pyszny pasztet pieczony,bardzo szybki do zrobienia i nie drogi,można go kroić nawet bardzo cieniutko,bardzo delikatny,w sam raz do małosolnego ogóreczka lub pomidorka-polecam serdecznie.... Składniki: 40 dag wątróbki drobiowej 25 dag zmielonego boczku 35 dag łopatki wieprzowej zmielonej 2 jajka 60 g smalcu sól,pieprz,maggi Przygotowanie: wątróbkę miksujemy blenderem,dodajemy mielony boczek i łopatkę
Swojskie jedzonkoDzieci uwielbiają i z wszystkich wędlin to właśnie pasztet znika najszybciej. Poprosiłam ją o przepis, i jak się okazało - to przepis rodzinny, który otrzymała od swojej teściowej. Może i ja się pokuszę któregoś dnia... :) Składniki: 3 kg mięsa wieprzowego (karczek, łopatka) lub dziczyzny 200 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 200 g słoniny (świeżej lub wędzonej) 3 duże marchewki(...)podłużnych foremek (dwóch lub trzech, w zależności od wielkości), wykładamy papierem do pieczenia, a boi natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Mięso przekładamy do foremek, do 2/3 wysokości. Pasztet pieczemy ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Smacznego
bistro mamaPaszteciki można przygotować z różnego ciasta: kruchego, francuskiego , drożdżowego , krucho drożdżowego . Proponuję paszteciki w cieście półkruchym. Nadzienie może być z mięsa drobiowego , wieprzowego, z mięsa gotowanego
królestwo garówPachnący owocową nutą, miękki i soczysty pasztet, pieczony z dodatkiem słodkiej żurawiny, wątróbki, mięsa mielonego i aromatycznej natki z pietruszki z pewnością będzie hitem świątecznego stołu. Składniki: 600g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 500g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 130g masła extra 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 bułki kajzerki 1,5 szklanki mleka 150g suszonej żurawiny
Szalona Kuchnia EwelinyŁatwy w przygotowaniu i przepyszny pasztet gotowy do spożycia od razu po zrobieniu. Przepis leżał dosyć długo w jednym z segregatorów z przepisami w kuchni na półce i w końcu nadszedł czas by go zrobić. Składniki: 500g wątróbki drobiowej 4 marchewki ugotowane 1 cebula 3 łyżki majonezu sół, pieprz, majeranek do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Wątróbkę oczyścić
Motylkowa Kuchniajeść gotowych, kupowanych w sklepach czy restauracjach pasztetów, czy innych tego typu wynalazków, które najczęściej robione są z odpadów, a cały sekret polega na tym, że kucharz wiedział jak całą sprawę załatwić by coś było po prostu pyszne! A oto mój pasztetowy przepis :) Składniki: 1kg karkówki/ karczku (może być mielony) ½ kg wątróbek (drobiowych) 30 dag pieczarek 30 dag sera gouda(...)dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy sprawdzić, na ile dobrze jest przyprawione, możemy kawałeczek upiec na tłuszczu i spróbować lub jeśli ktoś lubi surowe mięsko to może spróbować. Następnie przekładamy pasztet do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką foremek keksówek. Pieczemy około 1 ½ godziny w temperaturze 180°C, przy czym najlepiej po godzinie pieczenia, wyjąć pasztet z foremki i przez następne pół godziny
Smakowy RajPasztety to mój konik :) A ten robimy przy okazji rosołu, czyli dwie potrawy za jednym zamachem. Przyjemnie i prosto. Składniki: 90 dag skrzydła z indyka 90 dag filetu z kurczaka włoszczyzna na rosół +cebula (i przyprawy: sól, pieprz liść laurowe, ziele angielskie, lubczyk, czosnek) 25 dag wątróbki drobiowej 3 jajka 1 szklanka rosołu 1,5 łyżki kaszki kukurydzianej przyprawy(...)wrzucamy do blendera wraz z wątróbką i kaszką kukurydzianą, jedną marchewką z rosołu i cebulą z rosołu, miksujemy ok 3 minut następnie przyprawiamy i znów miksujemy ok minuty, próbujemy, pasztet musi być porządnie przyprawiony. Następnie dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Aż stanie się gładki. Pasztet ma luźną konsystencje, ale tym się nie przejmujemy bo podczas pasteryzacji stężeje. Możecie
Delicious TitbitsDelikatny w smaku, rozpływający się w ustach. Idealnie wilgotny pasztet nie tylko na Wielkanocny stół. Składniki: 1,2 kg udek z kurczaka 30 dag wątróbki z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka(...)pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu
Z Majeczką w kuchniteż jedynie jadam z nich wątróbkę i jej przetwory jak pasztet . Aby polubić wątróbkę trzeba do niej dobrać odpowiednie dodatki. Uwielbiam wątróbkę z grzybowym risotto . Często podaję do niej jarmużowi slaw . Dzisiaj proponuję prostą surówkę z selera i ziemniaczane puree, pychotka! Wątróbka saute 4 porcje Składniki: 500 g wątróbki drobiowej sólo i czarny pieprz młotkowany do smaku 2 łyżki masła
codojedzeniatylko chcecie to my polecamy do tego pasztetu mieszankę "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy, nada się idealnie. Czyli dajecie łopatkę, wątróbkę, cebulę, masło i mieszankę przypraw. A jeśli macie ochotę pobawić się nieco dłużej to podajemy przepis: Składniki na 2 duże słoiki (lub 3-4 mniejsze): 500 g łopatki 150 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 2 kulki ziela angielskiego(...)wody po gotowaniu łopatki i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wszystko z patelni, na której szkliła się cebula. Dodajemy też resztę przypraw i sól do smaku. Pasztet powinien być dość luźny, potem zgęstnieje. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia
Marder&Marder Manufacturesojowe śniadaniowe, parówki sojowe classic, parówki sojowe chili, wędlina sojowa o smaku drobiowym, wędlina sojowa o smaku wędzonego salami, wędlina sojowa o smaku szynkowym, wędlina sojowa z suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami, tortellini z wędzonym tofu , tofu tradycyjne naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane, pasztet sojowy tradycyjny , wege pasta francuska, wege pasta węgierska
breakfast of dreamsclassic, parówki sojowe chili, wędlina sojowa o smaku drobiowym, wędlina sojowa o smaku wędzonego salami, wędlina sojowa o smaku szynkowym, wędlina sojowa z suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami, tortellini z wędzonym tofu , tofu tradycyjne naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane, pasztet sojowy tradycyjny , wege pasta francuska, wege pasta węgierska. Przy
chili & sugarzrobiłam i kolejny jaki smakuje wyjątkowo. Do mojego pasztetu dodałam wszystko, co gotowało się z mięsem, czyli wszystkie warzywa, a nawet przyprawy, które znalazły się w maszynce podczas mielenia. To, co? Zaczynamy... Składniki: 500 g karczku 500 g tłustego surowego boczku 250 g wołowiny ½ tuszki kurczaka (lub kury) 150 g wątróbki drobiowej 5 jajek 2 bułki Warzywa: 2 marchewki pietruszka(...)pozostałe zmieliłam w maszynce na drobnym sitku. Do masy wbiłam jajka i dobrze wymieszałam. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można po trochu dolewać wywar. Teraz czas na przyprawienie pasztetu. Trzeba stopniowo „dosmaczać” dodając przyprawy i próbować. Pasztet ma mieć wyrazisty smak. Masę wyłożyłam do foremek. Użyłam foremek jednorazowych. Nie trzeba ich smarować tłuszczem. Natomiast foremki/keksówki, jakie mamy
Kuchnia u Krysiduże okazje, święta, ale nie tylko. Ten pasztet łączy kilka rodzajów mięs, ale tak naprawdę możecie zrobić go z jednego mięsa zachowując proporcje. Składniki: – 0,4-0,5 kg łopatki wołowej – 0,4 kg karkówki wołowej – 0,8 kg karkówki wieprzowej – 0,35-0,4 kg wątróbki drobiowej – 0,3-0,4 kg boczku(...)Białka ubić na sztywno (przypominam, że muszą być w temperaturze pokojowej). Do masy pasztetowej powoli dodać ubite białke i bardzo delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem). Formę do pasztetu wyłożyć plastrowanym boczkiem (dno i ścianki), zostawiając trochę do przykrycia pasztetu. Masę przełożyć do foremki, posypać kilkoma pistacjami, przykryć boczkiem). Piekarnik musi być nagrzany do 160-170 stopni. Na najniższy
Pociąg Do KuchniLubie takie dodatki do chlebka na kolacje, pyszne, domowe i ze znanych mi składników. Możemy taki pasztet przygotować również na święta :) Składniki na jedną foremkę: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu) 1 duży korzeń pietruszki lub dwa mniejsze 1 duża marchewka kawałek selera 1 średnia cebula ugotowana lub smażona 2 jajka kl M 1 łyżka bułki(...)tartej 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka smalcu 100 g ciecierzycy z puszki bez wody sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona do smaku 1. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa lub malakserze (ja tym razem wybrałam malakser) dodaje warzywa bułkę tartą, kasze mannę, cebulę, połowę ciecierzycy i wszystko mielę/siekam. Całość mielę jednokrotnie, ale można
Gotowanie...to proste !