papryka - 32566 przepisów (strona:918/2172)

Kruche kulki serowe z suszonymi pomidorami 191

powstrzymać. Naprawdę uzależniają! (około 28 sztuk)   Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera sól (opcjonalnie do smaku) Nadzienie: około 10 sztuk suszonych pomidorów Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Ser żółty zetrzeć na tarce (o średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną oraz jajkiem.  (Można dodać odrobinę soli do smaku, w zależności od rodzaju(...)masy formować małe kuleczki (mniej więcej o wielkości między orzechem laskowym a włoskim). Każdą kulkę nadziać kawałkiem suszonego pomidora. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószyć papryką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10-12 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być chrupiące i ładnie zarumienione

Di gotuje
Perfekcyjne wegetariańskie klopsy mielone 207

bułki tartej czerwona cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki ok. 4 plastrów sera łyżka sosu sojowego jajko olej do smażenia (u mnie rzepakowy) przyprawy wg własnego uznania: pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, majeranek * składniki pochodzenia zwierzęcego z powodzeniem można zamienić na odpowiedniki roślinne. W bliskiej przyszłości wykonam wersję w 100% wegańską, którą zamieszczę na blogu. Przygotowanie: Kaszę i soczewicę

VegUlka
Jesienny kociołek. 109

można dodać to co akurat posiadamy w lodówce. A więc do dzieła! Składniki: 1 laska kiełbasy zwyczajnej (dobrej gatunkowo) kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub boczku 1 małą cukinia 3 papryki 3 pomidory 30 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 2 cebule 2 zabki czosnku 1 łyzka smalcu gęsiego 2 łyzki przecieru pomidorowego  przyprawy ; sól, pieprz, kolendra Cebule pokroić w piórka(...)zeszklić na smalcu, dodac do garnka. Papryki pokroić w kostke, pomidory sparzyć, obrac ze skórki i równiez pokroić. Warzywa dodac do cebuli i dusic na małym ogniu. Pieczarki jeśli sa duże,należy obrac i pokroić w talarki, jeśli malutkie wystarczy tylko pokroić, dodac do warzyw. Wedline pokroić i podsmazyc. Czosnek przecisnąć przez praske i wszystko dodac do garnka

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak duszony w zalewie miodowo - musztardowej 238

potrzebujemy: udka /podudzia / ćwiartki z kurczaka ok. 6 szt Zalewa: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju sól (Składniki zalewy łączymy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia miodu) Kurczaka myjemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, Polewamy zalewą i odkładamy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Kurczak z warzywami w agarze 140

temu każdy składnik galarety zachował "swój" smak. Składniki 500 g filetów z piersi kurczaka włoszczyzna 2 marchewki 1 cebula 1 brokuł mała puszka groszku mała puszka kukurydzy pół czerwonej papryki listek laurowy sól 15 g agar agar 5 ziaren pieprzu     Przygotowanie   Włoszczyznę, cebulę i marchewki ugotowałem w dwóch litrach wody, dodałem listek laurowy, ziarna pieprzu, sól. Oddzielnie(...)sprawione piersi, gotowałem jeszcze ok. 20 minut. Mięso i warzywa wyjąłem z garnka, wywar przecedziłem, połączyłem z agarem rozpuszczonym w gorącej wodzie. Kurczak pokroiłem w plastry, marchewki na kawałki, paprykę w kostkę, brokuł podzieliłem na różyczki. Groszek i kukurydzę osączyłem z zalewy. Wszystkie składniki ułożyłem warstwami. Zalałem tężejącą galaretą. Wstawiłem do lodówki na 3 godziny

R'n'G Kitchen
Serowe poduszeczki z nadzieniem 1222

opcjonalnie do smaku) Nadzienie I: 3-4 łyżki startego żółtego sera (czubate) 3 łyżki serka śmietankowego (może być dowolny wariant smakowy) sól, pieprz Nadzienie II: mozzarella  Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Przygotować masę na ciasto. Ser żółty zetrzeć na tarce (o średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną i jajkiem.  (Można dodać odrobinę soli do smaku(...)robienia pierogów. Wierzch można delikatnie naciąć, aby nadzienie nie "wchłaniało się" w ciasto - robiłam to na oba sposoby.) Całość ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i delikatnie oprószyć papryką w proszku. Piec około 15-20 minut w 190-200 stopniach. (Ciasteczka powinny być chrupiące i zarumienione

Di gotuje
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 129

terrible as he is painted”! The recipe is easier than it appears, I promise! Let’s start! SAŁATKA: 200 g kaszy jęczmiennej 2 garści jarmużu ½ średniej czerwonej papryki 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 7-8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki (wg uznania) Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka białego octu(...)basil leafs salt, pepper Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (około 15. minut), warzywa kroimy tak, aby ich kawałki były mniej więcej takie same, marchewkę i selera w plasterki, paprykę w dość drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Gdy kasza stygnie na rozgrzaną patelnię z, dosłownie, kropelką oliwy, wrzucamy marchewkę i selera naciowego, lekko podsmażamy, żeby ani jedno ani drugie

Martyna Cooks
PYSZNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I PEKINKĄ 266

dodatkową zaletą.  Składniki: 1 po dwójna pierś z kurczaka 4 ogórki konserwowe kilka konserwowych pieczarek 3 ugotowane jajka mała (200g) puszka kukurydzy mała kapusta pekińska sól pieprz słodka papryka majonez szczypiorek olej Wykonanie: Pierś myjemy, osuszamy, posypujemy dokładnie solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie kroimy w paseczki pekinkę, w kostkę jajka, ogórki konserwowe

Walijskie Pichcenie
Stir fry z wołowiną i prażonymi orzechami nerkowca 175

mamy fajne, pożywne danie w azjatyckim stylu. Kombinujcie z warzywnymi dodatkami i wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką. Składniki: 250 g wołowiny (u mnie rostbef) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 4 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego(...)łyżki sosu sojowego olej do smażenia około 200 g makaronu do  dań z woka Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien mięsa. Paprykę oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Obieramy marchewki i imbir i kroimy w słupki. Cebulki kroimy w ćwiartki, a czosnek w plasterki. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy na sicie

Smakowity Blog Kulinarny
JESIENNA ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA 162

stół.  Składniki: 1,5 kg ziemniaków 40 dag wędzonego boczku pętko kiełbasy podwawelskiej 30 dag żółtego sera duży kubek śmietany 18% sól,pieprz zioła prowansalskie ok. łyżeczki słodka papryka- 1 łyżeczka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry obgotowujemy 5 minut w osolonej wodzie. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy(...)cebulę, wszystko razem przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po obsmażeniu osączamy, wykładamy na ziemniaki. posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Śmietanę mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, wylewamy na resztę składników. Posypujemy startym serem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok 20 minut, po tym czasie odkrywamy, zapiekamy do przyrumienienia sera

Z Majeczką w kuchni
Zupa pomidorowa z cieciorką i szpinakiem 169

mamy gotowe sycące danie. Polecam! inspiracja tutaj     składniki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, rozgniecione 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki  ok 400g puszka ciecierzycy - użyłam gotowanej na parze (ok 300 g po odsączeniu) 400g puszka posiekane pomidory 1 litr  bulionu ok 200g  liści szpinaku do podania(...)sekund  - do czasu aż zwiędnie) W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i obsmażać na małym ogniu przez ok 5 minut. posypać wędzoną papryką, wymieszać i podsmażać jeszcze  przez 2 minuty, następnie dodać ciecierzycę, pomidory, gotować przez kolejne 2 minuty. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć, gotować zupę przez 20 minut

Stare Gary
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 211

łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli kilka łyżek startego parmezana lub podobnego sera Oliwki biorę ze słoika – z reguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej z łyżką wody(...)powinno to być żadnym problemem. Niestety to pesto nie mieści się w protokole autoimmunologicznym ze względu na pomidory i orzechy, a i same oliwki, nawet jak nie są nadziewane papryką, to często maja jakieś niedozwolone przyprawy (np. chili). Smacznego! Ilość Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone 100 g 620 kcal

PaleoSMAK
Gołąbki bez zawijania 167

hamburgerów z grilla sos • 1 słoik musu pomidorowego (lub mały koncentrat pomidorowy ) • 2 łyżki masła • 2 łyżki płaskie mąki • ok 300 ml wody • sól • pieprz • tymianek • 1 czubata łyżka papryki słodkiej • ząbek czosnku Sposób przygotowania 1,Kapustę poszatkować drobno Do kapusty dodać sól i dobrze wygnieść Dodać mięso zmielone razem z cebulą i czosnkiem dać ugotowaną  kaszę wbić jajko(...)rondelku rozpuścić masło dodać mąkę chwilę przysmażyć dolać  wodę i mus lub przecier Mieszać cały czas do zagotowania doprawić  solą pieprzem dodać tymianek,zmiażdżony czosnek i paprykę wszystko razem  zagotować podawać z gołąbkami

W królestwie smaków Beaty
Placki ziemniaczane 201

dopiero trzeba mieć zachciankę hi hi . Co na to powiecie?? Składniki: ziemniaki obrane, umyte, pokrojone w ćwiartki 1 kg jajko 1 szt sól do smaku szczypta chili do smaku papryka czerwona słodka do zmiany koloru jak i do smaku  2 ząbki czosnku sprasowane Dodatkowo: olej do smażenia    Wykonanie placków : Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Mielimy(...)ziemniaki na najmniejszych oczkach, odsączamy z wody. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajo i mieszamy. Doprawiamy solą, chili i czerwoną mieloną słodką papryką. Czosnek obieramy i ścieramy jeśli nie macie urządzonka do prasowania czosnku. Dodajemy czosnek do ziemniaków, mieszamy . Nakładamy łyżką ziemniaki na gorący olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor

Różowa kuchnia
Sałatka z prosciutto 115

sałata kolorowa strzępiasta kilka małych pomidorów pół czerwonej papryki pół cebuli 4 plastry prosciutto 2 łyżeczki musztardy soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól pieprz Sałatę umyć i porwać na kawałki do salaterki, pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórko, paprykę w drobniutkie paseczki, plastry prosciutto porwać na małe kawałeczki (nie kroić) Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny i oliwa

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania