pasztet drobiowy - 689 przepisów (strona:42/46)

Krokiety z mięsem mielonym i warzywami 75

można je przechować w lodówce i odgrzać w następnym dniu . Po trzecie wyglądają i smakują inaczej niż codzienny, monotonny obiad . Jeśli już o smaku mowa, to bardzo lubię wilgotny pasztet z mięsa i wilgotny farsz do pierogów lub krokietów. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach połączenia z warzywami oraz rodzaju użytego mięsa, które nie może być za suche. Krokiety z mięsem(...)tartej (ewentualnie zmielone otręby owsiane) Jakie mięso do krokietów? Najprościej wykorzystać mięso z ugotowanego już rosołu. Jeśli nie masz, to ugotuj w garnku. Najlepsza jest mieszanka 2 typów mięs (drobiowe, wieprzowe lub wołowe). Ważne jest też, aby mięso nie było ani za chude, ani za tłuste. Dla mnie najlepiej sprawdza się 3/4 mięsa chudego i 1/4 mięsa tłustego. Sposób wykonania

Ania gotuje
Krokiety z mięsem mielony i warzywami 52

można je przechować w lodówce i odgrzać w następnym dniu . Po trzecie wyglądają i smakują inaczej niż codzienny, monotonny obiad . Jeśli już o smaku mowa, to bardzo lubię wilgotny pasztet z mięsa i wilgotny farsz do pierogów lub krokietów. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach połączenia z warzywami oraz rodzaju użytego mięsa, które nie może być za suche. Krokiety z mięsem(...)tartej (ewentualnie zmielone otręby owsiane) Jakie mięso do krokietów? Najprościej wykorzystać mięso z ugotowanego już rosołu. Jeśli nie masz, to ugotuj w garnku. Najlepsza jest mieszanka 2 typów mięs (drobiowe, wieprzowe lub wołowe). Ważne jest też, aby mięso nie było ani za chude, ani za tłuste. Dla mnie najlepiej sprawdza się 3/4 mięsa chudego i 1/4 mięsa tłustego. Sposób wykonania

Ania gotuje
Terrina z jajkiem i wędzonym łososiem 166

bardziej kolorowe dania. Optymistyczne, zaskakujące i cieszące oko. Taka jest właśnie wiosenna terrina z jajkiem i wędzonym łososiem . Terrina to francuska przystawka podawana na zimno, często jako rodzaj pasztetu. Ta, z racji swoich składników, doskonale sprawdzi się na eleganckie śniadanie, gdy mamy gości. Cudownie będzie prezentować się także na Wielkanocnym stole. Bazę przystawki stanowią bulion, kremówka i dobrej jakości majonez(...)wędzonym łososiem: 6 jajek ugotowanych na twardo lub półtwardo 6 lekko czubatych łyżeczek żelatyny 200 ml śmietanki kremówki 30% 200 ml majonezu Kieleckiego 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego ok. 60 ml zimnej wody 100 g wędzonego łososia sałatkowego ½ niedużej czerwonej papryki ¾ szklanki mrożonego, zielonego groszku sól morska świeżo mielony pieprz do ozdoby: szczypiorek Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo

Poezja smaku
Bulion warzywny 144

jest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca(...)godziny. Na koniec próbujemy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem i przecedzamy przez sitko. Bulion gotowy :) P.S. Nie wyrzucjcie ugotowanych warzyw z bulionu! Można z nich zrobić np. sałatkę jarzynową, pasztet lub warzywną pastę

Zawsze głodna!
PASZTET 194

PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka -1 cebula -3 marchewki -1 pietruszka -½ małego selera -5 liście laurowe -10 ziaren ziela angielskiego -20 ziaren czarnego pieprzu -15-17 g soli na wagę mięsa i podrobów razem -1/3 szklanki bułki tartej(...)ładam wyrobioną  masę i dokładnie ubijam,na wierzch kładę plastry słoniny. Pieczenie Wstawić do rozgrzanego piekarnika 170-180 stopni góra dół i piec około 60-80 min. Gotowy pasztet pozostawiamy do ostygnięcia następnie wkładamy do lodówki na 8-10 godz i gotowe.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim 190

Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wywar z kurczaka 171

Wywary zna każdy kto w domu gotuje. Prawdziwy dobry wywar to ten domowy, przygotowywany z dobrych składników. Robię wywary mięsne, z łączonych gatunków mięs, z samego

Zasmakuj Kuchni
Zupa pomidorowa na piersi kurczaka 138

chyba każdy. Jej smak będzie różny w zależności od sposobu przygotowania i... osoby gotującej :) uwielbiam tą, którą gotuje moja Mama, ale w mojej wersji (czyli na mięsie drobiowym, zamiast wieprzowym) jest delikatniejsza, chudsza i ogólnie "lżejsza" (bo na przykład ja nie zaprawiam mąką). Pomidorową najczęściej robię z makaronem (z ryżem ugotowałam chyba tylko dwa razy;) ale kilka razy z ziemniakami(...)odżywcze. Mięso z kurczaka można wyjąć, rozdrobnić i dodać ponownie do zupy lub wyławiać kawałki podczas nalewania na talerze. Można je też odłożyć, zamrozić, a jak się nazbiera przygotować pasztet lub bulionetkę mięsną

Kolorowy Przepisownik
Brytyjskie kruche paszteciki 207

Brytyjskie kruche paszteciki Uwielbiam paszteciki , szczególnie brytyjskie , fakt jest to tłuszczowa rozpusta , ale ten smak..wart każdego grzechu . Dzisiaj żeby, było nieco chudziej ,farsz zrobiłam na

Ogrodnik w podróży
Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 173

Od dawna szukałam inspiracji do wykorzystania ciasta filo. Wreszcie trafiła się smaczna okazja :) Podstawą tej potrawy stała się   wątróbka z kurczaka . Składniki : 450 g wątróbki

Proste Potrawy
Mięso w słoiku babci 116

około 6 łyżek ulubionych przypraw do obtoczenia mięsa*** Jakie mięso można zawekować *? Zawekować w słoikach możemy dowolne mięso: wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Ja użyłam szynki i łopatki wieprzowej oraz piersi z indyka. Zarówno z mięsa wieprzowego jak i drobiowego podczas gotowania, wytrąci się spora ilość soków i tłuszczu, z których powstanie galaretka. Nie ma potrzeby dodawania tłustych mięs typu podgardla(...)gotowe do spożycia i łatwo wyjmuje się ze słoika w całości. Jeśli któryś kawałek jest za szeroki, to za pomocą ostrego noża przekrawam na pół i łatwo wyjmuję. Pieczony pasztet wieprzowy Poniżej podpowiadam, jak długo można przechowywać mięso w słoikach oraz opisuję proces tyndalizacji. Jak długo można przechowywać mięso w słoiku? Słoiki z mięsem pasteryzowane przez 2 godziny przechowuję

Ania gotuje