papryka - 32566 przepisów (strona:919/2172)

Pierś z kurczaka ze śliwką. 133

Składniki: 1 duża pierś kurczaka suszone śliwki papryka ostra mielona Filet myjemy, robimy nożem z ostrą końcówką dziurę, wkładamy  śliwki do środka. Nacieramy papryką, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Podajemy z mizerią i ziemniaczkami

Moje-pitraszenie
Pierś z kurczaka na kukurydzy. 112

Składniki: 150 g kukurydzy z puszki 1 pierś z kurczaka 1 cebula zielona cebulka do dekoracji czosnek granulowany, papryka ostra mielona Kurczaka kroimy na duże kawałki, polewamy oliwą, z jednej strony posypujemy czosnkiem granulowanym, z drugiej ostrą papryką mieloną. Kukurydzę smażymy na odrobinie masełka razem z cebulą, posypaną oregano i bazylią. Usmażoną kukurydzę układamy w naczyniu żaroodpornym, na nią wykładamy

Moje-pitraszenie
Kurczak carry z pomidorem. 218

Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 100 g ryżu 1 pomidor 1 cebula carry, pieprz, imbir, papryka ostra mielona Kurczaka kroimy na kawałki, polewamy oliwą i mieszamy z przyprawami (carry, papryka -ok. łyżeczka; imbir, pieprz szczypta). Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy na patelnię i smażymy. Cebulę kroimy w półksiężyce dorzucamy do kurczaka. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidora kroimy

Moje-pitraszenie
Schab ze śliwką. 123

Składniki: 1 kg schabu bez kości suszone śliwki papryka mielona ostra Schab myjemy, wbijamy nóż z ostrym noskiem w środek, robimy kieszeń, następnie nadziewamy śliwkami. Oblewamy oliwą posypujemy papryką i nacieramy. Tak przygotowany schab pieczemy w brytfance pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. godzinę. Podajemy z kluskami śląskimi i ulubioną sałatką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa krem z soczewicy. 118

Składniki (2/3 porcje): 150 g soczewicy czerwonej łuskanej 1 pomidor 1/2 cebuli 1 mała papryczka chili czosnek granulowany, papryka ostra mielona 600 ml rosołu (z 2 skrzydełek) Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 30 minut - krócej się gotuje, później gotowałam). Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, papryczkę w krążki - podsmażamy na odrobinie oliwy. Soczewicę(...)odcedzamy i wrzucamy do blendera razem z warzywami z patelni, następnie zalewamy ciepłym rosołem doprawiamy czosnkiem i papryką - blendujemy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Gulasz wołowy z makaronem. 165

Składniki: 250 g mięsa wołowego na gulasz 1 cebula 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy kostka mięsna do duszonych mięs papryka ostra mielona, pieprz 100 g masła Mięso myjemy, kroimy na małe kawałki, Cebulę kroimy w półksiężyce, wszystko podsmażamy na masełku i wrzucamy do garnka.  Następnie ok. 75 g masła roztapiamy na patelni wsypujemy do niego pieprz(...)zależności jak bardzo chcemy ostry gulasz tyle go sypiemy).  Masło również wlewamy do garnka zalewamy wszystko wodą, dodajemy liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego i paprykę ostrą mieloną. Do smaku dodajemy kostkę mięsną i gotujemy około 2 godz. do miękkości mięsa.  Aby zagęścić sos wlewamy go trochę do szklanki (pół szklanki) wsypujemy do niej mąkę w zależności

Moje-pitraszenie
a'la Tortilla z kiełbasą i kurczakiem. 94

Składniki: 1 kiełbasa śląska 1/2 piersi z kurczaka 3 łyżeczki chrzanu 1 papryka czerwona 3 zwykłe naleśniki czosnek granulowany, pieprz Kiełbasę kroimy w talarki, paprykę w kostkę. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i posypujemy pieprzem i solą. Wszystkie składniki podsmażamy na odrobinie oliwy i posypujemy czosnkiem. Na naleśnikach rozsmarowujemy chrzan i wykładamy farsz - zawijamy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Rolada schabowa z pieczarkami. 352

Składniki (ok. 6 porcji): schab bez kości (ja miałam ok 1 kg) 500 g pieczarek tymianek, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, oregano 1,5 cebuli 50 g masła Schab myjemy i tniemy tak jakbyśmy rozwijali roladę, delikatnie rozbijamy (aby grubość mięsa była ok. 1 - 1,5 cm). Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię(...)woda z pieczarek wyparuje. Mięso posypujemy obficie tymiankiem i mniejszą ilością czosnku wykładamy pieczarki i zwijamy ciasno roladę. Zwiniętą roladę związujemy nitką aby nam się nie rozpadło i posypujemy papryką ostrą mieloną i oregano. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc).  Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą tak około

Moje-pitraszenie
Filet z łososia zapiekany w piekarniku. 134

rybkę miałam bardzo tłustą jak widać na zdjęciu Składniki: 130 g łososia norweskiego czosnek, bazylia jeden pasek papryki Łososia płuczemy pod wodą nacinamy w środku, możemy aż do samej skóry. Wkładamy do nacięcia paprykę. Rybkę przekładamy na folię aluminiową i posypujemy przyprawami - zawijamy. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 23 minuty.Podajemy z ziemniaczkami lub ulubioną surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Zupa meksykańska. 143

Pomidorów krojonych bez skórki z puszki 400 g fasoli czerwonej konserwowej 4 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 cebuli czerwonej 1 szklanka wody Chili pieprz cayenne, natka pietruszki, sól 1/2 papryki czerwonej Pomidory wraz z zalewą przekładamy do garnka, fasolę odcedzamy i dodajemy do pomidorów - zalewamy wodą, doprawiamy do smaku(uważać z chili żeby nie było za ostre). Gotujemy. Paprykę i cebulę

Moje-pitraszenie
Pierś z kurczaka w ciecierzycy i pomidorach. 130

Składniki: 175 g ciecierzycy 400 g pomidorów krojonych z puszki papryka ostra mielona, tymianek, czosnek granulowany, bazylia, sól 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odcedzamy i płuczemy, później gotujemy do miękkości. Pomidory wraz z zalewą przekładamy do miski, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem, papryką, czosnkiem i solą - dokładnie mieszamy

Moje-pitraszenie
Pierś z indyka duszona z pieczarkami. 138

Składniki: 400 g piersi z indyka 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek 1/2 marchewki 1/2 dużej cebuli lub 1 średnia cebula 1 łyżka soku z cytryny bazylia, papryka ostra mielona, pieprz, sól mąka żytnia pełnoziarnista (może być każda inna) wrzątek 4 łyżki śmietanki 18% Pierś z indyka kroimy w plastry, jeśli mamy kupioną już pokrojoną to oczyszczamy z niepotrzebnych rzeczy(...)posypujemy pieprzem i wyciskamy czosnek. Po chwili dodajemy usmażone filety z indyka zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła nam piersi. Przelewamy tłuszcz z patelni na której smażyliśmy indyka. Doprawiamy papryką i bazylią. Dusimy przez 15 minut.Dodajemy śmietankę i gotujemy 2 minutki. Następnie wyciągamy mięsko na talerze i zagęszczamy sos wlewając go do 3 łyżeczek mąki i dokładnie mieszamy w kubku

Moje-pitraszenie
Sałatka meksykańska z kabanosami. HIT Imprezy. 3067

przygotowaniu propozycja na imprezowy stół. Świetnie sprawdzi się na zbliżające się andrzejki, święta czy sylwestra. Polecam :) Składniki - 3 długie ulubione kabanosy - 20 dkg  sera żółtego w kawałku - papryka czerwona ( lub pół czerwonej i pół zielonej ) - cebula dymka wraz ze szczypiorem - puszka kukurydzy - puszka fasolki czerwonej - 2-3 łyżki majonezu - sól, pieprz Wykonanie Kabanosy kroję w plasterki, paprykę, ser żółty

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie. 197

smacznie, że już wszystko znikło :) Polecam :) Składniki - 3 duże patisony - 40 dkg pieczarek - 2 pętka cienkiej dobrej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - 1 duża cebula - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy. - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie  Boczek i cebulę kroję w kostkę, pieczarki i kiełbasę w półplasterki. Patisony obieram ze skórki, przekrawam(...)przekładam do większego garnka, dodaję pokrojone patisony, dolewam pół szklanki gorącej wody. Duszę na wolnym ogniu.. Kiedy patisony są już prawie miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam danie czosnkiem, papryka mieloną, kminkiem mielonym, majerankiem odrobina sosu sojowego i pieprzu. Gotuję jeszcze chwilkę. Gotowy bigos podaje na gorąco z dodatkiem pieczywa. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 161

garść natki pietruszki, skórka otarta z pigwy, 2 łyżki posiekanych liści selera naciowego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 gałązki tymianku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,  1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka musztardy Dijon.  Sos winny z suszonymi śliwkami: 300 ml czerwonego wina wytrawnego, 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, 3 łyżki(...)ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką i oliwą. Wyjmij mięso, posmaruj wymieszaną musztardą, posyp kruszonką.  Piecz dalej w temperaturze 60 stopni przez 30-40 minut. Sos śliwkowy: Na tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pokrojone śliwki

SzczyptaSmaQ