Czas Przygotowania : 20 min Gotowe w : 50 min Klasyczne szaszłyki są pyszne, ale dlaczego nie zrobić z nich czegoś nowego? Uznałam, że czas no coś
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDomowy pasztet z wątróbki jest równie pyszny, pachnący jak sklepowy. Przygotowałam go z dodatkiem suszonych pomidorów przez co wzbogacił się jego smak. SKŁADNIKI(...)wątróbki drobiowej 1 udko z kurczaka włoszczyzna : marchew, pietruszka, kawałek selera 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 60 g masła 6 -7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
Kulinarne Fantazje MarioliWielkanoc. Pasztet upiekłam w formie do pasztetu ale też użyłam foremki w kształcie zajączka. Taki pasztet może stanowić fajną świąteczną dekorację stołu. Składniki: 1 kg fileta z indyka 300 g podgardla wieprzowego bądź słoniny 300 g drobiowej wątróbki 2 cebule czosnek 1 bułka kajzerka 3-4 jajka 3-4 liście laurowe 4 ziarna ziela
Niespełnione zdolności kulinarnePasztet z łopatki i wątróbek to mój kolejny domowy przysmak na wielkanocne śniadanie. 800 g łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1 bułka namoczona w mleku 2 jajka surowe 8 jajek ugotowanych sól morska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku świeżo mielona gałka muszkatołowa
Kolorowa kuchnia ElkiPrzygotowanie domowego pasztetu jest niestety czasochłonne - gotowanie, studzenie, obieranie i mielenie zajmuje trochę czasu. Jednak domowy pasztet jest o wiele smaczniejszy niż kupny, a także wiemy co dokładnie jemy. Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 300 g drobiowej wątróbki 1 obrana cebula 1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu) sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 jajka
Ugotowaćkupnego, pozbawiony MOM-u, soi i innych wynalazków. Jeśli macie ochotę, to naprawdę polecam. Składniki na pasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki wieprzowej (może być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera 1 mała pietruszka liście pora sól pieprz majeranek gałka muszkatołowa(...)cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do masy dodajemy koniak, 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy, odkładamy 2 łyżki pasztetu, a pozostałą gładka masę wkładamy do wyłożonej folią aluminiową formy. Pozostawiony pasztet mieszamy z 2 łyżkami bułki tartej, rozdrabniamy w palcach aż powstanie kruszonka (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę bułki tartej
Rozpustne gotowaniemięsnych na blogu jest cała masa, ale tej drobiowej wędliny nie dałam, sama nie wiem czemu, … po namyśle już wiem czemu, nie zdążyłam nigdy zrobić zdjęcia, zjedli… 😉 Przykładowe przepisy na nasze mięsne domowe wyroby: Kiełbasa ze słoika Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta Wielkanocne już za pasem, dlatego dziś dzielę się z Wami moim najlepszym przepisem na domowy pasztet wielkanocny! Przygotowany z kilku rodzajów mięsa, prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Warto zwiększyć nieco porcje składników podanych w przepisie i przygotować od razu 2 pasztety. Po upieczeniu można go podzielić na mniejsze porcje i zamrozić, więc jeśli nie będziesz miał/a czasu(...)sprzęt oraz drugi regulujący szybkość działania i kierunek obrotu. Ze swojej strony polecam ten sprzęt! PRZEPIS NA PASZTET WIELKANOCNY Czas przygotowania: 3h 30 minut Składniki: – 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej – 300 g surowego boczku – 300 g podgardla – 300 g wątróbki drobiowej – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1 duża cebula – 2 liście laurowe – kilka ziaren czarnego pieprzu – 2 czerstwe kajzerki
nietylkopasta.plzauważyłam miseczkę z żurawiną. Cóż, zdarza się;) Dlatego w tytule tego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina(...)Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć
Obiad gotowyuzupełniony warzywami stanowi fantastyczne śniadanie paleo . I nie potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) tłuszcz: masło klarowane, smalec i/lub oliwa(...)blendera (z ręcznym będzie chyba prościej), aż uzyskasz gładką masę. Przypraw solą, pieprzem i łyżeczką gałki muszkatołowej w proszku. Niektórzy dodają także chili, majeranek, tymianek czy nawet miętę – pasztet ma być raczej pikantny z wyrazistym smakiem, a nie mdły . Na koniec dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem foremki (albo dwóch mniejszych) i uklep równo dłonią
PaleoSMAKosoby nieprzepadające za jej smakiem. Pasztet z wątróbką nie ma jej typowego smaku i uzupełniony warzywami stanowi fantastyczne śniadanie paleo . I nie potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule(...)użyć blendera (z ręcznym będzie chyba prościej), aż uzyskasz gładką masę. Przypraw solą, pieprzem i łyżeczką gałki muszkatołowej w proszku. Niektórzy dodają także chili, majeranek, tymianek czy nawet miętę- pasztet ma być raczej pikantny z wyrazistym smakiem, a nie mdły . Na koniec dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem foremki (albo dwóch mniejszych) i uklep równo dłonią
PaleoSMAKwypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole Pasztet z suszonymi grzybami Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około 700 g surowego boczku wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 duża czerstwa bułka 3-4 marchewki (około 350 g) 2 korzenie pietruszki (około 150 g) połowa średniego korzenia(...)powstałej masy dodajemy pokrojone grzyby, jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet. Pieczemy w 180°C przez około godzinę. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów. Smacznego P. S. Ja gotowałam mięso w dwóch garnkach, bo nie posiadam tak dużego XD Mięso podzieliłam
PatiGotujenigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka(...)pieprzem i solą.* Dodać trochę wywaru z gotowania, żeby masa miała mazistą konsystencję. Białka ubić na sztywną pianę. Masę mięsną dokładnie wyrobić z żółtkami. Dodać białka, wymieszać. Formy na pasztet posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy do ⅔ wysokości. Piec w 170°C przez ok. 90 minut. Smacznego! * Żeby sprawdzić,czy mięso jest dobrze doprawione,można uformować
Pełny talerzJeśli lubicie pasztety, to w tym zakochacie się od pierwszego kęsu. Pachnący, delikatny, doskonały na świąteczny stół, ale bez okazji też będzie smakował Co potrzeba: 1800 g ćwiartek kurczaka, 1500 g wątróbki z kurczaka, 300 g pora, 200 g marchewki, 200 g selera, Kucharek, 2 liście laurowe, 6 szt. ziela angielskiego, 2 jajka, 1/2 gałki muszkatołowej, 1 pełna łyżka majeranku(...)piekarnika, zostawiamy do wystudzenia. Nie gorący, ale jeszcze ciepły pasztet wyjmujemy bardzo delikatnie wraz z papierem do pieczenia (musicie uważać, żeby się nie przerwał) na ścierkę. Dzięki temu pasztet nie będzie mokry na spodzie. Wystudzony zawijamy w jeszcze jeden papier do pieczenia, na tyle duży, żeby cały pasztet można było nim zakryć. Tak przechowujemy w lodówce. Kroimy zimny w przeciwnym
Bułka z Chlebempokroić. Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować na gładką masę. Miseczkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż warstwą pasztetu
Atlas Smaków