bardzo krótko zagotować.Jest wdzięczna w obróbce, gotujmy z niej krupniki i twórzmy sałatki, choćby taką... Skł a dniki: 2 szklanki kaszy bulgur 1 brokuł, 1 czerwona papryka 2 duże ząbki czosnku 1 cebula czerwona 4 łyżki oliwy sos: sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka miodu łyżka sosu sojowego rozmaryn, bazylia,pieprz, sezam(...)przykrywamy i odstawiamy. W tym czasie, przygotowujemy warzywa do sałatki.Na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, po chwili wyjmujemy, by nie zbrązowiał i nie zgorzkniał, dorzucamy oczyszczoną, pokrojoną paprykę, podsmażamy chwilę, następnie dorzucamy brokuł, wszystko razem podsmażamy chwilę, by warzywa straciły chrupkość. Kaszę odsączamy na sitku, wstrząsamy z resztek wody, przekładamy do miski, przerzucamy warzywa z patelni razem
kgwjanczewotortelloni i krewetek. Składniki: - 500g czarnych tortelloni z łososiem wędzonym i ricottą - ok. 400g ugotowanych krewetek - 2 sałaty rzymskie - 1 duży ząbek czosnku - ½ cebuli różowej - po małym kawałku papryki żółtej i czerwonej - olej pistacjowy - 1 łyżka masła - świeży koperek - sól morska cytrynowa - pieprz kolorowy Dwie główki sałaty rzymskiej płuczemy, liście osuszamy i rwiemy (nie kroimy) do miski na kawałki(...)Dodajemy pokrojone na cienkie paski papryki oraz cienkie krążki cebuli – skrapiamy olejem pistacjowym. Tortelloni gotujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Krewetki podsmażamy przez chwilę na maśle z czosnkiem i posiekanym koperkiem. Odcedzone tortelloni oraz krewetki przekładamy do miski z sałatą rzymską. Oprószamy solą morską cytrynową oraz świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek może być podana
mojewypiekiinietylkokawałek pora seler 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki przyprawy do flaczków 3 łyżki majeranku 1 łyżka wegety 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej sól, pieprz natka pietruszki do posypania W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso obgotować 5 minut wylać rosół umyc mieso i garnek zalać zimną wodą(...)Mięso wyjąc obrobić z kości pokroić w paseczki wrzucić do garnka z warzywami i gotować jeszcze ok 10-15 minut. Z masła i 1 łyżki mąki i 1 łyżeczki papryki zrobić zasmażkę plus 1 łyżkę mąki rozmieszać z rosołem w szklance i wlac do zupy ,przyprawić. Gotować jeszcze ok 10-15 minut. Udekorować natką
Kubki smakuszpinaku jest on dość mocno wyczuwalny, gdy dodamy więcej czosnku smak będzie mocno pikantny Składniki: 2 piersi z kurczaka 6 pomidorów suszonych ½ opakowania sera feta sól, pieprz, papryka szpinak mniej więcej dwie garście zioła głównie bazylia w liściach, oregano 2 ząbki czosnku trochę mąki masło śmietankowe Przygotowanie: Piersi z kurczaka rozbijamy pod folią, oprószamy solą, pieprzem(...)papryką. Szpinak myjemy i osuszamy. Wrzucamy do malaksera, dodajemy pomidory, czosnek, świeże zioła doprawiamy solą. Miksujemy chwilę. Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do farszu, mieszamy. Układamy na rozbitych filetach. Powinno zostać jeszcze farszu. Rolujemy roladki. Obtaczamy je w mące. Można je pospinać wykałaczkami nie jest to jednak konieczne kiedy dobrze je uściślimy mąką. Smażymy na maśle. Do pozostałego farszu
Kubki smakutrzeba zasięgnąć czegoś nowego. I tak powstało to danie obiadowe, polecam do wypróbowania, smaczne. Zapraszam… Schab z sucharkami 5 kotletów schabowych Ok. 10 sucharków 1 duże jajko Musztarda rosyjska Papryka mielona słodka Sól,pieprz Sucharki mielimy najlepiej w blenderze lub wkładamy do ręcznika lub foliówki i tłuczemy tłuczkiem ale nie w pył, dodajemy przyprawę paprykę. Schaby rozbijamy, solimy, pieprzymy, smarujemy
Kubki smaku10/10 podajemy oczywiście z ulubionymi sosami bądź z ketchupem. Kurczak w cieście z jogurtu Składniki 2 duże piersi z kurczaka 200 ml jogurtu greckiego 1 jajko 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Przyprawa do gyrosa sól pieprz mąka do obtoczenia pszenna i ziemniaczana olej do smażenia Piersi pokroić na ok. 10-12 kawałków, przyprawić solą, pieprzem i przyprawa do gyrosa(...)misce wymieszać jogurt z jajkiem i papryką. Pokrojone piersi zanurzamy w misce z marynatą i odstawiamy do lodówki. U mnie stało całą noc, ale powinno wystarczyć nawet 30 min. Rozgrzewamy mocno olej tak by móc smażyć w głębokim tłuszczu. Na talerz wsypujemy ok. 1,5 szklanki mąk i obtaczamy w niej po kawałku kurczaka. Jogurt w połączeni z mąką tworzy
Kubki smakumięsa mielonego prawidłowo wołowina ja dałam wieprzowine 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym, 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej około 100 ml wody Dodatki: biały ryż, Przygotowanie: Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać(...)większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykryć i dusić przez około 20 min. na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i kukurydzę
Kubki smakukurczaka 3-4 łyżeczki przyprawy "Gyros" puszka kukurydzy 3 pomidory 1 ogórek wężowy długi lub 2 krótsze 2 średnie cebule czerwone majonez (ok. 8 łyżek) ketchup sól, pieprz, słodka papryka mielona olej do smażenia kurczaka Kurczak umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Wymieszać z przyprawą "Gyros" i usmażyć na oleju (kilka minut, nie za długo, bo mięso będzie twarde(...)Cebule pokroić w piórka i sparzyć. Układanie warstw od dołu: Mięso cebula ogórek majonez (ok. 2 łyżki) kleksy ketchupu kukurydza pomidor majonez (ok.2 łyzki) kapusta posypać mieloną papryką Sałatkę dobrze schłodzić
Maślane ciasteczkoarabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa sałatka jarzynowa (tradycyjna sałatka warzywna) Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką Lekka sałatka makaronowa z warzywami Lekka sałatka owocowa z żurawiną Chrupiąca sałatka(...)miętowo-bazyliowej panierce Delikatne pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i słodką sałatą Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki z kiełbasą - danie z piekarnika Leczo z miksem papryk, pieczarkami i kiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety z serem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie w 20 minut Szybkie i łatwe wypieki Piernikowe
Słodkie okruszkinajważniejsze jest zachować umiar, dlatego dziś zaserwuję obiad z dietetycznego kalafiora, którego smak dopełni sos z beszamelu i łosoś. składniki dla czterech osób 450 g surowego łososia 1 papryka 1 kalafior sól, pieprz natka pietruszki sos beszamelowy 50 g masła 50 g mąki 1/2 l mleka ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa sposób wykonania Łososia kroimy(...)parze ( na pół miękko). Następnie dzielimy kalafiora na różyczki i wykładamy go do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na kalafiora układamy plastry łososia i całość posypujemy pokrojoną w cienkie paski papryką. Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę. Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą
Miód i pieprzdecydować dobierając dodatki w postaci większej lub mniejszej ilości warzyw i mięsa. Możecie też zrobić naprawdę ostry gulasz, jeśli będą jeść go tylko dorośli z dużą ilością chili lub papryki. W wersji dla dzieci polecam szczególnie gulasz łagodny. Moi znajomi uwielbiają go z plackami ziemniaczanymi lub cukiniowymi z kleksem śmietany na górze. W każdym razie taki gulasz to doskonałe danie(...)Możemy też dodać więcej warzyw np jeszcze pietruszkę czy seler. Drukuj Gulasz wołowy z pieczarkami Składniki 500 gr mięsa wołowego 5 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej sól, pieprz, papryka 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 łyżki mąki 6 dużych pieczarek 1 duża cebula 1 duża marchewka olej natka, śmietana (opcjonalnie) Wykonanie Mięso kroimy
Mieszam w Garnkuopakowanie (ok 500g boczniaków) 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz, sproszkowana słodka oraz ostra papryka inne przyprawy (np. specjalne do flaków; lub według uznania majeranek, lubczyk, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa itp.) KROK 1: Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku oraz pokroić w paski(...)Pozostały koncentrat dodać bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Przyprawić według uznania (ja dodałam połowę opakowania z przyprawami do flaków, porządnie sypnęłam majeranku oraz słodkiej i ostrej papryki). Gotować jeszcze około 10 minut. SMACZNEGO! :) Koszt: około 20 zł Ilość: 4 osoby
smacznieinatematSkładniki: 1 kg śledzi marynowanych słoik papryki marynowanej 2 duże cebule 10 dag rodzynek 5 łyżek ketchupu 5 łyżek oleju sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Rodzynki sparzamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni. Paprykę kroimy w kostkę. Ketchup łączymy z olejem. Dokładamy posiekane warzywa i rodzynki. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i cukrem
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 kg śledzi solonych 5 ogórków konserwowych 5 kawałków marynowanej papryki 1 duża cebula sos: 2 musztardy delikatesowe 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju 8 goździków sól, pieprz Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie moczymy odlewając co jakiś czas wodę. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Musztardę mieszamy z olejem i miodem
Pobite gary Barbarypieczenia główka czosnku ok 4 łyżki oleju roślinnego(jeśli papka będzie za gęsta więcej) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 3-4 łyżeczki majeranku 3-4 łyżeczki papryki słodkiej( u mnie wędzona) 1 łyżka masła do środka do podlania: ok 200 ml wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju roślinnego Kaczkę należy starannie umyć i osuszyć,najlepiej ręcznikiem papierowym(...)miseczki wlać olej,dodać sól,pieprz,majeranek i paprykę - starannie wymieszać na przyprawową pastę,dolewając olej gdy będzie zbyt gęsta. Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół i bardzo starannie natrzeć kaczkę,zarówno od środka jak na zewnątrz.Czosnku nie wyrzucamy. Następnie przygotowaną wcześniej pastą smarujemy kaczkę,również od środka i od zewnętrznej strony...dokładnie masujemy,wcieramy w skórę
Niespełnione zdolności kulinarne