jest bardzo prosta rzecz i dziwie się, że do tej pory go nie robiłam. Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :) Składniki na foremkę 20 x 10 cm: 2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole) około 150 g wątróbki drobiowej 1 jajko kl. L 1 bułka kajzerka 1 szklanka rosołu/bulionu 2 liście laurowe (jeśli dodajecie(...)dwoma nieobranymi marchewkami z dodatkiem dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około 15-20 minut. 2. Bułkę namaczamy w zimnym rosole. 3. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa, dodaje również wątróbkę, warzywa, odciśniętą bułkę, cebulki i wszystko mielę. Całość mielę dwukrotnie, ale można również trzykrotnie. 4. Do gotowej masy
Gotowanie...to proste !Pasztet domowy Chociaż wykonanie pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Sposób przygotowania Bułki moczymy(...)mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową
Miód i pieprzwarto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki: ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe 2-3 ząbki czosnku(...)wywaru z gotowanego mięsa ( ok 1/2 szkl). Masę przełożyć do słoików,lekko ubijając.Zostawić wolne miejsce ok 2 cm od brzegu.Pasteryzować 1 godzinę,zostawić w garnku do wystygnięcia. Pasztet można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce. Polecam Wam pasteryzację dnia następnego 40 minut co wydłuży czas trwałości do 4-6 miesięcy( także przechowywać w lodówce). Gotowanie dnia 3 jeszcze
Niespełnione zdolności kulinarnekrólika 1,20 boczku świeżego 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej duża marchewka średnia pietruszka połówka selera łyżka owoców jałowca 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego łyżeczka pieprzu czarnego ( ziarenka) 3-4 ząbki czosnku pełna łyżeczka soli Królik polski w dobrej cenie (KLIK) do pasztetu: papryka słodka ( łyżka) sól do smaku
Takie tam pichceniepokrojonym w kostkę wieprzowym boczkiem. Dodatek kawałków boczku sprawił, że delikatna puszysta konsystencja cielęcego pasztetu, uzyskana dzięki pianie z białek jaj, doskonale współgra z wyrazistym wieprzowym smakiem. składniki 1 kg cielęciny ( mięso z łaty, mostka, lub gulaszowe) 300 g wątróbki cielęcej, lub drobiowej 3-4 łyżki smalcu 600 g boczku wieprzowego 3 jajka 2-3 cebule(...)laurowe i ziele angielskie nakrywając patelnię przykrywką. Mięso cielęce dusimy, na małym ogniu, przez 25-30 minut, dodając na pięć minut przed końcem duszenia drobiowe wątróbki ( dziś użyłem drobiowych, ale równie dobrze sprawdza się wątroba cielęca). Mięso z patelni lekko studzimy i jeszcze ciepłe, mielimy maszynką do mięsa ( na pasztetowym sicie) razem z przesmażoną cebulą. Do zmielonych składników dodajemy
Miód i pieprzCzas Przygotowania : 20 min Gotowe w : 50 min Klasyczne szaszłyki są pyszne, ale dlaczego nie zrobić z nich czegoś nowego? Uznałam, że czas no coś
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDomowy pasztet z wątróbki jest równie pyszny, pachnący jak sklepowy. Przygotowałam go z dodatkiem suszonych pomidorów przez co wzbogacił się jego smak. SKŁADNIKI(...)wątróbki drobiowej 1 udko z kurczaka włoszczyzna : marchew, pietruszka, kawałek selera 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 60 g masła 6 -7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
Kulinarne Fantazje MarioliWielkanoc. Pasztet upiekłam w formie do pasztetu ale też użyłam foremki w kształcie zajączka. Taki pasztet może stanowić fajną świąteczną dekorację stołu. Składniki: 1 kg fileta z indyka 300 g podgardla wieprzowego bądź słoniny 300 g drobiowej wątróbki 2 cebule czosnek 1 bułka kajzerka 3-4 jajka 3-4 liście laurowe 4 ziarna ziela
Niespełnione zdolności kulinarnePasztet z łopatki i wątróbek to mój kolejny domowy przysmak na wielkanocne śniadanie. 800 g łopatki bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1 bułka namoczona w mleku 2 jajka surowe 8 jajek ugotowanych sól morska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku świeżo mielona gałka muszkatołowa
Kolorowa kuchnia ElkiPrzygotowanie domowego pasztetu jest niestety czasochłonne - gotowanie, studzenie, obieranie i mielenie zajmuje trochę czasu. Jednak domowy pasztet jest o wiele smaczniejszy niż kupny, a także wiemy co dokładnie jemy. Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 300 g drobiowej wątróbki 1 obrana cebula 1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu) sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 jajka
Ugotowaćkupnego, pozbawiony MOM-u, soi i innych wynalazków. Jeśli macie ochotę, to naprawdę polecam. Składniki na pasztet pieczony z kruszonką: 1 kg łopatki wieprzowej (może być tłusta) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 300 g wątróbki drobiowej kajzerka 2 cebule 1 marchewka 1/2 małego selera 1 mała pietruszka liście pora sól pieprz majeranek gałka muszkatołowa(...)cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Do masy dodajemy koniak, 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy, odkładamy 2 łyżki pasztetu, a pozostałą gładka masę wkładamy do wyłożonej folią aluminiową formy. Pozostawiony pasztet mieszamy z 2 łyżkami bułki tartej, rozdrabniamy w palcach aż powstanie kruszonka (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę bułki tartej
Rozpustne gotowaniemięsnych na blogu jest cała masa, ale tej drobiowej wędliny nie dałam, sama nie wiem czemu, … po namyśle już wiem czemu, nie zdążyłam nigdy zrobić zdjęcia, zjedli… 😉 Przykładowe przepisy na nasze mięsne domowe wyroby: Kiełbasa ze słoika Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta Wielkanocne już za pasem, dlatego dziś dzielę się z Wami moim najlepszym przepisem na domowy pasztet wielkanocny! Przygotowany z kilku rodzajów mięsa, prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Warto zwiększyć nieco porcje składników podanych w przepisie i przygotować od razu 2 pasztety. Po upieczeniu można go podzielić na mniejsze porcje i zamrozić, więc jeśli nie będziesz miał/a czasu(...)sprzęt oraz drugi regulujący szybkość działania i kierunek obrotu. Ze swojej strony polecam ten sprzęt! PRZEPIS NA PASZTET WIELKANOCNY Czas przygotowania: 3h 30 minut Składniki: – 500 g karkówki lub łopatki wieprzowej – 300 g surowego boczku – 300 g podgardla – 300 g wątróbki drobiowej – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1 duża cebula – 2 liście laurowe – kilka ziaren czarnego pieprzu – 2 czerstwe kajzerki
nietylkopasta.plzauważyłam miseczkę z żurawiną. Cóż, zdarza się;) Dlatego w tytule tego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego półwytrawnego wina(...)Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć
Obiad gotowyuzupełniony warzywami stanowi fantastyczne śniadanie paleo . I nie potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa! Przepis na paleo pasztet z wątróbką : 1 kg wołowiny dobrej jakości (mielona albo cała) 0,5 kg surowego boczku, może być bardziej tłusty 0,5 kg wątróbki drobiowej albo cielęcej 3-4 cebule 5 jajek przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) tłuszcz: masło klarowane, smalec i/lub oliwa(...)blendera (z ręcznym będzie chyba prościej), aż uzyskasz gładką masę. Przypraw solą, pieprzem i łyżeczką gałki muszkatołowej w proszku. Niektórzy dodają także chili, majeranek, tymianek czy nawet miętę – pasztet ma być raczej pikantny z wyrazistym smakiem, a nie mdły . Na koniec dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem foremki (albo dwóch mniejszych) i uklep równo dłonią
PaleoSMAK