produktem najbardziej uniwersalnym. Jest produkowana poprzez staranne rozdrobnienie nasion migdałowca. Podobnie jak migdały jest bardzo odżywcza i zawiera spore ilości białka (ok. 20%). Mąkę stosujemy do zagęszczania zup, sosów, past i pasztetów. koszt : 12,5- 30,00 zł/ 300 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych. Podobnie jak mąkę z pestek dyni możemy przyrządzić samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały(...)gram W sklepach ekologicznych i na portalach internetowych nie spotkałam się z gotowymi produktami z mączką, jednak bardzo łatwo ją przygotować z łatwo dostępnych ziaren sezamowych. Mączka z ziaren słonecznika Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie łuskanych ziaren słonecznika (najlepiej w młynku do kawy). Idealny jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów, musli i sałatek. Z racji niskiej ceny możemy zmieszać
Tradycyjna KuchniaBania je krōlowōm 1 jejsiyni 2 , a jak fto 3 sie ji 4 trocha zamrojzi, to moge 5 poszaleć nawet na wiosna. Ta zupa je richtich
Chop w kuchniPolędwiczki wieprzowe to mięso, które wdzięcznie odnajduje się w bardzo różnych kompozycjach. Ta z tagliatelle niesie ze sobą dużą dozę delikatnych smaków i aromatów, które razem
zobacz ich smakDodatek owoców do rożnych sałatek bardzo korzystnie wpływa na podniesienie ich smaku. Moja propozycja to karmelizowania pierś z kurczaka , sałata rzymska z truskawkami i oczywiście sos
W kuchennym oknie Ewyłyżki zakwasu pszennego (użyłam żytniego) 1,5 szkl mąki (użyłam żytniej) 3/4 szkl wody Do zakwasu wlej wodę, rozmieszaj i dodaj mąkę. Połącz składniki do uzyskania względnie gładkiej pasty. Owiń naczynie folią spożywczą (przykryłam ściereczką), odłóż w ciepłe miejsce na przynajmniej 8 godzin. Aby sprawdzić czy zakwas jest gotowy do dalszej pracy nabierz go na łyżkę i upuść do szklanki(...)mąki pszennej razowej (użyłam żytniej razowej) 1,5 łyżki soli cały zaczyn (- 2 łyżki) 2 duże pory 1 łyżka miodu 2 łyżki octu balsamicznego 200 g pestek ze słonecznika 100 g pestek z dyni 2 łyżki masła Do miski wlej wodę. Dodaj zaczyn zostawiając 2 łyżki, które posłużą Ci jako zaczątek nowego chleba. Zaczyn rozmieszaj z wodą, wsyp mąki
Pieguskowa Kuchniatylko zdrowy- na bazie kaszy jaglanej i mąk bezglutenowych to jeszcze smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past, np. hummusu ale również sam. Ja piekłam na dwóch blaszkach z piekarnika ale przepis podaję na jedną. Była pilna potrzeba dodatku do hummusu. Chlebuś sprawdził się idealnie. :-)Warto mieć kaszę(...)płaskie łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe lub owsiane bio)- sól do smaku (ok.1/3 łyżeczki)- 1/2-1 łyżeczki czarnuszki- 1 kopiasta łyżka ziaren słonecznika- 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego lub sezamu- mielony czosnek (lub ząbek świeżego zmiażdżonego)- 1 łyżeczka kurkumy- 30ml dobrej oliwy (u mnie oliwa z oliwek)- ok.1 łyżeczki ziół prowansalskich i/lub rozmaryn, tymianek
Smaczne Zdrowemożna użyć owsianych, ryżowych, jaglanych, gryczanych itp. Mleko możemy podgrzać lub nie, zalewamy płatki i czekamy aż nasiąkną mlekiem. Dodajemy znowu to, co akurat mamy, czyli orzechy różnej maści, słonecznik, migdały, suszone owoce, pokrojone świeże owoce itp. Można tez dodać kakao lub karob, jeśli chcemy mieć czekoladowy posmak. I gotowe! :) 3. Śniadaniowe Bananowe Pole Ryż nadaje się nie tylko idealnie(...)znajduje się w tym poście . 5. Kanapki różnej maści Inną opcją są tradycyjnie znane wszystkim kanapeczki. Wybieramy dowolne smarowidło zrobione lub kupione np. wegański smalczyk, pasztet sojowy, hummus, pastę z soczewicy i pomidorów - wolna amerykanka! Smarujemy bułkę/chleb/wafle ryżowe, dodajemy duuuużo warzyw i wcinamy! Życzymy smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleprzyprawami -np. papryka, czosnek, sól, pieprz), z bobu . Można przygotować na kilka dni i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Genialny sposób na przemycenie większej ilości warzyw do diety. pasta kanapkowa z groszku olej lniany/oliwa z oliwek – oczywiście nierafinowane, żeby zachować maksimum wartości odżywczych masło orzechowe – kanapki z masłem orzechowym i bananem lub dżemem to coś niesamowitego(...)może być bazą do sosu koperkowego, czosnkowego czy chrzanowego (warto go jeszcze wymieszać z jogurtem sojowym, bo to jednak wciąż spora ilość tłuszczu) Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda (1/2 szklanki) ksylitol (1 łyżka lub do smaku, albo inna substancja słodząca) cytryna (4 łyżki lub do smaku) biała gorczyca (1 łyżeczka lub wedle gustu
Powiedz dietom niegotowej tubce lub w formie proszku, który należy wymieszać z niewielką ilością wody. Chociaz tak naprawdę wasabi nie ma nic wspólnego z chrzanem – niektórzy uważają, że smakuje podobnie. Pasta ma kolor zielonkawy, a samo wasabi jest dosyć ostre. Gari to marynowane płatki imbiru, które bardzo często towarzyszą sushi. Zazwyczaj płatki imbiru do sushi występują w kolorze jasnoróżowym, chociaż można spotkać(...)przygotowaniach sushi. Jest to zwykły sezam – czasami kupowany oddzielnie biały i czarny, ale możemy też spotkać gotowe mieszanki. Najważniejsze, by był prażony – robimy to samodzielnie na patelni, niczym prażenie słonecznika. Oczywiście możemy pomyśleć nad dodatkowymi składnikami, które są bardzo często wykorzystywane o sushi – awokado , ogórki zielone czy tez łosoś . Warto zaopatrzyć się w specjalne maty, które ułatwiają zawijanie rolek sushi
WojnaNaSmaki.plwakacje obyłam się bez niego ponad miesiąc i aż tak strasznie nie tęskniłam. Ale nie ma co się oszukiwać. Czasem po prostu miło zjeść kanapkę! Z dobrą pastą, "masełkiem" czosnkowym albo z dżemem. Pieczenie tradycyjnego chleba wymaga czasu. Chleb na drożdżach musi mieć czas wyrosnąć. O chlebie na zakwasie nawet nie wspominam. Zaś wafle ryżowe(...)błyskawiczny w przygotowaniu. Potem tylko 40 minut pieczenia i już można robić kanapki. :) Zapraszam na przepis najprostszy z możliwych, który można modyfikować według uznania. Składniki: - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1/2 szklanki ziaren lnu - 1 szklanka mąki bezglutenowej (np. gryczanej, jaglanej, ryżowej, kukurydzianej, z ciecierzycy) - u mnie pół na pół mąka z ciecierzycy i ryżowa - 1 łyżeczka soli himalajskiej
Smakuje zdrowoCzasami zostaje nam chleb i nie wiadomo co z nim zrobić, wyrzucić szkoda a nie zawsze mamy ochotę zjeść. Chociaż, ja zazwyczaj mrożę chleb, ten już
Co na wege obiad?dodatkowe składniki wybrałyśmy krewetki trygrysie, kapary, mozarellę, ser gorgonzolla oraz pesto z rukoli (zamiast sosu pomidorowego) - które równie fantastycznie smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę. Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie: Składniki: ziemniaczany spód do pizzy: 350g ugotowanych ziemniaków, 250g mąki pszennej i 1łyżka(...)liści rukoli + ok. 20g na posypanie pizzy po upieczeniu,1 średni ząbek czosnku pokrojony w plasterki, 1/4 szklanki zielonego groszku odsączonego z zalewy15g uprażonych ziaren słonecznika, 15 uprażonych płatków migdałów , 1/4 szklani oliwysól, pieprz, odrobina cukru do smaku Przygotowanie: Z ugotowanych ziemniaków odlewamy wodę. Dodajemy do nich oliwę, masło oraz świeży rozmaryn i wszystko łączymy
Symfonia Smakówminut. Kolejno warzywa studzimy, a następnie obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy na drobniejsze części. Upieczone i ostudzone warzywa dodajemy do czystego wywaru warzywnego (czosnek o konsystencji pasty należy również dodać) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Papryczkę chili kroimy na bardzo drobno, kolendrę rozdrabniamy moździerzem, a natkę pietruszki siekamy. Pozbywamy się szypułek z truskawek i każdą kroimy(...)posiekaną świeżą natkę pietruszki. Krem podajemy z plasterkami truskawek, kleksem jogurtu nat. lub śmietany i przyozdabiamy świeżą natką pietruszki. Do kremu idealnie smakują grzanki lub prażone płatki migdałów lub słonecznika, zamiast pietruszki idealnie pasowałyby posiekane liście świeżej mięty - wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych (: Smacznego! Zupę krem wykonałysmy z dodatkiem przypraw Kamis-życie ze smakiem! Serdecznie polecamy
Symfonia Smakówsię, że jakimś tajemniczym sposobem pominęłam do tej pory spaghetti na blogu, a to jedno z naszych ulubionych dań przecież! No więc dziś jest ten wielki dzień ;) "dzień po pasta day 2015", kiedy super ekspresowe i przepyszne spaghetti ląduje wreszcie na stronie Wszystko jest w głowie :)) Pisałam już kiedyś o EKSPRESOWYCH ZUPACH POMIDOROWYCH na bazie soku pomidorowego(...)jeść, brzmi dobrze? Ok, dokładnie robimy to tak: - litr soku pomidorowego wlewamy do głębszej patelni, włączamy średni ogień, nie przykrywamy, - teraz wstawiamy wodę na makaron, - przepłukujemy 2 garści łuskanego słonecznika i wrzucamy do gorącego już soku, żeby miękł i rozpadał się w czasie gotowania sosu, - przyprawiamy: pół łyżeczki pieprzu, 2 duże ząbki czosnku, garść oliwek, 2 duże łyżki suszonej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPora roku już nie sprzyja znajdowaniu świeżych grzybów w lesie. Jedynie można złapać go od Tirówek, rozsianych na skraju lasu. W takich sytuacjach najlepszą alternatywą będzie
Blendman