w nich zebrała. Roztopić 2 łyżki masła i posmarować nim zewnętrzną część kapelusza. Każdy kapelusz nafaszerować nadzieniem i posypać żółtym serem startym na drobnych oczkach. Wierzch każdej pieczarki posypać odrobiną tartej bułki. Kapelusze układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35 minut. Podawać
Kulinarne Inspiracjebyć świetne do piwa, nadają się również na grilla. Koniecznie je wypróbujcie. Składniki: • 4 krótkie bagietki pełnoziarniste • 10 dag chudego boczku • 1 cebula • 1 jajko • 30 dag pieczarek • 10 - 15 dag sera żółtego • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany • 1 łyżka masła • olej Sposób przygotowania: 1. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę. 2. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Jeśli boczek(...)pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. 4. Farsz smażyć do całkowitego odparowania płynu. Przełożyć do miski. Ewentualnie doprawić do smaku. 5. Przygotować bagietki. Odciąć cieniutką warstwę z wierzchu i wydrążyć miąższ. Środek bułek posmarować masłem. 6. Miąższ z bagietek porwać na kawałeczki i dodać do farszu. Dodać garść drobno startego żółtego sera. Wymieszać. 7. Jajko rozkłócić dokładnie
W mojej kuchnizrumienić z obu stron na oleju. Ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folą aluminiową. Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry i usmażyć. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Rozdzielić po równo na eskalopkach. Na wierzch zetrzeć ser żółty i posypać natką pietruszki. Zapiekać aż ser się rozpuści w 190oC. Eskalopki podałam z puree ziemniaczanym
Czerwień i błękit