pasztet drobiowy - 718 przepisów (strona:26/48)

PASZTET ROSOŁOWY Z WĄTRÓBKĄ 201

domowego pasztetu, który jest nie tylko zdrowy, ale równie smaczny.  Jest to prosty przepis na podstawowy pasztet, który zazwyczaj kupujemy w sklepie. A jak wiadomo  nie ma tu ani grama konserwantów. Wszystko naturalnie smaczne.   ~~SKŁADNIKI~~ wątróbki drobiowe 300 g.  mięso z rosołu drobiowe ok. 700 g woszczyzna z rosołu (por, marchew, seler itp. ) surowa słonina(...)żółtka. Ubić na sztywna pianę. Żółtka dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i połączyć z białkami. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Na wierzch pasztetu ułożyć cienkie plasterki słoniny lub boczku ( aby pasztet nie wysechł ). Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Pasztet pozostawić do wystygnięcia, a ostudzony włożyć do lodówki

Kuchnia Paulettes
Pieczony pasztet z wątróbką 200

pieczony z wątróbka, robiłam go pierwszy raz ale rodzina się nim zajadała, więc chyba wyszedł smaczny. Pieczony pasztet z wątróbką Składniki: 800 g mięsa wieprzowego (z szynki) 200 g boczku surowego 500 g wątróbki drobiowej 1 duża marchewka ½ małego selera por  pietruszka mała ziele angielskie, liście laurowe, sól pieprz gałka(...)Wszystkie składniki razem połączyć przyprawić przyprawami (ja gałkę muszkatołową tarłam świeżą więc trudno mi powiedzieć ile dodać ale naprawdę starłam jej niewiele. Dosłownie parę razy potarłam na tarce). Pieczony pasztet z wątróbką W zależność czy chcemy pasztet nadający się do smarowania czy nie. Ja wybrałam wersję do smarowania i dodałam wywar z gotowania mięsa, dzięki czemu można upieczony

Pomysłowa kuchnia
Pasztet z dziczyzny 179

wpis na blogu. proszę, poznajcie zatem pasztet według przepisu mojego Taty Do przygotowania pasztetu potrzebujemy: ok 2 kg surowego mięsa (tak tradycyjnie powinien to być zając, ale możecie każde mięso wykorzystać w tym przepisie) do macerowania mięsa: wino można też w mleku 500 g wątroby drobiowej kawałek słoniny ok 1 szklanka wywaru, w którym gotowało się mięso 3 jajka

Szybko Tanio Smacznie
Pasztet dla malucha 194

małą córcię muszę czasami zrobić coś specjalnie dla niej. Ostatnio mała zaczęła jeść kanapki więc zrobiłam specjalnie dla niej pasztet. Całkowicie naturalny na tyle na ile było to możliwe. Najważniejsze, że młodej smakuje. Składniki: dwa udka kurczaka kilka wątróbek drobiowych jajko bułka kajzerka rosół/bulion trzy marchewki dwie pietruszki por kawałek selera lubczyk ziele angielskie pieprz sól liście laurowe(...)keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę.  Przez pierwsze 30 minut nakryć folią aluminiową, później ją zdjąć i dać pasztetowi ładnie się zarumienić

Pysznie & Pięknie
Pasztet bez pieczenia (z jabłkiem) 166

wymaga pieczenia i jest błyskawiczny do przygotowania. Dodatkowo jest bardzo smaczny i idealnie kremowy. Nie pomijajcie jabłka, ponieważ dodaje pasztetowi lekkiej słodkości.   Składniki na 2 duże kokilki: 300 ml wody + 2 łyżeczki domowej wegety 0,3 kg wątróbki drobiowej 0,3 kg udek z kurczaka (waga bez kości i skóry) 1 duże jabłko 2 małe cebule sól, pieprz(...)kawałki jabłka. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do dwóch miseczek/kokilek i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).  Smażenie cebuli, mięsa i duszenie składników w warzywnym wywarze Wygląd pasztetu przed wymieszaniem z duszonym jabłkiem Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta

Ugotować
Pasztet z suszoną śliwką 113

Wielkanoc więc oczywiście musi pojawić się przepis na pasztet. W tym roku będzie to pasztet z suszoną śliwką. Ot co, taka kolejna klasyka w te święta. Analizując ruch na stronie widzę, że bardzo chętnie i często sięgacie po tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne mięso sprawdzi(...)tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki (u mnie drobiowa) 2 marchewki korzeń pietruszki 1/4 małego selera 3-4 liście laurowe po kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu jajko

PatiGotuje
Pasztet z królika 229

czasu spędził w zamrażarce, ale w końcu trzeba było coś z niego zrobić. Królik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy! Składniki: 1 królik (1 kg) 1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki(...)masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. 6. Piec w 180st.C przez 45 minut. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 268

roku blaszki do pieczenia pożyczyła mnie i my z mężem zakasaliśmy rękawy, wyprężyliśmy bicepsy i wspólnymi siłami upiekliśmy przepyszny pasztet. Składniki (na 2 duże keksówki o wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 200g wątróbki drobiowej 250g słoniny i opcjonalnie kawałek do wyłożenia dna blaszek 2 duże cebule płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu(...)czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso będzie się rozpadać – około 1,5h. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu usuwamy ziele angielskie i liście laurowe.   Wątróbkę drobiową myjemy i oczyszczamy z resztek żółci. Wkładamy do rondelka, zalewamy wywarem spod gotowanego mięsa. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wyciągamy do ostygnięcia.   Przygotowane mięso z cebulą mielimy

Smaczna Strona
PIECZONY PASZTET MIESZANY 203

rodziców,ale mimo wszystko...nie lubię przyjeżdżać na gotowe.   Pewnie nikt z Was nie będzie robił teraz pasztetu,ale przepis się przyda...jak nie teraz to kiedyś,w przyszłości z pewnością skorzystacie. Składniki:   3 kg mięsa (wołowe,wieprzowe,drobiowe)(tym razem dałam 1 kg drobiowego tj 2 udka,pierś z kurczaka oraz 2 kg wieprzowego) 1/2 kg podgardla(...)pokroić,cebulę również i podsmażyć.Ugotowane mięso zemleć w maszynce wraz z grzybkami,wątróbką i jarzynami.Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.Dodać żółtka,gałkę muszkatołową ,sól,pieprz - dobrze wymieszać.Jeśli pasztet jest za suchy dodać wywar z gotowanego mięsa - ok 1- 1/5 szklanki wywaru.Z białek ubić pianę i dodać do pasztetu - dobrze wymieszać i przełożyć do foremek,najlepiej aluminiowych wysmarowanych tłuszczem

Niespełnione zdolności kulinarne
PASZTET DROBIOWY Z KASZĄ MANNĄ 208

tradycyjny przepis na pasztet według mojej mamy, nie ma sobie równych, doskonały na kanapki!!!   SKŁADNIKI  1 kura, 1 marchewka, 1 pietruszka 5 wątróbek i żołądków drobiowych, ½ szkl. kaszy manny, 1 bułka pszenna, 1 cebula, 3 jajka,  Przyprawy:  majeranek,  pieprz ziołowy,  gałka muszkatołowa,  sól,  pieprz czarny bułka tarta  WYKONANIE Z kury, wątróbki(...)składniki mieszamy z jajkami i kaszą manną, przyprawiamy wg uznania  - użyłam majeranku, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Przekładamy do foremek wysmarowanych cienko olejem i posypanych bułką tartą. Wierzch pasztetu posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 1 godz.  Pasztet upiekłam w formach  PAPILART , których nie trzeba dodatkowo natłuszczać, ponieważ forma pokryta jest silikonem. Natomiast  ja lekko natłuściłam foremki

słodki bratek
Pasztet wieprzowy 362

składu robi się niedobrze, dlatego jestem fanką żywności jak najmniej przetworzonej i w moim domu często sama robię pasztet. Ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny :) Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, 10 dag wątróbki drobiowej, 3 cebule, 1 jajko, 1 łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki musztardy Dijon, 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 marchewki(...)mięso wystygnie, a studzimy je w wywarze, mielimy trzykrotnie razem z ugotowaną wątróbką. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, mielimy i dodajemy do mięsa. Do pasztetu dodajemy jajko, musztardę Dijon, majeranek, pieprz i ewentualnie sól do smaku oraz 1/2 szklanki wywaru z mięsa. Wszytko dokładnie mieszamy i wkładamy do małej foremki (ja używam jednorazowych) i zapiekamy w nagrzanym

Delicious Titbits
Pasztet wykwintny z morelą. 221

Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki na pasztet wykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki(...)formy wyłożonej folią aluminiową, na wierzch układamy plastry boczku lub słoniny, wstawiamy do większego naczynia i wlewamy do niego tyle wody , by sięgała do 1/2 wysokości formy z pasztetem. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 90 minut. Gdyby w tym czasie woda wyparowała to uzupełniamy jej poziom.      Po upieczeniu pasztet studzimy

Rozpustne gotowanie
Pasztet drobiowy z jajkiem 73

  4 udka  2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 300 g wątróbki drobiowej lubczyk listek laurowy ziele angielskie potem:  pół szkl kaszy manny 2

Gotowanie jest łatwe