awokado i kolendrą (akurat przeżywam fazę robienia past) oraz wszelkiego rodzaju propozycje przyrządzania kasz – kasza jaglana z cukinią, kasza jaglana z zielonym groszkiem, kasza quinoa z cukinią i kolendrą, kasza quinoa z zielonym groszkiem i bazylią. Z pewnością wypróbuję też chleby – jaglany z amarantusem, migdałami i śliwkami oraz żytnio-jaglany ze słonecznikiem. Dla ludzi, którzy tak, jak ja padli ofiarą
Życie zamknięte w smakumieć gotowy sos do makaronu, pastę na kanapki lub dodatek do sałatek. W każdej wersji jest pyszne. Dodatkowo jest bardzo przydatne przy wizycie niespodziewanych gości - wyjmujemy słoiczek z lodówki, gotujemy makaron i mamy gotowe danie. Polecam zwłaszcza teraz, kiedy mamy sezon na świeżą botwinkę. pęczek botwinki kilka gałązek bazylii 3 łyżki ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze
Chilli Czosnek i Oliwachyba, że ktoś jada je ze skórą). Teraz mamy już z górki - do miski wrzucamy różyczki brokuła i dodajemy jajka i pomidory pokrojone w ósemki. Opcjonalnie dodać możemy prażony słonecznik czy też ogórka pokrojonego w nieco grubsze plasterki, czego ja, jak widać, nie zrobiłam ;) Można również poukładać je obok siebie, czy też na sobie, warstwami, jak kto uważa. Sałatkę możemy(...)sałatki zostało, zrobiliśmy mały eksperyment i powiem Wam, że jeśli wszystkie składniki rozdrobnicie na takie całkiem malutkie kawałeczki i wymieszacie z niewielką ilością sosu, wychodzi z tego świetna pasta kanapkowa
Kulinarne zapędy Kokosaugotowana ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzrobiłam do niego pastę z soczewicy i pieczonych marchewek (wrzucę na bloga wkrótce). Chleb ten może być jednak nieodpowiedni dla małych dzieci (jest dość ciężkostrawny). Chleb z nasion, orzechów i kasz Drukuj Prep time 15 min Cook time 1 godzina 15 min Total time 1 godzina 30 min Chleb bez mąki - z nasionami słonecznika, migdałami, dwoma rodzajami kasz
Cooking for Emilynich powstało moje "brocomole"- pasta na kanapki, rodzaj dipu do warzyw, macy albo chipsów. A skoro dzisiaj jest piątek - weekendu początek, może akurat szukacie przepisu na urozmaicenie imprezowych przekąsek.Oto on. BROKOMOLE Składniki: brokuły kremowy serek naturalny czosnek (1-2 ząbki) szczypior sól i pieprz do smaku odrobina oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny pestki słonecznika Przygotowanie: Brokuły gotujemy
Bon appetit mon amiefasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem
kruche babeczkipełne łyżki słonecznika - 1 pełna łyżka białego sezamu - 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin - sól - pieprz Ziarna i przyprawy znajdziecie u zaufanego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . 1. Ziarna prażymy na suchej patelni przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. 2. Liście czosnku myjemy i osuszamy, wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do czasu otrzymania konsystencji pasty. Otrzymane pesto
Apetyczna babeczkanazwać pastą zdrowia! Zielone liście czy warzywa (groch, bób itp.) są obfite w błonnik, karoteny, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Orzeszki bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a oliwa z pierwszego tłoczenia w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto tworzyć różne kombinacje zamieniając np. bazylię na natkę pietruszki, bób, groszek czy inne zielone pyszności, a orzeszki piniowe na rzecz słonecznika, pestek dyni
Be Fit Be Strongbyle jaki. Składniki na kilka kanapek (5-6 sztuk): Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem i sezamem: 500 gram mąki pszennej tortowej garść sezamu i nasion słonecznika 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody 1 jajko 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek jajko do wysmarowania bułek oraz czarny sezam(...)gram piersi kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek po szczypcie: ostrej papryki, soli, pieprzu i majeranku Cytrynowy hummus: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 czubata łyżka pasty tahini 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli skórka otarta z połowy cytryny kilka łyżek wody
Mango Papajapast czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano lekkiego i pożywnego obiadu. Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMiałam na nią ochotę już długo, ale ciągle o niej zapominałam. W końcu udało się zrobić, moje smaki jak nic, pyszna, posmakowała wszystkim. U mnie z
kruche babeczkimogą nadać zbyt gorzki smak naszemu pesto. Pestki słonecznika wraz z migdałami smażymy na suchej patelni. Blenderem miksujemy rukolę wraz natką pietruszki, dodajemy sok z cytryny, uprażone pestki słonecznika, migdały , oliwę , sól , pieprz i czosnek i wszystko ponownie ucieramy. Do tego dodajemy utarty drobno parmezan (lub ser typu parmezan) i wszystko znów blenderujemy. Do smaku możemy również dodać(...)jeśli ktoś lub bardziej wyraziste smaki. Wszystko dekorujemy płatkami migdałów. Tak wykonane pesto możemy wykorzystać do ugotowanego makaronu al dente, jako sos , czy do świeżego pieczywa jako pasta do kanapek. Jedna łyżka dodana do zup jarzynowych dodatkowo może urozmaicić jej smak, a dodana do sałatek może nadać jej niepowtarzalny charakter. Pesto wykorzystuję do różnych dań, ma przeróżne zastosowania
Aromatyczne PodróżeW piątek obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji przygotowałam Cannelloni z dynią i szpinakiem SKŁADNIKI: makaron Cannelloni dynia Hokkaido szpinak w liściach biały ser
MarciochaKucharzy