pasta z słonecznika - 430 przepisów (strona:10/29)

Na ostro - pasta z awokado i chili 184

posiłku powinniśmy poczuć się szczęśliwsi;)  Składniki (+- 5 porcji): ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki pestek słonecznika 1 pomidor Pomidory obieramy, blendujemy z pozostałymi składnikami na gładką pastę. Podajemy z ciemnym pieczywem. Panuje   pogl ąd, że osoby cierpiące na wrzody żołądka i dwunastnicy powinny unikać ostrych przypraw. Istnieją jednak badania

Powiedz dietom nie
.1233. ostatnie odkrycie z patelni 134

idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki:  nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej  wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym na nowoczesnej technologii, umożliwiającej przetarcie owoców wraz z pestkami. Dzięki temu

breakfast of dreams
Zimowy ramen. 188

jest tyle wersji ramenu, ilu Japończyków. Czyli dużo ;) Składniki (na 4 porcje):  2 piersi z kurczaka 4 jajka 1/2 kapusty pekińskiej 1 opakowanie kiełków słonecznika 1 pęczek szczypiorku 600 ml bulionu 2 łyżki pasty miso (opcjonalnie) 1 łyżka sosu mirin (opcjonalnie) makaron japoński lub chiński (pszenny) 2 cm imbiru sól i pieprz 4 łyżeczki pokruszonych suszonych alg (opcjonalnie) olej

zadanie-gotowanie
Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe. 169

zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem, np. Grana Padano. Tradycyjnie pesto z bazylii robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka. Z braku laku można posłużyć się blenderem, jak to robię właśnie ja ;-) Jedni preferują pesto w formie gładkiej pasty, inni zaś wolą, gdy w pesto(...)słonecznika lub inne orzeszki) 15g Parmezanu lub sera Grana Padano 1 ząbek czosnku 60ml oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pesto z bazylii – Wykonanie: Czosnek obrać, posiekać na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce. Orzeszki pinii zarumienić na suchej patelni. Listki bazylii umyć, osuszyć. Wszystkie składniki wrzucić do moździerza i utrzeć na pastę. Jeśli

Kulinarne Przeboje
Pasta słonecznikowa naturalna bio 165

Składniki: ziarna słonecznika (42%), woda, olej słonecznikowy, sok cytrynowy, sól morska. Producent – Zwergenwiese GMBH – Niemcy. Dystrybutor – Bio Planet S.A. Cena: od 11 do 14 zł. Masa netto:  180 g. Bardzo smaczna pasta do chleba. Smakuje podobnie jak wegańska śmietana słonecznikowa w wersji wytrawnej, ale ma bardziej kremową konsystencję i jest od niej bielsza. Jest wiele różnych smaków: z pomidorami

Qlinarnie i Qlinarnie
Wegańska wersja granoli 179

mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 2 jabłka 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego ½ szkl.  pasty daktylowej 200 g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki, orzechy, słonecznik, sezam, wiórki kokosowe oraz przyprawy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem

Roślinna - blog wegański
Wegetariańskie curry z serem Paneer. Pyszne !!! 217

serka Paneer 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kiełków stir fry 1 puszka mleczka kokosowego 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1 garść fasolki szparagowej 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego oliwa z oliwek garam masala, curry, pieprz, sos sojowy, pasta chili Warzywa dobrze myjemy i kroimy. Paprykę kroimy w krótkie paseczki, fasolkę szparagową obieramy z końcówek(...)Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Możecie zastąpić go pastą ze świeżego imbiru, jeśli macie taką. Kolejny krok to rozgrzanie patelni z przyprawami. Wsypujemy na ciepłą głęboką patelnię po 2 łyżeczki curry i garam masali. Prażymy razem ze słonecznikiem, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Pamiętajcie, aby nie przesadzić, bo je spalicie. Kiedy przyprawy

vegetanie
Pasta słonecznikowo-oliwkowa do chleba, Sztuka zrywania 149

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pasta wygląda niezbyt apetycznie, ale gwarantuję, że smakuje bardzo dobrze:). Zdjęcie autorstwa mojej siostry, Katarzyny. Dzięki:). Składniki: ½ szklanki ziaren słonecznika 1 słoik oliwek (ok. 130g) 5 łyżeczek przecieru pomidorowego Wykonanie: Zalej słonecznika wrząca wodą (tuż ponad powierzchnię ziaren). Odstaw

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa krem dyniowo- paprykowa 175

krem dyniowo- paprykowa SKŁADNIKI:   1 dynia hokkaido 3 czerwone papryki 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego   2 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik  Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć ł nasiona, pokroić w kawałki. Umyte papryki(...)czosnku. Zeszkloną cebulę włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię (można obrać), paprykę (1-2 kawałki zachować do dekoracji), łyżeczkę pasty paprykowej i łyżkę ajvaru. Zmiksować dodając gorący bulion. Jeśli jeszcze trzeba doprawić.  Podawać z serem feta, parmezanem, słonecznikiem oraz kawałkami pieczonej papryki Smacznego

MarciochaKucharzy
Pasta słonecznikowa 147

100g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Zalewamy słonecznik wodą i moczymy przez noc (rano słonecznik odcedzamy). 2. Słonecznik miksujemy z pomidorami, czosnkiem i sokiem z cytryny (gdy pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki wody). 3. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pasta jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 170

przygotowanie w domowych warunkach. Moja wersja pasty słonecznikowej jest wyraziście kwaskowa (dzięki suszonym pomidorom), dobrze przyprawiona pieprzem i papryką. Pasta doskonale smakuje z ciemnym pieczywem oraz jako dodatek do naleśników lub makaronu.  Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 8-10 suszonych pomidorów w oleju 1-2 łyżeczki płynnego miodu 1 świeży pomidor lub 125 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy(...)zaleje się go wrzątkiem. Następnie słonecznik odcedzić i przepłukać na sicie.  W malakserze umieścić odcedzone pestki słonecznika, suszone pomidory, listki bazylii, obranego ze skóry i pestek pomidora oraz po szczypcie soli, pieprzu i papryki. Wymienione składniki miksuję na gładką masę. Do pasty dodaję miód, koncentrat pomidorowy (ponieważ lubię gdy pasta jest kwaskowa) i przyprawiam jeszcze raz do smaku przyprawami

Codziennik Kuchenny
Musli z orzechami, żurawiną, śliwkami i słonecznikiem 184

Siemię lniane i śliwki poprawiają perystaltykę jelit. Dodatkowo śliwki są najmniej kaloryczne ze wszystkich suszonych owoców. Takie musli można dodawać do jogurtu lub mleka. Dodatkowo można

IMPRESJA SMAKU
własny sos pesto 157

możemy się o tym przekonać, wchodząc do najbliższego sklepu, gdzie znajdziemy słoje z sosem w którym orzeszki pinii, zastąpiono słonecznikiem, zaś zamiast oliwy dodano olej ( najczęściej słonecznikowy). Teraz to my musimy dokonać wyboru, czy decydujemy się na  zakup pasty pesto w supermarkecie, co jest oczywiście kwestią jednej chwili. Czy też przygotujemy pastę sami,  mając gwarancję użycia składników najwyższej(...)smak. składniki   120-150 ml oliwy z oliwek extra vergine 100 gr  oliwek 100 g ziaren słonecznika pęczek bazylii ząbek czosnku sól, pieprz sposób  przygotowania Ziarna słonecznika prażymy na patelni, na niewielkim ogniu, do czasu aż zmienią kolor na złoto brązowy ( uważamy przy tym aby nie przypalić ziaren). Następnie ziarno studzimy, wsypujemy do blendera i miksujemy. Pęczek

Miód i pieprz
Pesto Rosso i kasza jaglana 174

tartego parmezanu dodatkowo: rukola, słodka papryka Kaszę gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Suszone pomidory, olej, wodę nasiona słonecznika i parmezan umieszczam w malakserze i miksuję na gęstą, gładką pastę. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej wody. Na koniec pesto doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszamy z pesto. Podajemy od razu z dodatkiem

Mango Papaja
Pasta do chleba z soczewicy 199

żeby było smacznie. Na początku codziennie robiłam humus i to skłoniło mnie do szukania. Ta pasta jest jedną z moich ulubionych i nigdy mi się nie nudzi. Polecam. Składniki: szklanka soczewicy zielonej 8 pomidorów suszonych z zalewy 2 łyżki oleju z zalewy 3/4 szklanki słonecznika 2łyżki majeranku 2łyżki koncentratu pomidorowego szczypta chili pieprz i sól do smaku Wykonanie: Soczewicę najlepiej(...)jest to konieczne. Soczewicę gotujemy ok 15 minut, aż zrobi się miękka. Do blendera wrzucamy ugotowaną soczewicę, pomidory suszone, słonecznik i  rozdrabniamy na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Pastę przechowujemy w szczelnym pojemniku, żeby nie wysychała.Smacznego

Apetyt na Zielone