papryka - 32566 przepisów (strona:912/2172)

Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 182

pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej kaszy) szczypiorek do dekoracji, drobno(...)pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (3/4 szklanki suchej kaszy) szczypiorek do dekoracji, drobno

moj przepis na
Pęczotto bolońskie z pęczakiem i cukinią 137

pizzy sól i pieprz, cukier do smaku ocet balsamiczny - 1-2 łyżki olej do smażenia puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 szklanka passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Cukinię pokroić w kostkę dodać do mięsa. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut(...)Dodać pomidory z puszki, passatę, koncentrat pomidorowy. Jeżeli nie używamy pomidorów w puszce lub świeżych, wówczas dodajemy więcej passaty. Następnie dodać zioła, słodką paprykę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym. Dodać ugotowany pęczak, wymieszać i jeszcze chwilę gotować do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawić

Czerwień i błękit
sałatka z czerwonym ryżem 173

mięsa ta sałatka będzie na pewno hitem. Ma wyraźny smak indyjskiego curry, które świetnie łączy się z ananasem.  Składniki: 150 g czerwonego ryżu 1/2 puszki ananasa czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy garść rodzynek por (biała część) filet z kurczaka 2 łyżeczki indyjskiego curry sól, pieprz 3 łyżki majonezu łyżka oleju Ryż zalać wodą i ugotować, soląc dopiero pod koniec(...)dłużej niż biały). Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju przyprawiając solą, pieprzem i curry. Por posiekać, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Kukurydzę i ananasa odsączyć, ananasa pokroić, paprykę również. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z majonezem i doprawić jeśli trzeba. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się połączyły

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chrupiące paprykowe frytki z nutą pizzy prawie bez oleju:Airfryer hd9240/30 175

Składniki: ziemniaki 1,2 kg, papryka słodka Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do pizzy 2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka te pyszne frytki przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę niskotłuszczową(...)pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejem, papryką, przyprawą do pizzy Airfryer hd9240/30 ustawić na 165 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza i ustawić 16 minut po sygnale wyjąć kosz, potrząsnąć frytkami i włożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka po bretońsku 133

200g wędzonego boczku 250g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra papryka w proszku olej sól, pieprz Opcjonalnie:  cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki    Fasolę namoczyć (najlepiej na całą noc; wody powinno być 2 razy więcej niż fasoli(...)podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą dodać do gotującej się fasoli - z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu fasolkę zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy". Proporcje mięsa również zależą

Di gotuje
spaghetti ekspresowe 121

składniki: 300 g makaronu spaghetti 3 duże pomidory 3 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sproszkowanej 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 pęczka pietruszki oregano sól, pieprz opcjonalnie: ok. 50 g sera grana padano wykonanie: Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy, zostawiając ok. 130 ml wody z gotowania makaronu do sosu. Czosnek obieramy, na patelni rozgrzewamy(...)oliwę dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, razem z ich sokiem, wodę z gotowania makaronu orz paprykę i dusimy na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Na koniec dodajemy makaron, wszystko razem mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
PLACKI Z CUKINII Z KURKUMĄ, CURRY I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI, BEZGLUTENOWE 156

drobno posiekana - 4 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę - 1 marchewka obrana (u mnie wersja bez marchewki...) - 1 łyżka masła klarowanego - sól i świeżo mielony pieprz - szczypta ostrej papryki (nie trzeba, ja lubię dodawać do kurkumy chili lub paprykę) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki curry - drobno posiekany pęczek natki pietruszki i kolendry (musi być dużo ziół) - olej kokosowy

Smaczne Zdrowe
pyszne klopsiki w sosie pomidorowym:Airfryer hd9240/30 536

Składniki: KLOPSIKI: łopatka wieprzowa mielona 60 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, estragon suszony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, bułka namaczana w mleku 1 sztuka tarta bułka 2 łyżki, SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, olej 4 łyżki, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 1 sztuka,pieprz mielony

W Mojej Kuchni Lubię
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 497

wspólnie przygotowaliśmy to pyszne danie podczas kręcenia odcinka :) Zapraszam do przygotowań! źródło zdjęcia Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion(...)końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym,  następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę suszoną pokrojoną w cząstki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kolendrą i kminem rzymskim, dodajemy posiekaną natkę

My Culinary Art
Ryba po grecku 138

cebule ok. 200 g koncentratu pomidorowego ok. 3-4 łyżki oleju (do smażenia) ok. 1/2 szklanki wody (lub trochę więcej) 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól pieprz papryka słodka Wykonanie: Filety myjemy (mrożone najpierw należy dokładnie rozmrozić), osuszamy i solimy z każdej strony. Kroimy w poprzek na mniejsze części (w zależności od wielkości fileta(...)wlewamy olej, rozgrzewamy go i wrzucamy cebulę. Podsmażamy, aż stanie się szklista. Następnie dokładamy starte na tarce warzywa, dolewamy wodę, listki laurowe i ziela angielskie oraz pieprz, sól i paprykę. Całość mieszamy dokładnie, zmniejszamy ogień i dusimy dopóki warzywa nie staną się miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania sosu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy

MyCookBook.pl
Muffiny jajeczne 173

spore jajka dowolne dodatki, np. ®     garść rukoli ®     kilka plastrów chorizo ®     kawałek papryki ®     odrobina pokruszonej fety ®     sól i pieprz, inne zioła jak np. bazylia czy zioła prowansalskie Przygotuj: miskę silikonową formę na muffiny (u mnie 6) Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jajka mieszamy dokładnie w misce(...)jeśli korzystamy ze słonego sera, kiełbaski). Składniki na omlety rozdrabiamy. Kiełbasę podsmażamy na patelni, aż się przyrumieni, a tłuszcz wytopi. Rukolę siekamy. Układamy w każdej z foremek po kawałku papryki, kilku listkach rukoli, sera, kiełbaski etc. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy ok. 15 minut (aż jajko się zetnie i lekko urośnie – można sprawdzić patyczkiem). Smacznego

Bazując na smaku
Bułeczki z pieczarkami , parówkami 135

pszennej 2 łyżeczki cukru 200 ml ciepłego mleka 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych 50 g masła 0,5 łyżeczki soli pieczarki cebula parówki sos cygański  papryka sól, pieprz Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Dodać jajko, masło, dobrze wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wyrabiać około 5 minut, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawić do wyrośnięcia(...)Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę i pieczarki , parówki,kilka minut razem smażyć.Dodać sos , doprawić do smaku.Zagotować i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Każdą część nadziać farszem i formować bułeczki.Następnie układać na blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym

Moje domowe kucharzenie
Gulasz warzywny z makaronem 182

czasu. Składniki: 1 opakowanie mrożonych warzyw po włosku 1 puszka białej  fasoli 150 gram makaronu kukurydzianego świderki  Fabijańscy 300 ml. przecieru pomidorowego słodka i ostra papryka sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa z torebki, smażymy do momentu aż będą miękkie. Wlewamy przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy fasolę, dusimy przez(...)kilka minut, doprawiamy  do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryka. Makaron  gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, ostudzony dodajemy do gulaszu , delikatnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Zrazy wołowe z pieczarkami. 160

dałam łopatkę wołową) 100 g masła 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 6 dużych pieczarek Farsz 250 g pieczarek 2 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 1 jajko sól pieprz papryka słodka 2 łyżki posiekanego koperku Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodać pieczarki drobno posiekane. Dusimy na wolnym(...)ogniu aż odparuje woda. Zdjąć patelnie z palnika, doprawić solą, pieprzem,słodką papryką i dodać koperek. Wszystko wymieszać z jajkiem i ponownie postawić na mały ogień. Stale mieszamy aż farsz będzie gęsty. Zestawiamy do ostygnięcia. Mięso podzielić na kotlety, a następnie każdy rozbić tłuczkiem. Na każdy kotlet ułożyć farsz, zawinąć w roladki tak, aby nic ze środka nie wyciekało . Związać

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym 195

przedstawiam je dziś:) Składniki: główka kapusty (ja użyłam białej) 250 g ryżu 1 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule koncentrat pomidorowy (średni) kostka rosołowa (lub bulion) sól, pieprz, cukier, papryka słodka, chili Przygotowanie kapusty Liście trzeba obgotować żeby zmiękły i dały się łatwo formować. Są dwie opcje: Jeżeli wasza kapusta umożliwia oderwanie od niej poszczególnych liści bez ich uszkodzenia, możecie(...)godziny. Ale można też zrobić je na kuchence. Gotowe gołabki wyciagamy z garnka a do pozostałego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, oraz do smaku sól, pieprz, cukier, paprykę słodką i chilli. I już, sos pomidorowy gotowy. Pozostaje delektować się smakiem pysznych gołąbków ! Na koniec kilka informacji dodatkowych. Gołabki można zawinąć w zasadzie w każdą kapustę – młodą, białą, włoską, pekińską

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania