pasta z słonecznika - 430 przepisów

Pasta ze słonecznika i rukoli 162

bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera, możliwości jest wiele!Jeżeli lubicie rukolę, to jestem pewna, że pokochacie tę cudnie zieloną pastę :)* słonecznik- 1 szklanka* * rukola- 150g* oliwa- 4 łyżki*** sok z cytryny- 1 łyżka* przyprawy: pieprz, sólSłonecznik zmielić w blenderze ( ja lubię czuć kawałeczki słonecznika więc zmieliłam nie do końca(...)możecie zmielić na miał).Do zmielonych ziaren słonecznika dodać rukolę, sok z cytryny, oliwę, przyprawy i wszystko razem zblendować, aż do uzyskania gładkiej masy.Smacznego! :)* słonecznik można podprażyć na suchej patelni, wtedy pasta w smaku będzie bardziej 'przypieczona'. Taką wersję lubi mój P., ja jednak wolę słonecznik nie prażony :)** jeżeli masa będzie zbyt zbita, można dolać więcej oliwy, tylko małymi partiami

Kraina Miodem Płynąca
Pasta ze słonecznika z kolorowym pieprzem 166

Smile [ klik] . Zauroczył mnie przepis i postanowiłam go wypróbować tym bardziej ze wszelakie pasty uwielbiam. Można pastę podjadać samą ale można i używać do smarowania pieczywa, będzie pysznie. Pasta ze słonecznika z pieprzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Przepyszna wegańska pasta z migdałów, słonecznika i cukinii na ostro 140

Dzisiaj bardzo szybki i prosty przepis na następne smarowidło wegańskie, czyli pastę do chlebka. Pół szklanki migdałów 1/3 szklanki słonecznika Zalać wodą(...)namoczyć na noc. Oczywiście można namoczyć rano, a pastę przygotować wieczorem , ja tak często robię Ząbek czosnku 40 ml oliwy z oliwek 3/4 średniej cukinii 1... Przepyszna wegańska pasta z migdałów, słonecznika i cukinii na ostro is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
ROLADKI Z BAKŁAŻANA I PASTĄ Z PESTEK SŁONECZNIKA I DYNI 141

się zbliżają wielkimi krokami, także można wykorzystać na kolację randkową :-) Składniki:  bakłażan łyżka jasnego ostu winnego  sól, pieprz oliwa  gałązka pietruszki lub oregano  pasta z pestek dyni i słonecznika  Sposób przyrządzenia: Bakłażan umyć, pokroić wzdłuż na plasterki obieraczką do warzyw lub ostrym nożem ( uwaga na palce), posypać solą, odstawić na ok. 10 min.Gdy puści

pieprzny smaczek
Pasta z czerwonej fasoli z pestkami słonecznika 189

Szybki dodatek do kanapek.... Ja kocham wszelkiego rodzaju warzywne pasty kanapkowe... Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli czerwonej 3 wafle ryżowe bezglutenowe garść ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego szczypta soli ząbek czosnku Wszystkie składniki miksujemy razem do uzyskania jednolitej masy...Blender troszkę się będzie męczył, ale mój udźwignął ciężar

NaKońcuJęzyka
WEGAŃSKA PASTA Z PESTEK DYNI I SŁONECZNIKA 171

coś napisać i pokazać co ja tam widziałam i przede wszystkim co ja tam jadłam. Od pierwszego kęsa zakochałam się w wegańskich pastach. Najbardziej w tej oto, którą dziś przygotowałam - NIEBO W GĘBIE!!! Pestki dyni i słonecznika,drobina oliwy dobrego gatunku - ja mam prosto z Hiszpanii - dostałam od koleżanki ;-) Madzia tenkjuuuu:-)Zupełnie nie wiedziałam, jak do tego się zabrać(...)sobie opracowałam swoją tajemnicę i chętnie się z Wami podzielę. Koniecznie zajrzyjcie też jutro na bloga, bo będzie niespodzianka właśnie z dzisiejszą pastą. Dobra, koniec gadania zapraszam do kuchni :-)  Składniki: 100 g pestek słonecznika  100 g pestek dyni  3 łyżki dobrego gatunku oliwy lub oleju z orzecha  sól malutki ząbek czosnku  Sposób przygotowania:  Pestki

pieprzny smaczek
Obłędna pasta z dyni, suszonych pomidorów i słonecznika 216

inaczej opisać jej się nie da. Słodycz upieczonej dyni świetnie uzupełnia się z kwaśno-winnymi suszonymi pomidorami, do tego ziarna podprażonego słonecznika, odrobina musztardy Dijon i czosnku do smaku. Wystarczy wrzucić wszystko do blendera, zmiksować i voilà - znakomita pasta do pieczywa jest gotowa! Idealnie sprawdzi się na zakończenie dyniowego sezonu, choć od razu polecam schować kilka dyń do zimowej spiżarni(...)wrzuć z podprażonym uprzednio słonecznikiem do kielicha blendera. Zmiksuj wszystko porządnie na gładką pastę. Dodaj musztardę oraz czosnek, a następnie przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotową pastę możesz dodatkowo posypać pestkami słonecznika lub dyni. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego

Food Square
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów 111

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów to przepyszne, a w wykonaniu proste smarowidło do pieczywa, bardzo fajna alternatywa dla masła - cena masła oszalała, więc trzeba sobie jakoś radzić ;) ja akurat przygotowałam ją po raz pierwszy nie ze względu na widok sklepowej metki obok masła, a dlatego, że po spróbowaniu pasty kupionej w markecie (bardzo drogiej jak na opakowanie 115g) zobaczyłam(...)sałatek. I ku mojemu zaskoczeniu, zajada się nią też mój mąż. Sklepowa pasta była dobra, więc, uwaga, wygrzebałam z kosza opakowanie :D i na podstawie składu przygotowałam własną pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów - wyszła spora micha wspaniałego smarowidła, które przełożone do słoiczków znika każdego dnia, zaczynając od śniadania, a na kolacji kończąc. Zdjęcia, jakie tu widzisz, zrobiłam pierwszej porcji

Kolorowy Przepisownik
Słodka pasta ze słonecznika 178

Słodka pasta ze słonecznika Stosunkowo rzadko robię pasty kanapkowe na słodko, bo jestem zakochany w maśle orzechowym domowej roboty , któremu towarzyszą dżem lub dobre powidła. Są jednak momenty w moim życiu, gdy chcę spróbować czegoś nowego, dokonać zmiany. Dla jednych będzie to zakup mieszkania, zrobienie prawa jazdy… dla mnie dzisiaj jest to pasta ze słonecznika . Ja to mam ambicje(...)życiowe problemy Pasta ze słonecznika w dzisiejszym wydaniu jest na słodko. Zrobiona prosto i klasycznie. Świetnie zastępuje na kanapce masło orzechowe. Zresztą jak prażony słonecznik mógłby nie być dobry… Do wykonania przepisu użyłem syropu ryżowego, ale możesz go zastąpić również syropem klonowym, daktylowym, z agawy lub po prostu miodem. Użyj po prostu tego co masz. Inne pasty na słodko

Blendman
Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika 157

ozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi ), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany(...)wtedy smak tuńczyka jest już bardzo intensywny). Przedstawiona w przepisie wersja jest chyba najprzyjemniejsza i mi smakuje najbardziej. Czasami jedynie zastępuję olej lniany oliwą z oliwek. Wtedy automatycznie pasta ze słonecznika staje się bardziej śródziemnomorska i przypomina mi smaki znad Lazurowego Wybrzeża. Nie bójcie się eksperymentować! * SKŁADNIKI Pasta ze słonecznika: 1 szklanka nasion słonecznika 2 łyżki pasty miso

Food Square
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 217

takie pasty to prawdziwe urodzinowe hity (większym powodzeniem cieszą się przekąski słone, niż deserowy bufet). Szczególnie miło odbierane jest pate z wątrobki , jednak ostatnio na stołach pojawiła się pasta ze słonecznika. Ja, choć wcześniej miałam okazję ją jeść na jakichś warsztatach, to osobiście jeszcze jej nie robiłam. Żałuję, że tak późno to nadrobiłam, bo smarowidło jest naprawdę pyszne(...)wędzoną papryką. Podana na grzankach jest wyśmienita! Kanapki warto posypać rozkruszoną fetą. Resztki pasty możemy podać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek słonecznika 2 duże czerwone papryki (lub słoik pieczonej papryki) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka słodkiej

Poezja smaku
Pasta słonecznikowa do chleba 150

Jeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne(...)pomidorów, ziół i przypraw nadaje paście odpowiedniego charakteru. Do tej pasty na pewno wrócę i już mam kilka pomysłów na jej urozmaicenie :)! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, bo ta pasta z nasion słonecznika jest i smaczna i zdrowa :)!Pasta słonecznikowa do chlebaSkładniki:1–1,5 szklanki suchych ziaren słonecznika10–15 suszonych pomidorów w oliwie1 cebula1 pęczek zielonej natki pietruszki/ lub kilka

UgotujmyTo.pl
Pasta ze słonecznika 154

Lubicie pasty śniadaniowe? Ja bardzo. Pasta ze słonecznika mnie zaskoczyła, a na smaku zyskuje z czasem, polecam spożywać dopiero następnego dnia. To jeden z przepisów, który został pierwotnie opublikowany w wiosennym numerze Magazynu Aromat. U mnie aktualnie czasu postu i bezmięsnych dań, więc jeszcze niejedną pastę mam w planach.     Składniki: 1 szklanka wyłuskanych pestek słonecznika 5 łyżek oliwy(...)ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Czytaj dalej... Artykuł Pasta ze słonecznika pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Pasta ze słonecznika 177

Pasta ze słonecznika Przeglądając regał z moimi jedzeniowymi zapasami, spostrzegłem wielką paczkę wypełnioną słonecznikiem. Przypomniałem sobie, że od dnia jej zakupu upłynęło sporo czasu, tak więc pasuje dobrać się do niej… Rozszarpałem opakowanie jednym pociągnięciem, dorwałem się do środka i zalałem… Dopiero po tym czynie, zacząłem myśleć co dalej z tym fantem zrobić… Pierwszy pomysł, jaki(...)przyszedł do głowy, to pasta ze słonecznika . Dawno nic kanapkowego nie ukręciłem, więc założę się, że jest to gratka zarówno dla mnie, jak i dla Was. Teraz skrobię się po głowie, rozmyślając nad jakimś innym zastosowaniem dla słonecznika. Myślę nad krakersami, pasztecikami i klopsikami… Obserwujcie bloga uważnie, żeby nie przegapić tych potencjalnych hiciorów. Inne przepisy na pasty, znajdziecie

Blendman
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 173

mają lekko orzechowy smak, świetnie komponują się ze szpinakiem, a w dodatku są świetnym źródłem białka, witamin B, E oraz kwasów Omega-3.  Tutaj również nie pożałowano nasion słonecznika. Pasta pasuje do makaronu, zastępując pesto. * z komosą ryżową i papryką Niezwykle chrupiąca, bardzo dobrze przyprawiona. Przypomina mi trochę ajvar, jednak z chrupiącymi dodatkami. * meksykańską z komosą ryżową i fasolą(...)zamiennik paprykarza szczecińskiego ;) Plus za sporą ilość śródziemnomorskich przypraw. *** Wszystkie opakowane są w słoiczki z barwnymi etykietami, odpowiadającymi kolorowi pasty. Ich bazę stanowi soja (nietestowane, pozostałe pasty z serii), komosa, warzywa lub nasiona słonecznika. Jedne są kremowe, inne przeciwnie - zawierają chrupiące kawałeczki, zupełnie jak masło orzechowe w wersji "smooth" i "crunchy". Konsystencja obu jest niezwykle puszysta, jak chmurka! Żadna też

Poranek na słodko