pasztet drobiowy - 718 przepisów (strona:22/48)

Domowy pasztet z suszonymi grzybami 169

efektywnie ten czas, przygotowując zapasy na zimę. Suszone grzyby, bo o nich mowa, będą niezbędne do tego przepisu, a zapewniam, że ten pasztet warto zrobić. Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 0,7 kg  drobiowych wątróbek 0,5 kg  łopatki wieprzowej b/k 0,5 kg   boczku bez skóry 2 duże garście suszonych podgrzybków 1/2 szklanki wywaru(...)grzybów nie wylewamy. Mięso, cebulę i grzyby przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek, gałkę, pieprz, sól i 1/2 szklanki wywaru z grzybów. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przełożyć do suchych słoików, a wierzch każdego zalać 1 łyżką roztopionego masła. Zakręcić porządnie i ustawić w garze wyłożonym na dnie ściereczką. Nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików

Gosia gotuje
Propozycje na Wielkanoc 370

KACZKA Z MORELA I JABŁKIEM GALARETA DROBIOWA                                                           BABKA PANETTONE(...)PASZTET Z KACZKI                                                          PRZYSTAWKA Z ŁOSOSIA

W kuchennym oknie Ewy
Pasztet w kruchym cieście 177

szklanki  200g zimnego masła pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Na pasztet: 1,5 kg łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 3 cebule pęczek włoszczyzny przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z solą i proszkiem

Smak mojej kuchni
Pasztet domowy 180

jedynie trochę czasu. Myślę jednak, że smak domowego pasztetu jest tego wart. Składniki (na 2 małe aluminiowe foremki): mięso na pasztet: 30 dag karkówki 40 dag łopatki 20 dag boczku świeżego 1 podwójna pierś z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej składniki dodawane do gotowania mięsa: 1 cebula mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 liście laurowe

Smak mojego domu
Pasztet z kurczaka bez pieczenia 119

ugotowanego kurczaka, 200 g wątróbki drobiowej (najlepiej gęsia, ale z kurczaka też będzie ok), 3 gałązki tymianku, 150 g masła, sól, gałka muszkatołowa świeżo mielona, imbir mielony, pieprz świeżo mielony, brandy (można pominąć) masło do smażenia, Wątróbkę usmażyć na maśle, dodać pokrojonego kurczaka i tymianek, chwilę razem przesmażyć. Odstawić do ostudzenia. Mięso i tymianek trzykrotnie zemleć w maszynce do mięsa(...)Następnie utrzeć z roztopionym masłem. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem, mielonym imbirem i solą. I już można by całość przełożyć do miseczki, ale lepiej pasztet przetrzeć przez sito. Będzie delikatniejszy. Pasztet przełożyć do miseczki, z wierzchu zalać niewielką ilością roztopionego masła

królestwo garów
Delikatny pasztet z wątróbki 191

Witam Was!Już za kilka dni w kioskach znajdziemy drugi numer Kukbuka, zatem chciałam Wam jeszcze zaprezentować przepis z poprzedniego numeru. Danie, na które przepis znajdziecie

Pora coś zjeść
Domowy pasztet z żurawiną 308

smarować nim chleb. Upiec go można zarówno w jednorazowej formie do pasztetu jak i w zwykłej keksówce. Domowy pasztet można go podać 1,5 rocznemu dziecku. 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 ćwiartka kurczaka 0,25 kg wątróbki drobiowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 jajko 100 g żurawiny suszonej 2 listki laurowe(...)obrany i pokrojony czosnek. Na końcu dodajemy umyte i pokrojone wątróbki drobiowe i podsmażamy chwilę. Studzimy całość. Mięso, warzywa i wątróbkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy przyprawy, żurawinę i 1 jajko. Mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Studzimy

Dieta bez mleka
Pasztet drobiowy z wątróbką 161

ątróbka to doskonałe źródło żelaza, cynku, witamin z grupy B i białka. W połączeniu z chudym mięsem indyczym stanowi bardzo wartościowy posiłek. Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny.   Składniki: 250g wątróbki drobiowej 500g mięsa indyczego mielonego 2 średnie czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina wytrawnego sól, czarny pieprz, tymianek, majeranek Sposób przygotowania

Pyry na Gaz
Szynka drobiowa z szynkowaru 208

Szynka drobiowa z szynkowaru 2016-06-09 17:05:32 Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby z szynkowaru

Wędrówki po kuchni
Pasztet pieczony z mięsa rosołowego 215

rosołu? Obrać z kości, zamrozić (razem z warzywami z rosołu) a gdy uzbiera się odpowiednia ilość przyrządzić przepyszny pasztet. Pasztet pieczony z mięsa rosołowego Składniki: ok 1 kg mięsa i warzyw z rosołu (u mnie mieszane wołowo drobiowe) 2 - 3 jajka (zależnie od wielkości) 80 gram słoniny (można więcej jeśli mięso jest suche) przyprawy: sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Mięso oraz

Marta próbuje
Francuski pasztet z wątróbki. 206

bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli ( przepis tuta j). Francuski pasztet z wątróbki podany na bagietce z dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi) 2 łyżki masła klarowanego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżeczka(...)miękkości (powinna być lekko różowa w środku).  Wątróbkę i warzywa oraz masło z smażenia lekko przestudzić. A następnie dodać tymianek, skropić koniakiem, przyprawić solą do smaku. Składniki pasztetu zmiksować na gładko, aby był idealnie gładki należy przetrzeć przez sito zmiksowaną masę. Schłodzone masło pokroić na niewielkie kosteczki (max 1 cm), ułożyć na desce i mrozić w zamrażalniku

Codziennik Kuchenny
Pasztet drobiowy zapiekany 203

można wtedy przy okazji na niższą półkę kuchenki postawić naczynie z pasztetem. Kapiący z kurczaka tłuszcz, świetnie wzbogaci smakowo nasz pasztet. Jeśli natomiast chcecie  przygotować  go samodzielnie, dodajcie do przepisu jedną łyżkę masła. Składniki: 70 dkg wątróbki drobiowej 2 bułki pszenne 2 jajka  pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku(...)przekręcić przez maszynkę. Dodać do wątróbki.Wbić jajka, dodać przyprawy i drobno posiekaną natkę. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Jak wspominałam we wstępie, jeśli będziecie piec pasztet bez kurczaka ( kapiący tłuszcz), to jest ten moment aby na wierzchu pasztetu rozsmarować łyżkę masła.   Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 180 C przez 40-45 minut

Gosia gotuje
Galaretka drobiowa z jajkiem 186

Galaretkę drobiową robię często,bo bardzo ją lubię,a ,że rosół robię z dużą ilością mięsa to często mi go zostaje więc trzeba je wykorzystać ,raz robię pasztet,raz pastę do chleba a czasem galaretkę.Wielkanoc już tuż tuż więc tym razem zrobiłam z jajem ,natką pietruszki i marchewką. Pychotka.... Składniki: 600-700 g mięsa drobiowego z rosołu bez kości

Swojskie jedzonko
Pasztet z pieczarkami 188

Pasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym.   Składniki-1 kg łopatki-1/2 kg wątróbki drobiowej-25 dkg pieczarek-3 jajka-2 czerstwe bułki-1 marchew-2 cebule-2 duże ząbki czosnku-garść suszonych grzybów-pieprz ziołowy i naturalny-warzywko, przyprawa do mięs-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty   Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe(...)czosnek i bułkę mielimy .   Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem naturalnym i ziołowym oraz warzywkiemi dokładnie wyrabiamy.   Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.Na dno wykładamy część pasztetu i układamy obrane pieczarki, mocno wciskając je w pasztet.   Przykrywamy pasztetem do wypełnienia foremki i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut

Maminek kulinarny
PASZTET DO SŁOIKA 161

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler(...)warzyw ugotować wywar. Wątrobę wieprzową ugotować w osolonej wodzie. Oba rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany pasztet przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić. Do garnka wstawić słoiki, zalać wodą tak aby słoiki były

Zrób to smacznie