goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu Składniki na 6 słoików 0,5 l: 1 kg drobiowych wątróbek 0,7 kg łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler 4 średnie cebule 4 liście laurowe(...)wylewamy. Mięso i warzywa przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek, gałkę, pieprz, sól i szklankę wywaru w którym wszystko się gotowało. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przełożyć do suchych słoików, a wierzch każdego zalać 1 łyżką wytopionego ze słoniny smalcu. Zakręcić porządnie i ustawić w garze wyłożonym na dnie ściereczką. Nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików
Gosia gotujeDziczyzna Uwielbiam. Robiłam już pasztet z Sarny , dzika ( znajdziesz na blogu ) były wspaniałe. A ten jest jeszcze lepszy ,może dlatego że łatwo się rozprowadza i jest z czarnuszką którą uwielbiam. Składniki: 1 bażant waga ok.1,5 kg 300g-400g mięsa z gęsi, może być połowa kaczki 200g-300 boczku surowego 200g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka namoczona(...)minut na wolnym ogniu. Wyciągamy nasze paszteciki za pomocą cedzaka i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ja folie ściągam po kilku godzinach gdy już schłodzę paszteciki w lodówce dzięki temu pasztet nie rozsypuje się. Jest jeszcze opcja pieczenia Układanie w foremki: Proponuję wysmarować je smalcem i posypać bułką tarta. Następnie umieszczamy mięso ,aby uniknąć spalenia wycieramy brzegi
Viola cooks with passionspodziewałam się, że zrobienie pasztetu może być tak proste.Nie wiem też dlaczego nazywa się on pasztetem z królika skoro jest tam kilka innych rodzajów mięsa ;) Najwięcej czasu zajmuje zmielenie mięsa, ale w dzisiejszych czasach mało kto używa ręcznej maszynki więc powinno pójść gładko z jakimś elektrycznym sprzętem. Składniki, których użyłam: 1/2 królika ( ta z tylnymi łapami ) 1/2 kg surowego boczku(...)karkówki 1/2 kg wątróbki drobiowej 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka 2 cebule 4-5 liści laurowych kilka kulek ziela angielskiego kilka kulek jałowca sól pieprz 1 duża łyżka majeranku 1 duża łyżka 1 duża łyżka estragonu ( może być tez cząber ale nie udało mi się kupić ) 5 jaj 1 szklanka białego wina 1 bułka suszone
Jemy Pijemypiekarniku grzanki polane oliwą, z plastrem pasztetu i żółtego sera to najlepsza imprezowa przekąska. Spróbujcie sami Pamiętajcie, że jeżeli używamy chudego mięsa to należy użyć tłustego boczku, aby pasztet nie wyszedł zbyt suchy. Ponadto wywar z gotowania mięsa można później użyć do zupy. Składniki: – 200g boczku – 200g wołowiny – 200g piersi z indyka – 200g karkówki(...)pietruszka – 1 mała marchewka – 1 mała cebula – 1/4 średniego selera – 10g suszonych grzybów – 6 ziaren ziela angielskiego – 3 liście laurowe – 200g wątróbki drobiowej – 1 sucha, żytnia bułka – 3 jajka – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka majeranku – 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu – 1/4 łyżeczki
Be Fit Be Strongchcielibyśmy dać wam alternatywę. Nie trzeba przecież jeść sklepowego pasztetu, bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu) 0,5 kg wątróbki gęsiej 100 g kaszy manny 600 ml bulionu drobiowego (np. z gotowania mięsa) 2 jajka 2 łyżki oleju
Marder&Marder Manufacturerzeczy wymagają czasu i chęci by je przygotować . Czasami warto się pomęczyć a s mak i zapach po otwarciu słoika wynagrodzi nasz trud. 1kg łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera(...)zmielonego mięsa wlać zimny wywar ( ok. 1,5 szklanki),doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą,majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Wyparzone słoiki napełnić pasztetem zostawiając od góry słoika ok. 2 cm wolnej przestrzeni, Szczelnie zamknąć nakrętkami. Pasteryzować 1 godzinę. Tak pasteryzowane słoiki można przechowywać do miesiąca bez konieczności umieszczania ich w lodówce. Jeżeli chcemy przechowywać
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki 170 gr. łopatki wieprzowej ugotowana 330 gr piersi kurczaka ugotowane 250 gr. boczku wędzonego 250gr. Warzyw z rosołu 80gr cebuli 1 sztuka 300gr. wątróbka drobiowa
w mojej kuchnipasztet :), tym razem z pomidorami suszonymi na słońcu, świeżymi ziołami i suszonymi grzybami. Znakomita przystawka lub dodatek do kanapek. Czas przygotowania: 3 godziny 30 minut / 3 godziny w thermomixie Porcje: forma 30x12x10 Składniki: 300 g filetów z piersi indyka 300 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na większe kawałki 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki 200 g karkówki, pokrojonej na kawałki
SzczyptaSmaQpasztet przecież też każdy lubi! Zwłaszcza taki pasztet. Samodzielni zrobiony, gdy się wie co właściwie w nim jest. A warto zrobić, bo nie dość, że naprawdę jest smaczny, to jeszcze całkiem prosty w zrobieniu. Składniki na 2 średniej wielkości słoiki 400 g szynki 100 g podgardla 85 g wątróbki drobiowej 375 ml wody 40 g kaszy manny 1 jajko
Marder&Marder ManufactureZapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu
Ala piecze i gotujePieczone pierogi z drobiowym farszem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Takie pieczone pierogi są nie tylko smaczne, ale też proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Ciasto na pierogi nie wymaga wyrastania, a sam farsz można przygotować w kilka chwil, jeśli skorzystacie z mojego dzisiejszego pomysłu. Takie pieczone pierogi można śmiało podać na obiad, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach(...)cienko). Wycinamy kółka w każde nakładamy farszu i zlepiamy nasze pierogi. Jak zrobić szybki farsz: Pasztet przekładamy do miski. Cebulę chwilę podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy starty na tarce ząbek czosnku. Składniki wraz z tłuszczem z patelni dodajemy do miski z pasztetem. Całość doprawiamy pieprzem i słodką czerwoną papryką. Mieszamy składniki ręką do połączenia. Pierogi nadziane farszem układamy
Słodkie okruszkiDoskonałym dodatkiem wzmacniającym aromat pasztetu z królika jest zeszklona na tłuszczu cebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść? Każdy ma swoje upodobania. Z pomidorem i cebulką, z musztardą, albo z sosem żurawinowym(...)woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso
Trzeci talerzBardzo prosta i pyszna pasta kanapkowa. Posmakuje nawet osobom nielubiącym wątróbki. To właśnie dzięki niej przekonałam się do tego składnika. Składniki (4 porcje) -250 g wątróbki
Zielona KuchniaWiem co jem", nasłuchałam się o sklepowych pasztetach tyle, że szerokim łukiem będę omijać te wyroby w sklepach. Domowy najlepszy, ze składników jakie lubimy i bez niespodzianek w składzie. Mój klasyczny przepis, który Wy możecie wzbogacić o żurawinę czy orzechy.... Składniki na dwie średnie foremki keksówki: - 1 kg łopatki - 50 dag wątróbki drobiowej - 20 dag słoniny - 2 marchewki - 2 cebule
Apetyczna babeczkaŚwięta, święta.... i po urlopie :) Długo mnie nie było, ale wracam z pysznym pasztetem. Podobnie jak w przypadku rosołu dobrze by było, aby ten składał się z minimum dwóch gatunków mięs... Mój składa się z trzech: mięsa wieprzowego, królika oraz kaczki. Proporcja na 2 duże lub 3 małe keksówki. - ok. 1,5 kilograma mięsa(...)mnie łopatka wieprzowa- ok. 60 dag, skoki królika i filet z kaczki) - 40 dag surowego brzucha wieprzowego ( surowy boczek) - 50 dag wątroby wieprzowej ( lub tyle samo drobiowej) - 2 suche kajzerki - 2 duże marchewki lub 3 małe - 1 pietruszka - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 5 jajek - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżka pieprzu mielonego - 1 łyżka majeranku
kawawszklance