Małe, dojrzałe awokado grzecznie czekało w kuchni na wykorzystanie. Powstała więc zielona pasta o smaku cytrynowym, która idealnie sprawdziła się na kanapkach. Dodatki dodały jej nie tylko uroku, ale też smaku. Nieprzypadkowo Aztekowie nazywali ten owoc „masłem Boga”. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć(...)cytryny • sól, pieprz do smaku Dodatki • roszponka • pomidorki koktajlowe • kiełki rzodkiewki • nasiona słonecznika Wykonanie: • Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżeczką. • Miąźsz awokado rozgnieść widelcem z sokiem cytryny, doprawić solą i pieprzem. • Posmarować kromki chleba zieloną pastą. • Udekorować dodatkami według uznania
To co kochamkanapek. Do pasty polecam dodać świeże kiełki, dobrodziejstwo składników odżywczych. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, wiosną, kiedy to o dobrej jakości warzywa jeszcze ciężko. Najbardziej znaną rośliną "na kiełki" jest rzeżucha. Być może hodowaliście ją na Wielkanoc, dla ozdoby. Teraz wysiejcie i zjedzcie. Rzeżuchę zazwyczaj uprawiamy na gazie rozłożonej na talerzyku. Inne kiełki ( słonecznik, burak, brokuł ) możecie również uprawiać(...)garść kiełków ( u mnie rzeżucha i słonecznik ) 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego 1 niepełna łyżeczka majonezu ( można pominąć ) sól, pieprz Wykonanie: Awokado, obrane ze skóry pognieść widelcem. Dodać obrane ze skorupek jajka - całość raz jeszcze pognieść. Kiełki drobno pokroić, dodać do jaj. Dołożyć jogurt i majonez, doprawić solą i pieprzem - wymieszać dokładnie. Pastę podawać na pełnoziarnistym pieczywie. Dodatkowo można położyć
kolorowotorcikowopesto Gotowy sos pesto W prawdzie zakup pasty pesto w supermarkecie jest kwestią chwili, lecz przyrządzając ją sami mamy możliwość dobrania składników o wyższej jakości, oraz uzyskania najbardziej odpowiadającego nam smaku. Składniki 120-150 ml oliwy z oliwek extra vergine lub innej 100 gr oliwek 100 g prażonych ziaren słonecznika Pęczek bazylii Ząbek czosnku Sól, pieprz Sposób(...)przygotowania Do blendera wsypujemy ziarna słonecznika i miksujemy je. Pęczek bazylii siekamy grubo i wkładamy do blendera. Dodajemy oliwki i ok 50 ml oliwy. Włączamy blender. Do sosu dokładamy sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku, kolejne 70-100 ml oliwy i miksujemy aż do utworzenia się jednolitej masy (Uwaga: trudno jest określić odpowiednią ilość oliwy, dlatego dodajemy ją stopniowo podczas
Miód i pieprzmasz czas, nawet dłużej (według tradycji 6-10 godzin). W pojemniku malaksera umieść suszone pomidory, czosnek, pestki słonecznika, starty parmezan, chilli, sól oraz listki ziół jeśli używasz. Zmiksuj pulsacyjnie do rozdrobnienia składników. Na końcu dodaj olej i oliwę i zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy lub odrobinę wody. Pieczarki pokrój na plasterki. Piekarnik rozgrzej
Chilli Czosnek i OliwaPasta idealna. Szybka i prosta w wykonaniu. Ma delikatny smak, jest bardzo sycąca. Idealna do pieczywa. Potrzebujesz puszka czerwonej fasoli 2 kiszone ogórki garść ziaren słonecznika natka pietruszki świeżo mielony pieprz Wykonanie Fasolę, ogórki wrzuć do kielicha, dodaj uprażony słonecznik, kilka listków pietruszki. Całość zblenduj. Dopraw do smaku
Kukuleczkirzodkiewki pęczek rukoli pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki tartego parmezanu sok z połowy limonki 2 łyżeczki musztardy dijon Pestki uprażyć na złoto na suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę, dolewając olej cienką strużką. Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Pysznie dopełnia smak grillowanych
Obiad gotowyfigami. Możecie zjeść kilka kromek razowego pieczywa z hummusem, pastą z zielonego groszku, bobu albo tapenadą i jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie(...)masłem i daktylami powinny poprawić Wam humor. Polecamy Wam też gofry z ricottą i borówkami, bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem, łososiem i koperkiem, pastę z tuńczyka, jajek i białego sera, frittatę z czymkolwiek dusza zapragnie. Jeżeli macie dzień wolny, możecie spakować wszystko do koszyka, zabrać koc, badmintona i zjeść wszystko na świeżym powietrzu. Możecie
GRUBY WAŁEKjako sosu do sałatki i posmarowałam nim focaccię przed pieczeniem. Pesto będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup. W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika. Składniki pesto: 3 łyżki płatków migdałowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny i skórka
Czerwień i błękitGranola, czyli mieszanka płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców opiekana z dodatkiem słodkiego syropu i pasty z prażonych nasion sezamu, dzięki czemu jest chrupiąca i słodka. To nasza ulubiona przekąska, którą można chrupać przez cały dzień i o każdej porze Świetnie nadaje się na szybkie w przygotowaniu śniadanie – wystarczy zalać granolę mlekiem i gotowe! Dobrze sprawdza się jako słodka(...)szklanki ryżu preparowanego 1/2 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki migdałów pokrojonych w większe kawałki 10 śliwek suszonych pokrojonych w większe kawałki 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli (opcjonalnie) 1/2 szklanki syropy z agawy (lub klonowego) 3 łyżki pasty tahini (pasty z prażonych nasion sezamu – opcjonalnie) Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy
Lamarida.plpodzielcie się opinią w komentarzach :) Krem z pora i cukinii pory* 25%, nasiona słonecznika* 22%, woda, olej słonecznikowy*, cukinia* 10%, sok z cytryny*, czosnek*, sól morska. *składniki certyfikowane pochodzące z rolnictwa ekologicznego Bardzo ciekawe połączenie smaków. Por i cukinia to mix, który chyba jeszcze nie próbowałam. Pasta ma nieco rzadszą konsystencję, dzięki czemu świetnie rozprowadza się na powierzchni pieczywa. Konsystencja
Zdrowie na języku :Pgotowania ciecierzycy 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki pasty tahini sok z 1 cytryny (lub do smaku) 1 łyżeczka soli (lub do smaku) oliwa do polania gotowego hummusu, ja lubię używać oliwy z papryczką chilli do dekoracji: ugotowana ciecierzyca lub podprażone na suchej patelni orzeszki pinii, sezam lub pestki słonecznika, słodka/ostra papryka, mielony kmin rzymski, posiekana natka pietruszki * Jeżeli(...)będzie się ją dało rozgnieść w palcach. Zachowaj pół szklanki wody z gotowania do miksowania hummusu. Przygotowanie: W misie robota kuchennego umieść ugotowaną ciecierzycą, obrany i rozgnieciony czosnek i pastę tahini. Zmiksuj, aż składniki się rozdrobnią. Teraz dodaj sok z cytryny, płyn z puszki po ciecierzycy i dopraw solą. Miksuj, aż uzyskasz gładką pastę. Spróbuj i w razie potrzeby
Chilli Czosnek i Oliwapłatków migdałowych (ok. 20g), - 4 łyżki słonecznika (ok. 40g) - 15 daktyli (ok. 75 g), - 8 suszonych moreli (ok. 80g), - 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g), - szklanka wrzątku. Sposób przygotowania 1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją. 2. Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni. 3. Suszone daktyle miksujemy na gładką pastę. 4. Suszone owoce kroimy na drobniejsze kawałki(...)odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych, - błonnik pokarmowy (pochodzący z orzechów i płatków owsianych), który zwiększa perystaltykę jelit i daje uczucie sytości, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów, nasion słonecznika, siemienia lnianego), które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 60 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachczipsami – robi się łatwiej niż to wygląda Przekąski na zimno – sałatka słonecznik Oliwki w cieście francuskim – przystawka, której sekret tkwi w warkoczu. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam przekąski na wykałaczkach. Przekąski na ciepło – oliwki w cieście francuskim Pasta łososiowa na krakersach – przekąska w sam raz na raz. Przekąski na zimno – łosoś
Mama z miastaczasu tych zdjęć zrobić, a pasta w między czasie została zjedzona. Ale oto jest! Pasta słonecznikowa, na którą przepis wzięłam od Marty Dymek z Jadłonomii. Robiłam ją wiele razy, aż w końcu, po kilku zmianach w składnikach, znalazłam swój smak. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 4 pomidory suszone 6 łyżeczek mleka sojowego (można zastąpić wodą) 1 garść posiekanego koperku
Szczęśliwa kuchniaczasu tych zdjęć zrobić, a pasta w między czasie została zjedzona. Ale oto jest! Pasta słonecznikowa, na którą przepis wzięłam od Marty Dymek z Jadłonomii. Robiłam ją wiele razy, aż w końcu, po kilku zmianach w składnikach, znalazłam swój smak. Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 4 pomidory suszone 6 łyżeczek mleka sojowego (można zastąpić wodą) 1 garść posiekanego koperku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPasta z liści rzodkiewki dobrze sprawdza się jako pesto do makaronu, a także pasta kanapkowa. Jej ostry posmak sprawia, że rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do mięsa. W roli głównej: liście z pęczka rzodkiewek Dodatki wedle uznania: awokado lub oliwa z oliwek, ziarna słonecznika lub orzechy ziemne, sok z cytryny lub kwaśne kiwi, czosnek lub imbir. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy
Kucharzyca