pasztet drobiowy - 718 przepisów (strona:39/48)

paszteciki z ciasta francuskiego 214

oraz ząbek czosnku, całość wpierw smażymy  na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut. Do podduszonego boczku dodajemy umyte i oczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy   przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko(...)tartą bułkę. Porcję ciasta francuskiego  rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu,   po czym  ciasto rolujemy  nadając mu kształt rogalika  i  układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie blachę z pasztecikami wstawiamy do   piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz
Kotlety z kurczaka w panierce 126

smaczne i zapewniam Was, że przypadną do gustu wszystkim domownikom. Polecam ten przepis dzięki któremu tzw. kotlet schabowy z kurczaka (wiem, że schab ma tylko świnia, ale smalec czy pasztet z fasoli też się przyjął w kuchni) jest kruchy, mniej tłusty od tradycyjnego schabowego z wieprzowiny. Zobaczcie jak zrobić pyszne kotlety z kurczaka. Polecam też inny przepis na kotlety(...)domowego 2 łyżki mąki przyprawa pikantna w młynku z chili, papryki, pieprzu, tymianku i soli morskiej bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Jak przygotować najlepsze kotlety drobiowe panierowane? Filet kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry. Plastry drobiowe wkładamy do woreczka foliowego i lekko rozbijamy tłuczkiem. Przygotowujemy marynatę do kurczaka: do pojemnika wbijamy jajko, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony pasztet z łopatki 254

Pieczony pasztet z łopatki Dostałam wczoraj niezły kawałek łopatki wieprzowej , niestety ciut pociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet . Ten ostatni przeważył , tym bardziej , że na hasło , odzew był od całej familii i nie dało się już wykręcić . No cóż większość rządzi , choćby mniejszość , nie była w zachwycie , taki klimat , takie życie " class(...)pewno najedzony " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na średnią keksówkę ; 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,2 kg słoniny 0,3 kg wątróbki drobiowej 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe jedna marchewka jedna cebula 1 łyżeczka cukru 1 łyżka maggi w płynie sól , pieprz do smaku Łopatkę kroimy w średnie kawałki , słoninę także

Ogrodnik w podróży
Pasztet ziemniaczany z mięsem 189

mlekiem, jajkiem, odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Wyrabiamy na gładką masę i dzielimy na dwie części. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy cebulę drobno pokrojoną oraz zmielone mięso drobiowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem i łączymy z posiekaną natką pietruszki. Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce masła. Lekko solimy. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy(...)ziemniaków. Wykładamy mięso dobrze dociskając, usmażone i odparowane pieczarki oraz pozostałe ziemniaki. Wyrównujemy i smarujemy śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika, skręcamy temp. do 180⁰ i pieczemy pasztet przez godzinę. Upieczony pozostawiamy przez ok 15 minut w formie, po czym delikatnie wykładamy i dzielimy na porcje.  Podajemy na ciepło np z sosami zakupionymi w sklepie Manufaktura Wielkopolska

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet tradycyjny 227

Pasztet domowy można zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać do niego ugotowane mięsa z rosołu, lub kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu. Polecam Ci także inne przepisy: – pate z wątróbki – pasta z kurczaka – pasta z wędzonego kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z łososia wędzonego Zapraszam(...)mazurek kajmakowy – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 3,5 h Składniki: – 500 g karkówki lub łopatki – 30 dag boczku – 30 dag podgardla – 30 dag wątróbki drobiowej – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1 duża cebula – 2 liście laurowe – kilka ziaren pieprzu – 2 czerstwe kajzerki – 3 jajka – sól, pieprz, ostra papryka

nietylkopasta.pl
Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 240

Wraz z jesienią wróciły nasze weekendowe, zupowe rytuały. Najczęściej nastawiamy w sobotę gar wywaru – na mięsie wołowym i drobiowym albo na kościach. Kilka godzin sobie pyrka na wolnym ogniu rozsiewając aromaty. Potem część zostawiam do zupy, którą robię jeszcze tego samego lub następnego dnia, a resztę na gorąco wekuję w słoiku żeby wykorzystać potem w tygodniu do innej zupy(...)curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę z kluseczkami

Cooking for Emily
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 200

skorupka z tłuszczu zapewni brak dostępu powietrza do mięsa. Pasztet ‘zalakowany’ w ten sposób możecie przechować w lodówce do 1,5 tygodnia – pod warunkiem, że nie zostanie wcześniej napoczęty. Pasztet z kurzych wątróbek idealnie smakuje z lekkim białym winem, np. Liebfraumilch czy z półsłodkim Chardonnay, cienko rozsmarowany na grzankach z pszennego pieczywa. Szybki i elegancki, znajdźcie dla niego miejsce(...)spotkaniu ze znajomymi. Pamiętajcie, żeby wyjąc go z lodówki na około 30-40 minut przed jedzeniem – stanie się wtedy smarowny i uwolni wszystkie aromaty. SKŁADNIKI 600g wątróbek drobiowych ( po oczyszczeniu 500g) wymoczonych przez noc w mleku ¼ kostki masła (podzielona na dwie połowy) 25g bekonu 100g szalotek – 2 sztuki 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki soli lub więcej

Karo in the Kitchen
pasztetowa z domowej wędzarni 240

Pasztetowa podwędzana Dzisiaj pasztet pragnę przedstawić w innym, można by powiedzieć, naszym rodzimym klimacie. Wędzenie bowiem, przypisane jest  z natury rzeczy, terenom gdzie łatwo o liściaste drewno. Dym bukowy, czy olchowy, potrafi bowiem zmienić dość pospolity ( choć niewątpliwie smaczny), pasztetowy wyrób, w prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki. Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 ćwiartki z kurczaka(...)boczku 0,5 kg wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu  2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki wody Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo jelita lub osłonki do napełnienia pasztetowej Sposób przygotowania Ćwiartki kurczaka, wkładamy do garnka na rozgrzane dwie łyżki smalcu

Miód i pieprz
Pasztet pieczony z żurawiną 207

Pyszny ,delikatny ,kremowy pasztet z moją ukochaną żurawiną-mniam ,nie mogę się nim najeść. Idealny na co dzień i od święta,na imieniny,śniadanie czy na kolacje.Dla mnie najlepiej smakuje  z łyżeczką żurawiny do mięs....Będzie się pięknie prezentował na stole-polecam gorąco Składniki: 100-150 g  suszonej żurawiny 1 kg mięsa z udek kurczaka 150 g wędzonego(...)boczku 200 g boczku surowego 100 g wątróbek drobiowych 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 gwiazdka anyżu 1 jajko, rozkłócone sól i pieprz 3-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Mięso (oprócz wątróbki)wkładamy do dużego garnka,razem z obranymi warzywami,pieprzem,zielem angielskim,liściem laurowym i anyżową gwiazdką

Swojskie jedzonko
Super pasztet w galarecie 236

produktów superfood sprawi, że taka przystawka pójdzie Wam na zdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się  prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;)  Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów(...)filetów z piersi indyka 250 g ciecierzycy, ugotowanej 200 g marchewki pokrojonej na cienkie plasterki, 200 g warzyw (seler,   pietruszka)  pokrojonej na cienkie plasterki 200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej  duża cebula, pokrojona w pióra 100 g orzechów włoskich 1/2 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej 3 jajka 2 łyżki siemienia lnianego, zmielonego  2 łyżki masła orzechowego bez cukru

SzczyptaSmaQ
Pasztet z indyka i wątróbki 150

mieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 ) średnia cebula ząbek czosnku 1 szklanka białego wina łyżka margaryny ( masło w wersji niealergicznej ) 3 żółtka ugotowane na twardo koperek pół łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki tymianku olej rzepakowy sól i pieprz Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso(...)doprawić rozmarynem i tymiankiem. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dolać wino i smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać koperek i margarynę. Zmiksować na gładką masę. Prostokątną miseczkę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż warstwę pasztetu, następnie żółtka i uzupełnij pozostałą masę. Odstaw do ostygnięcia a nastepnie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę

Atlas Smaków
PASZTET POMIDOROWY 169

tulipany, to wiosna a jak pasztet to Wielkanoc. Uwielbiam tę porę roku, nic nie daję takiego kopa w dupsko, jak właśnie wiosna. Chcę się żyć, śpiewać, tańczyć i... robić pasztet ☺☺☺☺ Przeglądałam mnóstwo blogów i przepisów z moim dzisiejszym wypiekiem, oczywiście każdy z osobna pyszny i piękny ale też skomplikowany z robotą. Tu przemielić, tam odcedzić a i 5 jajek dodać(...)kosztowała mnie nie całe 18 zł - toż to prawie darmo a starczy dla całej rodziny. Do dzieła!!! Składniki:  500 g mięsa na gulasz z indyka  450 g drobiowej wątróbki  135 g wędzonego boczku  2 małe jajka  2 duże marchewki puszka pomidorów krojonych w całości razem z zalewą 3 małe cebule białe  6 łyżek kaszy

pieprzny smaczek
Pasztet drobiowy słoikowy 204

mięsa z królika? Kurcze, nie wiem. A babcia strzeże tajemnicy. Może jeszcze kiedyś uda mi się wyciągnąć od niej przepis. A póki nie mam przepisu to postanowiliśmy zrobić taki pasztet w słoiku, do smarowania. Co prawda nie z królika tylko z kurczaka, ale okazało się, że też wyszedł rewelacyjnie. A wspomogła nas w tym Dobra Kiełbasa . Bo od jakiegoś czasu(...)poniedziałek. Słoikowe smarowidła przetestujemy na wszelkie sposoby. Zapraszamy więc do śledzenia naszych poczynań. Składniki na 1 duży słoik lub 2 małe 400 g ćwiartek z kurczaka 80 g wątróbki drobiowej 30 g kaszy manny 300 ml wody (do gotowania ćwiartek kurczaka) 1 jajko 14 g mieszanki "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Ćwiartki z kurczaka gotujemy (w 300 ml wody

Marder&Marder Manufacture