nieobecności tegoż owocu powstają w naszej kuchni przeróżne rodzaje smarowideł i dipów. Wszystkie - tak jak awokado - w formie surowej i pełnej zdrowych kwasów tłuszczowych i witamin. Bazą dzisiejszej pasty są pestki słonecznika i cukinia. Nie sądziłam, że to połączenie będzie aż tak pyszne. Doprawiona aromatyczną oliwą z oliwek i kilkoma ząbkami czosnku usatysfakcjonuje każdego. Polecam! Składniki: 220 g łuskanego słonecznika(...)Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera (cukinię można uprzednio pokroić lub zetrzeć na tarce). Blendujemy do uzyskania gładkiej masy i gotowe. Smacznego! Pastę przechowujemy w lodówce. Nadaje się do spożycia do 3 dni (bez moczenia nasion słonecznika), do 36 h (po moczeniu
Jeść, by żyć w zdrowiudostępna również pizza bezglutenowa i bez laktozy - tofu w różnych wersjach, mój HIT: wędzone, świetna jakość i całkiem spora ilość za taką cenę - pasty do chleba, mój HIT: pasty na bazie słonecznika, zwł. curry z ananasem, rewelacja! bardzo ciekawe połączenie smaków - pozostałe, dostępne pasty, tych akurat nie próbowałam - kiełki na patelnię, mój HIT, bardzo smaczne, szybki pomysł na ciepłe danie
Qlinarnie i Qlinarniekwasy nasycone: 2,7 g Węglowodany 1,5 g / w tym cukry: 1,1 g Błonnik: 3,8 g Białko 9,6 g Sól: 0,9 g WellWell Pasta z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Dostępność: Auchan Składniki : woda, ogórki konserwowe (ogórki, woda, ocet, cukier, sól), 25%, olej rzepakowy, pestki słonecznika 13%, białko sojowe, błonnik grochowy, skrobia ziemniaczana(...)cukry: 2,1 g Błonnik: 3,7 g Białko 6,3 g Sól: 1,4 g BeVege Pasta pomidorowo-paprykowa Dostępność: Auchan Składniki : woda, suszone warzywa 23% (pomidory, papryka, cebula), olej roślinny rzepakowy, częściowo odtłuszczone ziarno słonecznika, skrobia, sól, cukier, błonnik cytrusowy, przecier pomidorowy, sok cytrynowy w proszku (syrop glukozowy w proszku, koncentrat soku cytrynowego), przyprawy, ekstrakty przypraw, zioła. Cena
Zielona KuchniaDawno nie było żadnej pasty. Pora więc to nadrobić. Pyszna i zdrowa. Ponawiam wyznanie : kocham pasty kanapkowe! 1 szkl łuskanych nasion słonecznika 5 – 6 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku sól i płatki chili Jedyna niedogodność w przygotowaniu tej pasty polega na konieczności wcześniejszego namoczenia ziaren słonecznika. Tak więc zaczynamy. Nasiona
Polska ZupaPasta słonecznikowa z bazylią Składniki: 1 szklanka słonecznika 1 ząbek czosnku 1 szklanka świeżej bazylii sól 4 łyżki oliwy z oliwek Słonecznik namoczyłam na noc w zimnej wodzie. Następnie opłukałam i odcedziłam. Dodałam czosnek, bazylię, sól i oliwę. Wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę za pomocą blendera. Super smakuje z chlebkiem żytnim
nietadietapastę z czarnej fasoli . Hummus Party Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki(...)można pominąć, ale dodaje fajnego smaczku) do dekoracji: oliwa, pestki słonecznika lub orzeszki pinii Przygotowanie: W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki poza oliwą i pestkami słonecznika. Zmiksuj na gładką pastę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw hummus solą, sokiem z cytryny czy kminem rzymskim, Przełóż hummus do miseczki i polej oliwą. Posyp pestkami słonecznika lub orzeszkami pinii. Hummus
Chilli Czosnek i OliwaPasta Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 10 suszonych pomidorów pół szklanki nasion słonecznika 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek oliwa z suszonych pomidorów olej lniany sól bazylia nasiona chia pół szklanki świeżej natki pietruszki 100 ml przegotowanej wody Ciecierzycę moczyłam całą noc, po czym ją ugotowałam do miękkości, ok. 40 min. Słonecznik zalałam wrzątkiem, aby napęczniał. Czosnek obrałam i umyłam(...)pietruszkę. Do naczynia przełożyłam ciecierzycę, dodałam słonecznik, pietruszkę, czosnek, nasiona chia, oliwę z oliwek i suszonych pomidorów, olej lniany, przyprawy, zioła oraz wodę. Wszystkie składniki zmiksowałam za pomocą blendera. I pasta gotowa, smaczna i zdrowa
nietadietaząbki czosnku 5 łyżek oliwy 1/4 łyżeczki soli sok z 1 cytryny Wykonanie: Jarmuż, pietruszkę, czosnek, oliwę, sok z cytryny i sól zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej pasty. Dodać nasiona słonecznika i jeszcze raz zblendować. Użyć od razu lub przełożyć do słoiczka, w którym można przechować pesto kilka dni w lodówce
zadanie-gotowaniepasta z powodzeniem udaje oryginalny smalec ,a nawet śmiem stwiedzić,że jest od niego lepsza. Dlaczego?Bo nie idzie w boczki. Pyszna,na pewno zrobię ją jeszcze nie raz.Polecam. Składniki: 1 puszka białej fasoli 5 łyżek oliwy z oliwek 1 mniejsza cebula Sól,,pieprz,majeranek 1 małe ,kwaskowate jabłko 100 g słonecznika Najpierw prażymy słonecznik na suchej patelni . Odstawiamy.Teraz kroimy(...)dodajemy do cebuli.Jabłko ma tylko zmięknąć ,nie trzeba długo czekać .Dodajemy majeranek ,mieszamy i gotowe. Do naczynia wkładamy odsączoną fasolkę ,mieszankę cebulowo – jabłkową i prażony słonecznik ,miksujemy na pastę.Doprawić solą i pieprzem.Smacznego. Przechowujemy w lodówce, pod przykryciem ,bo wysycha troszkę z wierzchu
Ladylaura.Przedstawiam dziś przepis na faszerowany makaron ze smaczną pastą z suszonymi pomidorami z dodatkiem chrupiącego słonecznika. To pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole ! Składniki: 200 g uprażonego na patelni słonecznika 15 suszonych pomidorów w zalewie ząbek czosnku ostra papryka, pieprz, sól, oliwa 5 łyżek pasty z suszonymi pomidorami z czosnkiem makaron(...)Baronia ok 25 dag mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych 1 cebula Wykonanie: Uprażony na patelni słonecznik zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia słonecznik dokładnie odsączamy z wody. Blendujemy z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pastą, oliwą oraz przyprawami na gładką masę. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Farszem nadziewamy rurki makaronu. Cebulę kroimy w drobną
Podróż w kulinariachleba ( na grzanki) 1/2 pęczka pietruszki 1 duży ząbek czosnku szczypta soli 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka oleju 2 łyżeczki łuskanego słonecznika Sposób przyrządzenia: 1. Na rozgrzanej patelni grillowej ułóż pokrojony w plastry o grubości ok. 0,5cm ser halloumi.- grilluj z dwóch stron na złoty kolor. 2. Cukinię umyj i przy(...)lekko po obu stronach. 5. W moździerzu* umieść czosnek, sól oraz sok i skórkę z cytryny- wszystko utłucz na pastę. 6. Pietruszkę drobno posiekaj i dodaj do czosnkowej pasty razem ze słonecznikiem i olejem- utłucz do połączenia się składników ( do rozmiażdżenia słonecznika) 7. Na ciepłe grzanki wykładaj grillowane paski cukinii i gorący ser- dodaj na czubek trochę pesto
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPastę z zielonych 🍀🌿 oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę 🍞 z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy 🍴, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa 🍡🍗🍢, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować(...)dolewamy oleju i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser camembert, miksujemy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na suchej patelni prażymy słonecznik, delikatnie rozdrabniamy za pomocą blendera lub kroimy, dodajemy do przygotowanej pasty. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie smarujemy z jednej str. olejem, a na drugiej nakładamy przygotowaną pastę. Tak przygotowane kromeczki grillujemy pod pokrywą. Bagietki podajemy
Moniki SmakołykiPyszna pasta z pestek słonecznika, które po namoczeniu smakują jak świeżo wyjęte z kwiatu słonecznika! Idealna do kanapek, jako dip do warzyw, czy też krakersów. Wspaniała również do jedzenia.. na łyżki
AniaGotuje.plkiszonymi ogórkami, kaparami pomidory z mozzarellą, mizeria pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe podawane na zimno z sos tysiąca wysp humus z tortillą i suszonymi pomidorami naleśniki z gorgonzolą Oprócz
pieprzny smaczekmodyfikuję tak, aby znalazła się w nim dynia. Znam osoby, które za nią nie przepadają, ale po spróbowaniu dyniowego hummusu zmieniły zdanie! Posmak sezamu i chrupiących pestek słonecznika nadają cudownego smaku tej paście. W przepisie użyłam dyniowego puree. Jak je zrobiłam? Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni, dynię podzieliłam na cienkie ćwiartki. Ułożyłam na blasze do pieczenia i wstawiłam(...)sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka pestek słonecznika Przygotowanie: Do blendera włożyć ciecierzycę, wlać wodę, sok z cytryny, tahinę i obrany ząbek czosnku. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Do miski wlać dyniowe puree, dodać zmiksowaną ciecierzycę, sól, pieprz, cukier. Wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Wyłożyć na talerz
Jaglusia