chcieli ich wypróbować. Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy Cisto robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS . Aby kolor był zielony dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego(...)ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik i migdały. Przesmażamy, aż zaczną nieco nabierać brązowego koloru. Następnie sypiemy na nie sporo curry i kminu rzymskiego. Przesmażamy razem z pestkami, ale z uwagą i ciągle mieszając, żeby
vegetaniegotowym zestawie od Vegg :) Składniki: 50 g płatków owsianych 200 ml mleka kokosowego 1 banan 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka pasty daktylowej 1 łyżka mix'u smakołyków (ziarna słonecznika, nasiona konopi, migdały, daktyle, miechunka) Przygotowanie: Banana obierz. 2/3 zmiksuj bądź rozgnieć widelcem na mus. Pozostałą część pokrój. Zagotuj mleko kokosowe. Wsyp płatki owsiane
Zdrowie na języku :Pkasza będzie miękka. Pasta z oliwek: oliwki blendujemy na masę z czosnkiem, oliwą, czosnkiem, pieprzem i solą. Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy pastę z oliwek czarnych, pokrojony seler, awokado, pomidor i posypujemy słonecznikiem
Łycha smakówSkładniki : 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona dynia zblendowana na puree), 1 szklanka ziaren słonecznika łuskanego, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 70 g pasty pomidorowo-paprykowej BeVege lub przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki suszonej kolendry, 2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Jeść, by żyć w zdrowiumiodu – 50g pestek dyni – 50g nasion słonecznika – 50g orzechów pekan – 50g siemienia lnianego (niemielonego) – 40g orzechów brazylijskich – 40g płatków migdałów – 20g ekspandowanego amarantusa – 25g rodzynek – 25g daktyli – 25g suszonych moreli – 1 laska wanilii (lub 1 łyżka pasty z wanilii) Dodatkowo(...)gęsty jogurt naturalny – świeże maliny – miód Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, siemię, orzechy i amarantus. Do miski dodajemy płynny miód i ziarenka wydrążone z laski wanilii (lub pastę). Dokładnie mieszamy. Masę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut, co 10 minut mieszając granolę. Po upieczeniu
Be Fit Be Strongpesto, bo jest nie tylko smacznym dodatkiem do dań (na pizzy smakuje re-we-la-cyj-nie), ale idealnie sprawdza się również jako pasta do kanapek. A jej wykonanie zajmuje maksymalnie 5 minut (nie licząc "moczenia" słonecznika, które "robi się" samo :) Do pesto polecamy pyszne indyjskie kotleciki z dyni :) Pesto z natki pietruszki Przepis(...)odsączonym słonecznikiem. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli pesto będzie zbyt "suche" można dodać więcej oliwy lub odrobinę wody po słoneczniku. Pesto idealnie nada się jako niebanalny sos do pizzy, jako dodatek do dań, ale również jako pasta na kanapki. Jest pycha w każdej odsłonie! :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleJest zdrowsza, ale i smaczna. Sprawdzi się nie tylko do grzanek, ale też do kanapek, do naleśników i do czego tylko lubicie dodawać takie pasty. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: 2 papryki czerwone 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki orzechów (użyte nerkowce) 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Paprykę oczyszczamy(...)razu bo się może przegrzać blender. Kiedy już są zmiksowane orzechy i pestki słonecznika dodajemy je do miski ze zmieloną papryką, Wtedy mieszamy wszystko, a następnie używamy blendera by jeszcze raz wszystko dokładnie zmielić i połączyć. Na koniec doprawiamy do smaku. Smacznego ! :) Jeśli chcecie pastę użyć do grzanek to polecam kupić bułki bagietki, pokroić ją w plastry, a następnie
Gotuj z Mąkąbrak w niej bazylii, orzeszków piniowych i parmezanu stanowiących podstawę pesto, no ale pesto brzmi o niebo dumniej niż pasta. Proporcje na 2 male słoiczki. Duża szklanka to 400 ml. 125 gram rukoli 1/2 dużej szklanki ziaren słonecznika 7 łyżek oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/10 papryczki chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka
Czerwony Gupikczerwonej) – 250 g bobu (który gotujemy, nie obieramy z łupinek) – 4 łyżki prażonego słonecznika – 4 łyżki oleju arganowego ( OLEJ ARGANOWY VIRGIN BIO 100 ml – BIO PLANETE ) – garść rukoli – sól, pieprz do smaku Zaczynamy od przygotowania pasty – bób płuczemy i gotujemy w wodzie, pod koniec gotowania (gdy bób będzie miękki, po około 15 minutach(...)jeszcze 2-3 minuty. Odcedzamy i studzimy. W blenderze umieszczamy olej, bób, rukolę, słonecznik, przyprawy i miksujemy, aż konsystencja będzie w miarę jednolita. W tym samym czasie gotujemy komosę (ok 15 minut) a gdy będzie miękka odcedzamy i przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowaną pastę i całość skrapiamy sokiem z limonki. Ewentualnie doprawcie do smaku. Smacznego! ps. pasta
Szybko Tanio SmacznieNasiona słonecznika to bardzo cenne "jedzenie" i powinno się znaleźć w każdej zdrowej diecie. Te maleńkie ziarenka to rewelacyne źródło witaminy E i wszystkich witamin z grupy B, bogactwo soli mineralnych, białka i zdrowych tłuszczy. Naturalne bogactwo fitosteroli wspomagających walkę z wysokim cholesterolem, cukrzycą, nawet nowotworami. Najwięcej jednak wartości odżywczych zachowują ziarenka jedzone na surowo, bez podoprażania. Świetne jako dodatek(...)suszonymi pomidorami znajdziesz tutaj . Ponieważ same zmiksowane nasionka są dosyć mdławe, przy domowej produkcji chrzanu jego dodatek nasunął się sam. To najlepsza pasta słonecznikowa jaką wyprodukowałam. Bardzo polecam! Składniki: 200 g słonecznika sól, pieprz sok z cytryny chrzan tarty - 2 łyżki 4-6 łyżek wody Wykonanie: ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Moczenie ziaren
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sklepach Lidl. Zachęcam Was do zapoznania się z przepisami, jak i ofertą sklepu, podczas najbliższych zakupów! Przygotowaliśmy cztery posiłki (przepisy na poniższym zdjęciu): 1. Pasta z zielonego groszku i awokado z prażonym słonecznikiem, chili i kolendrą 2. Krem z białej rzodkiewki z oliwą truflową i suszonymi pomidorami 3. Krewetki duszone na winie z dodatkiem pietruszki z ryżem cytrynowo- miętowym
SMYKWKUCHNIodchodzić od papryk, w ten sposób obieramy je wszystkie. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania prawie gładkiej konsystencji. W razie gdy pasta wyjdzie za gęsta - dodajemy wody. Dekorujemy prażonym słonecznikiem i natką pietruszki. Smacznego
Be Fit Be StrongZnudzeni ciągle tymi samymi kanapkami? No to czas na kolejną nietypową i bardzo zdrową pastę kanapkową. Do dzieła! Składniki: 200 g ziaren słonecznika 5 ząbków czosnku 5-6 łyżek oliwy z oliwek garść kiełków słonecznika do posypania sezam i mak do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: - słonecznik umyć, namoczyć 10 minut - słonecznik zagotować w świeżej
Pora na pora i pomidoraśniadanie! :D Składniki: 50 g płatków owsianych 200 ml mleka krowiego/roślinnego 1 jabłko 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka pasty daktylowej 1 łyżka mix'u smakołyków (ziarna słonecznika, nasiona konopi, migdały, miechunka, daktyle) Przygotowanie: Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zagotuj mleko. Wsyp płatki owsiane i wiórki kokosowe. Gotuj 4-5 minut. Dodaj
Zdrowie na języku :PPASTA Z RUKOLI : 1 opakowanie rukoli garść migdałów, spażonych i obranych z ciemnych skórek 1 łyżka ziarna słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie kremowego serka Arla Apetina Grillowana papryka i oliwki pomidorki koktajlowe do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE : Ryby myjemy i oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę myjemy, przekładamy do naczynia blendera łącznie z migdałami, słonecznikiem, oliwą i serkiem Arla Apetina. Mielimy blenderem na pasę. Rybą lekko rozchylamy brzuszki i nadziewamy pastą. Nadziane leszcze obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju około 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy
Kulinarne Fantazje Marioli