minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pasta wygląda niezbyt apetycznie, ale gwarantuję, że smakuje bardzo dobrze:). Zdjęcie autorstwa mojej siostry, Katarzyny. Dzięki:). Składniki: ½ szklanki ziaren słonecznika 1 słoik oliwek (ok. 130g) 5 łyżeczek przecieru pomidorowego Wykonanie: Zalej słonecznika wrząca wodą (tuż ponad powierzchnię ziaren). Odstaw
Qlinarnie i Qlinarniekrem dyniowo- paprykowa SKŁADNIKI: 1 dynia hokkaido 3 czerwone papryki 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć ł nasiona, pokroić w kawałki. Umyte papryki(...)czosnku. Zeszkloną cebulę włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię (można obrać), paprykę (1-2 kawałki zachować do dekoracji), łyżeczkę pasty paprykowej i łyżkę ajvaru. Zmiksować dodając gorący bulion. Jeśli jeszcze trzeba doprawić. Podawać z serem feta, parmezanem, słonecznikiem oraz kawałkami pieczonej papryki Smacznego
MarciochaKucharzy100g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Zalewamy słonecznik wodą i moczymy przez noc (rano słonecznik odcedzamy). 2. Słonecznik miksujemy z pomidorami, czosnkiem i sokiem z cytryny (gdy pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki wody). 3. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pasta jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzygotowanie w domowych warunkach. Moja wersja pasty słonecznikowej jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką. Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz jako dodatek do naleśników lub makaronu. Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 8-10 suszonych pomidorów w oleju 1-2 łyżeczki płynnego miodu 1 świeży pomidor lub 125 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy(...)zaleje się go wrzątkiem. Następnie słonecznik odcedzić i przepłukać na sicie. W malakserze umieścić odcedzone pestki słonecznika, suszone pomidory, listki bazylii, obranego ze skóry i pestek pomidora oraz po szczypcie soli, pieprzu i papryki. Wymienione składniki miksuję na gładką masę. Do pasty dodaję miód, koncentrat pomidorowy (ponieważ lubię gdy pasta jest kwaskowa) i przyprawiam jeszcze raz do smaku przyprawami
Codziennik KuchennySiemię lniane i śliwki poprawiają perystaltykę jelit. Dodatkowo śliwki są najmniej kaloryczne ze wszystkich suszonych owoców. Takie musli można dodawać do jogurtu lub mleka. Dodatkowo można
IMPRESJA SMAKUmożemy się o tym przekonać, wchodząc do najbliższego sklepu, gdzie znajdziemy słoje z sosem w którym orzeszki pinii, zastąpiono słonecznikiem, zaś zamiast oliwy dodano olej ( najczęściej słonecznikowy). Teraz to my musimy dokonać wyboru, czy decydujemy się na zakup pasty pesto w supermarkecie, co jest oczywiście kwestią jednej chwili. Czy też przygotujemy pastę sami, mając gwarancję użycia składników najwyższej(...)smak. składniki 120-150 ml oliwy z oliwek extra vergine 100 gr oliwek 100 g ziaren słonecznika pęczek bazylii ząbek czosnku sól, pieprz sposób przygotowania Ziarna słonecznika prażymy na patelni, na niewielkim ogniu, do czasu aż zmienią kolor na złoto brązowy ( uważamy przy tym aby nie przypalić ziaren). Następnie ziarno studzimy, wsypujemy do blendera i miksujemy. Pęczek
Miód i pieprztartego parmezanu dodatkowo: rukola, słodka papryka Kaszę gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Suszone pomidory, olej, wodę nasiona słonecznika i parmezan umieszczam w malakserze i miksuję na gęstą, gładką pastę. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej wody. Na koniec pesto doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszamy z pesto. Podajemy od razu z dodatkiem
Mango Papajażeby było smacznie. Na początku codziennie robiłam humus i to skłoniło mnie do szukania. Ta pasta jest jedną z moich ulubionych i nigdy mi się nie nudzi. Polecam. Składniki: szklanka soczewicy zielonej 8 pomidorów suszonych z zalewy 2 łyżki oleju z zalewy 3/4 szklanki słonecznika 2łyżki majeranku 2łyżki koncentratu pomidorowego szczypta chili pieprz i sól do smaku Wykonanie: Soczewicę najlepiej(...)jest to konieczne. Soczewicę gotujemy ok 15 minut, aż zrobi się miękka. Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewicę, pomidory suszone, słonecznik i rozdrabniamy na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Pastę przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie wysychała.Smacznego
Apetyt na Zielonepierwszy taki przepis na Granolę totalnie sezamową z dużą ilością pasty tahini. Przez myśl przeszło mi nawet by dodać do niej chałwę, ale doszłam do wniosku, że nie ma nic lepszego niż taka prawdziwie chrupiąca granola. I tak oto jest, totalnie orzechowa, sezamowa z pestkami dyni i słonecznikiem niesamowita mieszanka, która pozwoli Wam z dobrą energią zacząć dzień jeśli(...)orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały na pył) 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/4 szklanki sezamu 3 łyżki płatków migdałów 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki pasty Tahini 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Orzechy siekam. Wszystkie składniki oprócz miodu i pasty tahini mieszam ze sobą. Następnie dodaję
Mango PapajaW przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasta słonecznikowa z bazylią, nasionami chia i siemieniem lnianym Składniki: 1 szklanka słonecznika 1 ząbek czosnku 2 szklanki świeżej bazylii 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka nasion chia sól 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju lnianego 30 ml wody Słonecznik zalałam wrzątkiem. Następnie opłukałam i odcedziłam. Dodałam czosnek, bazylię, siemię lniane, nasiona chia, sól, wodę, olej lniany
nietadietaNać pietruszki myjemy, kroimy na mniejsze części, żeby łatwiej miksować, nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni 3. Do pojemnika blendera dodajemy nać, słonecznik, starty parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej lniany, całość miksujemy na pastę, w razie konieczności dolewamy oleju, na koniec doprawiamy solą i pieprzem 4. Na suchej patelni prażymy nasiona lnu, wsypujemy do moździerza
Słodki Kompromisostygnie, przesypać go do miski, dodać płatki migdałów, czosnek, serek śmietankowy - całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. *********************** RADA: do pasty zamiast serka śmietankowego, możecie dodać połówkę awokado, migdały zaś można zastąpić ziarnami słonecznika. Smacznego
kolorowotorcikowochlebki ze zdrowymi dodatkami. Tym razem chlebek chia, żytnio-orkiszowy na zakwasie. Trzy rodzaje mąki, nasiona chia, pestki dyni, słonecznika i sezamu oraz płatki czosnku niedźwiedziego. Znakomity z oliwą, do kanapek, rewelacyjny z hummusem , różnymi pastami i pasztetami. Rezygnując z czosnku mam chlebek uniwersalny, który stworzy duet idealny z domowymi konfiturami (np. z pomarańczowo-imbirową(...)soli, Woda 420 ml wody do ciasta, 250 ml do namoczenia nasion chia, 150 ml wrzącej wody do namoczenia pozostałych ziaren Ziarna 50 g nasion chia, 50 g pestek słonecznika, 50 g pestek dyni, 10 g sezamu (w tym przepisie czarny), 4 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie), 4 łyżki pestek słonecznika do posypania foremek. Przygotowanie: * Jak przygotować zakwas żytni
SzczyptaSmaQ