Sos tzatziki jest jednym z moich ulubionych sosów. Za czasów, gdy jadłem mięso, bardzo rzadko po niego sięgałem, ale to może dlatego, że wtedy moja uwaga
Blendmanjadłyby tylko orzeszki w takiej postaci :D Bardzo często też wykorzystujemy je w swoich wypiekach co i podobno Was cieszy. Z firmy Horizon opisywałyśmy jakiś czas temu pastę ze słonecznika , która skradła nasze serca. Dlatego też kiedy miałyśmy możliwość wybrania jakiegoś produktu do testów od sklepu ekodis.pl od razu wiedziałyśmy na co się skusimy ;) Jeżeli będziecie robić zakupy w internetowym
Candy Pandasjogurtem. 2. Ogórka obieramy ze skóry i kroimy w drobną kosteczkę. 3. Szczypiorek drobno siekamy. 4. Prażymy nasiona słonecznika. 5. Twaróg łączymy z ogórkiem, szczypiorkiem i nasionami słonecznika. 6. Pastę doprawiamy szczyptą soli i pieprzem kolorowym. Zielona pasta twarogowa jest bogata w: - wapń (pochodzący z twarogu i jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachświątecznym przesyceniu majonezem ostatnio stawiam na zdrowsze wersje moich śniadaniowych (lub serwowanych na kolację) smarowideł. Dziś zapraszam Was na szybką w przygotowaniu, pyszną i o wiele zdrowszą pastę kanapkową ze słonecznikiem i oliwą z oliwek EVEGE. Taka pasta zasmakuje zarówno dużym, jak i małym domownikom. Dzięki uprzejmości producenta w moim domu zagościły produkty Evege, które chciałabym Wam serdecznie polecić(...)najważniejsze? Ta oliwa w połączeniu z pastami, sałatkami i innymi potrawami jest po prostu pyszna. Zapraszam Was na fanpag producenta "Oliwa z oliwek EVEGE" po więcej informacji i inspiracji kulinarnych Składniki: (na 2-3 kromki) 2 jajka klasy L 1 łyżka oliwy z oliwek EVEGE Extra Virgin 2 łyżeczki łuskanego słonecznika około 1/2 cm pora sól i pieprz
Słodkie okruszkiPasta z ciecierzycy z sosem pomidorowym, słonecznikiem i dynią Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 150 ml przecieru pomidorowego 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki ziaren dyni sól pieprz oregano bazylia estragon Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min. W tym czasie obrałam cebulę i czosnek(...)drobno. Odsączyłam ciecierzycę i zmiksowałam na gładko, za pomocą blendera. Wodę z gotowania warto zostawić i ewentualne dodawać do ciecierzycy, aby pasta nie byłam zbyt gęsta. Sos: Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam słonecznik oraz dynię. Wszystkie składniki mieszałam od czasu do czasu, by się ładnie zarumieniły, ale nie przypaliły. Na sam koniec dodałam przecier
nietadietaplusie na szczęście. Ale tylko patrzeć jak biały puch otuli ziemię. Brrrr! Już na samą myśl dostaję gęsiej skórki. Tak więc pasta doskonale wkomponowała się w dzisiejsze śniadanie. Taka słoneczna. I bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy słonecznik, a reszta to już kwestia fantazji i zasobów lodówki. Ja na początek wpakowałam jedynie natkę pietruszki i suszone pomidory w oliwie. Do tego(...)tosty z żółtym serem. Niedzielne, leniwe śniadanie dla kogoś kogo opuściła wena ;)szklanka słonecznika zalanego wodąnatka pietruszkisuszone pomidory w oliwiePo pół godzinie moczenia zlałam wodę ze słonecznika (można zostawić trochę wody, bo pasta wychodzi bardzo gęsta). Dodałam natkę i pomidory (wedle uznania). Zblendowałam. Koniec. Aaa, bawię się ostatnio trochę zdjęciami. Zgadzam się z Fash, dzięki kolażom można
bastalenaPyszna, aromatyczna pasta z pomidorów, słonecznika i pestek dyni. Bogata w zdrowe tłuszcze, doskonale zastąpi masło czy margarynę na kanapce :) SKŁADNIKI (na 4 kromki - 1 kanapka z pastą - 118 kcal) 1 średni pomidor 2 suszone pomidory z zalewy (30 g) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka pestek dyni(...)łyżeczka świeżej kolendry świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, suszone pomidory odsączamy z zalewy. Słonecznik i pestki dyni miksujemy blenderem . Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy razem. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :) 1 kromka chleba pełnoziarnistego żytniego z pastą - 118 kcal - białko - 3.8 g - tłuszcze - 4.2 g - węglowodany - 15.9 g - błonnik - 3.75 g Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne Rewelacjeprostu nie lubią ;-) Składniki: 1 szklanka cieciorki 10 szt. pomidorów suszonych 5 łyżek sezamu 2-3 łyżki oleju z pomidorów sok z 1/2 cytryny garść ziaren słonecznika pęczek koperku 1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej pieprz, sól, papryka słodka mielona kmin rzymski, liść laurowy Wykonanie: Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy kmin(...)sezamowej dodajemy ugotowaną cieciorkę, kilka łyżek wody z cieciorki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory suszone, koperek oraz słonecznik i dalej blendujemy do uzyskania gładkiej pasty. Gdy masa jest zbyt gęsta i źle się nam miksuje dodajemy jeszcze wody z ciecierzycy. Na końcu przyprawiamy pastą paprykową, mieloną papryką słodką, pieprzem i solą
Kuchnia MagdaLenyhrupiące śniadanie w 15 minut, grzanki z pastą z wędzonej makreli z kremowym serkiem i chrupiącymi dodatkami... na szybko, na śniadanie lub kolację, na przekąskę koktajlową, na raz :). Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 9 Składniki: 9 kromek pieczywa tostowego, 2 łyżki masła, Farsz: 1/2 wędzonej makreli, serek Philadelfia, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 ogórek konserwowy posiekany, 1 łyżka(...)ogórkiem i przyprawami. Dodać mięso ryby rozdrobnione widelcem (bez ości i skóry), wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Gorące grzanki napełnić pastą, posypać ziarnami słonecznika i kiełkami
SzczyptaSmaQpowinna być bardziej stonowana. Mimo to paprykarz oceniam bardzo dobrze. Ma łagodny, naturalny smak, świetny skład i dobrze smakuje. BAKŁAŻAN Z ORZECHAMI bakłażan grillowany, orzechy włoskie, ziarno słonecznika przyprawy Ta pasta najbardziej mnie zaciekawiła. Bardzo lubię bakłażany, a w formie takich produktów spotykam jest bardzo rzadko lub w ogóle. Skład najprostszy chyba jaki się dało zrobić. Podstawowe składniki, aczkolwiek(...)zauważyłam. Także jest to na minus. Podsumowując pasta ta nie zachwyciła mnie tak jak tego oczekiwałam. Była dobra, ale wątpię abym kiedyś ją kupiła. PASTA Z JALAPENOS papryczki Jalapenos, zielone oliwki, ziarno słonecznika, olej rzepakowy, przyprawy Mając świadomość, że papryczki Jalapenos odznaczają się dość intensywną pikanterią byłam nastawiona na ostre smaki, które ostatecznie odczułam. Jednak zaczynając od początku
Zdrowie na języku :PTęskno mi już za blogiem, więc powolutku od czasu do czasu postaram się coś napisać :) Na przykład o paście kanapkowej ze słonecznika i suszonych pomidorów, którą odkryłam jeszcze będąc w ciąży. Zrobiłam ją trochę w ramach eksperymentu, bo wcześniej nie miałam okazji jeść niczego podobnego i jej smak okazał się być dla nas sporym, ale pozytywnym zaskoczeniem. Pasta jest świetnym(...)słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 4-5 łyżeczek majonezu sól Słonecznik namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć słonecznik z nadmiaru wody, wrzucić do blendera wraz z pozostałymi składnikami i miksować, aż powstanie pasta. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce
Simply Foodznikną przygotowane przez nas przekąski. W przeddzień festiwalu przygotowywałyśmy razem pasty z twarogu wędzonego, mini caprese w postaci koreczków oraz mini serniczki na ciasteczkowym spodzie. Pasta z twarogu wędzonego z rukolą i słonecznikiem podana z musem z gruszki z tymiankiem(...)odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki podana z pomidorkami i prażonym słonecznikiem. No i ostatnia, trzecia pasta z twarogu wędzonego z papryką i czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Uff... Sporo kilogramów tego twarogu było do przerobienia. Ale był przepyszny więc podjadanie było jak najbardziej
Symfonia Smakówpasta zagościła u mnie w lodówce , zastępując pasztety i inne smarowidła o podejrzanym składzie. Wykonanie jest bardzo proste, gdyż wszystko ze sobą musimy zblendować na gładko. Składniki 3 dojrzałe awokado pół szklanki ciecierzycy, może być z puszki.Po odlaniu zalewy, przepłukajcie cieciorkę na sitku 6 suszonych pomidorów, z zalewy 2 ząbki czosnku garść listków bazylii suszone oregano- ile chcesz u mnie(...)następnie ściągnij skórkę. Zejdzie bez problemu. Do naczynia włóż wszystkie składniki i zblenduj na pastę. Możesz zmiksować na zupełnie gładko, a możesz na rustykalną masę z drobinkami słonecznika- jak lubisz. Pasta jest idealna do smarowania "deseczek" czyli pieczywa chrupkiego. Może być dodatkiem do kanapek, koreczków a nawet do ugotowanej kaszy jaglanej.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninieobecności tegoż owocu powstają w naszej kuchni przeróżne rodzaje smarowideł i dipów. Wszystkie - tak jak awokado - w formie surowej i pełnej zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Bazą dzisiejszej pasty są pestki słonecznika i cukinia. Nie sądziłam, że to połączenie będzie aż tak pyszne. Doprawiona aromatyczną oliwą z oliwek i kilkoma ząbkami czosnku usatysfakcjonuje każdego. Polecam! Składniki: 220 g łuskanego słonecznika(...)Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera (cukinię można uprzednio pokroić lub zetrzeć na tarce). Blendujemy do uzyskania gładkiej masy i gotowe. Smacznego! Pastę przechowujemy w lodówce. Nadaje się do spożycia do 3 dni (bez moczenia nasion słonecznika), do 36 h (po moczeniu
Jeść, by żyć w zdrowiu