Próby przygotowania roślinnego majonezu podejmowałam kilkakrotnie. Z bardzo różnym rezultatem. Mąż do dziś wspomina specyficzny zapach majonezu z kalafiora, który wypełniał całą lodówkę i buchał z
Smakuje zdrowocayenne do smaku Pokrój obraną cebulę i czosnek w drobną kostkę. Podgrzej kilka łyżek oleju na patelni. Podsmaż na nim cebulę i czosnek. Kiedy się zeszkli dodaj soczewicę. Dodaj pastę curry i pomidory z puszki, dokładnie wymieszaj. Dopraw słodką i ostrą papryką, pieprzem ziołowym, chili cayenne, szczyptą soli i cukru. Podduś przez około 10 minut, czasami mieszając. W tym czasie(...)szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron polej sosem i posyp czymś chrupkim (podprażone pestki dyni, słonecznika, sezam
Corner With RecipesSałatkę z selera robię dość często. Wszystkim smakuje , a mnie w szczególności. Polecam , bardzo szybka i smaczna. Czego potrzebujemy: ok 4 łodygi
W kuchennym oknie EwyWarto mieć w lodówce. Idealna jako pasta do kanapek, dodatek do obiadu, czy przekąska na kolację. Ładuję to pesto wszędzie – do makaronów, do mięs, jako dip. No i dorwałam się do rukoli z małego, lokalnego gospodarstwa, więc poznałam różnicę i w wyglądzie i w smaku od tych z supermarketów. Ta z gospodarstwa jest zdecydowanie większa i dłużej zachowuje świeżość(...)jest, jest subtelna, ale zawsze różnica w smaku. Składniki na słoik ok. 250 ml: 100g rukoli 80g pestek słonecznika (to wersja tańsza, jeśli pragniecie droższej wybierzcie orzechy piniowe bądź orzechy nerkowca) 80ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, bądź oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 20 g sera carskiego twardego długodojrzewającego (u mnie wciąż to rodzimy
gutfutWiosnę 🌹🌼🌷 już mamy więc grillowanie zaczynamy. Ja 👩 też wystartowałam i dla całej rodziny 👩 👦👧👨 obiad na grillu przygotowałam. Filety z kurczaka 🐔 masą serową z pastą z rukoli wypełniłam i roladki z nich zrobiłam. Jeszcze szynką szwarcwaldzką pozawijałam i w folię spożywczą schowałam. Do tego młode ziemniaki i marchewkę przygotowałam i wszystko grillowałam. Roladki wyszły idealnie(...)pierwszego w tym roku grillowania wyszedł doskonały 🍴❤👅. Składniki: nadzienie: 125 g (1 opakowanie) serka kremowego pesto i rukola Apetina, 30 g świeżej rukoli (ok. 2 garście), 30 g łuskanego słonecznika, 15 szt. całych zielonych oliwek z papryką, 1 łyżka soku z cytryny, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: 2 duże filety z kurczaka, ok. 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
Moniki Smakołykiporcje): 300 gram ziemniaków 1 jajko szczypta soli i pieprzu 3-4 łyżki mąki jaglanej olej do smażenia Pesto z rukoli: garść rukoli 1 łyżka nasion słonecznika 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka parmezanu szczypta soli i pieprzu Do podania: kilka listków rukoli pomidorki koktajlowe jajko ugotowane w koszulce* Ziemniaki ścieram na tarce, odciskam z nadmiaru płynu, dodaję(...)minuty z każdej strony. Każdy usmażony placek przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki na pesto miksuję lub ucieram w moździerzu na gładką pastę. Gotowe placki ziemniaczane przekładam pesto i podaję z pomidorkami oraz ugotowanym jajkiem w koszulce. Smacznego, Klaudia. *Jajko w koszulce proponuję wykonać według tego przepisu
Mango PapajaNadrabiam weekendową nieobecność. Dzisiaj ciekawa propozycja sałatki z karmelizowaną piersią z kurczaka. Sałatka należy do tych dietetycznych. Sos robimy na bazie jogurtu. Nie ma tu
W kuchennym oknie EwySałatka powstała bardzo spontanicznie. Potrzeba chwil. Kurczak karmelizowany z miodem i smaczny sos zrobiły swoje. Polecam. SKŁADNIKI: opakowanie rukoli ( lub mix sałat) 1 mała
W kuchennym oknie Ewymieszanka białek występujących w ziarnach niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka rodzajów mąk, które nie zawierają glutenu, m. in. - z pestek słonecznika - kokosowa - sezamowa - z ciecierzycy - arachidowa - z pestek dyni Mąka ryżowa, źródło: chinskieprzepisy.pl Oprócz tego rozróżniamy także inne rodzaje mąk: - mąka ziemniaczana: zagęszcza potrawę lub sprawia, że ciasto ma zbitą(...)pieczywo bezglutenowe i na ciasta. - mąka żytnia: ma więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna. Dobra do wypieku chleba. mąka pszenna, źródło: niam.pl - mąka sojowa: dobra do wyrobu mleka i past sojowych. Używana przez wegan zamiast jajek. - mąka ryżowa: ma słodkawy smak. Zagęszcza zupy i sosy. Dobra do panierowania lub przygotowania makaronu. - mąka gryczana: ma brązowoszary kolor. Używana do przygotowywania blin
Gotuję Testujęzimno. Polecam :) Składniki na kilka burgerów (5-6 sztuk): Pszenne bułki na sodzie ze słonecznikiem i sezamem: 500 gram mąki pszennej tortowej garść sezamu i nasion słonecznika 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody 1 jajko 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki oliwy z oliwek jajko do wysmarowania bułek oraz czarny sezam(...)kuminu, kolendry mielonej, curry, majeranku, papryki ostrej, pieprzu bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia burgerów Cytrynowy hummus: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 czubata łyżka pasty tahini 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli skórka otarta z połowy cytryny kilka łyżek wody
Mango Papajaciemnopomarańczowy kolor, ale także za to, że nie trzeba jej obierać, a to duży komfort. O tej porze roku robię kremowe zupy z tego pieczonego warzywa i pasty idealne do kanapek i makaronów. Lubię aromatyczną, pieczoną dynię z cukinią i ziołami. Aby taką przygotować, wystarczy podzielić warzywo na mniejsze kawałki razem z cukinią, włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą(...)obiadu lub świetną bazę na kremową zupę. Lubię, gdy w koktajlu jest coś do pochrupania. Tym razem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona dyni, pestki słonecznika i sezamu oraz orzechy są bogactwem minerałów i kwasów tłuszczowych. To doskonałe dodatki do sałatek, kasz czy owsianek. Pestki i ziarna, przed wykorzystaniem, najlepiej podprażyć na suchej patelni, wtedy wydobędziemy
Moja smaczna kuchniasmakosz pesto, stwierdzam, że to jest naprawdę pyszne! Składniki: pęczek naci młodej marchewki (korzeń można wykorzystać jak w TYM PRZEPISIE ) 80 ml dobrej jakości oleju 75 g prażonych pestek słonecznika 20 g prażonych płatków migdałów 20 g drobno tartego parmezanu mały ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Wykonanie: Liście marchwi moczymy w zimnej wodzie (często bywa naprawdę bardzo zabrudzona ziemią(...)miksujemy do uzyskania gładkiej masy. /W thermomixie obroty 10/10 sek., zebrać masę z pokrywy i boków naczynia, ponownie zmiksować 10/10/. Przechowujemy w lodówce. Podajemy z makaronem, bądź jako pasta do chleba Pycha! Nie wyrzucajcie! Wykorzystajcie
gutfutPesto, czyli zielony sos, pochodzi z Genui we Włoszech. Według tradycji robi się go w marmurowym moździerzu z oliwy, świeżej bazylii oraz orzechów piniowych. W moim
My Chcemy Jeśćbidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. W misce zmiksuj: oliwę, pestki słonecznika, czosnek i natkę pietruszki (opcjonalnie ser żółty). Dopraw solą i pieprzem. To wszystko:). Genialne włoskie jedzenie! I jarosze mają tutaj wiele dań do wyboru! Wystrój wnętrz nawiązujący do twórczości i wynalazków(...)czwartku do niedzieli: 12.00 – 24.00. Nadziewane i zapiekane conchiglioni Nadziewane conchiglioni Panna cotta z malinowym sosem Parsley pesto Quick and easy. Can be used as breadspread or pasta sauce. Delicious! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Qlinarnie i Qlinarniedzieciństwa kanapki z zimnym kotletem w środku, ta opcja jest znacznie lepsza z użyciem kotleta z tofu :) Blendując kostkę tofu wędzonego można zrobić świetną pastę a'la pasta z wędzonej makreli. Takie tofu jest zresztą super smaczne samo w sobie, wystarczy pokroić je w plasterki i objadać się podobnie, jak serem wędzonym, z chlebem i towarzystwem równie dobrze(...)głębokiej patelni, postawić na średnim ogniu, dosypać trochę pieprzu, wycisnąć ząbek czosnku albo 2, dodać łyżkę suszonej bazylii i zostawić, żeby sos zgęstniał (czasem dosypuję jeszcze pół szklanki słonecznika, który mięknie, rozpada się i świetnie zagęszcza sos, jednak tym razem dodatkiem białkowym miało być tofu), - na koniec dodać łyżkę oleju kokosowego albo oliwy z oliwek i sos gotowy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE